Volg Rutger Bakt:

Sinaasappelslof met Italiaanse meringue – recept

11 januari 2018 | Recepten, Taart & gebak | 11 reacties

Sinaasappelslof met Italiaanse meringue

 

Door de afwerking met de Italiaanse meringue ziet deze sinaasappelslof er prachtig uit. Onder het luchtige eiwitschuim zit een frisse laag sinaasappelcurd verstopt. In plaats van de sinaasappelcurd kun je ook een andere smaak gebruiken, bijvoorbeeld deze citroencurd of deze mango-passievruchtcurd. Gebruik wel 1 ½ blaadje gelatine in elk recept, om te voorkomen dat de curd te dun is en uitloopt.

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout

Voor de vulling

Verder nodig

 

Sinaasappelslof met Italiaanse meringue

 

Bereiding: Sinaasappelslof met Italiaanse meringue

Kneed van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel en verpak dit in plasticfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee sloffenringen in met boter. Meng de spijs het ei om het wat soepeler te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het sloffendeeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 x 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op de deegcirkel tot 1,5 centimeter van de rand af.

Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Verdeel de sinaasappelcurd over de twee sloffenbodems. Maak de Italiaanse meringue volgens dit recept en doe het in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Spuit de sloffen op met de meringue. Brand de meringue kort af met een gasbrander of zet hem enkele minuten onder een hete grill.

 

Foto’s: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Het hartige bakboek is verkrijgbaar! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

11 reacties

  • Beantwoorden Maya 11 januari 2018

    Oehhhh ziet er zoooo delish uit. Ik ga het dit weekend nod nog uitproberen

  • Beantwoorden Joyce Dasselaar 11 januari 2018

    Hoi Rutger, recepten voor sloffen gaan altijd per 2, maar als ik er maar 1 wil maken kan ik de ingrediënten dan halveren?

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      Dat kan zeker! Je kunt ook de andere helft van het deeg invriezen om een volgende keer te gebruiken.

  • Beantwoorden Marjolein 15 januari 2018

    Hallo Rutger, kan ik deze slof invriezen? Of alleen de bodem met de sinaasappelcurd? Zodat ik elke week een stukje eruit kan halen? Ik heb nu alleen een halve bodem ingevroren maar als ik nu weer wat maak voor daarop heb ik weer teveel 😊.
    Bedankt voor je reactie alvast.

    • Beantwoorden Rutger 22 januari 2018

      De kwaliteit gaat wel achteruit door hem in te vriezen, maar volgens mij moet het wel kunnen.

  • Beantwoorden Janique 17 januari 2018

    Hoi Rutger! Dit lijkt me echt heerlijk, dus ik wil dit volgende week gaan maken met m’n pasgekregen slof bakvorm 💪🏼 Echter eet m’n vriend geen varkensvlees en dus kan ik geen gewone gelatine gebruiken. Heb je tips/ervaring met een vervanger van gelatine? Zoals bv agar agar?

    • Beantwoorden Rutger 22 januari 2018

      Hoi! Ik weet dat het kan met agar agar maar heb er nog geen ervaring mee verder.

  • Beantwoorden Anique 17 januari 2018

    Hoi Danique, ik maak de curd altijd met maizena ipv gelatine. Gaat ook super!

    • Beantwoorden Rutger 22 januari 2018

      Let er dan wel op dat de curd met maizena juist wel moet koken, anders heb je ongegaard zetmeel in de curd en dat smaakt niet lekker. De maizena zorgt ervoor dat je geen klontjes ei krijgt als het mengsel kookt.

  • Beantwoorden Erica 20 januari 2018

    Hallo Rutger, ik heb geen suikerthermometer is er ook een alternatieve manier om de topping te maken?

    • Beantwoorden Rutger 22 januari 2018

      Er is een andere manier om de temperatuur van de suikersiroop te testen, maar die is nogal complex om in een reactie uit te leggen. Ik hoop daar binnenkort een artikel over online te kunnen zetten.

    Laat een reactie achter