Volg Rutger Bakt:

Gekarameliseerde appel – recept

31 maart 2016 | Basisrecepten, Recepten | 15 reacties

gekarameliseerde appel

 

Dit basisrecept voor gekarameliseerde appel is heel handig om te hebben en kan voor verschillende gerechten gebruikt worden. De ingrediënten hiervoor heb ik eigenlijk altijd wel in huis, waardoor ik regelmatig terugval op dit recept. Het is lekker met ijs, kwark of yoghurt, maar ook als taarttopping of op een pannenkoek. Moeilijk is het niet, de moeite waard zeker wel! Gebruik de gekarameliseerde appel bijvoorbeeld bij deze panna cotta van yoghurt of bij deze wentelteefjes van suikerbrood.

 

Ingrediënten

  • 15 gr boter
  • 2 appels, geschild en in stukjes
  • 25 gr suiker
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ citroen, sap

 

Bereiding: Gekarameliseerde appel

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de appelstukjes vormt. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.

Serveer de gekarameliseerde appel warm of afgekoeld.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

15 reacties

  • Beantwoorden Marieke 4 oktober 2016

    Een collega heeft me gevraagd om wat te bakken voor zijn verjaardag. Dus ik wil een slof maken met deze spreek als topping, maar ik vroeg me af wat voor appels je hier het best voor kan gebruiken. Ik kan me voorstellen dat klassieke bakappels als goudreinetten te papperig worden in de pan… Wie weet raad?

    • Beantwoorden Rutger 5 oktober 2016

      Heerlijk als topping op een slof! Ik neem zelf meestal Jonagold, die geven een goed en lekker resultaat!

  • Beantwoorden Jose 20 november 2016

    Heerlijk, ook gewoon zo uit een schaaltje. Handig om oude rimpelige appels toch nog te eten.
    Ik gebruikte Elstar appels. Volgende keer maak ik dit als toetje met ijs en slagroom!
    Bedankt Rutger voor dit simpele, maar heerlijke recept.

    • Beantwoorden Rutger 20 november 2016

      Graag gedaan! En met peer is het ook heel lekker trouwens!

  • Beantwoorden Henriet 10 januari 2017

    Wat een heerlijk recept! Een pannenkoek met appel bakken mislukte altijd, nu heb ik dit recept al 2 keer gemaakt en het is geweldig! Dank je wel ?.

  • Beantwoorden Hubert Robroek 1 februari 2017

    Kan ik dat ook voor appeltaart gebruiken

    • Beantwoorden Rutger 3 februari 2017

      In een appeltaart wordt de appel nog gegaart tijdens het bakken. Ik ben bang als je daar deze appeltjes voor gebruikt dat de vulling wel heel zacht wordt.

  • Beantwoorden Prisje 20 mei 2017

    Hoi Rutger is dat 1/4 theelepel citroensap of 1/4 cup aub? Groetjes

    • Beantwoorden Rutger 26 mei 2017

      Hoi. Het is het sap van een kwart citroen.

  • Beantwoorden Simone 4 september 2017

    Kun je in plaats van suiker ook honing gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het ook goed gaat.

  • Beantwoorden 29 Recepten Met Appels En Peren Voor De Echte Zoetekouw 5 september 2017

    […] hier wat je moet doen om deze gekarameliseerde appels zelf te […]

  • Beantwoorden Daphne 20 december 2017

    Inderdaad heerlijk bij de yoghurt! Kan je de appels ook bewaren? Zo ja, op welke manier kan ik deze het beste bewaren?

    • Beantwoorden Rutger 22 december 2017

      Het wordt niet heel lekker als je het lang van tevoren maakt vind ik, dus dat zou ik niet doen.

  • Beantwoorden Caroline 23 mei 2018

    Dit zijn zo van die recepten. Ik zou ze nooit zo snel maken, maar eenmaal gemaakt ga ik deze zeker niet vergeten.

  • Laat een reactie achter