Door de afwerking met de Italiaanse meringue ziet deze sinaasappelslof er prachtig uit. Onder het luchtige eiwitschuim zit een frisse laag sinaasappelcurd verstopt.

Sinaasappelslof met Italiaanse meringue

In plaats van de sinaasappelcurd kun je ook een andere smaak gebruiken, bijvoorbeeld deze citroen curd of deze mango-passievruchtcurd. Gebruik wel 1 ½ blaadje gelatine in elk recept, om te voorkomen dat de curd te dun is en uitloopt.

Sinaasappelslof met Italiaanse meringue
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • Voor de vulling
  • 150 gr amandelspijs
  • ½ tot 1 ei
  • 1 recept sinaasappelcurd (zie dit recept), gemaakt met 1 ½ blaadje gelatine erdoor
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Sinaasappelslof met Italiaanse meringue

Kneed van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel en verpak dit in plasticfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee sloffenringen in met boter. Meng de spijs het ei om het wat soepeler te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het sloffendeeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 x 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op de deegcirkel tot 1,5 centimeter van de rand af.

Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Verdeel de sinaasappelcurd over de twee sloffenbodems. Maak de Italiaanse meringue volgens dit recept en doe het in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Spuit de sloffen op met de meringue. Brand de meringue kort af met een gasbrander of zet hem enkele minuten onder een hete grill.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (16)
Maya 2018-01-11 06:59:55

Oehhhh ziet er zoooo delish uit. Ik ga het dit weekend nod nog uitproberen

Beantwoorden
MA
Joyce Dasselaar 2018-01-11 11:14:07

Hoi Rutger, recepten voor sloffen gaan altijd per 2, maar als ik er maar 1 wil maken kan ik de ingrediënten dan halveren?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-01-15 00:15:33

Dat kan zeker! Je kunt ook de andere helft van het deeg invriezen om een volgende keer te gebruiken.

Beantwoorden
Marjolein 2018-01-15 15:11:21

Hallo Rutger, kan ik deze slof invriezen? Of alleen de bodem met de sinaasappelcurd? Zodat ik elke week een stukje eruit kan halen? Ik heb nu alleen een halve bodem ingevroren maar als ik nu weer wat maak voor daarop heb ik weer teveel ?.
Bedankt voor je reactie alvast.

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-22 01:06:23

De kwaliteit gaat wel achteruit door hem in te vriezen, maar volgens mij moet het wel kunnen.

Beantwoorden
Janique 2018-01-17 14:23:39

Hoi Rutger! Dit lijkt me echt heerlijk, dus ik wil dit volgende week gaan maken met m’n pasgekregen slof bakvorm ?? Echter eet m’n vriend geen varkensvlees en dus kan ik geen gewone gelatine gebruiken. Heb je tips/ervaring met een vervanger van gelatine? Zoals bv agar agar?

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-01-22 00:58:03

Hoi! Ik weet dat het kan met agar agar maar heb er nog geen ervaring mee verder.

Beantwoorden
Anique 2018-01-17 21:03:00

Hoi Danique, ik maak de curd altijd met maizena ipv gelatine. Gaat ook super!

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-01-22 00:56:00

Let er dan wel op dat de curd met maizena juist wel moet koken, anders heb je ongegaard zetmeel in de curd en dat smaakt niet lekker. De maizena zorgt ervoor dat je geen klontjes ei krijgt als het mengsel kookt.

Beantwoorden
Erica 2018-01-20 07:16:28

Hallo Rutger, ik heb geen suikerthermometer is er ook een alternatieve manier om de topping te maken?

Beantwoorden
ER
Rutger 2018-01-22 00:48:19

Er is een andere manier om de temperatuur van de suikersiroop te testen, maar die is nogal complex om in een reactie uit te leggen. Ik hoop daar binnenkort een artikel over online te kunnen zetten.

Beantwoorden
Laura 2018-01-25 15:38:28

Hoi Rutger, als je de slof zonder amandelspijs wilt maken, kan je dan de bodem gewoon afbakken of moet je er bakbonen in leggen?

Groeten

Beantwoorden
LA
Hilda 2018-09-07 12:13:08

Hallo Laura,

Ik ben ook niet zo van de amandelspijs. Ik spuit de bodem op met banketbakkersroom. Verder is het afbakken het zelfde. Hij is dan ook minder zoet.

Beantwoorden
HI
Rutger 2018-01-28 13:30:58

Je kunt hem gewoon afbakken, alleen zal de kenmerkende opstaande rand dan niet zo mooi zijn als met een spijsvulling erin.

Beantwoorden
Desiree 2018-02-15 21:51:04

Hoi,
Laatst deze slof gemaakt. 1 gewone slof en van de rest van het deeg heb ik mini slofjes gemaakt.
Ik had zelf iets te veel merinque erop gedaan, doe ik de volgende keer iets minder.
Maar iedereen vond het heerlijk!
Voor herhaling vatbaar! Ook lekker met lemon of lime curd denk ik..

Beantwoorden
DE
Lilith 2018-09-02 13:42:04

hoi Rutger, kan je ook kant-en-klare lemoncurd gebruiken

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-09-16 13:29:39

Ja hoor, dat kan prima!

Beantwoorden
Saskia 2018-09-29 07:17:18

Wat als je geen sloffenvorm hebt, zou je dit recept ook kunnen maken in een normaal bakblik?

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-10-01 09:21:31

Hoi! Je kunt in plaats van 2 sloffen ook 1 ronde bodem met een doorsnede van 24 centimeter maken. Daar kun je dan gewoon de ring van een springvorm voor gebruiken.

Beantwoorden
Chantal 2019-07-23 23:38:53

Als je een slof op voorhand al bakt... hoe bewaar je die dan? Koelkast of luchtdichte doos?

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-07-30 10:56:54

Als je enkel de bodem wit bewaren kun je dit gewoon luchtdicht verpakt op kamertemperatuur doen.

Beantwoorden
Inge Sikkens 2021-03-15 08:36:17

Kan ik een slof beter maken met tarwebloem of zeeuwse bloem?
Gr Inge

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-03-15 10:43:26

Je kunt tarwebloem gebruiken of half tarwebloem half Zeeuwse bloem.

Beantwoorden
Sanne 2021-04-04 20:58:39

Ik zie vaak recepten met eiwit schuim dat niet gebakken wordt, is er dan geen risico ivm rauw ei? Of wordt het heet genoeg bij het maken?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-04-05 10:58:31

Bij Italiaanse meringue wordt het eiwit verhit door de suikersiroop, dat zou voldoende moeten zijn om bijvoorbeeld salmonella te doden. Het blijft wel belangrijk om voorzichtig te doen. Val je in een risicogroep, dan zou ik er toch voor kiezen om gepasteuriseerd eiwit te gebruiken.

Beantwoorden
Femke 2022-04-10 00:15:30

Ik vraag me af of ik de sloffen mét vulling klaar kan maken voor een verjaardag de volgende dag. Lijkt me heerlijk om verschillende sloffen te maken.
Of zal het dan qua structuur niet goed blijven?

Beantwoorden
FE
Rutger 2022-04-10 09:33:48

Een dag eerder kan prima! Bewaar ze wel in de koelkast.

Beantwoorden
Jasmijn 2022-04-17 08:33:42

Ik heb minisloffen gebakken, een deel met amandelspijs en een deel met banketbakkersroom, en zou ze nu graag opspuiten met de mango passievruchtcurd en er dan mini meringues op willen doen. Kan ik ze dan gewoon opspuiten met alleen de curd of is het lekkerder om dat te combineren met banketbakkersroom of slagroom-mascarponeroom?

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-04-21 09:49:15

Hoi! Het kan allebei. Doe vooral wat je zelf lekker lijkt.

Beantwoorden
Paulien 2022-06-13 10:32:20

Dag Rutger

Welke afmetingen heeft jouw sloffenvorm?

Die van mij is 27 tot 40 cm lang.

Alvast bedankt voor het antwoord!

Groetjes!

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-06-14 14:13:14

Zo'n 25 centimeter, maar iets langer kan ook prima.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.