Volg Rutger Bakt:

Roze koeken uit Koekjesbijbel

7 oktober 2018 | Koek & koekjes, Recepten | 8 reacties

Roze koeken

 

Deze roze koeken zijn afkomstig uit mijn nieuwste boek Koekjesbijbel. We hebben er even over nagedacht of deze roze koeken wel in Koekjesbijbel thuishoren; eigenlijk zijn het kleine cakejes. Maar ze zijn zo lekker – en ze eten immers koeken – dat ze niet mochten ontbreken.

Ben je benieuwd welke koekjesrecepten er nog meer in Koekjesbijbel staan? Check dan hier voor meer informatie!

Speciaal voor Koekjesbijbel hebben we een koekjestest gemaakt. Doormiddel van een paar vragen ontdek je welk koekje jij bent! Ben jij een echte bokkenpoot, of toch meer een kletskop? Doe nu de test! 

 

Ingrediënten

Voor de cakejes

  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 110 gr bloem
  • 20 gr maïzena
  • ¼ tl bakpoeder

Voor het glazuur

  • 100 gr (diepvries)frambozen
  • 200 gr poedersuiker

Verder nodig 

  • boter, om in te vetten

 

Bereiding: Roze koeken

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een cupcakevorm met 12 holtes in met boter.

Doe alle ingrediënten voor de cakejes in een kom en meng kort door elkaar tot een glad beslag. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Dit gaat het makkelijkst met een spuitzak.

Zet de vorm in de oven en leg een bakplaat op de cupcakevorm. Daardoor worden de cakejes minder bol in het midden. Bak ze 10 minuten, haal de bakplaat er vanaf en bak ze nog 6-11 minuten. De bovenkant van de cakejes blijft erg licht, dat hoort zo. Stort de cakejes op een stuk bakpapier en laat ze 10 minuten op hun kop liggen, zodat de bovenkant mooi plat wordt. Laat de cakejes verder afkoelen op een rooster.

Pureer de frambozen met een vork. Druk de frambozen door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Weeg 50 gram van de frambozenmoes af en doe het in een steelpan. Voeg de poedersuiker toe en meng tot een glazuur. Verwarm het glazuur al roerend tot lauwwarm. Doop de cakejes met de bovenkant in het glazuur en laat ze opdrogen.

Tip: Om er zeker van te zijn dat de koeken mooi uit de cupcakevorm komen kun je kleine rondjes van bakpapier knippen en deze na het invetten op de bodems van de vormpjes leggen.

Hier kun je Koekjesbijbel bestellen!

 

Foto: Saskia Lelieveld

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

8 reacties

  • Beantwoorden Annemieke 7 oktober 2018

    Hallo Rutger.
    Gebruik je wel de volle 100 gr (diepvries)frambozen voor de roze koeken?
    Het is niet helemaal duidelijk namelijk, of ik lees het niet goed.

    • Beantwoorden Karen 7 oktober 2018

      Ik vermoed dat in de zeef een deel van de 100 gram achterblijft, immers pitjes en misschien ook velletjes. Dus van wat door de zeef is gekomen 50 gram afwegen.

  • Beantwoorden kees 8 oktober 2018

    Hoi Rutger,

    De roze koek staat al jaren op de verlanglijst hier. Echter kan ik nergens de correcte bakvorm vinden voor de juiste (originele) afmetingen van de roze koeken…
    Heb jij (of een meelezer) een idee hoe ik daar aan zou kunnen komen of een eventueel alternatief hiervoor?

    Alvast dank

  • Beantwoorden Ava 20 oktober 2018

    Ze staan in de oven!! Spannend!

  • Beantwoorden Ava 20 oktober 2018

    Ik zoek die ook nog steeds. Bedankt voor het vragen!

  • Laat een reactie achter