Gevulde speculaas kent iedereen wel, maar veel mensen kopen deze lekkernij kant-en-klaar in de winkel. Toch is de smaak en textuur echt het beste als je hem zelf bakt en met dit recept is dit ook heel goed te doen. Daarnaast zijn de geuren die zich tijdens het bakken van deze gevulde speculaas door het hele huis verspreiden ook nog eens waanzinnig lekker.

gevuld speculaas

Hoe gevulde speculaas bewaren?

Wil je de gevulde speculaas bewaren? Luchtdicht verpakt kun je de gevulde speculaas ruim een week bewaren. Langer kan ook wel, alleen de kwaliteit wordt dan wel wat minder. 

Je kunt de gevulde speculaas ook invriezen. Goed verpakt blijft de speculaas dan 2-3 maanden lekker. Snijd de gevulde speculaas alvast in stukjes en vries het dan in. Zo kun je er steeds uit halen wat je nodig hebt. Bevroren is de speculaas namelijk niet in stukken te snijden.

4 handige tips voor de lekkerste gevulde speculaas

  • In mijn gevulde speculaas recept gebruik ik Zeeuwse bloem, dat geeft het mooiste resultaat. Mocht je dat niet kunnen krijgen, dan kun je het door gewone bloem vervangen.
  • Probeer wel echt baking soda te vinden (zuiveringszout; tegenwoordig in bijna elke supermarkt te krijgen), dat werkt in dit recept beter dan bakpoeder.
  • Heb je geen vierkante 20×20 vorm, dan kun je de gevulde speculaas ook maken in een springvorm met een doorsnede van 23 centimeter. 
  • Heb je moeite met het uitrollen van het deeg, bijvoorbeeld omdat het te hard is, blijft plakken of juist scheurt? Check dan mijn bakhulp voor deeg uitrollen.
gevuld speculaas

Andere lekkere speculaas recepten

Ben je op zoek naar meer lekkere recepten met speculaas? Probeer dan ook eens een (of meerdere) van de volgende recepten:

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 250 gr Zeeuws bloem
  • 25 ml karnemelk
  • 2¼ el speculaaskruiden
  • ½ tl zout
  • ½ tl baking soda
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • handje amandelen
Broodbakbol banner desktop

Gevulde speculaas maken – stap voor stap recept

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng ze tot een samenhangend deeg. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Verpak dit in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vierkante bakvorm van  20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Neem 2/3e van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. Leg het deeg in de vorm en snijd het halverwege de zijkanten recht af. Meng de amandelspijs met het ei en water tot een gladde massa. Verdeel dit over het deeg in de vorm. Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit. Bedek de spijs met de deegplak en snijd de randjes netjes bij.

Gevulde speculaas bakken

Bestrijk de speculaas met wat losgeklopt ei en versier met de amandelen. Bestrijk het daarna nogmaals met ei en bak de speculaas in 35-40 minuten gaar. Laat de gevulde speculaas afkoelen in de vorm en verwijder deze als de koek is afgekoeld.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (83)
Els Biesheuvel 2016-11-12 08:39:51

Hallo Rutger,
Kan ik dit recept ook gebruiken voor gewone speculaasjes op de speculaasplank?
Waarvoor dient de karnemelk en kan ik die vervangen door gewone melk met citroensap?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-11-14 17:29:40

Voor gewone speculaasjes is het deeg net iets anders, maar het lijkt er wel veel op. In mijn Bakbijbel staat het recept ervoor. De karnemelk is vooral belangrijk vanwege het zuur, die activeert de baking soda. Melk met citroensap werkt ook, aangezien het citroensap dan voor het zure zorgt.

Beantwoorden
Anneke 2016-11-14 19:45:11

In welke verhouding/ hoeveelheid komt de citroensap en melk dan?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-11-17 12:48:59

Ik zou 20 ml melk en 5 ml (1 tl) citroensap gebruiken.

Beantwoorden
Arja 2016-11-12 13:02:01

Haal het net uit de oven, traditie bij mij: ieder jaar met de intocht een gevuld speculaas en vanavond worden de schoenen (geen kleine kinderen meer hahaha) gezet voor een chocoladeletter en mandarijn.

Beantwoorden
AR
Laura | liefdevoorbakken 2016-11-12 15:14:12

Dit zijn altijd mijn favo recepten rondom de feestdagen :)

Beantwoorden
LA
An 2016-11-12 21:55:05

Wat is het verschil met Zeeuws bloem en patent bloem?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-11-14 17:32:23

Zeeuwse bloem is 'korter', het bevat minder eiwitten, vormt daardoor minder gluten en zorgt voor een knapperiger resultaat. Waar je bij broodbakken juist wel veel glutenvorming wil zorgt dat bij koekjes voor minder knapperigheid.

Beantwoorden
Yvonne 2016-11-14 17:35:28

Hoi Rutger,
Help!!! ik wil het deeg gaan uitrollen en nu breekt het steeds. Kan ik hier nu nog iets aan doen?
Ik heb me exact aan het recept gehouden.
Ik hoor t graag van je zodat ik de gevulde speculaas vanavond nog kan bakken.

Beantwoorden
YV
Moppie59 2020-04-26 04:52:59

Wat rustiger beginnen. Niet te hard duwen. Geduld hebben dus.

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-11-17 12:49:49

Als je het deeg wat langer op kamertemperatuur laat komen breekt het minder snel. Ook kan je het nog kort doorkneden waardoor het deeg wat warmer wordt.

Beantwoorden
Henk 2016-11-14 21:12:50

Ik maak het ook al jaren zelf, en inderdaad: veel lekkerder dan van de gemiddelde bakker. En bovendien een stuk goedkoper. Het enige 'gevaar' is dat je er gemakkelijk te veel van eet. Meestal gebruik ik witte speltbloem, dat werkt ook prima.

Beantwoorden
HE
Ingrid 2016-11-19 11:35:27

Hi Rutger,

Ik moet al mijn baksels (helaas) lactosevrij maken. Waar kan ik de karnemelk (of melk) mee vervangen voor gevulde speculaas?

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-11-20 14:03:24

Hoi. Je kan het vervangen door 20 ml lactose vrije melk, bijvoorbeeld amandelmelk, en 5 ml citroensap. Het is zuur is wel nodig om de baking soda goed te activeren.

Beantwoorden
Jan 2016-11-19 19:14:04

Rutger,

ik heb de speculaas eens geheel volgens recept gemaakt; nu die echter afgekoeld en te eten is merken we dat 'ie vrij droog is. De speculaas is gebakken in een electrische oven.

Alvast bedankt voor je reactie

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-11-20 14:01:35

Hoi jan. Is het spijs droog of de speculaas zelf. Aan het spijs kan je wat extra ei of water toevoegen om het wat smeuiger te maken. Door het deeg kan je wat extra karnemelk kneden. Soms heeft bloem wat meer vocht nodig, dus dit kan helpen voor een minder droog eindresultaat.

Beantwoorden
Jan 2016-11-20 16:37:10

Rutger,

beide was ietwat aan de droge kant. Ik ga weer aan de slag en probeer de extra toevoegingen uit. Bedankt!

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-11-20 19:03:20

Succes!

Beantwoorden
Monique 2016-11-24 12:42:38

Dag Rutger,
Misschien hele raar vraag hoor, maar wat bedoel je met 'snijd het halverwege de zijkanten recht af.'?
Het is de eerste keer dat ik deze maak. Ik hoop dat het goed gaat lukken.

Groetjes, Monique

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-11-25 18:01:02

De bakvorm is ongeveer 5 centimeter hoog, maar die hoeft niet helemaal met deeg bedekt te worden. Dan wordt het wel een hele dikke gevulde speculaas. Daarom moet je het deeg halverwege, op zo'n 2,5 centimeter hoogte, recht afsnijden. Dit komt dan aan de bovenkant van het gevulde speculaas.

Beantwoorden
Monique 2016-11-28 16:56:32

Bedankt,.

Voor het eerst gemaakt en smaakt echt zo lekker..! bedankt.
Ik zelf gebruik alleen geen 650 gram amandelspijs. Vindt ik persoonlijk wat te veel.

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-11-29 09:34:11

Hoi Monique, de spijs kan je natuurlijk verminderen. Zelf vind ik een dikke laag spijs er tussen erg lekker, maar minder kan zeker ook!

Beantwoorden
Marianne 2016-11-30 18:49:00

Ipv bloem heb ik half havermoutmeel half speltmeel gebruikt, en 2 eetlepels lactose vrije yoghurt ipv karnemelk , goed gelukt, net een stukje geproefd , heerlijk.....

Beantwoorden
MA
Jannie 2016-12-02 15:10:06

Hoi Rutger,
Ik heb veel winkels gehad op zoek naar Zeeuwse bloem, zelf bij de bakkers in zeeland maar nergens te krijgen, waar kan je het wel kopen?

Beantwoorden
JA
rien 2019-11-10 16:05:17

Molen de Pere Oost Souburg

Beantwoorden
RI
FrankB 2016-12-03 11:57:50

Jannie, het hoeft niet per se de naam Zeeuwse Bloem te hebben. Het beste kun je naar het eiwitgehalte kijken dat meestal wel op de verpakking staat aangegeven. Het viel me laatst op dat het biologisch tarwebloem van de Plus een eiwitgehalte van 9,8% heeft wat behoorlijk laag is. Lager dan de Zeeuwse Bloem die ik hier bij de molen kan krijgen (dat zit op 'n 10.4%).

Beantwoorden
FR
Rutger 2016-12-03 09:44:20

Het is te krijg bij (online) molenwinkels en bij sommige bakwinkels.

Beantwoorden
Peter 2016-12-02 23:34:20

Hallo Jannie,
Ik haal Zeeuwse bloem bij de molen. Misschien is er bij jou ook wel een korenmolen actief?
Peter

Beantwoorden
PE
Petra 2016-12-03 15:45:25

Heerlijk recept! Bij gebrek aan Zeeuwse bloem bij de molen gewone bloem gebruikt. En ipv een grote plaat deze keer kleine speculaasjes gemaakt in een minicupcakevorm. Ze vielen goed in de smaak!

Beantwoorden
PE
Anastasia 2016-12-04 22:41:02

Kan ik het deeg voor de gevulde speculaas een of twee dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-12-04 23:00:13

Dat kan zeker! Je kan het ook voor een langere tijd invriezen eventueel.

Beantwoorden
Wim 2017-10-24 21:56:03

Staan mooie en goede recepten hier, alleen jammer dat je met theelepels als hoeveelheid aanduiding werkt, niet elke theelepel is het zelfde, een digitale grammen weegschaal bij bv de Action kost nog geen 10 euro..

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-10-30 12:51:55

Hallo Wim. 1/4 en 1/2 theelepels van kruiden of bakpoeder zijn helaas niet met een gewone weegschaal af te meten, alleen met een precisieweegschaal die op de 0,01 gram nauwkeurig weegt. Zelf heb ik die wel, maar omdat bijna niemand die heeft heb ik voor theelepelmaten gekozen . Op de onderstaande pagina vind je uitleg over de gebruikte lepelmaten. Die zijn namelijk wel degelijk allemaal gelijk en voor een paar euro te koop. https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Esther 2017-11-04 18:35:12

Beste Rutger,

Ziet er goed uit! Veel zin om dit recept te maken.
Echter loop ik altijd tegen het volgende aan; wanneer ik deeg uit de koelkast haal na het rusten, is het zo hard dat ik het niet kan bewerken. Wanneer ik het dan probeer uit te rollen, valt het uit elkaar, brokkelt het af. Het lukt mij nooit een vorm mooi te bekleden met deeg. Het deeg is niet te droog, want voordat ik het in de koelkast leg, is het goed.
Heb jij de gouden tip voor mij?:)
Alvast bedankt!

Beantwoorden
ES
Rutger 2017-11-06 11:53:28

Dat is een herkenbaard probleem. Het best is om het heel kort door te kneden, zodat het weer iets warmer en soepeler wordt. Je kunt het deeg ook iets eerder weer uit de koelkast halen zodat het al wat zachter is. Banketbakkers doen het stevige deeg in zware machines en kneden het zo weer soepel na het rusten, maar dat is voor de meeste thuismixers wat te zwaar.

Beantwoorden
Jannie 2017-11-04 19:48:44

Ik ben benieuwd wat de oplossing is want ik herken dit bovenstaande wel

Beantwoorden
JA
Elin 2017-11-12 13:54:50

Hoi Rutger,

als je zelf amandelspijs maakt zit er al een ei door. Klopt het dat er door dit spijs uiteindelijk dus 2 eieren zitten? Of werk je hier met spijs waar geen ei in zit?

Thanks!

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-11-19 22:03:50

Hoi! Het klopt dat er meer ei in zit inderdaad. het gaat uiteindelijk om de structuur van het spijs, dat moet smeuig en niet te droog zijn.

Beantwoorden
Carla 2017-11-19 08:07:40

Lijkt mij erg lekker en ga het zeker maken, heb je ook een recept voor goede harde speculaasbrokken?
Of moet ik daar het recept van de speculaasjes voor nemen uit de Bakbijbel (die heb ik staan).

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-11-19 21:31:59

Hoi! Het recept voor goede speculaasbrokken vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/recept-dikke-speculaasbrokken/

Beantwoorden
Willeke Bosch 2017-11-21 20:29:55

Hoi, kan er ook een ronde springvorm van 22-24 cm gebruikt worden?

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-11-27 08:10:26

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Willeke 2017-11-27 17:31:14

Afgelopen zaterdag de gevulde speculaas gemaakt in de taartvorm, wat een heerlijk recept!!

Beantwoorden
WI
Rutger 2017-11-30 11:03:14

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Monique 2017-11-27 13:54:50

Er staat ‘minstens 1 uur rusten in de koelkast’, maar zit daar eigenlijk een maximum aan? Kan ik het deeg vanavond maken en in de koelkast leggen en morgen verder verwerken?

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-11-30 11:06:23

Dat kan zeker! Bij speculaasdeeg is langer rusten alleen maar lekkerder, de smaken worden dan nog lekkerder. Je kunt het makkelijk tot 2 dagen van tevoren maken.

Beantwoorden
Finy 2017-12-03 00:48:13

Ik bak al 30 jaar zelf gevulde speculaas. Gebruik zelfrijzend bakmeel i.p.v. meel met baking soda.. En per 250 gr. meel 150 donkere basterd suiker, 3 eetl speculaaskruiden en 200 gr. boter. Voor de vulling 300 gr spijs, een half ei en 1 eetl, citroensap.
Ik maak het deeg ook vaak een paar dagen van te voren. Als het te stijf is voor het uitrollen leg ik het een paar seconden in de magnetron. Werkt prima.
Gebruik allerlei soorten vormen, maar vooral hartvormige.

Beantwoorden
FI
Merel 2018-10-21 14:20:30

Hai Rutger, ik heb gisteren de heerlijke speculaasbrokken gebakken maar aangezien wij maar met zn 2en zijn heb ik maar 1/3 van het deeg gebruikt en de rest in de vriezer gedaan. Kan ik het deeg van de brokken ook voor deze gevulde variant gebruiken eigenlijk?

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-10-22 10:49:21

Het deeg is net iets anders van samenstelling, maar je kunt het er prima voor gebruiken!

Beantwoorden
Merel 2018-10-22 11:01:23

Dank voor je super snelle reactie,
Fijne dag en ik ga aan de slag

Beantwoorden
ME
Maaike 2018-11-24 12:07:57

Hallo Rutger,

Kun je dit recept ook gebruiken voor een speculaas staaf?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-26 11:17:09

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Laura 2018-12-01 14:08:19

Super goed gelukt, bedankt weer Rutger! Echt heel lekker :D
Moest trouwens wel veel meer karnemelk toevoegen (denk het dubbele). Komt dit doordat ik gewone bloem heb gebruikt i.p.v. zeeuwse bloem misschien?
Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-12-03 09:05:20

Het kan soms iets verschillen per soort bloem. Ook kan het zijn dat je boter wat aan de koude kant was, dan heb je ook meer vocht nodig om tot een mooi deeg te komen.

Beantwoorden
Ankie jansen 2018-12-05 14:18:51

Hoi Rutger het deeg voor de gevulde speculaas ligt te rusten in de koelkast. Wil hiervoor een springvorm van 20cm voor gebruiken of is die te klein??

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-12-11 11:48:42

Dat moet ook kunnen!

Beantwoorden
Ernesta 2019-10-16 13:28:30

Ik bak vaak recepten van jou. Nu heb ik sloffendeeg in de koelkast liggen, als ik daar koekruiden door doe, kan ik daar dan gevulde speculaas van maken?

Beantwoorden
ER
Rutger 2019-10-21 13:05:12

Het is wel een heel ander deeg dan echte gevulde speculaas, maar het zal vast ook lekker worden!

Beantwoorden
Sandra 2019-11-13 19:41:38

Hallo Rutger, kun je karnemelk vervangen door gewone melk(of iets anders) of werkt de baking soda dan niet? Ik heb eigenlijk nooit karnemelk in huis. Alvast bedankt!

Beantwoorden
SA
Rutger 2019-11-22 11:50:22

Voor dit recept is de karnemelk wel nodig, omdat dit zuur inderdaad reageert met de baking soda. Je kunt het door gewone melk vervangen, maar voeg dan ook 1 tl citroensap toe aan het deeg.

Beantwoorden
Natascha Batjuchin 2019-11-15 10:12:04

Ik doe dat wel altijd , en gaat prima

Beantwoorden
NA
Suzanne 2019-11-16 22:10:31

Beste Rutger, HELP!
In het boek 'Rutger bakt' staat dit recept (ongeveer) ook, maar daar staat bij de ingredienten voor het spijs: 300gr amandelen/noten en 2 eieren + 20ml water.
Ik denk een ei teveel??
Nu is het spijs heel slap geworden! Gaat dit goedk omen als ik het in het speculaas gebruik? Of nog tips om dit goed te krijgen?

Beantwoorden
SU
Rutger 2019-11-22 11:45:10

Hoi! Er staat daar meer ei omdat er ook ei in het amandelspijs gaat. Omdat ik in het recept op mijn blog uit ga van amandelspijs dat al genaakt is, heb je minder ei nodig. De hoeveelheid die in het boek staat klopt wel. Iets langer mixen met de foodprocessor helpt om een steviger spijs te krijgen, maar het mag zeker niet te hard worden.

Beantwoorden
Judith Roosen 2019-11-24 12:30:55

Deze afgelopen week klaar gemaakt.
Wegens gebrek aan amandelen, en een berg aan walnoten, gemaakt met walnoten spijs.
Zooo lekker!!!

Een wist-je-datje: In Roemenië gebruiken de mensen walnoten zoals wij amandelen gebruiken.
Al vele keren de amandelen vervangen door walnoten. Geeft een zachtere smaak dan amandelen.

Beantwoorden
JU
Rutger 2019-11-25 13:41:51

Hoi! Heel leuk om te horen dat het recept zo in de smaak viel. En een heerlijke tip om walnootspijs te maken!

Beantwoorden
Jan 2019-11-29 13:26:26

Volgens sla je stappen over, het is mij niet duidelijk. Zoals ik het lees gaat het te snel.

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-12-08 11:59:14

Welk gedeelte is niet duidelijk? Ik leg het graag uit.

Beantwoorden
Marona 2019-12-03 12:27:09

Hoi Rutger, ik heb donderdag het deeg al gemaakt, het ligt in de koelkast. Kon door omdtandigheden niet eerder beginnen. Kan ik het nu (dinsdag) nog gebruiken of moet ik nieuw deeg maken?
Groetjes Marona

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-12-08 11:52:35

Hoi! Mijn reactie is wat laat waarschijnlijk, maar het deeg had je prima kunnen gebruiken. Speculaasdeeg wordt zelfs lekkerder als je het een paar dagen laat rusten in de koelkast.

Beantwoorden
Theo Nijman 2020-10-25 16:17:33

Kneiters lekker!! M

Beantwoorden
TH
Anita 2020-11-11 14:32:06

Hallo,
Kun je als vorm ook de ring nemen die je voor een slof gebruikt?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-11-16 08:49:42

Zeker! Alleen maak je dan net teveel deeg en vulling. De inhoud van een sloffenring is iets kleiner.

Beantwoorden
Annet 2020-11-13 21:50:30

Ik heb een ring van 22 cm gebruikt en dat ging perfect. De hoeveelheden kwamen goed uit. Erg goed recept!

Beantwoorden
AN
Anita 2020-11-18 14:01:06

Bedankt! Inmiddels gemaakt in een vierkante bakvorm (20x 20) ...wist niet dat ik die nog had...;)
Het resulataat: HEEERLIJK!!

Beantwoorden
AN
Madouc 2020-11-11 22:54:05

Hoi Ruther,

Ik heb vandaag de gevulde speculaas gemaakt. Heb even snel natuurlijk vast geproefd, maar mijn deeg laag is vrij hard, bijna koekerig. Hoe kan ik er in het vervolg voor zorgen dat het smeuïger wordt.

Groetjes Madouc

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-16 08:45:48

Net uit de oven is het deeg vrij knapperig, het wordt vanzelf zachter als het afkoelt. Heb je wel op onder- en bovenwarmte gebakken? Met hete lucht wordt de koek te knapperig.

Beantwoorden
Birgit 2020-11-17 10:06:51

Dag Rutger,

Ik kan helaas geen Zeeuwse bloem krijgen, kan ik dit beter vervangen door patent of gewone bloem? En is het deeg het lekkerst wanneer je deze een dag van te voren maakt of op de dag van?

Bij voorbaat dank! Ben erg benieuwd naar het resultaat 🙂

Beantwoorden
BI
Agnes 2020-11-28 15:32:31

Hoi Birgit,

Ik koop Zeeuws bloem bij mijn bakker, hij is zo lief dat per kilo aan mij te verkopen.

Beantwoorden
AG
Wm Verhoeven 2020-11-22 21:08:10

Zeeuws bloem verkoopt ook Albert Heijn en je kan het ook via internet bestellen.

Beantwoorden
WM
Rutger 2020-11-22 10:00:28

Hoi Birgit. Je kunt dan het beste gewone bloem gebruiken. En als je het een dag van tevoren maakt worden de smaken lekkerder.

Beantwoorden
Bianca 2020-11-17 12:05:54

Geweldig recept, goede uitleg. Ben er echt enthousiast over.
Hartelijk dank!

Beantwoorden
BI
Ina 2020-11-17 16:36:08

Heerlijk! ik heb het zondag gebakken. Precies volgens recept gedaan. Ook de amandelspijs zelf gemaakt.Nu was het gevulde speculaas heel mooi toen het uit de oven kwam, maar later toen het afgekoeld was zakt het in het midden wat in. Ook bleek de spijs wat aan de dunne kant, terwijl toen ik het verwerkte mooi smeerbaar was en ik niet het idee had dat het te dun was.Hoe kan ik dit voorkomen, want ik vind hem te lekker om hem niet nogmaals te maken.

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-11-22 09:57:45

Het inzakken is normaal. Voor de volgende keer kun je het amandelspijs iets minder afslappen, dus iets minder ei/water gebruiken.

Beantwoorden
Karin 2020-11-18 03:08:41

Hoi,
Ik heb tijdens de intocht van de Sint wat we dit jaar op de bank konden volgen genoten van een heerlijk stukje debuut-gevulde speculaas, ik vroeg mij alleen af of je in plaats van karnemelk ook yoghurt of kwark kunt gebruiken, ik gruwel namelijk van karnemelk en heb dit dus nooit in huis, yoghurt en kwark staan wel altijd standaard in mijn koelkast. Nu heb ik een pak gekocht voor 25ml, beetje zonde.
Alvast bedankt, en op pakjesavond komt deze natuurlijk weer op tafel!

Beantwoorden
KA
Rutger 2020-11-22 09:55:23

Volgens mij moet yoghurt ook kunnen. En anders gewone melk en een heel klein beetje citroensap.

Beantwoorden
Carla Korpershoek 2020-11-19 12:15:02

Hoi Rutger, kan de speculaas ook in de airfryer, 20 graden minder en 20 min afbakken? Of toch liever in de oven?

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-11-22 09:52:41

Zelf heb ik dat nog niet geprobeerd, maar ik denk dat het goed kan.

Beantwoorden
Carla Korpershoek 2020-11-20 13:28:27

Heb hem in de airfryer gebakken( Philips xxl, 22 min op 160 graden en hij is top. ! Heerlijke smaak. 😋

Beantwoorden
CA
Floris Hegger 2020-11-20 12:57:29

Spijs is heerlijk maar het recept voor het speculaas is niet best. Valt enorm uit elkaar en dat maakt het heel lastig om een mooie plak uit te rollen. Jammer!

Beantwoorden
FL
Gita 2021-11-20 07:41:22

Hoi Floris, ik had hetzelfde…terwijl ik het deeg zo’n acht uur had laten rusten. Maar, gewoon even goed doorkneden en het probleem is opgelost.

Beantwoorden
GI
Véronique 2020-12-06 13:31:44

Beste Floris, mogelijk heb je dan niet lang genoeg gekneed

Beantwoorden
Rutger 2020-11-22 09:41:52

Na het rusten is het deeg inderdaad wat brokkelig. In dit artikel vind je een aantal tips om het deeg beter uit te rollen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/deeg-uitrollen-bakhulp/

Beantwoorden
Floris 2020-11-23 20:49:22

Dank!

Beantwoorden
FL
Carla Korpershoek 2020-11-20 13:33:19

Heet wel geen Rutger, maar ben wel ervaringsdeskundige😀Misschien een idee om hem een nacht te laten rusten, zodat er meer vocht in komt. Dat heb ik nl ook gedaan Hij blijft wel een beetje brokkelen. Maar echt een stuk beter uitrolbaar( gebruik ook twee bakpapiertje om hem uit te rollen) succes voor de volgende keer

Beantwoorden
CA
Brenda Andriese 2020-11-20 19:16:52

Er staat dat je de bodem en de zijkanten van de bakvorm met 2/3e van het deeg moet bekleden en dat je dan de hele van de zijkanten er weer af moet snijden. Nu heb ik een hoge vierkante bakvorm van 20x20 cm. Lange vraag kort: hoe hoog moet het deed aan de zijkanten in cm's zijn?

Beantwoorden
BR
Rutger 2020-11-22 09:32:07

Zo'n 3-4 centimeter ongeveer.

Beantwoorden
Annemiek 2020-11-25 19:45:07

Dag Rutger, ik heb er een speculaasstaaf van gemaakt. Zag er prachtig uit maar is helaas tijdens het bakken aan de bovenzijde opengescheurd. Hoe kan ik dit voorkomen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-11-30 08:47:52

Dit gebeurt helaas snel bij een speculaasstaaf. Het is belangrijk om het spijs niet te slap te maken, het deeg goed te laten koelen en de staven voordat je ze afbakt ook nog te koelen.

Beantwoorden
Sandra 2020-11-27 18:36:15

Hoi rutger.

Kun je het deeg voor de gevulde speculaas ook een avond van tevoren maken.

Groetjes sandra

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-11-30 08:26:54

Zeker! Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Robert 2020-11-29 13:30:30

Fantastisch en goed werkbaar recept voor de beginner en gevorderde (thuis)bakker

Beantwoorden
RO
Feikje Meeuwsen 2020-12-05 12:19:07

Mijn man kan elk jaar niet wachten tot de gevulde speculaas in de winkel ligt. Dus tja, dan moet je wat als je in Portugal overwintert. Zelf bakken! De amandelen voor de spijs liggen voor het oprapen bij de camper. Ik maakte een (foto-)reportageproject; misschien vind je het leuk om te bekijken: https://reisernaartoe.nl/gevulde-speculaas-bakken-in-de-omnia-campingoven/

Beantwoorden
FE
Rutger 2020-12-07 07:06:15

Wat leuk om te zien! Heel tof!

Beantwoorden
Wim M 2020-12-06 19:46:34

Hoi Rutger,
25 ml karnemelk is echt maar een klein beetje (0,025 l) is dat wel genoeg om effect te hebben?

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-12-07 06:59:01

Het is inderdaad niet veel, maar het heeft wel zeker effect.

Beantwoorden
Margreet Anceaux 2020-12-07 15:11:47

Beste Rutger, ik heb zelfs vergelijkbare recepten van jou opgezocht, maar het staat er echt: 2,25 éétlepel speculaaskruiden - waar anderen 2,5 theelepel opgeven. Da’s wel een erg groot verschil. Mijn eerste gevulde speculaas ooit staat nu in de oven, dus ik ga straks proeven... PS ik vond vroeger bakken erg stressvol, omdat ik niet begreep wat ik aan het doen was, maar dankzij uitleg zoals van jou is het leúk geworden. Dus vandaar mijn vraag.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-13 13:44:54

Van mij mag speculaas best goed op smaak zijn, maar je kunt natuurlijk altijd naar wens minder gebruiken.

Beantwoorden
Miriam 2020-12-13 12:17:39

Hi Rutger,
Ik heb hem gisteren gemaakt (deeg dagje laten rusten in koelkast), hij was lekker volgens de familia maar ik vond hem erg droog. Ik heb roggemeel gebruikt(want gezonder dan patent bloem) , kan het daaraan liggen? Niet woonachtig in NL dus Zeeuws bloem is niet voorhanden. Bij voorbaat dank!

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-12-13 12:49:06

Hoi! De roggebloem zorgt er inderdaad voor dat de koek iets droger wordt. De volgende keer kun je beter patent of tarwebloem gebruiken.

Beantwoorden
Miriam 2020-12-24 10:57:56

Ok, doe ik! Dank voor het antwoorden Rutger, en fijne Kerst 🎄

Beantwoorden
MI
Mieke 2020-12-14 16:16:27

Super lekker recept, lekker knapperig deeg. Wel baking soda gebruikt. Dankje Rutger

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-12-20 09:27:23

Die uit het oranje pakje :)

Beantwoorden
Erica 2020-12-17 20:18:30

Hoi Rutger
Is er een alternatief voor de karnemelk? Dit in verband met een lactose intolerantie.

Beantwoorden
ER
Rutger 2020-12-20 09:04:28

Je kun soja- of amandelmelk gebruiken. Voeg dan ook wel iets citroensap toe, het zuur is nodig om het deeg goed te laten werken.

Beantwoorden
Marianne Hallden 2020-12-20 09:45:10

Hej, ik woon in Zweden en daar kunnen ze ook geen gevuld speculaas.
Maak het al een paar jaar zelf, omdat het zo ontzettend lekker is en bovendien zelf gebakken.
Ook make ik de spijs zelf, zo gemakkelijk en lekker, wat ik wel doe is de amandelen niet ontvellen en dus mee måla
Goeie Neråt
Mvh Marianne

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-22 10:54:17

Heel leuk om te horen! Fijne dagen!

Beantwoorden
Jacqi 2020-12-21 21:09:00

Hoi Rutger,
Heb je recept al eerder gemaakt en de speculaas is erg lekker. Nu wil ik een hele grote maken op een halve baking sheet! Zelf denk ik dat het recept dan keer 3 zou moeten maar zou jij me kunnen zeggen hoe lang het dan in de oven moet of blijft dat gelijk?
vast bedankt voor je reactie en fijne feestdagen!
Groet Jacqueline.

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-12-22 10:02:48

Hoi! Ik zou de baktijd met 5-10 minuten verlengen.

Beantwoorden
Anne 2021-08-10 13:49:13

Je moet slechts twee zijkanten met bakpapier bekleden. Moet ik dan ook slechts twee zijkanten deeg doen(en dus geen vier?)

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-08-16 15:04:34

Het deeg mag wel aan alle kanten.

Beantwoorden
Anne 2021-08-23 22:39:25

Dankjewel! Het resultaat was adembenemend lekker!!!

Beantwoorden
AN
Mara 2021-09-30 12:56:35

Normaal lukt dit recept bij mij maar gisteren is er iets mis gegaan want het speculaas is te droog geworden. Waar kan dit allemaal aan liggen? kan het komen doordat het deeg ingevroren was ( in een luchtdicht bakje,laten ontdooien in de koelkast) of ik langer heb gewacht met afbakken? Het deeg was langer dan normaal uit de koeling omdat ik het deeg drie keer opnieuw heb uitgerold voordat ik de juiste dikte kreeg.

Dan nog een andere vraag Is tarwebloem beter dan patentbloem hiervoor?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-03 17:41:04

Het is lastig te zeggen waar het door kwam. Hoe lang was het ingevroren? Heb je hete lucht gebruikt? Daar wordt het ook droger van. Zeeuwse bloem geeft het lekkerste resultaat, anders tarwebloem.

Beantwoorden
Mara 2021-10-04 17:01:12

Het was een week ingevroren en inderdaad met hete lucht gebakken. Misschien dat ik de vorige keren boven/onder warmte gebruikt heb dus ik zal de volgende keer geen hete lucht gebruiken dan. Bedankt.

Beantwoorden
MA
Gabriëlle 2021-10-10 20:18:23

Hoi Rutger,

Kan ik ook kastanje meel gebruiken ipv Zeeuws bloem??

Beantwoorden
GA
Rutger 2021-10-13 10:24:06

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, dat zou je uit moeten proberen.

Beantwoorden
Ineke 2021-10-16 16:45:50

Dag, ik wil dit gaan proberen. Maar baking soda, heb ik of nooit gebruikt om te bakken...... is dat dat oranje pakje? Uit de supermarkt?
Dat gebruik ik nu voor schoonhouden van de gootsteen? Echt? Kan je daarmee bakken?

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-10-18 08:24:59

Dat is inderdaad het oranje pakje uit de supermarkt. En ja het is zeker om mee te bakken, het heet niet voor niets baking soda :)

Beantwoorden
Ineke 2021-10-16 17:22:59

Kan ik ook melk gebruiken i p v ei voor door de spijs?

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-10-18 08:23:44

De structuur wordt dan wel net iets anders, maar het kan ook.

Beantwoorden
Mc 2021-10-24 19:39:59

Wat is zeeuws bloem en amandelspijs?

Beantwoorden
MC
Rutger 2021-11-01 09:45:01

Dat lees je hier: https://rutgerbakt.nl/inspiratie/ingredienten/zeeuwse-bloem/
en hier: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/how-to-amandelspijs/

Beantwoorden
Kim 2021-10-27 11:08:05

Ik vind dit een erg lekker recept, de beste tot nu toe eigenlijk, alleen is de hoeveelheid deeg wat magertjes voor mijn vorm, dus heb nu 1,5x het recept gemaakt. Ik hield een klein bonkje over. Daar hebben we maar een koekje van gemaakt. Ik vind het ook erg leuk dat dit een recept is , welke mijn dochter van 8 bijna zelfstandig kan maken, wat haar natuurlijk super trots maakt en graag uitdeelt.

Beantwoorden
KI
José 2021-11-13 18:57:41

Waarom niet het recept van de amandelspijs erbij?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-11-16 12:57:33

Als je doorklikt op amandelspijs in de ingrediëntenlijst, dan kom je bij dat recept.

Beantwoorden
Chantal 2021-11-14 11:23:03

Het woord is rood gekleurd dus kun op je klikken en word je doorgelinkt naar het recept

Beantwoorden
CH
Marijke 2021-11-15 17:57:34

Vandaag gemaakt, en ook met melk i p v ei is het heerlijk. Maar deeg is wat krapjes.
Heb kant en klare spijs gekocht, maar wel zuiver amandelspijs,

Beantwoorden
MA
Hanneke 2021-11-16 15:45:01

Een vraag of er ipv karnemelk ook volle melk in het deeg kan. Is er dan veel smaakverschillen.

Beantwoorden
HA
Henny 2021-12-03 16:06:48

Ik gebruik een lepel kwark, werkt prima. Yoghurt zou het ook kunnen doen denk ik

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-11-25 15:24:14

Dat kan, maar voeg dan ook wat citroensap toe. Het zuur is nodig voor het rijzen.

Beantwoorden
Trienke 2021-11-24 07:40:53

Volgens mij gaat het erom dat er een zuurtje in komt om de baking soda te laten werken. Ik heb er een beetje citroensap in gedaan, omdat ik verder nooit karnemelk gebruik. Beetje zonde dan. 😅

Beantwoorden
TR
roelf 2021-11-17 10:35:07

heb de smoor in . kan het recept niet uitprinten

Beantwoorden
RO
Anita Westland 2021-11-18 18:20:39

Hallo Rutger, vraagje over het spijs. 650gr nodig ik zie in de bakbijbel minder staan voor hetzelfde recept!?
Hoor graag je reactie dankjewel 👍🏻

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-25 14:56:01

Dit is een andere vorm dan in Bakbijbel staat, waar iets meer vulling in past.

Beantwoorden
Lous 2021-11-21 13:28:05

Vandaag gevuld speculaas gemaakt. De hoeveelheid deeg was een beetje krap voor de 20x20 vorm. Ik kon sowieso geen opstaande rand maken. Wel erg veel spijs.

Beantwoorden
LO
Trienke 2021-11-24 07:38:20

Afgelopen weekend gemaakt. De karnemelk vervangen door wat citroensap.
De proefpersonen, waaronder ikzelf, waren zeer content over het resultaat!

Beantwoorden
TR
Mariëlla 2021-11-25 22:51:15

Een woord. Jammie!!!!
Ook de spijs zelfgemaakt. Een heerlijk recept.

Beantwoorden
MA
Michelle 2021-11-28 11:09:03

Ik wil dit maken, maar zie veel waarschuwing over hete lucht ovens, nu kan mijne alleen hete lucht. Kan ik mijn gebak beschermen? Misschien bakje water onderin de oven tijdens het bakken of wat aluminium folie over het speculaas heen?
Bedankt!

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-11-30 13:39:25

Zet de temperatuur in elk geval 10-20 graden lager en houd de kleur van het speculaas in de gaten. Wordt het te donker, dek de speculaas dan af met een stuk alumiumfolie.

Beantwoorden
Tessa 2021-12-01 20:33:52

Hallo Rutger,
Hoe lang blijft het gevulde speculaas goed/lekker? :)
Ik kijk er naar uit om het te bakken!

Beantwoorden
TE
Rutger 2021-12-08 22:47:41

Zeker een week. Je kunt het ook goed invriezen.

Beantwoorden
Annemieke 2021-12-01 22:20:46

Hoe dik moet het deeg uitgerold? Ik heb een deegroller met handige ringen om de dikte in te stellen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-08 22:46:32

Zo'n 3-4 millimeter dik.

Beantwoorden
Gordana 2021-12-02 20:29:19

Goeden avond, kan ik speltbloem gebruiken? Dit ivm allergie

Beantwoorden
GO
Rutger 2021-12-08 22:38:05

Dat kan prima.

Beantwoorden
Francien 2021-12-02 23:57:30

Hoi, de boter een nacht uit de koelkast gehad maar bleef te hard. Mengkom in warm water gezet en het werd geen olie. Toch mengde het zich niet lekker. Bleef kruimig, of was dat de bedoeling? Kleine 2 uur in de koelkast en toen was het bikkelhard. Niet uit te rollen. Het werden kleine platgedrukte brokjes. Het eindresultaat ziet er nog wel goed uit, maar wat ging er mis????

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-12-08 22:37:35

Hoi. Voor het maken van het deeg is het belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is. En na het koelen van het deeg moet je het nog kort doorkneden, tot het soepel is.

Beantwoorden
Marijn 2021-12-04 14:49:28

Wat mij betreft hoort er nog een ei in het recept in hrt deeg. Gewoon een ei klutsen en driekwart toevoegen bij het deeg. Dan los je meerdere problemen tegelijk op die in veel comments staan.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-08 22:29:10

Dat kun je doen, maar zelf houdt ik echt deze verhoudingen altijd aan.

Beantwoorden
Francien 2021-12-04 17:43:03

Klinkt aannemelijk. Dacht zelf ook dat biologische roomboter sowieso minder smeuïg is en dus minder goed mengt. Én ik heb baksoda van Oetker gebruikt. Mss maakt dat nog verschil. Resultaat was uiteindelijk helemaal goed. Gewoon deegstukjes in het blik gedrukt en bovenop ermee bedekt. Zag erna het bakken wel prima uit.

Beantwoorden
FR
Els Spoor-Steentjes 2021-12-03 16:22:23

Hi Rutger, het deeg was best droog en kruimelig, maar hij is gelukt! Wat ben ik blij met jouw recepten en ook met je geweldige uitleg!
Groetjes en een fijne sinterklaas!
Els

Beantwoorden
EL
Marian de bruin 2021-12-04 11:10:12

Na het bakken wordt de koek vrij hard, wat kan ik hieraan doen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-08 22:32:41

Heb je met hete lucht gebakken? Dan kun je de volgende keer beter onder- en bovenwarmte gebruiken. Na een paar dagen zal het vocht uit het amandelspijs de speculaas weer zachter maken. Het hoort in het begin knapperig te zijn.

Beantwoorden
Sabrina 2022-10-31 19:55:30

Hi Rutger, vandaag de gevulde speculaas gemaakt voor het eerst van het jaar. Heel erg lekker, maar mijn spijs is heel erg slap na het bakken. Wat kan ik de volgende keer anders doen?
Groetjes Sabrina

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-11-19 10:00:36

Heb je het wel goed af laten koelen? Dan wordt het spijs weer steviger. Anders kun je de volgende keer het water bij het spijs achterwege laten. En wellicht zelfs wat minder ei gebruiken.

Beantwoorden
Vera 2022-11-06 10:01:19

Misschien kijk ik er over heen maar welke maat vorm is gebruikt voor dit recept?

Beantwoorden
VE
Rutger 2022-11-19 09:31:09

Hoi. Dat staat in het recept, een vierkante vorm van 20 centimeter.

Beantwoorden
Moni 2022-11-10 10:44:49

20x20

Beantwoorden
MO
Gre 2022-11-10 10:48:25

Bij mij blijft de onderste laag speculaas klef,deze is volgens mij niet gaar,terwijl de bovenste laag prima is. Hoe komt dit en hoe kan ik dit oplossen?

Beantwoorden
GR
Rutger 2022-11-19 09:07:47

Je kunt het rooster met de bakvorm erop de volgende keer iets lager in de oven zetten, zodat deze meer warmte van onderen krijgt (bij het gebruik van onder- en bovenwarmte).

Beantwoorden
Coen 2022-11-15 10:25:46

GEWELDIG recept. Ik vind hem echt zo ontzettend lekker, en veel mensen met mij :).
Gevulde speculaas bak ik voortaan zelf.
Ik begrijp de opmerkingen over droog deeg, als het uit de koelkast komt moet je het gewoon weer even soepel kneden, dan gaat het uitrollen prima. En als het breekt, dan duw je dat gewoon aan in het bakblik, zie je niets meer van als het uit de oven komt.
Naar smaak voeg ik zelf nog wat extra citroenrasp toe als ik het spijs en het ei samenvoeg, geeft lekkere frisse twist. Maar dat is smaak natuurlijk.
Dank voor het recept!

Beantwoorden
CO
Maaike 2022-11-22 10:11:22

Hoi. Ik heb deze vorig jaar met erg veel succes gemaakt!
Nu wil ik hem dit jaar met glutenvrije meel maken. Je mist dan flink wat eiwitten wat het deeg vaak slap of korrelig maakt. Als ik een extra ei erin doe, kan ik dat dan voorkomen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-12-01 15:49:52

Hoi. Daar heb ik geen ervaring mee helaas.

Beantwoorden
Marian 2022-11-23 14:13:37

Ik heb het gemaakt met het nieuwe glutenvrij bakmeel van koopmans. Gewoon het recept gevolgd en is perfect qua structuur en smaak

Beantwoorden
MA
Sharon 2022-11-24 19:08:43

Hallo Rutger , ik heb geen vierkante vorm. Ik heb wel.verschillende maten ronde springvorm. In welke maat zou hij het beste gemaakt kunnen worden??

Beantwoorden
SH
Rutger 2022-12-01 15:34:19

Dan kun je het beste een springvorm van 22 centimeter gebruiken.

Beantwoorden
Wilma 2022-11-27 16:42:58

Hallo Rutger,
Ik wil voor op het werk graag een glutenvrije variant bakken. Kan ik dan de bloem vervangen door bijvoorbeeld havermeel(2/3) en amandelmeel(1/3)? Of adviseer jij andere een ander soort meel? En moet ik nog andere aanpassingen doen?
Vr groet Wilma

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-12-01 15:17:08

Hoi. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, dus dat zul je echt moeten uitproberen.

Beantwoorden
Hans 2022-11-28 09:27:49

Hoi Rudger, Deze vorige week gemaakt, en meegenomen naar Thaise Thaien, was gelukkig thuis al begonnen,want zo ontzettend lekker,en dat was maar goed ook,de Thai kan dit ook wel waarderen,had nog precies 1 stukje voor mezelf, dat kan beter, dus ligt het deeg nu voor een nachtje in de koelkast, maken er morgen een voetbal hapdag van, geweldig recept,makkelijk, snel en heel erg lekker, dank je wel

Beantwoorden
HA
Mary 2022-11-30 15:39:14

Hoi Rutger, kan je ook aangeven hoeveel gram speculaaskruiden er in gaat? Op internet gezocht en die geven aan 1 eetlepel is 15 gram aan. Nou dat past niet op mijn eetlepel, alleen met een volle kop erop. Het zou voor mij duidelijker zijn. Alvast bedankt. Ik maak graag je recepten!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-12-01 14:49:22

Hoi. Een eetlepel heeft een inhoud van 15 ml, maar dat zijn zeker geen 15 gram speculaaskruiden. Ik heb het even nagewogen, 1 eetlepel kom overeen met 5-6 gram speculaaskruiden.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.