Volg Rutger Bakt:

Recept: Vijf soorten Flammkuchen

2 juni 2016 | Hartig, Lunch, Recepten | 19 reacties

flammkuchen

 

Begin vorige maand was ik uitgenodigd door Tante Fanny om in Oostenrijk te komen kijken hoe hun verse degen gemaakt worden en om er uitgebreid mee te bakken. Zo’n uitnodiging sla ik natuurlijk niet af! Dus vloog ik op Hemelvaartsdag samen met mijn vriend en fotograaf Erik, en Carlieke en Sanne van Tante Fanny Nederland naar Wenen. Op weg naar het verse deeg!

 

tante fannyflammkuchen-3flammkuchen5

KO7A3688KO7A3697

 

We gingen naar het dorpje Gumpoldskirchen, een half uur rijden onder Wenen. Daar is de bakstudio van Tante Fanny waar we enthousiast werden onthaald door Michael, de chef van Tante Fanny. Samen met hem ging ik aan de bak met hun producten. In de keuken hadden we de beschikking over alle verse degen en veel verschillende ingrediënten. We konden dus naar hartenlust gaan bakken! Met hun nieuwe deeg hebben we verschillende soorten flammkuchen gemaakt (zowel hartig als zoet). Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas. Het lijkt misschien wat op een pizza, maar de smaak en textuur zijn wel echt heel anders. En je eet deze niet met tomatensaus, maar met andere toppingen. Het deeg is heel dun en na het bakken heel lekker knapperig. De 5 soorten die we hebben gemaakt vindt je onderaan deze post. We hebben met de flammkuchen uitgebreid geluncht. Erg lekker!

 

lunch tante fanny

 

Na de lunch gingen we verder met bakken en heb ik een aantal mooie technieken geleerd van Michael. Het is leuk om te zien met hoe je met weinig moeite de mooiste dingen kan maken. Michael liet mij zien hoe je met het croissantdeeg verschillende vormen kunt maken. Heel makkelijk en super leuk om te zien (en te proeven)! Ook hebben we een mooie bladerdeegster met frangipane en jam gemaakt. Perfect om met heel veel mensen van te eten. Het recept daarvan plaats ik binnenkort! Tot slot hebben we ook nog cronuts gemaakt van het verse croissaintdeeg van Tante Fanny. De hype uit New York is ook heel goed te maken met dit deeg en smaakt verrassend lekker. Het was een hele gezellige en leerzame dag, met veel handige tips en inspiratie.

 

KO7A3768KO7A3766

 

cronunts tante fannyKO7A3770

KO7A3765KO7A3775KO7A3805

 

Naast al het bakken hebben we ook nog gezien hoe de verse degen gemaakt worden. Het was interessant om te zien hoeveel aandacht er aan de kwaliteit van de degene wordt besteed. Prachtig om het hele proces met eigen ogen te zien.

Nadat we uitgebakken en -geproefd waren vertrokken we vol met nieuwe ideeën en inspiratie weer naar Wenen. Erik en ik bleven nog twee dagen in Wenen om daar nog wat mooie en lekkere dingen te bezoeken. Meer daarover lees je in deze post.

 

 

Bereiding: Flammkuchen met 5 verschillende toppingen

De hoeveelheden die we erop hebben gedaan zijn heel persoonlijk; je kan het deeg zo vol leggen als je zelf wilt. Daarom staan er geen hoeveelheden bij, zo kan je zelf kijken hoeveel je lekker lijkt

Voor alle 5 de varianten heb ik 1 rol Tante Fanny Vers flammkuchendeeg gebruikt. Rol deze met bakpapier en al uit en leg deze op een bakplaat. Je kunt er voor kiezen om de randjes om te vouwen, maar dat hoeft niet. Beleg de flammkuchen niet te dik, dan wordt de bodem lekker knapperig! Bak alle flammkuchen na het beleggen op 220 ᵒC in 15-20 minuten gaar en knapperig.

 

De klassieke

Smeer het deeg in met een laagje crème fraiche. Verdeel daar halve ringen rode ui en gerookte spekjes over heen. Bestrooi het geheel tot slot met peper.

 

flammkuchen

 

Met zalm

Smeer het deeg in met een laagje crème fraiche. Leg daar groene asperges en halve ringen rode ui op. Verkruimel daar wat feta overheen en bestrooi het geheel met peper. Bak de flammkuchen af. Bedek de flammkuchen na het bakken met plakjes gerookte zalm en gehakte verse bieslook.

 

flamkuchen

 

Met gedroogde ham

Smeer het deeg in met een laagje crème fraiche en verdeel daarover halve ringen rode ui en verkruimelde feta. Bestrooi met peper en bak de flammkuchen af. Garneer de flammkuchen met rucola, plakken gedroogde ham en gehalveerde witte druiven.

 

flamkuchen 6

 

De vegetarische

Smeer het deeg in met een laagje crème fraiche. Beleg de flammkuchen met groene asperges, gehalveerde cherrytomaatjes, halve ringen rode ui en stukjes zongedroogde tomaat. Bestrooi met peper en rasp er wat Parmezaanse kaas overheen.

 

zoete-flammkuchen

 

Met alles wat lekker is!

Meng 60 gr kwark, 60 gr crème fraiche, 1 ei en 1 tl vanille-extract met elkaar. Voeg naar smaak suiker toe. Smeer het mengsel gelijkmatig uit over het flammkuchendeeg. Bestrooi dit vervolgens met gehakte hazelnoten, gehakte walnoten, gehakte pure chocolade, gehakte melkchocolade en amandelschaafsel. Na het bakken kun je flammkuchen eventueel nog besprenkelen met karamelsaus.

 

flammkuchen-zoet

 

Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny.

 

Foto’s: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

19 reacties

  • Beantwoorden Daniëlle 2 juni 2016

    Ik krijg er gelijk zin in! Lekker!

  • Beantwoorden Tonny 2 juni 2016

    Het ziet er allemaal even lekker uit!

  • Beantwoorden Paula Ribbe 3 juni 2016

    Ziet er echt goed uit, je krijg er zo trek in.

  • Beantwoorden Riek 3 juni 2016

    Jammer genoeg is het deeg niet in een Nederlandse supermarkt te koop.

    • Beantwoorden Sascha 3 juni 2016

      Jawel hoor! Het deeg is bij de AH te koop. Volgens mij alleen niet bij alle…

      • Beantwoorden Rutger 3 juni 2016

        Klopt! Het flammkuchendeeg is bij de (iets grotere) Albert Heijns verkrijgbaar!

    • Beantwoorden Yvon 29 oktober 2016

      Jawel hoor bij de Jumbo in de koeling.

  • Beantwoorden Marleen 4 juni 2016

    Heeft iemand wellicht een goed recept voor het deeg. Ik wil het deeg zonder gist maken. De meeste recepten zijn helaas met gist.

    • Beantwoorden AM 20 mei 2017

      240 gewoon bloem
      4 g instant gist
      3 eetlepels olijve olie
      Beetje zout

      Bloem, zout, gist + olijve olie in kom van mixer. Zet aan met deeghak. Giet ongeveer 180 ml lauwwarm water erin. Laat het even aan (3 min.) Tot je een deeg heb ( iets kleverig is niet erg). Wat water of bloem erbij als het te nat of droog is. Zet op een warm plek en laat rijzen. 2 uur is meestal genoeg.

      Rol uit 1/2 van het deeg op een stuk bakpapier. De andere 1/2 is voor een ander x. Het kan ook in de friezer.

      Als het uitgerold is, maak je het flamkuchen daar op de bakpapier, en doe het in der oven ook op dat stuk papier.

      Zo kan je het ook lekker dun uitrolen! Ik bsk de flamkuchen op een lage tred in de oven, met wat extra onderwarmte

      • Beantwoorden Rutger 26 mei 2017

        Wellicht dat je iets minder water moet gebruiken om het makkelijk te kunnen uitrollen.

  • Beantwoorden K@rin 6 juni 2016

    Tante Fanny is te koop bij AH maar ook bij Jumbo en Hoogvliet.
    Ga deze week zeker een van de recepten maken. Heerlijk met dit weer, lijkt me!

    Kan trouwens niet wachten tot je het recept van de cronuts met ons gaat delen, Rutger!!

  • Beantwoorden Lida Wolff 19 mei 2017

    Ik kan hier in Frankrijk waar wij wonen afbak flammen küchen kopen maar wil het zelf maken. Is er een recept voor het deeg?

  • Beantwoorden M 29 juni 2017

    Zag dit deegje vandaag bij de jumbo liggen, ga het nu zeker kopen!

  • Beantwoorden Lia 2 augustus 2017

    Ik kan het echt nergens vinden!

    • Beantwoorden Marleen 2 augustus 2017

      Heb je wel in de koeling gekeken. Daar ligt het. Bijna elke winkel heeft het tegenwoordig. Anders even vragen in de supermarkt.

    • Beantwoorden Rutger 6 augustus 2017

      Op de site van Tante Fanny vind je de verkooppunten: http://www.tantefanny.nl

  • Beantwoorden Michaela van Lith 5 oktober 2017

    Hoeveel deeg gebruik je voor de zoete flammkuchen? Is dit 1 verpakking deeg of minder? Wil het deeg graag zelf maken.

    • Beantwoorden Rutger 11 oktober 2017

      Voor de zoete flammkuchen heb ik ook 1 rol gebruikt.

    Laat een reactie achter