Ingrediëntenlijst
  • Voor de cakejes
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 110 gr bloem
  • 20 gr maïzena
  • ¼ tl bakpoeder
  • Voor het glazuur
  • 100 gr (diepvries)frambozen
  • 200 gr poedersuiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Roze koeken zijn een populaire traktatie en voor veel mensen een heerlijk stukje (jeugd)sentiment. Ze worden ook wel glacé koeken of fondantcakes genoemd en het meest bekend zijn de Enkhuizer Glacé Koeken. Zelf roze koeken maken is ook heel eenvoudig én lekker. Dit roze koeken recept is afkomstig uit de Koekjesbijbel. De glazuurlaag maak ik met frambozen. Ik heb getwijfeld of roze koeken wel thuishoorden in de Koekjesbijbel; het zijn eigenlijk kleine cakejes. Maar ze zijn zo lekker en hebben het woord koek in de naam. Dus ze konden uiteindelijk niet ontbreken!

Roze koeken

Ben je benieuwd welke koekjesrecepten er nog meer in Koekjesbijbel staan? Check dan hier voor meer informatie! 

Zelf roze koeken maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een cupcakevorm met 12 holtes in met boter.

Doe alle ingrediënten voor de cakejes in een kom en meng kort door elkaar tot een glad beslag. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Dit gaat het makkelijkst met een spuitzak.

Zet de vorm in de oven en leg een bakplaat op de cupcakevorm. Daardoor worden de cakejes minder bol in het midden. Bak ze 10 minuten met bakplaat en nog 6-11 minuten zonder de bakplaat. De bovenkant van de cakejes blijft erg licht, dat hoort zo. Stort de cakejes op een stuk bakpapier en laat ze 10 minuten op hun kop liggen. Zo krijg je mooie platte roze koeken. Laat ze verder afkoelen op een rooster.

Voor de roze koeken glacé pureer je de frambozen met een vork. Druk de frambozen door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Weeg 50 gram van de frambozenmoes af en doe het in een steelpan. Voeg de poedersuiker toe en meng tot een glazuur. Verwarm het roze glazuur al roerend tot lauwwarm. Doop de cakejes met de bovenkant in het glazuur en laat ze opdrogen. Houd er rekening mee dat het roze koeken glazuur altijd een beetje zacht blijft.

Tip: Knip kleine rondjes van bakpapier en leg deze na het invetten op de bodem van de cupcakevorm. Zo weet je zeker dat de koeken mooi uit de vorm komen.

Hier kun je Koekjesbijbel bestellen!

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (19)
Annemieke 2018-10-07 12:19:04

Hallo Rutger.
Gebruik je wel de volle 100 gr (diepvries)frambozen voor de roze koeken?
Het is niet helemaal duidelijk namelijk, of ik lees het niet goed.

Beantwoorden
AN
Karen 2018-10-07 16:45:09

Ik vermoed dat in de zeef een deel van de 100 gram achterblijft, immers pitjes en misschien ook velletjes. Dus van wat door de zeef is gekomen 50 gram afwegen.

Beantwoorden
KA
Rutger 2018-10-07 17:36:36

Dat klopt helemaal!

Beantwoorden
kees 2018-10-08 12:35:03

Hoi Rutger,

De roze koek staat al jaren op de verlanglijst hier. Echter kan ik nergens de correcte bakvorm vinden voor de juiste (originele) afmetingen van de roze koeken...
Heb jij (of een meelezer) een idee hoe ik daar aan zou kunnen komen of een eventueel alternatief hiervoor?

Alvast dank

Beantwoorden
KE
Jeroen 2022-04-11 00:07:56

Ik gebruik 10cm taartvormpjes, dat komt aardig in de buurt.
Idealiter zou iets kleiner een uitkomst zijn, maar die zijn lastig te krijgen voor een normale prijs.
De 10cm taartvormpjes met losse bodem kun je overal goedkoop krijgen en geven een mooi resultaat. Iets aan de grote kant, maar dat hier tot nu toe nog geen probleem geweest.

Beantwoorden
JE
Esther 2021-10-06 13:24:20

Helemaal de exacte vorm is misschien niet te krijgen maar een muffin vorm van bv de hema voldoet prima.

Beantwoorden
ES
Ava 2018-10-20 14:41:27

Ik zoek die ook nog steeds. Bedankt voor het vragen!

Beantwoorden
AV
Anne 2018-11-01 11:03:06

bakvormen.com en dan vorm tortine!

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-15 10:44:50

Heb je als eens op baktotaal.com gekeken? Of anders op https://www.meilleurduchef.com/.

Beantwoorden
Nicoline 2019-05-04 17:28:25

Helaas ook nergens kunnen vinden, ook niet op je advies websites. Ook de afmetingen niet.
Heb je nog meer suggesties

Beantwoorden
NI
Rutger 2019-05-07 14:04:13

Als het daar niet te vinden is zou ik h et ook niet weten eigenlijk.

Beantwoorden
Ava 2018-10-20 14:28:40

Ze staan in de oven!! Spannend!

Beantwoorden
AV
Marieke 2018-11-07 12:23:54

Kan ik ze ook met aardbei maken ipv framboos?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-11 13:44:01

Dat kan prima!

Beantwoorden
Bak graag 2019-05-26 19:42:27

De eerste 10 minuten een bakplaat boven op de cupcakevorm gelegd maar desondanks zijn ze toch te bol geworden in het midden. Wat kan ik nog anders doen tijdens het bakken? Mijn oven stond op hetelucht stand.

Beantwoorden
BA
Rutger 2019-05-27 12:14:02

Kun je ook op onder- en bovenwarmte bakken? Ik denk dat dit al een groot verschil maakt.

Beantwoorden
jolan 2020-02-02 09:26:37

zou je dit ipv frambozen/aardbeien ook de bovenkant met gesmolten chocolade evt mengen met slagroom kunnen doen? dan heb je een soort gangmakers....

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-02-03 09:13:59

Dat kan zeker. Je kunt ook een chocoladeglazuur maken, zoals bij deze moorkopsoesjes: https://rutgerbakt.nl/friandise-recepten/moorkopsoesjes-recept/

Beantwoorden
Patricia 2020-04-30 12:10:15

Had er mini-roze koeken (mbv een mini-muffin-bakvorm) van gemaakt.
De eerste 10min met een plaat bovenop, daarna 6min zonder.
Ze waren verrukkelijk!
Vandaag een nwe ronde met mango-glazuur.
Zal ook heerlijk zijn.

Beantwoorden
PA
Melki 2020-09-20 12:24:31

Heerlijk

Beantwoorden
ME
s 1 2020-10-31 12:51:23

erg lekker

Beantwoorden
S
maggy 2020-11-10 09:36:01

kun je de koeken ook invriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-16 08:54:58

Zeker!

Beantwoorden
Sylvia 2021-01-12 13:39:36

Hoe vol doe je de vormpjes?

Beantwoorden
SY
Rutger 2021-01-18 09:25:10

Zo'n 1 1/2 centimeter maximaal. Het beslag is voor 12 koeken, dus je merkt bij het verdelen vanzelf hoeveel er ongeveer in de vormpjes kan.

Beantwoorden
Moon 2021-01-29 18:17:12

Mijn glazuur wordt niet zo hard???

Beantwoorden
MO
broekgeplast 2022-05-09 14:25:56

ja klopt dan hoort ook, dan is het lekkerder

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-02-01 11:19:13

Heb je teveel frambozenpuree gebruikt? Het wordt niet super hard, maar moet wel stevig genoeg zijn dat je de koek gewoon vast kunt pakken.

Beantwoorden
Wil 2021-02-06 17:24:01

Mislukt wat doe ik verkeerd
Als ik na 19 minuten de bakplaat van de cakes eraf haalt zit als vast geplakt aan de bak plaatjes

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-02-08 11:49:52

Dan heb je de vormpjes waarschijnlijk te vol gevuld. leg er de volgende keer een stuk bakpapier tussen, dan moet ie wel loslaten.

Beantwoorden
Rob 2021-05-11 11:56:53

Hoelang kun je ze bewaren?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-05-17 09:37:37

Na 2-3 dagen worden ze wel iets droger, maar je kunt ze ook heel goed invriezen.

Beantwoorden
Irene 2021-08-12 21:27:54

Heerlijk recept. Heb ze versierd met een roze flamingo (chocola), was een groot succes.

Beantwoorden
IR
Tamara 2022-03-08 04:50:27

Hoi Rutger, kan ik de bloem ook vervangen door amandelmeel ? Zou je dan alles vervangen voor amandelmeel of een deel?
Dankjewel

Groetjes Tamara

Beantwoorden
TA
Tamara 2022-03-09 00:18:30

Hoi Rutger, zou ik de bloem voor amandelmeel kunnen vervangen?
Dankjewel.

Beantwoorden
TA
Rutger 2022-03-13 12:52:11

Dat heb ik bij dit recept nooit geprobeerd, maar ik denk dat het geen succes wordt.

Beantwoorden
Christine 2022-03-13 08:33:40

Is er veel verschil tussen een muffinvorm en een cupcakevorm of kun je ook een muffinvorm gebruiken voor roze koeken?

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-03-13 12:29:27

Een groot verschil is er niet, gebruik vooral de vorm die je hebt.

Beantwoorden
Hans 2022-11-29 08:01:12

Hoi Rutger, wat een geweldig recept,in een half uurtje klaar,alleen dan ff wachten tot de glazuur wat steviger is, gebruik 8 cm bakringen,zien er prima uit,en smaken nog beter, overigens sla ik inmiddels het frambozen gedoe over,zag baksmaakjes in een flesje,heb nu dus gele (banaan) groene (appel) rode (aardbei) bruine (caramel) en vandaag natuurlijk oranje (sinaasappel) "roze" koeken, lekker hoorrrrrrrr

Beantwoorden
HA

U kunt niet meer reageren.