Dit is samen met de rabarbertaart die ik onlangs plaatste één van de mooiste taarten die ik de afgelopen tijd gemaakt heb. En niet alleen ziet hij er prachtig uit, hij is ook nog eens heel erg lekker. Om een mooie roos te vormen van de appelplakjes moeten deze vooral voor het midden van de taart erg ver gebogen worden. Leg om dat gemakkelijker te maken de appelplakjes, die je voor het midden gebruikt, enkele minuten in kokend water, waardoor ze wat zachter worden. De appelplakjes zijn zo veel gemakkelijker te buigen en zijn zelfs op te rollen.

Franse appeltaart
Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • ¼ tl zout
  • Voor de vulling
  • 100 gr amandelmeel
  • 80 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 30 gr bloem
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • ½ citroen, rasp
  • 3 á 4 appels, geschild en in dunne plakjes
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om uit te rollen
  • 1 el suiker
  • ½ tl kaneel
  • 50 gr abrikozenjam
Broodbakbol banner desktop

Franse appeltaart recept

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang. Zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage (quiche)vorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter in met boter. Doe voor de vulling het amandelmeel, de boter, suiker, bloem, eieren, het zout en de citroenrasp in een kom en mix dit tot een egale massa.

Kneed het deeg nog kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 à 4 millimeter. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af. Verdeel de amandelvulling over de bodem en bekleed dit vervolgens van buiten naar binnen met de appelpartjes, zodat er een roosvorm ontstaat. Meng de suiker met de kaneel en strooi dit over de appels. Bak de taart in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar.

Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de Franse appeltaart daarmee voor een mooie glans.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (40)
Je@net 2016-05-01 08:55:44

Ooooh....dat ziet er wel erg mooi uit. Goed idee voor moederdag!

Beantwoorden
JE
Sanne Terlingen 2016-05-01 09:22:09

Wauw wat een plaatje!
Ik onthoud hem zeker om binnenkort te maken.

Beantwoorden
SA
Frieda 2016-05-01 20:42:00

Ziet er super uit. Ik zou hem graag willen maken maar ben allergisch voor o.a. noten. Amandelmeel kan dus niet. Kan het vervangen worden door gewoon bloem?

Beantwoorden
FR
Mirjam 2017-08-02 12:27:10

tegenwoordig is er chufameel. Aardnoten. Heeft niks met noten te maken en prima alternatief voor mensen met een notenallergie.
Volgens mij alleen via internet te bestellen. Ik gebruik dit ook bij mensen met een allergie.

Beantwoorden
MI
Det 2022-07-10 22:35:11

chufameel vind ge in de bio van colruyt bij ons

Beantwoorden
DE
Rutger 2016-05-02 06:36:10

Het amandelmeel kan helaas niet vervangen worden door gewoon meel, dat is niet echt lekker.

Beantwoorden
Lysette 2017-02-01 11:22:20

Hier ook een allergie voor oa noten. Voor het deeg zou gewoon appeltaart deeg wel lukken. Heb je misschien een tip om als alternatieve vulling te gebruiken? Is banketbakkersroom een optie? JE kunt het dan natuurlijk geen frangipane meer noemen, maar het ziet er zo mooi uit met die schijfjes appel!

Beantwoorden
LY
Mirjam 2017-08-02 12:27:58

Je kunt chufameel gebruiken. Aardnoot. Heeft niks met amandelen of noten te doen. Volgens mij alleen via internet te bestellen, maar is fijn meel.

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-08-06 21:49:14

Goede tip! Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er zelf nog nooit van heb gehoord, maar klinkt als een goed alternatief.

Beantwoorden
Rutger 2017-02-03 16:03:06

Ik denkt dat de bodem met banketbakkersroom te nat wordt. Ik zou een laagje abrikozenjam proberen en daarop wat custardpoeder strooien.

Beantwoorden
Debbie Bodewes 2016-05-02 13:31:22

heerlijk en prachtig om te zien!

Beantwoorden
DE
Annie van den Broek 2016-05-05 17:06:49

Dat ziet er lekker en mooi uit

Beantwoorden
AN
Nanda 2016-05-12 22:07:02

Vanmiddag deze taart gebakken voor mijn verjaardag morgen.
Nog even een stress momentje want we hadden een stroomstoring van een uurtje of 2, de taart stond net klaar om in de oven te gaan.
Ziet er prachtig uit, ruikt heerlijk, morgen weet ik of hij net zo lekker smaakt!

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-05-12 22:12:22

Wat leuk! Ik ben heel benieuwd!

Beantwoorden
Nanda 2016-05-13 12:46:51

Update: Heerlijk!
En de smeuïge chocoladetaart valt ook weer enorm in de smaak!
Dank je wel voor het delen van je geweldige recepten!

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-05-13 17:08:41

Fijn dat hij zo in de smaak valt!

Beantwoorden
Annie 2016-06-10 17:55:45

Erg lekker! Ik houd niet zo van abrikozenjam, dus rabarberjam gebruikt. Rabarberjam is ook een echte aanrader!!

Beantwoorden
AN
Rob 2016-06-29 22:34:59

Ik heb de appeltaart gebakken in de vaaivorm paste precies en de hoeveelheden precies in verhouding reuk en smaak waren voortreffelijk, afgemaakt met een toef slagroom. Ik ben blij dat ik de amandelmeel hebt ondekt. Rutger wat je ben vergeten te schrijven is dat de boter, suiker en de eieren wit en luchtig moet kloppen zo als bij de cake

Beantwoorden
RO
Inge 2016-09-30 00:01:45

Geweldig lekker!

Beantwoorden
IN
Esther 2016-10-15 17:21:17

Deze taart is zooo Lekker, ook bij mij mooi gelukt! Met goudreinetten uit eigen boomgaard.
Ik heb het recept gedeeld op de Aga gebruikers groep met een vermelding naar je site.

Beantwoorden
ES
Rutger 2016-10-17 06:56:32

Wat leuk om te horen!

Beantwoorden
Diana Donkers 2016-11-14 21:23:57

Hallo Rutger, welke appels gebruik je voor de Franse appeltaart?

Beantwoorden
DI
Rutger 2016-11-17 12:48:08

Meestal gebruik ik Jonagold. Die behouden mooi hun vorm.

Beantwoorden
Hans 2016-12-17 09:30:27

Prachtig gelukt deze appeltaart. Gemaakt met 'pink lady' appels, en samen met een glas Sauternes erbij een prachtige combinatie, en ontzettend lekker...

Beantwoorden
HA
Jeanne 2017-01-14 16:58:23

Vandaag heb ik deze mooie taart gebakken. Ik ben benieuwd hoe de smaak is, maar dat weet ik morgen pas. Rutger, bedankt voor het recept!

Beantwoorden
JE
Jeanne 2017-03-18 08:08:01

Ik heb deze taart voor de 2e keer gebakken en ben nog steeds enthousiast over het recept. Dit keer was het een kado voor de mannen van Het Volk, een bekende bevriende toneelgroep en zij stuurden me een mail dat ze hem ook heerlijk vonden.
Ik heb nog wel een vraag: kan ik de taart direct uit de vorm halen of moet ik hem eerst af laten koelen?

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-03-20 08:42:21

Hoi! Wat leuk om te horen! Hoe sneller je hem uit de vorm kan halen, hoe knapperiger het deeg wordt na het afkoelen. Maar je kan hem ook prima laten afkoelen in de vorm hoor.

Beantwoorden
Doortje 2017-02-04 15:57:07

Gister deze taart gebakken, hij is prachtig en heerlijk vandaag was hij eigenlijk nog lekkerder.
Gaat in mijn top 10

Beantwoorden
DO
Inge 2017-03-21 18:09:49

Heerlijk taartje !
Gebakken van Elstar
Niemand geloofde dat het zelf gebakken was ☺️

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-03-23 13:14:07

Tof! Dat is leuk om te horen!

Beantwoorden
Wendela 2017-08-07 21:49:30

Ook gluten- en lactosevrij is het een geweldige taart. Echter dan wel goed opletten op de tijd.

Beantwoorden
WE
Jiska 2018-02-18 21:19:28

Hoi wendela, welke verhoudingen heb je dan gebruikt? En hoelang heb je de taart dan in de oven gedaan? Alvast bedankt!

Beantwoorden
JI
Rutger 2017-08-16 09:03:15

Goed om te horen!

Beantwoorden
Els 2017-09-20 19:24:53

Kun je ook zelfgemaakte amandelspijs gebruiken? Dat heb ik nog in de vriezer....

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-09-25 00:33:10

Dat kan. Gebruik in dat geval 200 gr zelfgemaakt amandelspijs, 80 boter, 30 bloem, 2 eieren, snuf zout en eventueel nog wat extra citroensrasp (dat zit ook al door het spijs waarschijnlijk).

Beantwoorden
Els 2017-09-25 18:28:22

Bedankt Rutger maar ik had de amandelspijs al gebruikt voor een tulband. Ga de appeltaart nu gewoon maken zoals in het recept met de frangipane

Beantwoorden
EL
Sylvia 2018-05-31 16:41:21

Vorige week gemaakt en hij was heerlijk!!! Super blij word ik van jou recepten want ze kloppen altijd.

Groetjes

Beantwoorden
SY
Rutger 2018-06-03 15:02:52

Heel tof!

Beantwoorden
Valentine 2018-06-14 17:06:19

Deze taart is vandaag weer prima gelukt! Als wilt stuur ik je een foto. :-)

Beantwoorden
VA
Rutger 2018-06-20 17:14:29

Heerlijk! Foto's zijn altijd leuk!

Beantwoorden
Lies 2018-10-25 07:38:15

Hai Rutger, ik ben absoluut fan van je recepten. Deze taart ziet er geweldig uit maar hij is een beetje te droog en deze feedback kreeg ik ook van m’n gasten. De frangipane heeft bij mij althans een hele vaste structuur en ik zou hem wat smeuïger verwachten.

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-10-28 23:40:24

Hoi Lies. De vulling hoort inderdaad wat smeuig te zijn. Mede door het vocht dat uit de appel komt is de vulling bij mij zeker niet droog. Heb je de taart misschien met hetelucht gebakken?

Beantwoorden
Anna 2020-11-13 11:20:03

Dag Rutger, welke ovenstand raad je aan?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-11-16 08:41:20

Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte, tenzij anders aangegeven.

Beantwoorden
Lies 2018-10-29 11:21:40

Hoi Ruger
Nee, ik heb ‘m niet met hete lucht gebakken. Ik ga het gewoon nog een keer proberen.

Beantwoorden
LI
Celia 2020-07-25 19:40:19

Ik heb de mijne wel met hete lucht gebakken maar was niet droog. Te lang gebakken?

Beantwoorden
CE
Sanne 2020-11-21 17:48:10

Is het slim om de bodem eerst blind te bakken

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-11-22 09:31:10

Dat is voor deze taart niet persé nodig, maar voor de zekerheid kun je het natuurlijk wel doen.

Beantwoorden
Elena 2020-11-27 11:41:32

Hoi Rutger.

Ik weet het niet of moet ik je bedanken voor deze recept of niet))), maar mijn man is zot van deze taart, moet wekelijks voor hem bakken. Hij proeft van de andere taarten, maar blijft trouw aan deze!!!
Grootjes, Elena.

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-11-30 08:31:49

Heel leuk om te horen! :)

Beantwoorden
Ann 2020-12-06 14:46:06

Ik heb deze taart gebakken, maar met een bladerdeegbodem. Zéér lekkere taart met mooie verhoudingen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-07 07:00:21

Dat klinkt ook heerlijk met bladerdeeg!

Beantwoorden
Juliëtte 2020-12-17 23:26:56

Ziet er prachtig uit, ben heel benieuwd! Ik heb alleen geen quichevorm van 25 cm doorsnee, alleen een van 30 cm doorsnee. Zou het deeg hiervoor echt te weinig zijn?

Beantwoorden
JU
Rutger 2020-12-20 09:02:43

Het wordt een iets lagere taart, maar ik denk dat het net gaat lukken.

Beantwoorden
Maartje van Doormaal 2021-04-21 10:56:40

Lekkerste appeltaart ooit 🙏🏻

Beantwoorden
MA
Janneke 2021-05-21 20:38:59

Oh heerlijk, ik gebruik volkoren speltmeel I.p.v. bloem, 50 gr. basterdsuiker i.p.v. 75 gr. voor het deeg en 50 gr. suiker i.p.v. 100 gr. voor de vulling. En tot slot heb ik de taart niet afgelakt met de jam... Smaakt voortreffelijk, en zo is het ook nog eens een ietwat gezondere variant 🙃

Beantwoorden
JA
Mieke 2021-06-10 10:33:28

Hallo Rutger,

Even een vraagje over de appels, welke kan je he beste gebruiken, laat je de schil er op zitten gebruik je hele plakjes of halve?

Alvast bedankt voor je antwoord

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-06-14 09:01:07

Hoi! Jonagold en Elstar zijn allebei prima te gebruiken, maar je kunt ook experimenteren met andere appels. Ik gebruik de partjes met schil, dat ziet er ook mooier uit.

Beantwoorden
Diny 2021-08-27 14:02:49

Kan je deze appeltaart in de diepvries bewaren en voor gebruik in de opwarmen

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-09-13 08:57:08

Dat kan prima!

Beantwoorden
Liesbeth Vandendriessche 2021-10-19 20:29:38

Dag Rutger,

Ik had een vraagje, kan ik de vulling van de frangipane appeltaart ook al een 3-tal uur maken voor dan effectief de taart te bakken? En mag het deeg ook langer dan 1u rusten?

Groetjes Liesbeth

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-10-24 12:54:17

Hoi! Beide is geen probleem!

Beantwoorden
Nadia 2021-11-25 12:30:29

Hoi Rutger, kun je deze taart ook maken en dan invriezen voordat je hem afbakt? En vervolgens uit de vriezer halen en bakken?

Beantwoorden
NA
Rutger 2021-11-25 14:18:34

Hoi. Daar heb ik geen ervaring mee, maar ik ben bang dat de appel erg veel vocht gaat verliezen dan.

Beantwoorden
Erik 2021-12-05 13:40:29

Nu bezig om hem voor de 2e keer te bakken. De eerste was erg goed en lekker! Bedankt Rutger weer eenakters anders dan een gewone appeltaart

Beantwoorden
ER
Carreraaax 2022-01-28 07:29:46

Hoi Rutger!

Als ik dit in kleine vormpjes wil maken met dit recept, weet jij hoelang de oventijd dan wordt? Denk aan bijvoorbeeld een tartelettevorm of van die mini quiche vormpjes. Of is dat niet mogelijk?

Dankjewel!

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-01-31 19:30:04

Hoi. Dat kan zeker. Ik denk dat de tijd dan zo'n 35-40 minuten wordt.

Beantwoorden
Nina 2022-02-05 18:46:28

Dag Rutger,
Kan ik in dit recept de suiker vervangen door zusto? Mijn moeder mag namelijk geen suiker meer eten. Kristalsuiker is zonder problemen te vervangen, maar omdat hier voor het deeg basterdsuiker wordt gebruikt twijfel ik.

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-02-07 18:23:43

Hoi. Daar heb ik zelf geen ervaring mee, dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
Tess 2022-02-15 22:05:49

Hallo, als ik het deeg niet zelf wil maken, welk kant en klaar deeg pak ik het best voor deze taart ? Bladerdeeg, kruimeldeeg,.. ? Alvast bedankt.

Beantwoorden
TE
Rutger 2022-02-22 09:55:18

Kruimdeldeeg, maar zelfgemaakt is echt het lekkerst!

Beantwoorden
Marleen 2022-04-09 10:02:19

Hoelang moet deze op hetelucht gebakken worden? Kan niet met boven en onderwarmte bakken in mijn oven

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-04-10 10:04:32

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Annelien 2022-06-02 15:48:32

Hallo, is dit recept voor 4p of voor 8p?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-06-06 09:24:45

Je kunt hier met gemak 10 stukken van snijden.

Beantwoorden
Annelien 2022-06-08 10:45:01

Ik heb deze net geprobeerd. Heel lekker maar vind hem persoonlijk wat droog. Zou je in de vulling ook wat appelcompote kunnen toevoegen om het sappiger te maken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-06-14 14:32:41

Dat kan prima. Heb je hete lucht gebruikt? Daar wordt de taart ook droger van.

Beantwoorden
Anjolan 2022-09-16 14:50:27

Ik bak m vanmiddag voor de tigste keer. Met peren uit eigen tuin. Heerlijk!

Beantwoorden
AN
Sharon 2022-09-18 18:13:53

Hallo,

Is er ergens ook een filmpje te vinden hoe te maken? Wil dit volgende week met mijn dochter maken maar zijn allebei leken wat betreft het taarten bakken.

Beantwoorden
SH
Rutger 2022-09-19 11:49:10

Hoi. Van dit recept is er helaas geen video.

Beantwoorden
Rini Doppen 2022-10-14 07:17:21

Wat een heerlijke appeltaart is dit … ga ik vaker maken 👍👍

Beantwoorden
RI

U kunt niet meer reageren.