Volg Rutger Bakt:

Hazelnoot praliné pasta – recept

22 november 2016 | Basisrecepten, Recepten | 15 reacties

pralinépasta

 

Deze hazelnoot praliné pasta is echt superlekker en kan je voor veel verschillende bereidingen gebruiken. Meng hem door een crème of slagroom, gebruik hem als vulling in een taart of tussen koekjes, gebruik hem als basis voor een bonbonvulling of smeer hem gewoon zo op een versgebakken broodje. Als deze pasta een tijdje stil staat kom er een laagje olie op te staan. Dat is normaal! Roer de pasta dan even kort door voordat je hem gaat gebruiken. Voor deze pralinépasta kun je ook (een gedeelte) van de hazelnoten door amandelen vervangen.

 

Ingrediënten

  • 200 gr hazelnoten
  • 200 gr suiker
  • 50 ml water

 

Bereiding: Hazelnoot praliné pasta

Verwarm de oven voor op 150 °C. Spreid de hazelnoten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de noten in 8 tot 10 minuten goudbruin.

Doe het water en de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de suiker tot goudbruin karamelliseren. Roer niet in de pan. Een beetje bewegen met de pan kan wel. Voeg de nog warme hazelnoten toe aan de hete karamel en roer deze erdoorheen. Stort de warme massa op bakpapier en laat afkoelen.

Breek de karamel met hazelnoten in stukken en doe deze in een keukenmachine. Maal de karamelbrokken tot de olie uit de noten vrijkomt en er een smeuïge pasta ontstaat. Zelf vind ik het lekker om de pasta lang te malen, dan is hij heerlijk zacht. Doe de pralinépasta in brandschone potjes, zo kun je hem lang bewaren.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel komt binnenkort uit! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Reserveer hem hier!

Bekijk ook:

15 reacties

  • Beantwoorden Nadiya 23 november 2016

    Owh rutger!…….je maakt van mij een echte thuisbakker met recepten die altijd lukken.

    Ik wou graag weten of ik de hazelnoten kan vervangen door amandelen

    Groetjes!!

    • Beantwoorden Rutger 25 november 2016

      Wat leuk om te horen! Je kan ze heel goed vervangen door amandelen, of half om half met hazelnoten.

  • Beantwoorden Simone 23 november 2016

    Oh dit goddelijke recept komt als geroepen! Was nog op zoek naar een vulling voor mijn taart, maar nu ben ik er uit!

    • Beantwoorden Rutger 25 november 2016

      Het is ook erg lekker als je het door een botercrème mengt!

  • Beantwoorden Cora 26 november 2016

    Klopt het dat pasta vloeibaar is? En als ik er klein hapje van neem is het nog wel korrelig. Of is dat kwestie van langer in de keukenmachine?

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2016

      Het klopt zeker dat de pasta vloeibaar is. Een beetje korrelig blijft hij, de keukenmachines thuis zijn niet zo sterk als de wrijfmachines die in fabrieken worden gebruikt. Hoe langer je hem maalt, hoe minder korrelig het wordt.

  • Beantwoorden Charlene 20 juni 2017

    Hoi Rutger,

    Afgelopen weekend heb ik met groot succes het pistache ijs naar jouw recept gemaakt. De complimenten vlogen me om de oren 😀 Kun je deze pralinepasta ook gebruiken als vervanging van de pistachepasta voor hazelnootroomijs? En blijven de andere ingrediënten dan gelijk aan die van het pistache ijs recept?

    • Beantwoorden Rutger 26 juni 2017

      Hoi! Wat leuk om te horen! Dat kan zeker en ik denk dat het heel lekker is. Zelf nog nooit geprobeerd. Ik zou de rest van de hoeveelheden gelijk houden. Als je het hebt gemaakt hoor ik graag hoe het was!

      • Beantwoorden Charlene 2 juli 2017

        Dankjewel voor je reactie, ik heb het ijs inmiddels gemaakt en kan je vertellen dat het een waar feest is! Ik heb de helft van het recept van de pralinepasta gebruikt en in het roomijs recept 50 gram suiker ipv 100 gram gebruikt. Mischien zou het zelfs met nog iets minder suiker kunnen. De smaak is echt fantastisch, als de vulling van een kinder bueno. Deze komt hier op het favorieten lijstje ?

        • Beantwoorden Rutger 3 juli 2017

          Hoi! Superleuk om te horen! Je hebt mij overtuigd! ik ga het ook maken binnenkort!

  • Beantwoorden Nancy 7 oktober 2017

    Gebruik je gepelde of ongepelde hazelnoten voor je pasta ?

    • Beantwoorden Rutger 11 oktober 2017

      Met gepelde hazelnoten wordt de pasta het lekkerst.

      • Beantwoorden Nancy 11 oktober 2017

        Ok bedankt . de zoektocht naar gepelde hazelnoten kan beginnen 😧

  • Beantwoorden Lindsey 31 oktober 2017

    Hoi Rutger! Ik heb de hazelnoten vervangen voor witte amandelen, echter bij het malen wordt mijn pasta niet vloeibaar maar erg korrelig!

    Moet ik nog langer malen dan er wellicht voor staat, of is er wellicht een andere oorzaak?

    Groetjes,

    Lindsey

    Ps: een voordeel; het huis ruikt heerlijk naar gebrande noten en karamel 😛

    • Beantwoorden Rutger 2 november 2017

      Je moet wel behoorlijk lang malen, dan pas komen de vetten uit de noten goed vrij.

    Laat een reactie achter