Volg Rutger Bakt:

Speculaas boterkoek met amandelschaafsel

19 november 2017 | Feestdagen, Koek & koekjes, Recepten, Sinterklaas | 33 reacties

Speculaas boterkoek met amandelschaafsel

 

De perfecte boterkoek is één van de meest gelezen en gebakken recepten op mijn blog. En met een paar kleine aanpassingen maak je daar een onwijs lekkere sinterklaasboterkoek van! Begin dit jaar kreeg ik een mailtje van Lenie. Zij had mijn boterkoekrecept gemaakt met bruine suiker en speculaaskruiden en dat was een groot succes. Of zoals zij zelf zei: ‘de speculaasboterkoek is zalig en verslavend’. Inmiddels heb ik het zelf ook geprobeerd en kan ik het bevestigen; deze boterkoek met speculaaskruiden is echt heel erg lekker. Zelf heb ik er nog wat amandelschaafsel op gestrooid, maar je zou ook hele amandelen in het deeg kunnen drukken. Net als de basisversie van mijn boterkoek is deze speculaas boterkoek binnenin heerlijk smeuïg en aan de buitenkant nog licht knapperig. De perfecte traktatie voor tijdens de koude decemberdagen! Wil je nog meer variëren met mijn boterkoekrecept, kijk dan ook eens naar deze boterkoek met pecanspijs.

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 375 gr bloem
  • 340 gr boter, op kamertemperatuur
  • 270 gr donkerbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 2-3 el speculaaskruiden

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgeklopt
  • 30 gr amandelschaafsel

 

Bereiding: Speculaas boterkoek met amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter of een ronde (boterkoek)vorm in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten (bij het gebruik van een vierkante vorm) met bakpapier. Kijk uit met het gebruiken van een springvorm, tijdens het bakken kan de boter gaan lekken en dat wil je echt niet!

Doe de bloem, boter, bruine basterdsuiker, het zout en de speculaaskruiden in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Leg het deeg in de vorm en druk dit plat. Om het platdrukken makkelijk te maken kun je je handen wat nat maken, of de bolle kant van een nat gemaakte lepel gebruiken. Maak de bovenkant van het deeg zo glad mogelijk.

Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bestrooi het deeg vervolgens met het amandelschaafsel. Bak de speculaas boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. Hij zal dan nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Als de boterkoek 10 minuten uit de oven is kun je de zijkanten voorzichtig aandrukken met de bolle kant van een lepel, zodat de boterkoek overal even hoog is. Laat de sinterklaasboterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

 

Foto: Erik Spronk

 

 

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel komt binnenkort uit! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Reserveer hem hier!

Bekijk ook:

33 reacties

  • Beantwoorden Jeroen 19 november 2017

    Mooi ruitjespatroon bovenop 😂 En hoe zie je of de koek gaar is, onder al die amandelen en met deeg dat zelf al bruin is?

    • Beantwoorden Rutger 19 november 2017

      Dat ruitjespatroon is er vooral voor om te zorgen dat het ei geen losse plak bovenop vormt, maar goed aan de boterkoek hecht. Je ziet er inderdaad weinig van. Of de boterkoek gaar is kun je helaas niet zien, dat is een kwestie van uitproberen en vertrouwen op het recept.

  • Beantwoorden Petra 19 november 2017

    Ziet er goed en lekker uit! Dankjewel Rutger en natuurlijk dankjewel Lenie!

  • Beantwoorden Hennie 19 november 2017

    Hallo ik kan mijn oven niet op 170 graden zetten dan wordt het 160 of 180 en hoelang moet het dan in de oven

    • Beantwoorden Rutger 19 november 2017

      Dan zou ik 180 doen, zo’n 30 minuten.

  • Beantwoorden Arja 19 november 2017

    De gewone is al top, dus deze binnenkort bakken.
    Heel benieuwd hoe het bevalt bij de koffiieclub 🙂

  • Beantwoorden Jeannette 19 november 2017

    Deze ga ik binnenkort ook maar eens proberen.
    Voor dit recept heb jij donker bruine basterd suiker gebruikt denk ik hè?

  • Beantwoorden Yvonne 20 november 2017

    Hoi zou er ook een laagje amandelspijs tussen kunnen ? Veranderd dan de baktijd.. Alvast bedankt

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      Dat klinkt heel lekker! De baktijd zou ik met 5-10 minuten verlengen dan.

  • Beantwoorden Jolein 20 november 2017

    Kun je de boterkoek ook invriezen?

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      Dat kan heel goed. Verpak hem dan wel luchtdicht is plasticfolie.

  • Beantwoorden Sylvia 21 november 2017

    Waarom moet de koek zo lang afkoelen?

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      De boter die erin zit moet goed afgekoeld/opgesteven zijn, omdat die voor een groot deel de structuur van de koek bepaald.

  • Beantwoorden Annemieke 22 november 2017

    Goedemorgen Rutger, de koek heb ik al gebakken en was erg lekker. Alleen hadden wij het idee dat ik wat meer speculaaskruiden erin had kunnen doen. Kun je de speculaaskruiden evt in grammen aangeven?

    En ik had inderdaad ook bruine basterdsuiker gebruikt ipv dondere basterdsuiker. Vandaag dat de mijne iets lichter van kleur was.

    • Beantwoorden Jeannette 26 november 2017

      Heb je een maatschep gebruikt die zijn ongeveer 15 gram per lepel.
      Als je een eetlepel uit je bestek lade gebuikt gaat hier vaak minder op.
      Zou dat het kunnen zijn.
      Ik wil m binnenkort ook gaan maken 😊

      • Beantwoorden Annemieke 26 november 2017

        Een gewone lepel gebruikt inderdaad. 2e keer was de koek al lekkerder. Toen echt 3 lepels toegevoegd ipv 2 tot 3. Nu ook iets vollere lepels gebruikt. 3x 15gram lijkt mij wat veel. Gewoon proberen. Donkere basterd oogt iig mooier

        • Beantwoorden Jeannette 26 november 2017

          Haha nou misschien dan 30 gram 😆.
          Lijkt mij wel echt heel lekker!

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      Hoi Annemieke! Ik gebruik zelf maatlepels, waarbij 1 eetlepel een inhoud van 15 milliliter heeft. In grammen is dat ongeveer 7 gram speculaaskruiden per eetlepel, dus in totaal zo’n 14-21 gram. Natuurlijk kun je er altijd meer in doen als je dat lekker vind. Bruine basterdsuiker is bij mij eigenlijk altijd de donkere, anders zet ik er lichtbruine bij. In het vervolg zal ik proberen er donkerbruine bij te zetten voor de duidelijkheid!

  • Beantwoorden Judith 26 november 2017

    Hij is echt verrukkelijk!!! Blijft ook heerlijk zacht en niet hard en droog zo als wel eens bij mijn boterkoeken gebeurd. Alleen kon ik zo gauw niet vinden of de oventemperatuur voor boven/onder warmte of voor hetelucht was aangegeven. Maar 170gr. hetelucht is hij met 35 min goed gebakken.

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      Goed om te horen dat hij zo in de smaak viel! Alle temperaturen zijn voor onder- en bovenwarmte.

  • Beantwoorden Miranda 26 november 2017

    Hoi Rutger, Ik heb margarine gebruikt. Bij je boterkoekrecept staat namelijk specifiek roomboter en hierbij boter. Gebruik ik hiervoor nu ook roomboter?

    • Beantwoorden Jeannette 26 november 2017

      Volgens mij is boter in alle recepten van Rutger roomboter en nooit margarine.😉
      Lijkt mij ook niet zo lekker. .. of was het wel lekker?

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      Hoi Miranda. Boter is eigenlijk altijd roomboter, andere boter is er niet. Margarine is zeker geen boter en zou ik voor dit recept ook niet adviseren. Aangezien de smaak voor een groot deel door de boter wordt bepaald is echte boter het lekkerst!

  • Beantwoorden Miranda 27 november 2017

    Hoi Jeanette en Rutger,
    Dat verklaart waarom de smaak een beetje vlak was. Ik ga hem snel met roomboter maken. Bedankt voor jullie reacties.

    • Beantwoorden Jeannette 27 november 2017

      Succes bij de volgende ronde, dit recept heb ik nog niet uitgeprobeerd maar de gewone boterkoek is super!

  • Beantwoorden Melek 3 december 2017

    Ik wil 250gr boter gebruiken, omdat ik een laag amandelspijs ertussen wil doen. Hoeveel bloem en suiker moet ik dan gebruiken?? En blijft de baktijd dan hetzelfde? Alvast bedankt! Grotjes

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Hoi. Dan gebruik je 275 gram bloem en 200 gram basterdsuiker. De tijd zou ik hetzelfde houden aangezien je hem ook gaat vullen.

  • Beantwoorden Ron 3 december 2017

    De boterkoek is net uit de oven en ruikt alvast heerlijk. Ik heb witte basterdsuiker gebruikt ( de bruine is op ) maar hij zal er ongetwijfeld niet minder om smaken.

  • Beantwoorden Jeannette 3 december 2017

    Gisteren deze koek gemaakt.
    Goed gelukt. Gezelschap vond m lekker ik vond m ook lekker maar als ik dan toch deze hoeveelheid suiker/boter eet dan liever de originele variant ☺

  • Beantwoorden Melek 4 december 2017

    Heb m gisteravond laat gemaakt met 250gr boter 275gr bloem en 170gr suiker, daartussen dikke laag amandelspijs, super lekker! İk neem m morgen mee naar pakjes avond met lootjes op t werk! Zal vast in de smaak vallen! Thnx voor t recept!! Groetjes

  • Laat een reactie achter