Dit basisrecept voor gekaramelliseerde appel is heel handig om te hebben en kan voor verschillende gerechten gebruikt worden. De benodigde ingrediënten heb ik eigenlijk altijd wel in huis, waardoor ik regelmatig terugval op dit recept. Moeilijk is het niet, de moeite waard zeker wel! 

gekarameliseerde appel

Hoe appels karameliseren?

Wil je gekaramelliseerde appel maken? Karamelliseren is het proces waarbij suiker tot een bepaalde temperatuur wordt verwarmd zodat er karamel ontstaat. Bij dit gekaramelliseerde appel recept krijgen meng je de appelstukjes met een mix van suiker, kaneel en citroensap. Door de gesuikerde appelstukjes te verwarmen, gaat de suiker karamelliseren en ontstaat er een karamellaagje om de appel. 

Waar gekarameliseerde appel voor gebruiken?

Gekaramelliseerde appel kun je gebruiken in verschillende recepten. Het is lekker met ijs, kwark of yoghurt, maar ook als taarttopping of op een pannenkoek. Gebruik dit gekaramelliseerde appel recept ook bij deze panna cotta van yoghurt of bij deze wentelteefjes van suikerbrood. Maar je kunt het ook gebruiken bij versgebakken wafels met vanille-roomijs, slagroom en boerenjongens. Of gebruik het als topping op een slof of pannenkoeken.

Panna cotta van yoghurt met gekarameliseerde appel
Ingrediëntenlijst
  • Voor de gekarameliseerde appel
  • 15 gr boter
  • 2 appels, geschild en in stukjes
  • 25 gr suiker
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ citroen, sap
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Gekaramelliseerde appel maken

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karamelliseren en een mooi laagje om de appelstukjes vormt. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.

Serveer de gekaramelliseerde appel warm of afgekoeld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (20)
Marieke 2016-10-04 18:07:51

Een collega heeft me gevraagd om wat te bakken voor zijn verjaardag. Dus ik wil een slof maken met deze spreek als topping, maar ik vroeg me af wat voor appels je hier het best voor kan gebruiken. Ik kan me voorstellen dat klassieke bakappels als goudreinetten te papperig worden in de pan... Wie weet raad?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-05 17:47:59

Heerlijk als topping op een slof! Ik neem zelf meestal Jonagold, die geven een goed en lekker resultaat!

Beantwoorden
Jose 2016-11-20 15:32:33

Heerlijk, ook gewoon zo uit een schaaltje. Handig om oude rimpelige appels toch nog te eten.
Ik gebruikte Elstar appels. Volgende keer maak ik dit als toetje met ijs en slagroom!
Bedankt Rutger voor dit simpele, maar heerlijke recept.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-11-20 19:03:40

Graag gedaan! En met peer is het ook heel lekker trouwens!

Beantwoorden
Henriet 2017-01-10 19:29:26

Wat een heerlijk recept! Een pannenkoek met appel bakken mislukte altijd, nu heb ik dit recept al 2 keer gemaakt en het is geweldig! Dank je wel ?.

Beantwoorden
HE
Hubert Robroek 2017-02-01 14:40:36

Kan ik dat ook voor appeltaart gebruiken

Beantwoorden
HU
Rutger 2017-02-03 16:01:01

In een appeltaart wordt de appel nog gegaart tijdens het bakken. Ik ben bang als je daar deze appeltjes voor gebruikt dat de vulling wel heel zacht wordt.

Beantwoorden
Prisje 2017-05-20 13:15:56

Hoi Rutger is dat 1/4 theelepel citroensap of 1/4 cup aub? Groetjes

Beantwoorden
PR
Rutger 2017-05-26 11:00:03

Hoi. Het is het sap van een kwart citroen.

Beantwoorden
Simone 2017-09-04 16:38:36

Kun je in plaats van suiker ook honing gebruiken?

Beantwoorden
SI
Rutger 2017-09-10 15:20:10

Zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het ook goed gaat.

Beantwoorden
Daphne 2017-12-20 19:22:38

Inderdaad heerlijk bij de yoghurt! Kan je de appels ook bewaren? Zo ja, op welke manier kan ik deze het beste bewaren?

Beantwoorden
DA
Rutger 2017-12-22 17:24:25

Het wordt niet heel lekker als je het lang van tevoren maakt vind ik, dus dat zou ik niet doen.

Beantwoorden
Caroline 2018-05-23 20:28:40

Dit zijn zo van die recepten. Ik zou ze nooit zo snel maken, maar eenmaal gemaakt ga ik deze zeker niet vergeten.

Beantwoorden
CA
Peter 2018-12-23 09:40:07

Ik had gekarameliseerde appel nodig voor een dessert, dit gaat goed en is erg lekker.

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-12-24 13:14:23

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
abel 2019-06-12 16:00:08

heel lekker

Beantwoorden
AB
sami 2020-01-14 08:19:35

heel lekker

Beantwoorden
SA
Saskia 2020-01-25 14:25:32

Heerlijk, en zó gemaakt. Bedankt!

Beantwoorden
SA
Niels 2020-02-26 17:51:34

Heerlijk!
Ik doe ze altijd in de spruitjesstamppot.

Beantwoorden
NI
Rutger 2020-03-03 10:47:55

Dat klinkt ook heerlijk!

Beantwoorden
Anja 2020-10-20 10:17:23

Hoi Rutger, kan dit ook als vulling in een taart? Zoja welke appelsoort zou je adviseren? Alvast bedankt!

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-10-26 13:18:38

Het kan zeker in combinatie met een room of crème als taartvulling worden gebruikt. Ik zou een wat stevige handappel gebruiken, geen moesappel.

Beantwoorden
Marina 2021-02-04 12:27:45

Hoe smakelijk gaat dit zijn,smullen maar,dit lust toch iedereen,mmmmmm

Beantwoorden
MA
Bianca 2021-09-25 18:49:31

Vandaag weer bij de pannenkoeken gemaakt..
Het is zo echt een traktatie. 😋

Beantwoorden
BI
William Bruens 2021-11-21 16:10:52

Wij doen dit al zo een dikke 50 + jaar, ik was de appelen snij ze in schijven en dan bak ik de appelen in boter. doe er suiker en kaneel op natuurlijk.
Dit recept komt originaal uit Belgium?
William

Beantwoorden
WI
Marisa 2021-12-19 11:22:41

Hoi!
Voor hoeveel personen is dit recept geschreven?
Wij zijn met kerst met 6 volwassenen.
Ik hoor het graag!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-21 08:00:56

Het ligt eraan hoe je het gaat serveren, dat kan ik lastig inschatten.

Beantwoorden
Yvonne 2021-12-20 15:42:20

Kan ik ze bakken vlgs. recept, en een dag bewaren voor diner?

Beantwoorden
YV
Rutger 2021-12-21 07:45:50

Dat kan, maar warm ze dan wel weer even op voor het serveren.

Beantwoorden
Erna 2022-11-19 13:02:43

Heerlijk als topping op een monchoutaart

Beantwoorden
ER

U kunt niet meer reageren.