Volg Rutger Bakt:

Recept: Franse appeltaart met frangipane

1 mei 2016 | Recepten, Taart & gebak | 41 reacties

Franse appeltaart met frangipane

 

Dit is samen met de rabarbertaart die ik onlangs plaatste één van de mooiste taarten die ik de afgelopen tijd gemaakt heb. En niet alleen ziet hij er prachtig uit, hij is ook nog eens heel erg lekker. Om een mooie roos te vormen van de appelplakjes moeten deze vooral voor het midden van de taart erg ver gebogen worden. Leg om dat gemakkelijker te maken de appelplakjes, die je voor het midden gebruikt, enkele minuten in kokend water, waardoor ze wat zachter worden. De appelplakjes zijn zo veel gemakkelijker te buigen en zijn zelfs op te rollen.

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • ¼ tl zout

Voor de vulling

  • 100 gr amandelmeel
  • 80 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 30 gr bloem
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • ½ citroen, rasp
  • 3 á 4 appels, geschild en in dunne plakjes

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • bloem, om uit te rollen
  • 1 el suiker
  • ½ tl kaneel
  • 50 gr abrikozenjam

 

Bereiding: Franse appeltaart met frangipane

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang. Zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage (quiche)vorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter in met boter. Doe voor de vulling het amandelmeel, de boter, suiker, bloem, eieren, het zout en de citroenrasp in een kom en mix dit tot een egale massa.

Kneed het deeg nog kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 á 4 millimeter dikte. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af. Verdeel de amandelvulling over de bodem en bekleed dit vervolgens van buiten naar binnen met de appelpartjes, zodat er een roosvorm ontstaat. Meng de suiker met de kaneel en strooi dit over de appels. Bak de taart in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar.

Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de Franse appeltaart daarmee voor een mooie glans.

 

Franse appeltaart met frangipane

Foto’s: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel komt binnenkort uit! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Reserveer hem hier!

Bekijk ook:

41 reacties

  • Beantwoorden Je@net 1 mei 2016

    Ooooh….dat ziet er wel erg mooi uit. Goed idee voor moederdag!

  • Beantwoorden Sanne Terlingen 1 mei 2016

    Wauw wat een plaatje!
    Ik onthoud hem zeker om binnenkort te maken.

  • Beantwoorden Frieda 1 mei 2016

    Ziet er super uit. Ik zou hem graag willen maken maar ben allergisch voor o.a. noten. Amandelmeel kan dus niet. Kan het vervangen worden door gewoon bloem?

    • Beantwoorden Rutger 2 mei 2016

      Het amandelmeel kan helaas niet vervangen worden door gewoon meel, dat is niet echt lekker.

      • Beantwoorden Lysette 1 februari 2017

        Hier ook een allergie voor oa noten. Voor het deeg zou gewoon appeltaart deeg wel lukken. Heb je misschien een tip om als alternatieve vulling te gebruiken? Is banketbakkersroom een optie? JE kunt het dan natuurlijk geen frangipane meer noemen, maar het ziet er zo mooi uit met die schijfjes appel!

        • Beantwoorden Rutger 3 februari 2017

          Ik denkt dat de bodem met banketbakkersroom te nat wordt. Ik zou een laagje abrikozenjam proberen en daarop wat custardpoeder strooien.

        • Beantwoorden Mirjam 2 augustus 2017

          Je kunt chufameel gebruiken. Aardnoot. Heeft niks met amandelen of noten te doen. Volgens mij alleen via internet te bestellen, maar is fijn meel.

          • Rutger 6 augustus 2017

            Goede tip! Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er zelf nog nooit van heb gehoord, maar klinkt als een goed alternatief.

    • Beantwoorden Mirjam 2 augustus 2017

      tegenwoordig is er chufameel. Aardnoten. Heeft niks met noten te maken en prima alternatief voor mensen met een notenallergie.
      Volgens mij alleen via internet te bestellen. Ik gebruik dit ook bij mensen met een allergie.

  • Beantwoorden Debbie Bodewes 2 mei 2016

    heerlijk en prachtig om te zien!

  • Beantwoorden Annie van den Broek 5 mei 2016

    Dat ziet er lekker en mooi uit

  • Beantwoorden Nanda 12 mei 2016

    Vanmiddag deze taart gebakken voor mijn verjaardag morgen.
    Nog even een stress momentje want we hadden een stroomstoring van een uurtje of 2, de taart stond net klaar om in de oven te gaan.
    Ziet er prachtig uit, ruikt heerlijk, morgen weet ik of hij net zo lekker smaakt!

    • Beantwoorden Rutger 12 mei 2016

      Wat leuk! Ik ben heel benieuwd!

      • Beantwoorden Nanda 13 mei 2016

        Update: Heerlijk!
        En de smeuïge chocoladetaart valt ook weer enorm in de smaak!
        Dank je wel voor het delen van je geweldige recepten!

        • Beantwoorden Rutger 13 mei 2016

          Fijn dat hij zo in de smaak valt!

  • Beantwoorden Annie 10 juni 2016

    Erg lekker! Ik houd niet zo van abrikozenjam, dus rabarberjam gebruikt. Rabarberjam is ook een echte aanrader!!

  • Beantwoorden Rob 29 juni 2016

    Ik heb de appeltaart gebakken in de vaaivorm paste precies en de hoeveelheden precies in verhouding reuk en smaak waren voortreffelijk, afgemaakt met een toef slagroom. Ik ben blij dat ik de amandelmeel hebt ondekt. Rutger wat je ben vergeten te schrijven is dat de boter, suiker en de eieren wit en luchtig moet kloppen zo als bij de cake

  • Beantwoorden Inge 30 september 2016

    Geweldig lekker!

  • Beantwoorden Esther 15 oktober 2016

    Deze taart is zooo Lekker, ook bij mij mooi gelukt! Met goudreinetten uit eigen boomgaard.
    Ik heb het recept gedeeld op de Aga gebruikers groep met een vermelding naar je site.

  • Beantwoorden Diana Donkers 14 november 2016

    Hallo Rutger, welke appels gebruik je voor de Franse appeltaart?

    • Beantwoorden Rutger 17 november 2016

      Meestal gebruik ik Jonagold. Die behouden mooi hun vorm.

  • Beantwoorden Hans 17 december 2016

    Prachtig gelukt deze appeltaart. Gemaakt met ‘pink lady’ appels, en samen met een glas Sauternes erbij een prachtige combinatie, en ontzettend lekker…

  • Beantwoorden Jeanne 14 januari 2017

    Vandaag heb ik deze mooie taart gebakken. Ik ben benieuwd hoe de smaak is, maar dat weet ik morgen pas. Rutger, bedankt voor het recept!

    • Beantwoorden Jeanne 18 maart 2017

      Ik heb deze taart voor de 2e keer gebakken en ben nog steeds enthousiast over het recept. Dit keer was het een kado voor de mannen van Het Volk, een bekende bevriende toneelgroep en zij stuurden me een mail dat ze hem ook heerlijk vonden.
      Ik heb nog wel een vraag: kan ik de taart direct uit de vorm halen of moet ik hem eerst af laten koelen?

      • Beantwoorden Rutger 20 maart 2017

        Hoi! Wat leuk om te horen! Hoe sneller je hem uit de vorm kan halen, hoe knapperiger het deeg wordt na het afkoelen. Maar je kan hem ook prima laten afkoelen in de vorm hoor.

  • Beantwoorden Doortje 4 februari 2017

    Gister deze taart gebakken, hij is prachtig en heerlijk vandaag was hij eigenlijk nog lekkerder.
    Gaat in mijn top 10

  • Beantwoorden Appel frangipane taart | Sitetitel 12 maart 2017

    […] hele huis te ruiken naar appel en kaneel. Vandaag heb ik me gewaagd aan het recept van Rutger voor Franse Appeltaart met Frangipane. Het is lente! Dus wat mij betreft is het tijd voor taarten met fruit. Helaas doet de supermarkt […]

  • Beantwoorden Inge 21 maart 2017

    Heerlijk taartje !
    Gebakken van Elstar
    Niemand geloofde dat het zelf gebakken was ☺️

    • Beantwoorden Rutger 23 maart 2017

      Tof! Dat is leuk om te horen!

  • Beantwoorden Franse appeltaart in de vorm van een roos - Anniepannie.nl 20 juli 2017

    […] is om te maken. Natuurlijk kun je het deeg ook zelf maken, hoe dat moet lees je in het recept op de site van Rutger. Vers kant-en-klaar deeg is echter een mooi alternatief waarvoor je je niet hoeft te schamen, het […]

  • Beantwoorden Wendela 7 augustus 2017

    Ook gluten- en lactosevrij is het een geweldige taart. Echter dan wel goed opletten op de tijd.

    • Beantwoorden Rutger 16 augustus 2017

      Goed om te horen!

    • Beantwoorden Jiska 18 februari 2018

      Hoi wendela, welke verhoudingen heb je dan gebruikt? En hoelang heb je de taart dan in de oven gedaan? Alvast bedankt!

  • Beantwoorden Els 20 september 2017

    Kun je ook zelfgemaakte amandelspijs gebruiken? Dat heb ik nog in de vriezer….

    • Beantwoorden Rutger 25 september 2017

      Dat kan. Gebruik in dat geval 200 gr zelfgemaakt amandelspijs, 80 boter, 30 bloem, 2 eieren, snuf zout en eventueel nog wat extra citroensrasp (dat zit ook al door het spijs waarschijnlijk).

      • Beantwoorden Els 25 september 2017

        Bedankt Rutger maar ik had de amandelspijs al gebruikt voor een tulband. Ga de appeltaart nu gewoon maken zoals in het recept met de frangipane

  • Beantwoorden Sylvia 31 mei 2018

    Vorige week gemaakt en hij was heerlijk!!! Super blij word ik van jou recepten want ze kloppen altijd.

    Groetjes

  • Beantwoorden Valentine 14 juni 2018

    Deze taart is vandaag weer prima gelukt! Als wilt stuur ik je een foto. 🙂

    • Beantwoorden Rutger 20 juni 2018

      Heerlijk! Foto’s zijn altijd leuk!

    Laat een reactie achter