Volg Rutger Bakt:

Recept: Sabayon van prosecco met zomerfruit

1 augustus 2016 | Desserts, Recepten | 9 reacties

Sabayon van prosecco met zomerfruit

 

Sabayon is een luchtig dessert op basis van eidooiers en een alcoholische drank. In het Italiaans wordt dit ook wel zabaglione genoemd. Over het algemeen wordt de sabayon lauwwarm geserveerd, omdat deze tijdens het afkoelen zijn luchtigheid wat verliest. In dit recept voeg ik er wat slagroom aan toe, waardoor deze goed van tevoren klaar te maken is, zonder dat hij minder lekker wordt. Het is een perfect dessert voor na een BBQ omdat het dus goed enkele uren van tevoren klaar te maken.

 

Ingrediënten

  • 100 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 50 gr suiker
  • 125 ml prosecco
  • vers zomerfruit, denk daarbij aan aardbeien, frambozen, bramen, kersen, bessen etc.

 

Bereiding: Sabayon van prosecco met zomerfruit

Klop de slagroom lobbig op en plaats deze tot gebruik in de koelkast. Maak het fruit schoon en verdeel dit over 4 glazen of bakjes.

Doe een laagje water in een pan en breng dit aan de kook. Neem een vuurvaste kom die op de pan past (zonder dat de onderkant van de kom het water raakt) en doe daar de eidooiers en de suiker in. Klop deze los en meng hier vervolgens de prosecco door.

Zet de kom op de pan met kokend water en klop het proseccomengsel met een handmixer 5 tot 10 minuten luchtig op. Als de sabayon goed gebonden is kan hij van het vuur. Klop de sabayon door tot deze weer afgekoeld is. Spatel de geklopte slagroom voorzichtig door de sabayon en verdeel deze over de glazen met zomerfruit. Serveer direct of bewaar de sabayon enkele uren in de koelkast.

 

Foto: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

9 reacties

  • Beantwoorden Demi | DE KOOKFABRIEK 1 augustus 2016

    Lijkt me een heerlijke afsluiter van een goed diner!

  • Beantwoorden Je@net 1 augustus 2016

    Yummie…ziet er heerlijk uit, Rutger! Zet ‘m op m’n to do list voor deze zomer :o)

    • Beantwoorden Rutger 2 augustus 2016

      Doe dat! Het is echt heel erg lekker 🙂

  • Beantwoorden cisca 1 augustus 2016

    kan dit ook zonder alcohol?

    • Beantwoorden Rutger 2 augustus 2016

      Hoi! Het dessert wordt wel heel anders van smaak dan, de smaak van de sabayon wordt grotendeels bepaald door prosecco.

  • Beantwoorden Miglena 15 januari 2017

    Hoi Rutger,

    Ik ga het morgen proberen. Kan ik de sabayon in de ochtend al maken en tot een uur of 20u in de koelkast bewaren en schep ik de slagroom gelijk door de afgekoelde sabayon en bewaar ik deze als 1 geheeld in de koelkast om het vervolgens in glaasjes te serveren en garneren met t fruit?

    Gr,
    Miglena

    • Beantwoorden Rutger 16 januari 2017

      Hoi! In de ochtend tot ’s avonds bewaren is wel erg lang. Enkele uren gaat prima, maar daarna wordt de sabayon wel minder luchtig helaas. Je kan de sabayon als 1 geheel, dus met de slagroom erdoor, in de koelkast bewaren.

  • Beantwoorden Susy 22 september 2017

    Kan dit ook met een andere wijn?

    • Beantwoorden Rutger 25 september 2017

      Zeker, al zou ik wel een witte wijn gebruiken.

    Laat een reactie achter