Volg Rutger Bakt:

Paasbrood met abrikozen – recept

19 maart 2016 | Brood, Feestdagen, Ontbijt, Pasen, Recepten | 19 reacties

paasbrood met abrikozen

 

Dit opgerolde paasbrood met de frisse vulling en het spijs van walnoten mag echt niet ontbreken op jouw paasontbijttafel. Het is namelijk waanzinnig lekker. Door de jaren heen zijn er bij ons thuis verschillende soorten paasbroden gebakken, maar deze variant blijft mijn favoriet.

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 400 gr bloem
  • 175 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 8 gr zout
  • 10 gr gedroogde gist
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur

Voor de vulling

  • 100 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 75 gr donkere rozijnen
  • 60 ml amandellikeur
  • 50 gr walnoten
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp
  • snufje zout
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 25 gr bloem
  • ½ appel, in kleine stukjes

Voor de topping

  • 150 gr poedersuiker
  • 20 gr amandelschaafsel

 

Bereiding: Paasbrood met abrikozen

Begin met dit recept een avond van tevoren. Meng de abrikozenstukjes met de rozijnen en de amandellikeur. Laat dit een nacht wellen. Kneed van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel. Kneed dit minimaal 10 minuten door. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

Doe de walnoten, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in de keukenmachine en maal deze fijn. Doe de boter en het ei erbij en meng dit door elkaar. Voeg als laatste de bloem toe aan het mengsel. Maal nog even kort door.

Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een lap van 30 bij 40 centimeter. Verdeel het walnotenmengsel met een spatel over de deeglap. Verdeel daarover de gewelde vruchten en de appelstukjes. Rol het deeg op vanaf de lange kant en maak van de rol een krans. Kneed de uiteinden aan elkaar vast. Knip de krans, aan de buitenzijde, om de 4 centimeter tot ongeveer 1/3 van zijn omvang in. Laat de krans op een warme plek 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de krans in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Laat hem afkoelen op een rooster. Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het amandelschaafsel over het bakpapier en rooster dit in 6 tot 8 minuten goudbruin in de oven. Meng het poedersuiker met ongeveer 3 eetlepels water en roer dit tot een glazuur. Strijk het glazuur over de afgekoelde krans en verdeel het geroosterde amandelschaafsel erover.

 

Paasbrood met abrikozen

Foto’s: Harold Pereira

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

19 reacties

  • Beantwoorden Inge 19 maart 2016

    Mmm… Dit ziet er echt overheerlijk uit!

  • Beantwoorden Charlotte 19 maart 2016

    Ik heb geen amandel likeur, zou je ook iets anders kunnen gebruiken? Vraag ik me af, het recept klinkt wel heel erg lekker!

    • Beantwoorden Rutger 19 maart 2016

      Je kunt ook ander vocht gebruiken, bijvoorbeeld sinaasappelsap of water.

  • Beantwoorden marianne vd oetelaar 19 maart 2016

    amaretto is ook een amandellikeur kan je in kleine flesjes kopen

  • Beantwoorden Petra Verdoorn 21 maart 2016

    Hallo,

    Ik wil deze krans voor de paasbrunch maken. Als ik hem een dag eerder bak, is hij dan nog lekker? Of kan ik hem beter invriezen?

    • Beantwoorden Rutger 21 maart 2016

      Hoi! Je kan het brood prima een dag eerder bakken, of nog eerder en dan invriezen gaat ook prima.

  • Beantwoorden Carola 21 maart 2016

    Hallo,
    Dit recept lijkt me heerlijk! Ik vroeg me alleen af of ik de rol ook doormidden kan snijden en het kan vlechten, en vervolgens het recept kan volgen. Moet ik dan ook iets aanpassen? En als ik het een dag van tevoren afbak, hoe kan ik het dan het beste bewaren? Alvast bedankt voor je antwoord!

  • Beantwoorden Marjolein 26 maart 2016

    Hallo Rutger, bedankt voor je recept, ik heb hem vanmorgen gemaakt. Haha, denk niet dat je er een foto van wilt zien want op de één of andere manier is hij helemaal uitgelopen! 🙂 Ik heb nu een plat “iets” wat over de hele bakplaat uitgesmeerd is. Ben wel benieuwd wat ik verkeerd heb gedaan maar ik denk dat hij heerlijk smaakt, volgend jaar weer een kans! Fijne Pasen! 🙂

    • Beantwoorden Rutger 26 maart 2016

      Hoi! Ik kan ook niet zo snel bedenken wat er mis is gegaan. Brooddeeg zou niet uit mogen lopen… Gelukkig smaakt het goed!

  • Beantwoorden Paula 28 maart 2016

    Ik heb hem gemaakt en hij is prachtig gelukt en we vinden hem heerlijk! Bedankt voor het recept!

  • Beantwoorden Els 13 april 2017

    Gebruik je een heteluchtoven?

    • Beantwoorden Rutger 13 april 2017

      Hoi! Alles recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Hier vind je meer uitleg: https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

      • Beantwoorden Els 15 april 2017

        Oke, bedankt voor je antwoord. Staan deze recepten ook in je bakbijbel?

        • Beantwoorden Rutger 18 april 2017

          Dit recept staat niet in mijn Bakbijbel, daar staan weer heel veel andere recepten in, waarvan er slechts enkele op mijn site staan.

  • Beantwoorden Sascha 19 april 2017

    Hij was echt verrukkelijk! Dit is een blijvertje hoor ?

  • Beantwoorden Laura 20 april 2017

    Suuuuper lekker! 😀 En ook erg leuk om te serveren!

  • Beantwoorden Marianne 1 april 2018

    Klopt het dat het deeg heel plakkerig wordt? Ik heb er daarom niet alle melk erbij gedaan (150ml ipv 175ml). Ik had gemalen amandelen in huis en heb hem gemaakt met het amandelspijsrecept waar geen bloem of boter gebruikt wordt: waarom bij het walnotenspijs wel? Lekker als paasonbijt was ie!

    • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

      Het deeg hoort wat plakkerig te zijn. Na een tijdje kneden wordt dat als het goed is minder. Voor het walnotenspijs heb ik er voor gekozen om er iets bloem door te doen, zodat het ook wat steviger wordt tijdens het bakken. Het kan ook prima zonder bloem, maar voor dit brood vond ik dat het lekkerste.

  • Beantwoorden Nel Bottenberg 3 april 2018

    Het paasbrood was goed gelukt en bijzonder lekker.
    Dank je wel Rutger voor dit heerlijke recept.
    Ga deze zeker nog eens maken.

  • Laat een reactie achter