Deze panna cotta van witte chocolade en frambozensaus is een heerlijk Italiaans dessert. Panna cotta is sowieso perfect als mooie afsluiter van een geslaagd diner, maar de combinatie van witte chocolade en frambozen in dit recept maakt het helemaal onweerstaanbaar! De kunst van panna cotta is om precies genoeg gelatine te gebruiken om hem niet te laten inzakken, maar je wilt nog zeker dat het dessert lekker wiebelig is. 

Liever toch het basisrecept maken? Bekijk dan mijn panna cotta recept

Panna cotta van witte chocolade

5 tips voor de lekkerste panna cotta met witte chocolade

  • De gekookte room stijft op door het gebruik van gelatine. En daar ligt ook gelijk het succes van een goede panna cotta. Er moet genoeg gelatine gebruikt worden om te zorgen dat het opstijft en gestort kan worden, maar zeker niet te veel. Hij moet lekker wiebelig zijn, het is niet de bedoeling dat het een stijf gelatine puddinkje wordt.
  • Voor dit recept gebruik ik metalen vormpjes, omdat het storten daardoor makkelijker gaat. Je kunt de panna cotta ook in andere vormpjes maken, of in een glaasje of bakje. Het voordeel van een mooi bakje of glaasje is dat je de witte chocolade panna cotta niet hoeft te storten, maar in het bakje of glaasje kunt serveren. Als je de panna cotta niet gaat storten, kun je eventueel een half gelatineblaadje minder gebruiken.
  • Voor dit dessert recept gebruik ik een frambozensaus als topping. Deze maak je met dit frambozensaus recept.
  • In de koelkast kun je deze witte chocolade panna cotta 2-3 dagen bewaren. Heb je frambozensaus over? Dit kun je ook heel goed invriezen om op een later moment te gebruiken. 
  • Wil je eens variëren en wat anders proberen dan deze panna cotta van witte chocolade? Bekijk dan mijn lekkerste panna cotta recepten
Panna cotta van witte chocolade
Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het roommengsel
  • 2½ blaadjes gelatine (4,2 gr)
  • 400 ml slagroom
  • 150 gr witte chocolade, grof gehakt
kinderbakboek banner mob

Recept panna cotta, witte chocolade en frambozensaus

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Breng de slagroom in een steelpan aan de kook. Haal de room als deze kookt van het vuur en los de geweekte gelatine daarin op. Giet het slagroommengsel over de witte chocolade en roer dit door tot alle chocolade opgelost is. Giet de panna cotta in de vormpjes (dit recept is voor 4 tot 6 stuks) en laat deze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Om de witte chocolade panna cotta te storten, zet je een bakje met heet water klaar. Dompel de vormpjes enkele seconden in het hete water (kijk uit dat er geen water in het vormpje loopt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort deze vervolgens op een bordje. Serveer met de frambozensaus.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (27)
Robert 2016-03-01 07:00:04

Wauw! Wat een plaatje zeg! Deze ga ik zeker proberen vant weekend! Nu maar hopen dat het net zo mooi lukt als bij jou... :-)

Beantwoorden
RO
Rutger 2016-03-01 19:42:35

Dat moet goed komen Robert! Geniet er van!

Beantwoorden
Petra 2016-06-01 21:33:00

WHAAAA....!!!!! Hij is perfect.

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-06-03 12:17:14

Tof om te horen!

Beantwoorden
Klaas Norel 2016-08-13 15:54:18

Goede middag,

Welk gewicht hebben de blaadjes gelatine die u gebruikt?

Met vriendelijke groeten,

Klaas Norel

Beantwoorden
KL
Rutger 2016-08-14 11:27:16

Hallo Klaas, de gelatineblaadjes die ik gebruik wegen 1.66 gram per stuk. (12 blaadjes in een pakjes van 20 gram)

Beantwoorden
Klaas Norel 2016-08-14 14:38:35

Oké, dank voor het snelle antwoord!

Beantwoorden
KL
Marloes 2016-12-07 15:31:58

Hallo Rutger,

Gebruik je gezoet of ongezoet slagroom?

Groetjes Marloes

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-09 08:12:46

Hoi marloes, de slagroom is ongezoet.

Beantwoorden
Machiel 2016-12-13 21:29:11

Wat drink je bij de panna cotta van witte chocolade met frambozen saus ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-15 21:17:45

Daar durf ik je geen antwoord op te geven. Een goede slijter weet daar vast een lekkere dessertwijn bij te bedenken.

Beantwoorden
Machiel 2016-12-13 21:31:21

i heb nog geen reactie op mijn vraag

Beantwoorden
MA
Judith 2016-12-14 21:07:47

Waar komen de metalen vormpjes vandaan?

Beantwoorden
JU
Rutger 2016-12-15 21:14:00

Deze heb ik bij kookwinkel.nl gekocht.

Beantwoorden
Jolien 2016-12-18 16:15:39

kan je hem ook in het groot maken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-19 11:31:31

Dat kan zeker, gewoon een grotere vorm gebruiken.

Beantwoorden
Brenda 2016-12-21 12:20:37

Hallo Rutger,

kan je de frambozensaus die je hier vermeld ook 'laten opstijven'? Zodat je deze over de panna cotta kan gieten, laat opstijven en op die manier een apart laagje kan creëren?

Bedankt!

Beantwoorden
BR
Rutger 2016-12-21 23:29:44

Hoi! Als je er één blaadje geweekte gelatine door doet als de saus nog warm is zal deze mooier opstijven op de panna cotta.

Beantwoorden
Tessa 2017-01-10 07:28:32

Hallo Rutger,

Ik heb het recept gisteren gemaakt en het was goed gelukt!
Ik vroeg mij alleen af hoe lang van te voren kan ik de panna cotta maken voordat je het opdien?

Met vriendelijke groet,

Tessa

Beantwoorden
TE
Rutger 2017-01-15 09:17:53

Je kan de panna cotta prima 1 of 2 dagen van te voren maken. Heel veel langer zou ik zelf niet doen.

Beantwoorden
Anja 2017-01-10 18:41:59

Hallo Rutger,
Als ik ipv gelatineblaadjes Agar Agar wil gebruiken, weet jij dan hoeveel ik moet nemen?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
AN
Wilma 2021-10-20 10:54:23

Ik maak de panna cotta altijd met agar agar en ik gebruik daarvoor een ouderwets borrel lepeltje afgestreken met agar agar, Dan is het precies goed

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-01-15 09:16:38

Hoi! Dat kan ik je helaas niet precies zeggen, ik ben (nog) niet zo heel bekend met agar agar en bij panna cotta luistert het vrij nauw. Je wilt ze niet te stijf (of slap) of slap hebben natuurlijk.

Beantwoorden
coby 2017-01-18 16:31:43

Ik heb het gemaakt.
Het was geweldig lekker jammer dat je het niet elke dag mag eten
RUTGER dank alles is lekker wat maakt.
Dank voor alle recepten

Beantwoorden
CO
Bianca 2017-10-23 20:23:53

Ik ga deze vrijdag proberen te maken voor het etentje van onze kookclub zaterdag! Lijkt me erg lekker :) En dan wat eigengemaakte (van mijn moeder) bramengelei erover... Ben benieuwd of het me gaat lukken ;)

Beantwoorden
BI
Thomas 2017-12-26 19:52:20

Erg lekker alleen had minder gelatine in gemogen. Goede panna cotta moet nog wel beetje kunnen bewegen. Deze was iets te stijf maar wel erg lekker bedankt!

Beantwoorden
TH
Rutger 2017-12-27 11:53:33

Had je de blaadjes van 12 in een pakje van 20 gram? Bij mij wiebelde de panna cotta zeker wel, dat is het lekkerste inderdaad.

Beantwoorden
Richard Sperling 2018-01-05 18:09:00

Beste Rutger,
In familie- en vriendenkring sta ik bekend als de panna cotta koning (heus). Maar tijdens een vriendenetentje eind december was jouw versie met witte chocolade een hoogtepunt. En zeker met die perfecte frambozen-saus. Meestal doe ik er een frambozen- of bramencoulis bij mijn versie, maar deze saus is qua smaak niet te overtreffen. Ligt dat misschien aan de geleisuiker?
Erg bedankt.
Met groet! Richard

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-01-09 08:31:27

Wat tof om te horen! De geleisuiker zorgt vooral voor een fijne dikte van de saus/coulis. Voor de smaak is de geleisuiker niet anders dan gewone suiker.

Beantwoorden
Paulien 2018-07-05 10:30:55

Hoi Rutger,
Klopt het dat er geen suiker in gaat als je het recept met witte chocolade maakt?
Groetjes, Paulien

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-07-09 07:48:19

Dat klopt. De witte chocolade bevat genoeg suiker om deze panna cotta te zoeten.

Beantwoorden
Francois Rita 2018-12-02 19:46:01

Frambozensaus graag recept aub .
Kan dit met diepvriesfruit ?
Alvast bedankt

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-12-03 09:04:05

Als je op de 'frambozensaus' in de ingrediëntenlijst klikt kom je bij het recept. Dit kan prima met diepvriesframbozen.

Beantwoorden
Agnes 2018-12-19 07:50:37

Bij mij werkt de link niet. Hoe kom ik nu aan het recept?

Beantwoorden
AG
Rutger 2018-12-19 09:21:11

De frambozensaus vind je hier: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/recept-frambozensaus/

Beantwoorden
Marjolijn 2018-12-18 20:11:56

Kan ik deze panna cotta ook maken in een siliconen (muffin)bakvorm? Ik heb geen losse vormpjes.
Anders denk ik dat ik het maar in kleine glaasjes ga serveren. Voor het kerstdessert :-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-19 09:26:26

Beide kan! In glaasjes is wel zo makkelijk, dan kun je ze inderdaad met glaasje en al serveren.

Beantwoorden
thea 2018-12-24 10:16:23

hallo rutger, in jouw recept staat gelei suiker. Hoeveel moet erin met gelei suiker speciaal?

Beantwoorden
TH
Rutger 2018-12-24 13:12:08

Hallo Thea. Als het goed is kun je daar de helft van de hoeveelheid van gebruiken.

Beantwoorden
Kelly 2020-08-21 21:48:33

Hoi Rutger,
Ik heb deze panna cotta in de koelkast staan voor morgen. Ik serveer ze in glazen bakjes. Zou ik morgen ochtend de saus kunnen maken en na het afkoelen al op de panna cotta kunnen storten of doe ik dat het beste vlak voor het serveren? Ik heb het recept voor 8 personen gemaakt en het recept voor de panna cotta verdubbeld. Moet ik dit ook doen met de frambozensaus of is 250 gram frambozen voldoende?

Beantwoorden
KE
Rutger 2020-08-24 09:02:19

Hoi. Het storten zou ik vlak voor het serveren doen. Met 250 gram frambozen maak je genoeg saus voor 8 personen.

Beantwoorden
Mirjam 2021-11-21 11:53:27

Heerlijk recept! Ik serveer het met de frambozensaus & als garnering wat blauwe bessen.

Beantwoorden
MI
Deborah 2021-12-09 00:28:45

Waar haal je je vormpjes vandaan. Ik moet er 16 maken. Dus dat loopt nogal in de papieren.

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-12-14 08:54:35

Bij (online) kookwinkels. Je kunt ook kopjes of andere bakjes gebruiken, alleen wordt het storten dan wat lastiger.

Beantwoorden
Paula 2021-12-21 16:58:45

Hoi Rutger,

Ik maak deze panna cotta altijd graag en krijg met kerst vegetarische eters.
Ik zag dat je een recept hebt van panna cotta met agar agar, maar ik wil graag deze versie met agar agar maken. Weet jij hoeveel ik dan nodig heb?

Groetjes!

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-12-22 07:21:28

Deze heb ik nog nooit met agar geprobeerd. Je zou het kunnen omrekenen, maar ik weet dus niet zeker of het goed werkt met de chocolade.

Beantwoorden
Mariet 2021-12-23 22:33:54

Is een metalen muffin ook geschikt je hebt er dan in een keer 6

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-24 09:11:49

Dat zou op zich kunnen, maar het storten is dan wel wat lastiger.

Beantwoorden
Christel Four 2022-02-12 16:24:05

Beste , kan je dit ook invriezen ?

Beantwoorden
CH
Damiën 2022-03-25 12:57:35

Dat kan zeker. Ruim van tevoren er weer uithalen zodat het kan ontdooien natuurlijk.

Beantwoorden
DA
Rutger 2022-02-15 08:28:49

Daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
Liesbeth 2022-07-29 17:19:51

Hemels Rutger, dank voor het delen!

Beantwoorden
LI
Caroline Landman 2022-10-25 19:08:56

Hoi Rutger,

Ik wil komende vrijdag extra lekker koken voor mijn man. Ik vind panna cotta erg lekker. Nu wil ik de panna cotta met chocolade maken.
Alleen ipv witte chocolade wil ik melk of pure chocolade gebruiken. Mijn man houd nml niet van witte.
Even veel chocolade gebruiken? En moet er dan nog suiker worden toegevoegd?

Groetjes, Caroline Landman

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-10-26 15:24:36

Hi. Dan kun je dit recept aanhouden.

Beantwoorden
Henriëtte 2022-11-22 19:49:21

Hoi Rutger,

Ik heb dit toetje van je geproefd in Nijmegen met het boek signeren. Helaas is deze voor sinterklaas dus moet ik wachten voor ik er in kan kijken. Nu is mijn vraag je had er daar koek kruimels over. welke waren dat en staat dat wel in het toetjes boek?

Groetjes Henriëtte (Bowie Hopmans)

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-12-01 15:46:58

Hoi! Dat waren de pistachekruimels en die staan inderdaad in het boek!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.