Deze hazelnoot praliné pasta is echt superlekker en kan je voor veel verschillende bereidingen gebruiken. Meng hem door een crème of slagroom, gebruik hem als vulling in een taart of tussen koekjes, gebruik hem als basis voor een bonbonvulling of smeer hem gewoon zo op een versgebakken broodje. Als deze pasta een tijdje stil staat kom er een laagje olie op te staan. Dat is normaal! Roer de pasta dan even kort door voordat je hem gaat gebruiken. Voor deze pralinépasta kun je ook (een gedeelte) van de hazelnoten door amandelen vervangen.

pralinépasta
Ingrediëntenlijst
  • Voor de praliné pasta
  • 200 gr hazelnoten
  • 200 gr suiker
  • 50 ml water
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Bereiding: Hazelnoot praliné pasta

Verwarm de oven voor op 175 °C. Spreid de hazelnoten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de noten in 8 tot 10 minuten goudbruin.

Doe het water en de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de suiker tot goudbruin karamelliseren. Roer niet in de pan. Een beetje bewegen met de pan kan wel. Voeg de nog warme hazelnoten toe aan de hete karamel en roer deze erdoorheen. Stort de warme massa op bakpapier en laat afkoelen.

Breek de karamel met hazelnoten in stukken en doe deze in een keukenmachine. Maal de karamelbrokken tot de olie uit de noten vrijkomt en er een smeuïge pasta ontstaat. Zelf vind ik het lekker om de pasta lang te malen, dan is hij heerlijk zacht. Doe de pralinépasta in brandschone potjes, zo kun je hem lang bewaren.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (26)
Nadiya 2016-11-23 15:31:23

Owh rutger!.......je maakt van mij een echte thuisbakker met recepten die altijd lukken.

Ik wou graag weten of ik de hazelnoten kan vervangen door amandelen

Groetjes!!

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-11-25 18:03:28

Wat leuk om te horen! Je kan ze heel goed vervangen door amandelen, of half om half met hazelnoten.

Beantwoorden
Simone 2016-11-23 15:34:21

Oh dit goddelijke recept komt als geroepen! Was nog op zoek naar een vulling voor mijn taart, maar nu ben ik er uit!

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-11-25 18:02:48

Het is ook erg lekker als je het door een botercrème mengt!

Beantwoorden
Cora 2016-11-26 12:03:42

Klopt het dat pasta vloeibaar is? En als ik er klein hapje van neem is het nog wel korrelig. Of is dat kwestie van langer in de keukenmachine?

Beantwoorden
CO
Rutger 2016-11-27 22:04:15

Het klopt zeker dat de pasta vloeibaar is. Een beetje korrelig blijft hij, de keukenmachines thuis zijn niet zo sterk als de wrijfmachines die in fabrieken worden gebruikt. Hoe langer je hem maalt, hoe minder korrelig het wordt.

Beantwoorden
Charlene 2017-06-20 09:21:11

Hoi Rutger,

Afgelopen weekend heb ik met groot succes het pistache ijs naar jouw recept gemaakt. De complimenten vlogen me om de oren :D Kun je deze pralinepasta ook gebruiken als vervanging van de pistachepasta voor hazelnootroomijs? En blijven de andere ingrediënten dan gelijk aan die van het pistache ijs recept?

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-06-26 13:27:46

Hoi! Wat leuk om te horen! Dat kan zeker en ik denk dat het heel lekker is. Zelf nog nooit geprobeerd. Ik zou de rest van de hoeveelheden gelijk houden. Als je het hebt gemaakt hoor ik graag hoe het was!

Beantwoorden
Charlene 2017-07-02 14:03:10

Dankjewel voor je reactie, ik heb het ijs inmiddels gemaakt en kan je vertellen dat het een waar feest is! Ik heb de helft van het recept van de pralinepasta gebruikt en in het roomijs recept 50 gram suiker ipv 100 gram gebruikt. Mischien zou het zelfs met nog iets minder suiker kunnen. De smaak is echt fantastisch, als de vulling van een kinder bueno. Deze komt hier op het favorieten lijstje ?

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-07-03 07:57:24

Hoi! Superleuk om te horen! Je hebt mij overtuigd! ik ga het ook maken binnenkort!

Beantwoorden
Nancy 2017-10-07 16:28:56

Gebruik je gepelde of ongepelde hazelnoten voor je pasta ?

Beantwoorden
NA
Rutger 2017-10-11 12:02:52

Met gepelde hazelnoten wordt de pasta het lekkerst.

Beantwoorden
Nancy 2017-10-11 12:07:20

Ok bedankt . de zoektocht naar gepelde hazelnoten kan beginnen ?

Beantwoorden
NA
Lindsey 2017-10-31 15:54:27

Hoi Rutger! Ik heb de hazelnoten vervangen voor witte amandelen, echter bij het malen wordt mijn pasta niet vloeibaar maar erg korrelig!

Moet ik nog langer malen dan er wellicht voor staat, of is er wellicht een andere oorzaak?

Groetjes,

Lindsey

Ps: een voordeel; het huis ruikt heerlijk naar gebrande noten en karamel :-P

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-11-02 12:10:23

Je moet wel behoorlijk lang malen, dan pas komen de vetten uit de noten goed vrij.

Beantwoorden
Annika 2018-10-19 10:38:20

Ik wou graag bonbons maken, er staat bij dat je dit recept moet maken/nodig hebt. Is dit dan al de juiste hoeveelheid?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-22 10:59:18

In dit recept lees je hoe je er bonbons mee maakt: https://www.rutgerbakt.nl/recept-bonbons-pralinevulling/

Beantwoorden
Patricia 2019-05-06 22:18:00

Kan ik ook hazelnoten met vlies gebruiken?

Beantwoorden
PA
Rutger 2019-05-07 13:57:56

Dat kan. Dan kun je na het roosteren van de hazelnoten het vlies nog verwijderen, dat geeft wel een fijnere structuur.

Beantwoorden
Mieke 2019-09-20 23:52:39

Hi Rutger,
Ik ga proberen om de bonbons te maken met deze vulling. Is het mogelijk minder suiker te gebruiken?
Groet

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-09-23 14:14:40

De structuur en houdbaarheid wordt wel iets anders wanneer je minder suiker gebruikt, maar je kunt altijd een beetje spelen met de verhoudingen.

Beantwoorden
sie 2019-10-07 11:16:15

Hallo Rutger,
kan ik deze pasta ook als vulling gebruiken voor de macarons?
is het dan aan te raden om deze dan puur te gebruiken of moet deze aangemengd worden?
Macaronvulling mag niet te zacht zijn dan zuigt de vocht zich in de macarons.

bedankt alvast

Beantwoorden
SI
Rutger 2019-10-14 17:54:47

Ik zou dat een ganache maken waar je deze pasta aan toevoegt. Voor de ganache kun je dit recept gebruiken: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/pure-chocolade-ganache-als-taartvulling-recept/

Beantwoorden
Petra Doderlein de Win 2021-02-24 15:08:17

Hoi Rutger, ik heb deze hazelnootpasta gemaakt en het is gelukt. Waar kan ik deze pasta het beste bewaren?

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-02-28 10:32:55

In de koelkast in een dicht potje. Dat is het heel lang houdbaar.

Beantwoorden
Evelien 2021-03-25 07:46:42

Hallo,
Welke hazelnoten te gebruiken ?
Blanke of bruine ?
Groet Evelien

Beantwoorden
EV
Rutger 2021-03-29 19:53:42

Het kan allebei, maar zelf gebruik ik meestal gepelde (blanke) hazelnoten.

Beantwoorden
Marielle 2021-04-14 20:46:44

Hoi Rutger, De eerste keer dat ik dit maakte ging het heel goed. Ik heb het gebruikt voor bonbons. De tweede keer schrok de suiker en is de karamel versuikerd. Ik heb er wel hazelnootpasta van gedraaid maar je proeft nu natuurlijk de suiker. Kan ik het nog herstellen? Waarvoor zou ik het nu nog kunnen gebruiken? Zonde om weg te gooien.
Groet, Marielle.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-04-19 17:23:35

Hoi. Als karamel versuikert, dan kun je dit nog verhelpen door heel stevig te roeren op niet te hoog vuur. Nu je het eenmaal gemaakt hebt, kun je er weinig meer aan doen. Wel kun je het bijvoorbeeld mee verwarmen in een mix voor ijs, de suiker zal dan oplossen.

Beantwoorden
Willem 2021-06-01 21:11:12

Vraagje; stel ik wil de pasta door de slagroom gebruiken... spatel ik het door de slagroom als die geklopt is? Of klop ik het samen met de slagroom op? En met welke verhouding ong?

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-06-06 13:21:27

Je voegt het pas toe als de slagroom opgeklopt is. De verhouding moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
Jennifer 2021-09-17 23:23:33

Haaii.

Als je dit recept maakt. Hoeveel gram hazelnoot pasta heb je dan.
Ik wil hem namelijk maken voor de bonbons recept die je ook hebt.

Thanks!!

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-09-20 07:34:45

Hoi! Ik heb het eindresultaat niet afgewogen, maar ik denk dat je zo'n 350-400 gram pasta maakt.

Beantwoorden
Niemand 2021-10-03 19:19:25

Bij mij koelt hij niet af er staat binnen 25 minuten klaar hoort te zijn en het zit al een half uur in de vriezer

Beantwoorden
NI
Rutger 2021-10-13 11:15:48

Het afkoelen kan wat langer duren, dat zit niet bij de bereidingstijd in.

Beantwoorden
soraya 2021-12-02 09:38:01

heb je toevallig geen receptje (chocoladetaartachtig voor in een silcomart)met hazelnootpraline in verwerkt

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-12-08 22:44:43

Dat heb ik (nog) niet

Beantwoorden
Ester 2021-12-16 14:08:12

Vraagje: als ik deze maak, blijven er altijd kleine stukjes karamel te voelen & proeven in de pasta. Op zich best lekker, maar volgens mij niet echt de bedoeling. De hazelnoten zelf zijn wel helemaal smeuïg, en het maakt ook niet uit hoe lang ik de keukenmachine laat draaien, de karamel stukjes blijven. Doe ik iets niet goed in het proces, of ligt het aan dat mijn keukenmachine niet sterk genoeg is?

Beantwoorden
ES
Rutger 2021-12-21 08:23:12

Het is met een keukenmachine voor thuis heel lastig om de pasta echt helemaal glad te krijgen helaas.

Beantwoorden
Tina 2022-01-14 18:43:31

Hey Rutger, is deze pasta ook lekker voor door de koffie of is het daar te dik voor?

Beantwoorden
TI
Rutger 2022-01-17 08:10:59

Daar is de pasta wel wat dik voor denk ik.

Beantwoorden
Madelon Visser-van der Vlerk 2022-01-20 23:36:37

Hoi Rutger,

Wat een fijne en duidelijke beschrijving. Ik maak hem nu voor de tweede keer, maar ik maak hem met pecannoten. 🤤 en ik wil het straks als bonbonvulling gebruiken. Heb ik eerder ook al gedaan zonder iets toe te voegen want ik vond de smaak zo al geweldig lekker. Nu wil ik die pure chocolade erdoor doen. Mijn vraag is, gaat dat niet de smaak van de noten overheersen? Pure chocolade is zo overheersend qua smaak namelijk.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-22 12:26:20

Zelf vind ik deze vulling lekkerder met melkchocolade.

Beantwoorden
Joyce 2022-02-07 19:54:14

Hi Ruther, ziet er lekker uit. Wil deze dit weekend gaan maken. Kan je dit ook in de vriezer bewaren?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-02-15 08:59:20

Dat kan heel goed

Beantwoorden
Monique 2022-03-14 20:42:48

Wat is het verschil met dit recept en die van nougatine. Is dit alleen de tijd in de maler?

Beantwoorden
MO
Liset 2022-03-21 20:01:19

Ik heb de hazelnootpraline lang laten draaien in de keukenmachine zodat de olie zijn werk ging doen. Hij is heerlijk met een maar, je proeft erg de suikerkorreltjes wat heb ik fout gedaan

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-03-28 11:17:39

Om 'm thuis echt superglad te krijgen is vrij lastig, daar worden in de bakkerij andere machines voor gebruikt. Je kunt 'm nog langer laten draaien om in kleine porties in een vijzel fijner malen.

Beantwoorden
Janneke 2022-04-09 05:29:12

Hoi Rutger, door de foto lijkt het of je blanke noten hebt gebruikt hiervoor, klopt dat en is dat lekkerder/makkelijker te verwerken dan met vlies?
En als ik de praliné-pasta zou willen verwerken in een melkchocolade-ganache (als vulling voor macarons), welke verhoudingen zou ik dan moeten gebruiken, zodat het er niet tussenuit loopt?

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-04-10 10:07:48

Hoi. Ik vind zonder vlies inderdaad lekkerder voor dit recept. Voor de juiste verhouding in een macaron heb ik (nog) geen recept.

Beantwoorden
Wendy 2022-05-04 21:22:52

Hoi Rutger,

Ik heb hazelnoten gekocht en er staat dat het ongezouten geroosterde hazelnoten zijn.kan ik ze dan nog roosteren in de oven of hoeft dat niet? En kan je ze er ook zo erdoor doen?

Groetjes Wendy

Beantwoorden
WE
Rutger 2022-05-08 19:37:27

Hoi. Je hoeft ze dan niet meer te roosteren en ze kunnen er zo doorheen.

Beantwoorden
Argyll 2022-07-22 10:49:39

Ik ben meer van de cijfers want anders mislukt bij mij caramel..hoe heet moet het zijn in celsius ? Alvast bedankt !

Beantwoorden
AR
Rutger 2022-07-25 15:29:15

De temperatuur gaat op het laatst zo snel, dat een exacte temperatuur bijna niet te meten is. Je wilt de suiker ergens tussen de 170 en 180 °C hebben.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.