De gepureerde dadels in dit recept zorgen voor een heerlijke smeuïge structuur van de sticky toffeecake! Deze cake wordt ook wel een sticky toffee pudding genoemd. In combinatie met de volle toffeesaus is dit echt een geweldig lekker dessert. Om het af te maken kun je er nog een bolletje vanille-ijs bij serveren, maar zonder dat is de cake ook onweerstaanbaar lekker!

Sticky toffee cake met toffee saus
Ingrediëntenlijst
  • Voor de sticky tofee cake
  • 185 gr dadels, ontpit
  • ¾ tl baking soda (zuiveringszout)
  • 165 ml kokend water
  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • 130 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 1½ tl speculaaskruiden
  • Voor de toffee saus
  • 75 gr boter
  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • snuf zout
  • 1 tl vanille-extract (optioneel)
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Sticky toffee cake maken

Doe de dadels en baking soda in een kom en giet daar het kokende water op. Laat dit 30 minuten staan. Doe alles vervolgens in de blender of in een foodprocessor en maal de dadels fijn.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ronde springvorm van 20 centimeter in met boter.

Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop deze kort door. Meng de eieren door het mengsel en vervolgens de gemalen dadels. Spatel als laatste de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor. Doe het beslag in de vorm en bak de sticky toffee cake in 35-45 minuten gaar.

Laat voor de toffeesaus de boter in een steelpan smelten. Voeg de basterdsuiker en de slagroom toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus onder regelmatig roeren zo’n 5 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg een snuf zout en eventueel het vanille-extract toe.

Serveer de sticky toffee pudding (lauw)warm met de warme toffeesaus.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (25)
Annelies 2018-02-16 10:33:04

Oh, ik begin er helemaal van te watertanden, wat klinkt dit weer heerlijk. Wat heb jij toch altijd fijne en duidelijk beschreven recepten Rutger, bedankt weer!

Beantwoorden
AN
Marieke 2018-02-16 13:20:56

Ik denk dat dat het toetje voor de Pasen wel duidelijk is nu.
Heb je een indicatie voor hoeveel personen één cake ongeveer is?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-20 10:49:36

Je kunt er zeker met acht mensen van genieten! En tien moet ook kunnen.

Beantwoorden
Evelyn van Zijl 2018-02-18 11:50:13

Hoi Rutger,
Ik neem aan dat de dadels ontpit moeten zijn?
Heb eergisteren je boterkoek gebakken.
De lekkerste ever!!!

Beantwoorden
EV
Rutger 2018-02-20 10:40:01

Wat leuk om te horen van de boterkoek! De dadels moeten inderdaad ontpit zijn ja.

Beantwoorden
Marloes Boshuizen 2018-09-03 10:18:08

Welke maat heb je nodig, als je een vierkante/ langwerpige vorm wilt gebruiken?
Groeten Marloes

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-09-16 13:28:42

Het kan in een 20 x 20 of 18 x 18 bakvorm.

Beantwoorden
Lydia Jansen 2018-10-29 14:30:47

Hoi!
Ik dacht dat de cake gaar was na 35 minuten baktijd. Ook een prikker kwam er schoon uit! Maar helaas zakte hij in het midden in toen hij uit de oven kwam! Heb je hiervoor een verklaring? Haha!

Hij was overigens HEERLIJK van smaak!

Beantwoorden
LY
Rutger 2018-11-04 15:58:34

Het inzakken gebeurd vaker bij deze cake. Dat hoeft niet te betekenen dat de cake niet gaar genoeg is. Voor de volgende keer kun je iets minder bakpoeder gebruiken, dat voorkomt dit probleem.

Beantwoorden
Caroline 2018-12-25 15:52:41

kan ik dit alleen last minute maken zodat het warm uit de oven op tafel komt of kan ik iets vooraf doen?

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-12-28 12:17:53

Je kunt alle onderdelen al vooraf maken/bakken. De cake kun je eventueel nog iets opwarmen voor het serveren.

Beantwoorden
Lisa 2019-08-04 21:19:57

Gebruik je hier donker of lichtbruine basterdsuiker?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-08-05 14:06:50

Hier gebruik ik donkerbruine basterdsuiker, zoals in de ingrediëntenlijst staat.

Beantwoorden
Florentine 2019-09-08 11:31:05

Beste Rutger,

Dit recept lijkt me heerlijk! Lekt het beslag niet uit de springvorm..?

Beantwoorden
FL
Rutger 2019-09-15 10:20:06

Het is ook heerlijk! Zelf heb ik geen last gehad van lekkend beslag uit de vorm.

Beantwoorden
Lydia 2019-10-21 20:02:55

Geweldig lekker! Bedankt voor het recept.

Beantwoorden
LY
Janneke 2020-09-15 20:47:49

Ziet er lekker uit! Als ik het met een dadel pasta maal moet ik dan dezelfde hoeveelheid water en dadel pasta toevoegen?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-09-21 12:36:39

Ik weet niet zeker hoeveel water er in de door jou gebruikte dadelpasta zit, dat zou je even moeten nakijken en dan uit moeten rekenen.

Beantwoorden
Karin 2020-11-22 15:23:32

Het smaakt goddelijk. Zelf vind ik dat de speculaaskruiden er niet in horen.

Beantwoorden
KA
Rutger 2020-11-30 09:01:53

Fijn om te horen! De kruiden kun je ook achterwege laten!

Beantwoorden
Leonie 2020-12-16 20:22:34

Ziet er heerlijk uit. Ik wil deze graag met kerst maken maar dan in een siliconen “kerst” tulband. Kan dat ook? En dan wil ik hem graag mooi versieren. Heb je daar tips voor?

Beantwoorden
LE
Rutger 2020-12-20 09:13:41

Je kunt gekonfijt fruit gebruiken of (chocolade) kerstdecoratie.

Beantwoorden
Jacq 2020-12-19 15:08:36

Hoi Rutger, Ik wil dit als onderdeel van een grand dessert maken voor kerst. Hiervoor wil ik de mini donutvorm van Bouwhuis gaan gebruiken. Hoelang moet het dan in de oven? Verder wil o.a. kleine limoen mousse balletjes maken met passievrucht curd vulling en afwerken met lemon mirror glaze. Ik wil hiervoor jouw recept van de limoen taartjes vulling gebruiken. Maar de vulling moet dan in de vriezer om af te werken met de glaze. Kan dat?
Alvast bedankt! Groeten Jacq.

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-12-20 08:47:11

Hoi! Het is echt een kwestie van uitproberen hoe lang de kleine cakejes gebakken moeten worden (ik denk zo'n 20 minuten op 175). De vulling kan ingevroren worden, maar of het echt helemaal goed gaat met de glaze erover weet ik niet.

Beantwoorden
Lies 2020-12-21 09:46:16

Kan ik de cake ook invriezen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-22 10:22:09

Dat kan prima!

Beantwoorden
Lies 2020-12-24 17:37:26

Kan ik de saus nu maken en overmorgen opwarmen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-30 10:02:53

Dat kan prima!

Beantwoorden
Lies 2020-12-24 20:15:51

Ik heb de cake gebakken en hij is goed gelukt! Ik vind hem wel erg zoet, dus ik denk dat ik het serveer met wat crème fraîche. Want hij wordt vást nog zoeter met de toffeesaus? Hoe kan ik de cake het beste bewaren?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-30 10:02:04

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Wil je de cake veel langer bewaren, dan kun je 'm ook invriezen.

Beantwoorden
Anja 2021-01-02 13:45:13

Dit recept ziet er heerlijk uit (ik maak het uit het bakboek, elke week zoeken we een recept uit om uit te proberen 😋), zou ik hier ook stukjes karamel zeezout chocolade door kunnen doen? Moet ik nog ergens rekening mee houden als ik dit mee bak?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-01-11 11:04:07

Volgens mij kan dat wel! Ik ben benieuwd hoe dat wordt!

Beantwoorden
Anja 2021-01-15 12:39:11

Het was heerlijk! Alleen was de chocolade naar beneden gezakt, maar zeker een lekkere toevoeging. Ik deed nog wat extra zout door de karamelsaus, heerlijk!!

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-01-18 09:08:59

Goed om te horen! Dank!

Beantwoorden
Nelleke 2021-01-04 12:27:22

Kan je ook biologische dadelstroop ipv verse dadels gebruiken?

Beantwoorden
NE
Rutger 2021-01-11 10:54:06

Dat geeft wel een heel anders (en zoeter denk ik) resultaat.

Beantwoorden
Marianne 2021-06-20 08:45:18

Nog lekkerder met het creme fraiche ijs (die uit het recept op deze site "geroosterde balsamico aardbeien met creme fraiche ijs". De aardbeien saus deze keer gebruiken voor wat anders, b.v. in de vla). Het ijs is een frisse zure tegenhanger van de zoete cake.

Beantwoorden
MA
Leon Jacobs 2021-11-06 10:09:47

Hoi Rutger, als ik er een glutenvrije variant van wil maken, met welk meel kan ik dan het beste de bloem vervangen? Boekweitmeel?

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-11-10 08:16:26

Hoi. Daar heb ik bij dit recept helaas geen ervaring mee. Over het algemeen werken de glutenvrije bloemmixen, zoals Schar C of een eigen merk, het beste.

Beantwoorden
Leon Jacobs 2022-01-13 20:39:50

Heb ‘m met kerst gemaakt met havermeel en dat ging perfect! Smaak was ook heerlijk!

Beantwoorden
LE
Carla 2021-12-18 07:34:52

Hoi,
Ik zou graag willen weten voor hoeveel personen dit recept is, en welke maat bakvorm ik nodig heb.

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-12-21 08:10:01

Je kunt hier met 8-10 personen van genieten. De maat staat in het recept beschreven.

Beantwoorden
Freek 2021-12-25 19:54:50

Jammer jammer, lijkt niet op een echte sticky toffee pudding. De "cake" is te droog en de speculaas hoort er niet in. De toffee saus is niet echt toffee. Heb betere recepten in mijn collectie. Die van Paul Holliwood bijvoorbeeld.

Beantwoorden
FR
Ineke 2022-03-16 10:17:55

Errug lekker!!!
En ik ben blij met dit recept, lang naar gezocht!

Beantwoorden
IN
Denise Scherpenzeel 2022-11-01 22:21:19

Ik wil dit recept maken, ik vraag me af of de dadels MET water in de processor moeten, of moet ik de dadels afgieten?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-11-19 09:55:25

Zowel de dadels als het water mogen in de processor.

Beantwoorden
Irma 2022-11-17 13:02:59

Beste Rutger

Ik bak al denk ik 5 jaar je gember koekjes mijn man vindt ze heerlijk en wil niets anders bij de koffie, bedankt er voor het heerlijke recept.

Beantwoorden
IR
Rutger 2022-11-19 08:37:30

Wat leuk om te lezen! Thanks voor je berichtje!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.