Deze boterkoek is echt mijn favoriet. Soms kan zelfgebakken boterkoek hard of droog zijn, maar dat is bij dit boterkoek recept zeker niet het geval. Net als boterkoek van de bakker is deze zelfgemaakte roomboterkoek binnenin heerlijk smeuïg en aan de buitenkant nog licht knapperig. Extra fijn dat het met dit recept ook nog eens heel makkelijk is om boterkoek te maken. 

Dit roomboterkoek recept is goed voor zo’n 40-50 blokjes boterkoek. 

De lekkerste boterkoek

Op zoek naar lekkere variaties op deze roomboterkoek? Probeer deze boterkoek met pecanspijs, deze boterkoek met appel of mijn speculaas boterkoek.

boterkoek

4 handige tips voor zelf boterkoek maken

  • Zelf bak ik deze boterkoek in een vierkante (brownie)vorm, omdat ik hem dan gemakkelijk in blokjes kan snijden, maar je kan hem ook prima in een speciale boterkoekvorm bakken.
  • Schrik niet van de hoeveelheden boter en suiker in dit roomboterkoek recept, die maken deze koek nou juist zo lekker.
  • Gebruik goede roomboter, dat is echt van groot belang voor de uiteindelijke smaak.
  • Wil je de zelfgemaakte boterkoek bewaren? Luchtdicht verpakt kun je deze roomboterkoek zeker wel een week bewaren op kamertemperatuur. De boterkoek invriezen kan ook, voor 2-3 maanden.
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 375 gr bloem
  • 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • ½ vanillestokje, merg en/of ½ citroen, rasp
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgeklopt

Stap voor stap recept voor boterkoek

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Je kunt ook een ronde (boterkoek)vorm gebruiken met een doorsnede van 22 centimeter. Neem liever geen springvorm omdat je dan kans hebt dat de boter gaat lekken tijdens het bakken.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in.

Boterkoek bakken

Bak de boterkoek 30-40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Druk nadat de vorm 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (162)
Linda 2016-03-03 17:04:47

Ik heb deze boterkoek vorige week voor het eerst gemaakt en hij is echt heerlijk en viel bij iedereen in de smaak. Lekker smeuïg en vol van smaak, precies zoals ik hm het lekkerst vind :-)

Beantwoorden
LI
Bep Driesman 2017-12-15 19:46:30

Woensdag de boterkoek gebakken. Heel erg: we kunnen er niet afblijven. VERRUKKULIJK

Beantwoorden
BE
Sandra Bresser 2016-03-03 18:07:16

Een supergoed recept van een heerlijke boterkoek. Vorig week gemaakt. Alsof ie zo van de bakker kwam?

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-03-03 21:55:14

Wat leuk om te horen! Thnx!

Beantwoorden
Sia 2018-05-19 11:55:17

Heb je ook een ei in het deeg toegevoegd??

Beantwoorden
SI
Rutger 2018-05-21 16:53:03

Nee, ik heb alleen ei gebruikt om het deeg met te bestrijken voordat het de oven in gaat.

Beantwoorden
Tinekebo 2016-03-03 20:33:32

Haha , 6 uur laten afkoelen . Grapje zeker ? Dan is ie al bijna op hier !

Beantwoorden
TI
John 2018-08-24 03:37:37

Hi Rutger.

Just found your recipe.
Will have a go at it and will let you know the result.
Cheer

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-03-03 21:51:59

Hij wordt wel lekkerder als de boter weer goed gestold is ☺

Beantwoorden
germaine 2016-03-04 11:23:50

dan moet je er meteen twee maken om het verschil te proeven.....

Beantwoorden
GE
Miranda 2016-03-03 21:04:38

Er staat en of schil van een citroen. Wat is het beste?

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-03-03 21:54:22

Ik vind het met vanille erg lekker, maar met citroenschil wordt hij iets frisser. Eigenlijk is het allebei lekker!

Beantwoorden
Netta 2018-10-14 16:37:03

let op dat je niet de schil van de citroen van ah gebruikt maar biologische. Op de verpakking bij ah staat dat hij bewerkt is en dus niet geschikt voor zest

Beantwoorden
NE
Rutger 2018-10-15 10:19:26

Goed dat je het zegt. Het is wel zo dat als je de schil van een niet biologische citroen onder lauwwarm water schoon boent je die ook prima kunt gebruiken.

Beantwoorden
Annie 2016-03-03 21:13:52

Oventemperatuur 170° - is deze temperatuur voor een conventionele oven of wordt hier altijd heteluchtoven mee bedoeld? Mij is aangeraden om altijd de oven goed voor te verwarmen en daarna te schakelen naar onderwarmte voor heteluchtoven. Maar of dit een goed advies is??

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-03-03 21:53:20

Hoi! Ik heb alle recepten voor een conventionele oven geschreven. Hetelucht zou ik iets lager zetten. Alleen onderwarmte lijkt mij geen goed idee.

Beantwoorden
Yvette Noorlander 2016-03-04 15:32:06

Hij staat in de oven! Alleen bij gebrek aan witte basterdsuiker heb ik lichte basterdsuiker gebruikt.
Ik ben heel benieuwd naar het resultaat.....

Beantwoorden
YV
Maike 2017-04-23 20:39:33

Met rietsuiker is ook erg lekker :)

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-04-27 17:39:40

Goede tip!

Beantwoorden
Rutger 2016-03-04 16:49:19

Dat zal vast ook heel lekker zijn!

Beantwoorden
Monica 2016-03-05 17:31:19

Ik heb de boterkoek net uit de oven staat nu af te koelen hij ruikt echt heerlijk kan niet wachten om em te proeven!!!!

Beantwoorden
MO
Marije 2016-03-05 19:19:12

Hoi Rutger,

Hoeveel blokjes haal je hier ongeveer uit?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-03-06 18:38:11

Het ligt eraan hoe groot je ze snijdt, maar 40-50 blokjes haal je makkelijk.

Beantwoorden
Arja 2016-03-08 22:47:05

Gauw gaan bakken, de vorige was wat aan de droge kant.

Beantwoorden
AR
Carla korpershoek 2016-03-09 17:59:56

Rutger ik ga mijn man toch zo een plezier doen met deze boterkoek, dit recept wordt opgeslagen en nooit meer verwijderd, hij is echt heerlijk!!! Heb hem nog nooit zo lekker gehad???super bedankt rutger, heb al je boeken trouwens???

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-03-11 08:46:17

Super leuk om te horen! Thnx!

Beantwoorden
D.iny 2017-07-18 21:06:43

Mijn kleinkinderen vragen oma heb je nog die lekkere boterkoek, maar weer een gebakken.

Beantwoorden
D.
Rutger 2017-07-19 22:47:14

Superleuk!

Beantwoorden
Laura 2016-03-15 10:00:18

Vorige week deze boterkoek gebakken, super lekker!

Ik bak heel vaak iets, en omdat mijn vriend niet zo van de zoete dingen is gaan mijn baksels mee naar m'n werk.
Nadat ik deze boterkoek gebakken had, en de opmerking kreeg dat ik alweer veel te veel had gemaakt, stelde ik voor dat ik deze ook weer mee naar m'n werk zou nemen. Nadat hij toch maar een stukje geproefd had, werd hier werd hevig op geprotesteerd! Deze moest ik maar thuis laten, want dan hadden we de rest van de week tenminste wat lekkers in huis ;-)

Missie geslaagd :-) thnx Rutger voor het recept!

Beantwoorden
LA
Marjolein Goetgeluk 2016-03-15 22:19:41

Deze boterkoek is echt de lekkerste die ik ooit zelf heb gemaakt! Dankjewel voor het recept, dit is een blijvertje?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-03-16 09:12:04

Wat leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Pieta 2016-03-28 19:56:30

Dit is de lekkerste boterkoek die ik ooit gemaakt heb. Niet te zoet, niet te klef, niet te kruimelig, niet te hard... gewoon het perfecte recept. En de afkoelingstijd van zes uur was het wachten zeker waard. Heel erg bedankt. Dit recept wordt zeker bewaard. Bedankt.

Beantwoorden
PI
Marie-José 2016-04-29 23:24:06

Vandaag deze Boterkoek gebakken, maar dan met rietsuiker, volkorenbloem 200 gr, amandelmeel 100 gr havermout 50 gr, kokos 25 gr en een vleugje gember, hij is goed gelukt en is heerlijk.

Beantwoorden
MA
Rien 2016-05-04 22:58:43

Ik heb jou boek de bakbijbel van mijn vrouw gehad met pakjesavond (als een kind zo blij) en heb al veel van jouw receptjes gemaakt, maar deze boterkoek blijft echt mijn favoriet! Trouwens... ook van alle visite.

Beantwoorden
RI
Rutger 2016-05-07 09:45:39

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Diny Albrechts 2016-06-01 13:20:20

Al verschillende keren de boterkoek gebakken, het is super lekker, nooit meer kopen maar zelf bakken

Beantwoorden
DI
Linda 2016-07-08 22:55:12

hoe kun je dit het beste bewaren (nadat het is afgekoeld), zodat het lekker vers blijft?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-07-09 14:49:33

Hoi! Je kunt hem luchtdicht op kamertemperatuur enkele dagen bewaren of invriezen.

Beantwoorden
Shanna 2016-07-17 18:47:09

Hoi Rutger! Als ik de helft van dit recept wil maken, heb ik dan ook de helft van de baktijd nodig? Of blijft de baktijd gelijk?

Beantwoorden
SH
Rutger 2016-07-17 23:59:54

Hoi! Je hebt dan ook een kleinere bakvorm nodig, anders krijg je een dunne drogere boterkoek, en die is veel minder lekker! De baktijd blijft bij dezelfde dikte in een kleinere vorm ongeveer hetzelfde.

Beantwoorden
Astrid keereweer 2016-09-17 11:10:17

Ziet er super lekkker uit. Snel proberen. Ik heb toevallig van de week nieuwe Brownievorm gekocht van 20 bij 20. Kan geen toeval zijn. ???

Beantwoorden
AS
Rutger 2016-09-19 12:01:04

Dat is vast geen toeval! Geniet er van!

Beantwoorden
Ans Fonville-de Wit 2016-09-24 10:10:26

Hai Rutger waar zet je de boterkoek in de oven midden of boven. wil hem graag gaan bakken want alles lukt altijd maar boterkoek is altijd een verrassing.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-09-24 21:44:33

Hoi! Hij mag in het midden van de oven! Schrik niet als hij nog wat wiebelt als de baktijd voorbij is, dat hoort zo!

Beantwoorden
Ans Fonville-de Wit 2016-09-24 10:11:09

Nog niet gebakken.

Beantwoorden
AN
Danielle 2016-10-13 12:36:43

Heb je ook een variant glutenvrij? Of
Kan je de bloem vervangen door glutenvrije bloem?

Beantwoorden
DA
Tonny 2018-04-30 12:23:37

Ik vervang de bloem voor amandelmeel. Dan is hij glutenvrij.

Beantwoorden
TO
Cornelieke 2016-10-15 17:54:13

Heb deze boterkoek nu al meerdere keren gemaakt omdat hij zo ontzettend lekker is. Ook als je hem eerder eet smaakt ie prima. We proeven altijd gelijk en de rest eten we de volgende dagen op. Veel verschil heb ik er eerlijk gezegd niet geproefd. Hoe dan ook, gewoon heerlijk!!

Beantwoorden
CO
Diana 2016-10-16 18:25:39

Dit is echt de lekkerste boterkoek die ik heb gemaakt. Al vele andere geprobeerd, maar dit is echt de lekkerste. Nu ook al meerdere keren gemaakt. Super bedankt!

Beantwoorden
DI
Jolanda Granström 2016-10-28 18:49:33

Nu moet ik het proberen. Ik woon in Zweden dus kan niet kopen. Zou me benieuwen hoe mijn kinderen en man er gaat vinden. Moet morgen naar de winkel om de ingrediënten en kopen spannend.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-10-31 06:03:47

Succes! Ben benieuwd wat ze er van vonden!

Beantwoorden
Corina 2016-11-03 11:37:40

Ik heb de boterkoek met bruine basterd suiker gemaakt, de koek word wat donkerder van kleur maar is net zo lekker als met witte basterd!
Het voordeel van de bruine basterdsuiker is dat het beter is voor onze gezondheid en dat het minder chemische producties heeft doorstaan! Het is maar een klein weetje!?

Beantwoorden
CO
Rutger 2016-11-03 18:04:08

Wat leuk om te horen! Dankje! Heb je een artikel waar dat in staat? Heb er nog nooit van gehoor eigenlijk.

Beantwoorden
Corina 2017-02-02 11:36:04

Ik heb het traject doorlopen van de obesitaskliniek en hier heel veel geleerd over alle chemische processen die sommige grondstoffen moeten doorstaan, hier werd ons uitgelegd over de bruine suiker en de processen die bruine suiker moet doorstaan om wit te worden! Hetzelfde geld voor alle margarine en halvarine merken, gewoon roomboter gebruiken, veel gezonder, het verhaal cholesterolverlagend is een fabeltje!

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-02-03 16:00:17

Hoi Corina. Dankjewel voor je reactie. Ik kan het niet helemaal vinden in je reactie, maar voor boterkoek is echte boter wel het lekkerste. Anders zou het ook geen boterkoek meer zijn.

Beantwoorden
Jose 2016-11-17 12:58:03

De 6 uur wachten zijn begonnen? Dus vanavond stukje bij de koffie.
Ik had een boterkoekvorm van 24 cm en heb hem 27 minuten in de oven gedaan.
Ik hoop dat hij net zo lekker wordt als jouw blokjes!

Beantwoorden
JO
Jose 2016-11-17 19:02:09

Toch alvast stukje genomen voor het eten, 6 uur zijn tenslotte om? En het is heeeeeerlijk!!!
Het werkt dus ook goed met 24 cm vorm en iets kortere baktijd. Na het eten weer een stukje☺️

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-11-18 16:24:22

Leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Jose 2016-11-19 14:48:54

Toch nog even een vraagje, Rutger, over de heerlijke boterkoek: de structuur is wat korrelig, alsof de
suiker niet goed is opgelost. Heb jij enig idee wat dat kan zijn of hoort het zo?
Ik ben heel blij dat ik je blog heb ontdekt, alhoewel de weegschaal minder enthousiast is?
Ik zal vast nog veel andere recepten van je proberen.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-11-20 14:02:27

Hoi Jose! Dat korrelige herken ik niet zo, basterdsuiker lost over het algemeen goed op en zou je na het bakken niet terug moeten proeven. Ik durf je niet te zeggen hoe het kan komen.

Beantwoorden
lizet 2016-11-30 08:14:35

beste rutger,

klopt het dat in jouw recept geen ei in het deeg gaat van de boterkoek?
meeste recepten van boterkoek gaat 1 ei in.
ik wil jouw versie graag maken maar wil zeker weten dat ik het goed doe ?

gr lizet

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-11-30 14:51:49

Hoi Lizet! Dat klopt zeker! Ik heb er heel bewust voor gekozen om er geen ei door te doen, zo vind ik hem lekkerder. Alleen een losgeklopt ei voor het bestrijken van de bovenkant.

Beantwoorden
lizet 2016-11-30 20:58:22

oké helemaal duidelijk. ga de boterkoek morgen gelijk maken.

Beantwoorden
LI
Anita 2016-12-17 23:03:42

Hi Rutger, boter koek gemaakt, fantastisch. Ik zit in Nieuw Zeeland en in de wijde omgeving, nul boterkoek. Bedankt voor je website, love it.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-12-19 11:36:14

Superleuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Annemarie 2017-01-13 19:40:41

Beste Rutger, de perfecte boterkoek is niets teveel gezegd. Het beste recept ooit voor boterkoek. Wat is ie goddelijk!! En ook mijn man en twee dochters van 8 en 10 kunnen er geen genoeg van krijgen! Dank voor dit recept. Ik ga snel kijken bij je andere recepten.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-01-15 09:01:17

Wat goed om te horen! Dankjewel! Veel bakplezier!

Beantwoorden
hilda 2018-01-22 19:32:57

Hallo Rutger,

Heeft U ook recepten die te maken zijn in een thermomix? Een bakboek voor thermomixgebruikers?
Dat kan een "gat in de markt" zijn, zoals we in Belgie zeggen . Felicitaties met de fijne recepten. Heeft U het ISBN nr van Uw boeken, dan kan ik deze in Belgie ook bestellen. Alvast bedankt.

Beantwoorden
HI
Rutger 2018-01-28 13:48:41

Hallo Hilda. Voor een thermomix heb ik helaas geen recepten, die wordt in NL nog veel minder gebruikt. Bij deze de ISBN nummers: Bakbijbel 9789048826278 Hartige Bakboek 9789048835553

Beantwoorden
Marijke 2017-01-15 15:19:37

Klopt het dat er na het bakken een sloot van gesmolten boter om de koek heen zit?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-01-16 22:03:11

Nee dat klopt zeker niet!

Beantwoorden
Joke 2017-01-15 21:07:12

hallo Rutger, kan ik ook vanille extract gebruiken in plaats van een stokje, of word de boterkoek dan te nat.

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-01-16 21:58:39

Dat kan prima, alleen is de smaak met het pure merg voor deze boterkoek het lekkerste!

Beantwoorden
Joke 2017-01-18 20:13:40

dank je wel,ik ga het stokje gebruiken.

Beantwoorden
JO
Moon 2017-01-22 11:57:12

Nog nooit is mijn boterkoek gelukt tot dat de bakbijbel op mijn pad kwam....
Overheerlijk en supergoed gelukt vooral de citroen erin is echt een aanrader
Rutger bedankt...?

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-01-23 07:42:35

Graag gedaan! En heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Juliette 2017-01-25 21:50:18

Boterkoek met walnoot-caramelvulling wil ik graag maken maar kan er geen recept van vinden. Kan ik dit recept gebruiken voor de boterkoek en zelf caramel maken en met walnoten tussen 2 delen doen? Alvast bedankt voor dit recept

Beantwoorden
JU
Corine 2017-01-27 11:37:12

Ik heb hem al 2 keer gemaakt, en hij is echt heerlijk!
Ik ga zeker een kijkje nemen bij andere recepten.
Maar nu heb ik een vraagje, kan ik in plaats van basterdsuiker ook stevia of natrena gebruiken?
We hebben 2 kinderen waar we mee op moeten letten met suikers.

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-02-01 11:09:20

De suiker is wel heel belangrijk voor de structuur van deze boterkoek, ik denk niet dat je die ook zo lekker krijgt met de zoetstoffen die jij noemt.

Beantwoorden
Stefan 2018-09-12 14:48:37

Ik heb de boterkoek inmiddels al 2 keer gemaakt. 1 keer precies volgens recept, met dus suiker. En 1 keer wat aangepast met volkorenmeel en Canderel zoetstof poeder. Niet te vergelijken.
De boterkoek met suiker is smeuig en erg lekker, kan ik iedereen echt aanraden. De boterkoek met zoetstof is qua smaak is nog best ok, maar droog. Die zou ik niet weer op die manier maken. Suiker is gewoon nodig voor het vocht en structuur.
Maar ik heb mijn zoektocht naar boterkoek met minder koolhydraten nog niet helemaal opgegeven. Op Amerikaanse websites zie ik wel dat men yoghurt of slagroom gebruikt om het gemis aan volume en smeuigheid op te vangen bij het vervangen van suiker voor zoetstoffen.
Daarom ga ik nog een variant maken met deels amandelmeel, deels volkorenmeel en 1/3 deel suiker. De overige 2/3 van de zoetigheid komt dan van zoetstoffen en daar voeg ik dan slagroom aan toe. Mocht dat ook onbevredigend zijn, moet ik maar accepteren dat er nu eenmaal veel koolhydraten in zitten en de frequentie dat ik het bak beperken :)

In ieder geval bedankt voor je recept.

Beantwoorden
ST
Rutger 2018-09-16 13:04:02

Hoi Stefan. Wat leuk dat je aan het experimenteren bent. Suiker is in deze inderdaad wel een belangrijke factor voor de lekkere structuur. Ik ben benieuwd wat er uit de volgende pogingen komt.

Beantwoorden
Henriette 2017-10-27 21:52:17

Ik houd niet van boterkoek, maaaarrrr WEL van deze!
Super lekker. Ik heb er geraspte verse gember door gedaan. Zalig. En 6 uur afkoelen..... Euh na 1 uur konden we niet meer wachten.

Beantwoorden
HE
Hilda 2017-02-19 19:48:30

Hoi Rutger, ik zou graag bakgember toe willen voegen. Weet alleen niet hoeveel en hoe ik het moet toevoegen, heb jij een tip.....

Beantwoorden
HI
Rutger 2017-02-20 11:07:27

Hoi. Dat is heel erg smaakafhankelijk. Sommige mensen houden heel erg van veel gember, anderen vinden het al snel te sterk van smaak. Ik zou zelf ongeveer 8 bolletjes bakgember in kleine stukjes snijden en die over de boterkoek verdelen voordat deze de oven in gaat.

Beantwoorden
Hilda 2017-02-20 13:59:30

dank je voor de info, ik ga de helft met gember doen en de andere helft zonder, zo kunnen we proeven wat ons het lekkerste smaakt.

Beantwoorden
HI
Glenda 2017-02-22 12:35:04

Gister de boterkoek gebakken in de airfryer. Recept aangehouden en vaktijdschrift teruggebracht naar 15 minuten. Vorm van 20 cm. Heerlijk, goed gelukt.

Beantwoorden
GL
Edith 2022-01-08 18:52:37

Mag ik vragen op welke temperatuur?

Beantwoorden
ED
Rutger 2017-02-25 23:24:42

Wat leuk om te weten dat je hem daar ook in kan bakken!

Beantwoorden
Bertina 2017-02-23 21:32:24

Hallo Rutger,

Morgen ga ik de boterkoek bakken. Ik kan evenwel hier in Roemenie geen basterdsuiker krijgen. Is gewone suiker ook goed?

Ten tweede: je schrijft dat je de vorm moet invetten EN met bakpapier moet bekleden. Is dat niet dubbelop en moet het geen OF zijn?
Dank alvast voor je reactie. Bertina

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-02-25 23:22:47

Hoi! Het kan ook met gewone suiker, al wordt de structuur dan net wat anders. Kijk op onderstaande link voor een how-to van de vorm bekleden. Door de boter blijft het bakpapier goed plakken en zijn de gedeeltes waar geen bakpapier komt wel goed ingevet. http://www.rutgerbakt.nl/how-to-bakvorm-invetten-en-bekleden-bakpapier/

Beantwoorden
Tessa 2017-02-27 13:16:33

Hoi Rutger,

Dit is echt de aller lekkerste boterkoek!! Ik heb hem 2 weken geleden gemaakt, en deze week mooi nog een keer! Levert veel complimenten op.

Ook heb ik sinds kort een Kitchen Aid waar ij zielsgelukkig mee ben. Alleen vraag ik mij af welk opzetstuk het best is om suiker en boter samen te mengen. Wel gewoon de platte menghaak en dan af en toe de boter even van de randen en uit de haak schrapen? Of heb jij nog goede tips hiervoor?

Beantwoorden
TE
Rutger 2017-02-28 20:34:57

Hoi! Wat leuk om te horen. Zelf gebruik ik de flexbeater, een platte menghaak met silicone randjes eraan, die houden de kom schoon. Ideaal!

Beantwoorden
Mariska 2017-02-28 17:53:53

Kan je de boterkoek ook invriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-28 20:30:25

Zeker! Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Marieke van der Molen 2017-03-22 12:41:23

Zou ik de boterkoek ook kunnen maken met zelfgemaakte ghee (roomboter waar de lactose uit is gehaald)? En wat is volgens jou een goede roomboter?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-03-23 13:13:37

Ik denk dat het wel kan met ghee, maar zeker weten doe ik het niet. Het merk boter is heel persoonlijk, wat sommige lekker vinden is voor anderen soms weer minder favoriet.

Beantwoorden
Anne 2017-03-23 15:39:26

Erg lekker, wel wat aan de zoete kant.
Wel heb ik altijd ruzie met het ei wat erover heen moet, wordt altijd zo'n vel.
Heeft iemand daar nog een tip voor om het meer samenhangende te maken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-03-27 09:52:32

Hoi Anne,
Je kan het ei ook loskloppen met een beetje (1 à 2 eetlepels) melk, room of water. Dan wordt het iets minder een vel. Heb je met een vork goede strepen erin getrokken na het met ei bestrijken? Dat voorkomt ook dat het een vel wordt. De suiker kan je iets verminderen als je de koek te zoet vind.

Beantwoorden
Anne 2017-03-29 15:49:43

Hoi, bedankt voor de tip. Ga hem zeker nog een keer maken en dan neem ik het mee..

Beantwoorden
AN
Natalie 2017-03-29 16:06:55

De boterkoek staat 'as we speak' af te koelen.....als hij net zo smaakt als hij ruikt mmmmmmm.
Ook vanmiddag de spijs gemaakt voor de aardbeiensloffen die voor vrijdag op het programma staan; ben benieuwd!

Beantwoorden
NA
Monique 2017-04-21 16:07:41

Hoi Rutger,

Dank voor dit heerlijke recept.
Mijn dochter van 10 heeft hem gister alleen gemaakt voor een bakwedstrijd op school .
Ze heeft vandaag de 1e prijs gewonnen van de klassieke boterkoeken.
In de jury zat een ouder met een eigen restaurant en vertelde haar dat de boterkoek restaurantwaardig was.
Trotser kon ze niet meer worden.
Op naar de volgende recepten. ?

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-04-23 18:55:01

Wauw! Dat is superleuk om te horen! Gefeliciteerd! En eerlijk gezegd ben ik er ook heel blij mee!

Beantwoorden
Eileen 2017-04-28 18:55:14

Hallo Rutger,

Kan ik het mengen gewoon met de mixer doen of moet ik de deeghaken gebruiken?
Alvast bedankt voor je reactie!

groetjes
Eileen

Beantwoorden
EI
andre 2017-05-06 14:11:29

ik heb hem vandaag voor de 2e x gebakken. met vanillesuiker , citroen en vanileextract erin. dat maakt hem nog lekkerder vindt ik! thanx het is een geweldig recept!

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-05-09 01:28:57

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Sabine 2017-06-17 08:07:34

Klinkt heerlijk. Maakt het nog uit of je gezouten of ongezouten roomboter gebruikt?

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-06-19 09:50:24

Zelf gebruik ik altijd ongezouten boter, dan kun je zelf de hoeveelheid zout toevoegen die voor het recept geschikt is. (in dit geval dus 1/4 tl)

Beantwoorden
Sidney 2017-06-27 19:04:24

Rutger kan je er misschien een topping op doen?

Beantwoorden
SI
Rutger 2017-06-28 10:08:59

Je kan er noten, gember of stukjes appel op doen. Allemaal erg lekker!

Beantwoorden
Sidney 2017-06-27 19:06:42

En het is een leuk, lekker recept. Ik ben 12 en gebruik het voor de Fancy Fair (Voor het goed doel Duchenne)
Bedankt, Rutger

Beantwoorden
SI
Rutger 2017-06-28 10:08:32

Superleuk om te horen! Heel veel succes met de Fancy Fair!

Beantwoorden
Sidney 2017-06-27 19:10:22

#Love Cooking :-)

Beantwoorden
SI
Frans Krassenurg 2017-07-19 11:12:39

Echt het beste boterkoek recept!! Ook lekker met walnootspijs gevuld. Ik neem hem vaak als presentje mee al ik ergens op bezoek ga. Dit is altijd een succes!

Beantwoorden
FR
Rutger 2017-07-19 22:40:08

Super tof om te horen! Klinkt heerlijk met walnotenspijs ook!

Beantwoorden
Joke 2017-07-23 19:29:08

Ik heb de boterkoek gistern voor het eerst gemaakt.
En wat is hij mooi gelukt., hij smaakt zoals ik nog nooit een boterkoek heb gegeten.
Bedankt Rutger voor het recept!!

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-07-25 12:54:09

Graag gedaan!

Beantwoorden
patricia 2017-07-24 07:45:09

Hoi rutger
Vorige week hadden we familiedag en ik zou voor de koek zorgen.
Na wat gegoogeld te hebben kwam ik gelukkig bij jou uit.
Ik heb 3 soorten koek gemaakt: ijzerkoekjesboterkoek, muffins met zelfgeplukte bessen én jouw boterkoek!! En die was geweldig lekker én een groot succes!
Dank je wel voor het delen van zo veel lekkers. Ik ga nog meer van jouw reepten uitproberen.

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-07-25 12:53:58

Super om te horen! En ik ben wel heel benieuwd wat ijzerkoekjesboterkoek is! Kan je daar wat meer over zeggen? Of heb je er een recept van?

Beantwoorden
Patricia 2017-08-12 16:35:43

Hoi rutger
Ijzerkoekjes zijn typische koekjes uit Vlaardingen. Deze koekjes worden op een speciale ijzeren plaat gebakken. De ingrediënten zijn geheim. De meel wordt verkocht via een molen in Vlaardingen. je steekt met een speciale steker de koekjes uit.
Deze koekjes worden per stuk verkocht.
Mocht je interesse hebben dan geef ik je de naam v d molen door.

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-08-16 08:54:28

Hoi! Wat leuk! Ik ben er zeker benieuwd naar!

Beantwoorden
Natasja 2017-07-26 17:33:04

Hallo Rutger, ik wil vandaag de boterkoek bakken maar ik heb een brownie vorm van 30-20. Kan dat ook of wordt hij dan te dun? Ben erg benieuwd na zulke lovende reacties!

Groetjes,
Natasja

Beantwoorden
NA
Rutger 2017-07-27 11:03:51

Hoi Natasja! Het kan zeker, maar dan moet je wel de hoeveelheden x 1 1/2 doen. Anders wordt de koek inderdaad te dun en mis je de lekkere structuur!

Beantwoorden
Dennis 2017-07-30 10:39:40

Eindelijk een bitterkoekjes recept gevonden die lijkt op de koek die mijn Oma maakte toen ik klein was. Gister gemaakt en de helft is al op. Ik ga veel meer van je heerlijke recepten maken. Rutger....je hebt er weer een fan bij ?

Beantwoorden
DE
Rutger 2017-07-31 08:12:01

Superleuk om te horen! Veel bakplezier!

Beantwoorden
Stefan 2017-08-14 21:23:44

Ik vond de boterkoek zo lekker. Ik heb inmiddels een bakblik van 36x26 cm gekocht en alle ingrediënten keer 2,5 gedaan. Ik heb mijn vriezer inmiddels vol met boterkoek en brownies liggen ;) altijd handig als er visite komt.

Beantwoorden
ST
Rutger 2017-08-16 08:46:38

Supertof! Klinkt als een heel lekker idee!

Beantwoorden
Karin 2017-08-16 11:03:38

Ik heb ooit geexperimenteerd met een deel amandelmeel en rozemarijn. Ontzettend lekker, vooral de korst en die heerlijke zweem van het rozemarijn, maar de verhoudingen waren heel lastig te bepalen (mede omdat ik geen amandelmeel had en de amandelen fijnmaalde -> olie en dus weer meer 'droog' nodig). Heb jij een tip voor juiste verhoudingen? Of kan je een variant recept plaatsen? ;)

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-08-23 17:30:31

Dat kan ik zonder het uit te proberen ook lastig zeggen! Maar wellicht dat ik er binnenkort een recept voor kam bedenken.

Beantwoorden
Jet 2017-08-23 19:33:23

Geweldige Boterkoek!!! Gevuld met notenspijs gemaakt, echt perfect! Je moet niet te veel lekkere dingen op fb zetten........ ???

Beantwoorden
JE
Petra Blok 2017-08-26 08:29:14

Vraagje over de boterkoek, je gebruikt bloem maar welke is dan het beste misschien de Zeeuwse bloem?

Beantwoorden
PE
Rutger 2017-09-10 15:43:08

Zelf gebruik ik altijd de gewone patentbloem uit de supermarkt en dat geeft een heerlijk resultaat!

Beantwoorden
kelly 2017-08-26 14:25:21

De boterkoek viel hier in Engeland zo goed in de smaak dat mijn Italiaans huisgenoot er zelfs over heeft gedroomd. Dit weekend maar weer eentje gebakken! :)

Beantwoorden
KE
Rutger 2017-09-10 15:42:02

Wauw! Dat is heel tof! Als er Italianen over mijn boterkoek gaan dromen is dat wel een compliment geloof ik!

Beantwoorden
Marian van Noort 2017-09-06 14:07:22

Ha Rutger,
Gisteren heb ik samen met mijn kleindochter de boterkoek gebakken. Wat een heerlijk recept. De koek smelt op je tong!
In een vorige reactie (van Patricia) zie ik een opmerking over ijzerkoekjes. Die had ik net vorige week gebakken. Ik ben opgegroeid in Vlaardingen en heb deze koekjes vaak gegeten. Je hoeft niet perse naar de molen om de koekjesmix te kopen. Op de website ijzerkoekjes.nl vind je het recept en je kan daar een ijzer bestellen en een boekje over de geschiedenis van het ijzerkoekje. In het boekje staan ook wat variaties op de recepten. Maar misschien weet jij er zelf wel een variant op te bedenken.
Veel succes met je nieuwe boek!
Marian

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-09-10 15:16:58

Wat leuk om te horen! Dankjewel! Ik ga er naar kijken!

Beantwoorden
Jennifer 2017-09-08 18:42:11

Na alle lovende reacties hierboven gelezen te hebben, besloot ik dat ik deze boterkoek écht een keer moest gaan maken. Hij staat nu af te koelen, maar ik heb er al stiekem een hoekje van gesnoept. Dat was al heerlijk! Dus dat beloofd wat.

Beantwoorden
JE
Rutger 2017-09-10 15:13:02

Geniet er van!

Beantwoorden
Lieke 2017-09-18 08:04:45

Dit is serieus de beste boterkoek die ik ooit uit de oven heb "getoverd". De citroen erin vond ik heerlijk en mijn mede proevers ook. Kun je voor de vanille variant ook extract gebruiken? En hoeveel dan? Het is even geduld hebben na het bakken, maar dat is het meer dan waard, bedankt Rutger!

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-09-18 14:49:56

Heel tof om te horen! Je kunt ook 1-2 tl vanille-extract gebruiken!

Beantwoorden
Judith 2017-09-20 20:30:53

Voor de tweede jeer deze maand staat ie in de ovwn! Wat een top boterkoek! Niet te versmaden ?. En een hit bij mijn zoon. Hij had stuk mee naar school en kreeg bestelling mee van vriendjes. Hahaha.

Beantwoorden
JU
Rutger 2017-09-25 00:31:18

Dat is echt heel leuk om te horen! Fijn dat iedereen er zo van geniet!

Beantwoorden
Mirjam 2017-10-08 14:22:21

Kun je de boterkoek ook in dubbele portie in één bakblik van 20x40 maken? Of wordt hij dan in het midden niet gaar? We horen graag van je #tracterenindeklas

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-10-11 12:01:02

Dat kan zeker! Zelf bak ik hem dan wel altijd een paar minuten langer, wat neer komt op de volle 40 minuten.

Beantwoorden
Linda van Vliet 2017-10-13 18:00:03

Heerlijke boterkoek, Rutger. Ik heb hem nu een paar keer gemaakt en het is elke keer een succes. Wel doe ik, omdat we dat zo lekker vinden, de helft bedekken met schijfjes gember.

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-10-16 10:52:58

Dat klinkt heerlijk! Tof om te horen!

Beantwoorden
Eric Meijers 2017-10-20 18:53:29

Vandaag voor de zoveelste keer weer de Boterkoek gemaakt. Deze valt erg goed in de smaak en heb deze dan vandaag ook gemaakt om kado te geven!!!

Beantwoorden
ER
Rutger 2017-10-23 09:03:05

Superleuk om te horen! Lekker cadeau!

Beantwoorden
Gerline 2017-10-25 04:46:13

Vandaag je boterkoek gebakken. Nog niet geproefd, want de 6 uren waren nog niet om (dat was wel heel moeilijk hoor!). Ik ben erg benieuwd want wij houden niet van droge koek dus hoop echt dat ik eindelijk een lekkere smeuïge boterkoek heb gevonden.
Maar één probleempje (ik las dit ook al bij iemand anders...) het ei bovenop werd een dik vel! Brrr... ik heb er maar zo veel mogelijk van af gepeuterd. En ik had nog wel op aanraden er wat melk bij geklopt en lang geklopt... Gebruik je het HELE ei, of enkel genoeg om een dun laagje over de boterkoek te smeren??

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-10-30 12:48:24

Heb je met een vork er strepen doorheen getrokken nadat je het met ei had bestreken? Dat voorkomt dat het een vel wordt.

Beantwoorden
Gerline 2017-10-30 17:07:57

Ja, met een vork strepen gezet maar die verdwenen gewoon in het ei... mogelijk teveel ei er op gehad??
Nadat ik het vel er af had geschrapt was hij wel heerlijk! Ik heb bruine suiker gebruikt ipv witte basterd omdat we dat hier niet hebben. Is daar mogelijk een goede 'substitution' voor? Want ik geloof inderdaad dat het bijdraagt aan het lekkere smeuïge... (de Applecake was namelijk met het gebruik van gewone suiker ook droger, en dat is nou net zonde...). Ergens gelezen over wat honing erbij, is dat een optie??

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-11-02 12:15:33

Dan klinkt het inderdaad alsof het een te dikke laag was. Het ei hoeft niet op hoor! Denk dat je er maar een eetlepel van gebruikt. Als je het kunt krijgen zou ik gewoon basterdsuiker gebruiken, dat geeft het lekkerste resultaat.

Beantwoorden
Gerline 2017-11-02 12:42:30

Aha, dan zit daar dus het probleem - té veel ei. We gaan het nog een keer proberen.
En nee, witte basterdsuiker is hier in Amerika helaas niet verkrijgbaar... wat nu?? Heb wat zitten zoeken en Caster sugar gevonden (schijnt superfijne snel-oplosbare suiker te zijn.) is dat wat?

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-11-06 12:04:01

Dat is inderdaad de beste vervanger dan!

Beantwoorden
Anita 2017-11-06 19:35:55

Hi Gerline, ik zit in New Zealand en we hebben hier geen witte basterd suiker. Maar wel soft brown sugar. In plaats van wit is het bruin en hetzelfde als basterd suiker.

Beantwoorden
AN
Chiel 2017-11-12 13:06:11

Prima recept, de bovenkant is mooi knapperig geeindigd, terwijl de binnenkant nog steeds smeuiig was. Wat is trouwens de beste manier om de onderkant ook een beetje bruin te krijgen? Bij mij was deze nog steeds erg vet en licht, ondanks dat de koek bijna 40 minuten in de oven is geweest.

Beantwoorden
CH
Danique 2017-12-17 21:17:17

Als ik een boterkoekvorm gebruik moet ik dan ook bakpapier erin doen? Of alleen invetten?

Beantwoorden
DA
Rutger 2017-12-18 00:46:25

De bodem zou ik altijd wel met bakpapier bekleden, dan weet je echt zeker dat de koek goed uit z'n vorm komt.

Beantwoorden
Lieve van den Berg 2018-02-12 12:14:11

Er zijn boterkoekvormen met een draaimesje in de vorm. Na het afkoelen het mes bewegen door de vorm en de BOTERKOEK komt er ongeschonden uit na het storten

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-02-20 11:08:11

Klopt, maar als je die niet hebt zou ik altijd bakpapier gebruiken.

Beantwoorden
Shirly 2018-01-12 08:30:56

Gezouten of ongezouten roomboter, hoop dat je dit snel leest ga straks naar de winkel

Beantwoorden
SH
Rutger 2018-01-15 00:12:17

Hoi! Alle recepten gaan altijd uit van ongezouten boter, tenzij anders vermeld. Meer uitleg vind je hier:
https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Kirsten 2018-01-20 12:01:18

Ik wil graag vanillesuiker ipv een vanillestokje gebruiken. Vanillesuiker heb ik namelijk altijd in huis. Hoeveel vanillesuiker raad je me aan om te gebruiken ipv een half vanillestokje?

Beantwoorden
KI
Rutger 2018-01-22 00:47:14

Afhankelijk van je smaak 1 tot 2 zakjes. Je kunt dan iets minder gewone suiker gebruiken. Let er wel op dat de vanillesuiker uit de supermarkt een chemische smaakstof bevat, geen echte vanille dus. Met pure vanille is het echt het allerlekkerst.

Beantwoorden
Johan 2018-02-04 17:40:51

Een (redelijk lage) springvorm bekleed met bakpapier werkt ook goed. De eerste was een heerlijke boterkoek geworden, de tweede staat nu te bakken. Ik heb er wat pecannoten aan toegevoegd, eens kijken hoe dat smaakt :)

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-02-05 08:36:09

Superleuk om te horen! Klinkt erg lekker met pecannoten!

Beantwoorden
Sandra 2018-02-05 17:00:00

Hallo Rutger,

dit is inderdaad de perfecte boterkoek! We zijn er hier thuis echt helemaal dol op! Ik heb inmiddels een boterkoekvorm gekocht, deze had mijn moeder ook vroeger. Hele goede herinneringen aan. Ik hoop dat mijn kinderen ook deze boterkoek blijven herinneren :-).
Trouwens je brownies zijn ook één van onze favorieten.

Beantwoorden
SA
Trudy van der Graaff 2018-02-06 21:12:47

Ik heb ooit eens gehoord over een boterkoek met custard. Heb jij enig idee hoeveel en hoe ik dat in jouw recept kan verwerken

Beantwoorden
TR
Rutger 2018-02-11 17:45:28

Ik heb daar nog nooit van gehoord, dus zou het je niet durven zeggen.

Beantwoorden
Marieke 2018-02-22 22:31:14

Wat een hit! Echt heerlijk. Het enige probleem is dat ik andere boterkoeken nu meestal niet meer zo lekker vind ;-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-26 10:44:12

Super om te horen :)

Beantwoorden
Liesbeth 2018-03-03 12:25:41

Ik heb schijfjes appel met paar druppels citroensap erboven opgelegd,lekker fris en eens wat anders.
Gelukkig was het koud buiten kon die mooi afkoelen? kon geen 6 uur wachten.

Beantwoorden
LI
Christine van Vlastuin 2019-01-07 10:21:41

Weet je wat nog lekkerder is? Als de boterkoek met schijfjes appel afgekoeld is een gelei maken van appelsap ( appelsap indikken met taartina lees op de zakjes hoefenen je het precies moet doen) dat erover gieten. Nogmaals af laten koelen. Hier de favoriet. Lijkt op luxe appeltaart. Pas op kleine stukjes snijden is namelijk erg machtig!

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-01-08 11:33:14

Dat klinkt ook echt heerlijk! Leuke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Rutger 2018-03-04 21:23:30

Lekker idee met appel!

Beantwoorden
jessica 2018-03-31 13:47:26

ik heb m zelf ook gemaakt en hij is nu aan het afkoelen, heb stiekem al een stukje geprobeerd en hij is heerlijk! nu even afwachten hoe die proefd als ie afgekoeld is.

Beantwoorden
JE
Irene 2018-04-11 16:22:52

Beste Rutger,
Je boterkoek is superlekker!!
Nu wil ik er een op de bakplaat maken. Hij wordt dan 2x zo groot.
Zal ik dezelfde baktijd aanhouden?
Qua dikte zal het hetzelfde zijn denk ik.
Groetjes Irene

Beantwoorden
IR
Rutger 2018-04-13 21:53:17

Hoi! De baktijd blijft ongeveer hetzelfde, misschien een paar minuten langer. Weet je zeker dat het maar 2 keer zo groot is? Voor mijn bakplaat heb ik 3,5 keer het recept nodig. Het recepten is voor 400 vierkante centimeter, dus als je de oppervlakte van je bakplaat uitrekent (lengte x breedte) en dat deelt door 400 weet je hoeveel keer het recept nodig is.

Beantwoorden
Irene 2018-04-22 16:29:52

Hallo
Bedankt voor je reactie. Ik heb uiteindelijk de dubbele hoeveelheid gebruikt. Dat was genoeg en hij smaakte overheerlijk. Dat was ook de reactie van anderen want ik heb het (grotendeels) weggegeven.
Je recept is een blijvertje!
Groetjes Irene

Beantwoorden
IR
Rutger 2018-04-25 17:43:19

Heel tof om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Marleen 2018-05-11 10:26:35

Ik ga hem vandaag proberen te maken met plantaardige boter, vanwege een koemelk allergie. geen idee hoe en of die smaakt, ik laat het je weten

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-05-14 21:07:51

Leuk! Ik ben heel benieuwd!

Beantwoorden
HA Nijhof-Jager 2018-05-14 15:40:48

Hoi, Rutger, vandaag is het maandag, 14-05-2018,
ik schaam me heel erg.
Ik ben 80 jaar en alle boterkoeken van mij zijn voer voor de vogels, voor het eerst heb ik jouw recept opgevolgd, met goed resultaat. niks pakken "kant en klaar", ga toch weg man, lekker zelfrijzend meel gebruikt, en wat heerlijk. Je had mijn kleinzoon kunnen zijn qua leeftijd, maar wat ben ik je dankbaar.
Dikke duim hoor jongen. groeten van Anna uit Epe

Beantwoorden
HA
Rutger 2018-05-14 20:40:53

Hallo Anne! wat leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Barro Casa 2018-05-21 02:35:45

OMG de beste en lekkerste boterkoek die ik ooit gegeten/gemaakt hebt, het enige nadeel was dat ik er niet van af kon blijven (echt mager is ie natuurlijk niet haha) Ga er nu meteen weer één maken :)

Beantwoorden
BA
Rutger 2018-05-21 16:51:30

Dat is een goed teken! Geniet er van!

Beantwoorden
Gerrie 2018-05-22 22:39:05

Hoi Rutger, ik maak echt vrienden met deze boterkork! Ik zou ook wel een chocolade met sinaasappel willen maken, heb jij een idee hoeveel cacao ik zou moeten toevoegen, of is dat te simpel gedacht van mij?
Ik heb ook de pecan-Caramel koek gemaakt dit weekend.. ook heer-lijk!

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-06-03 15:21:02

Hoi Gerrie! Heel tof om te horen! Het klinkt heerlijk de boterkoek met chocolade en sinaasappel. Ik zal het binnenkort eens uitproberen! Als ie lekker is deel ik het recept uiteraard!

Beantwoorden
Andre 2018-07-06 20:19:08

Hoi Rutger,,

Vaker boterkoek gebakken maar deze smaakt super. Het enige priobleem dat ik heb is dat ie qua structuur te compact is en te vet en super machtig. Alle ingredienten correct aangehouden en baktijd 40 min op 170graden (elektrische oven)
Enig idee wat het kan zijn?
Dank je!

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-07-09 07:41:56

Hallo Andre! Het klinkt wel alsof de boterkoek zo is als hij hoor te zijn. Hij is zeker vettig en machtig, maar daar is het ook een boterkoek voor. Wil je hem minder boterig en meer koekerig, dan kun je iets meer bloem gebruiken en een ei toevoegen.

Beantwoorden
Andre 2018-07-09 11:14:16

Hoi Rutger, bedank voor je snelle antwoord. Begrijpelijk voor een boterkoek LOL Klinkt gek maar na een dag was hij veel lekkerder. Zal is even testen met iets andere samenstelling!

Beantwoorden
AN
Karin 2018-08-22 19:29:09

Beste Rutger, mijn oven kan alleen op 160 of 180. Wat zou je adviseren? Groeten, Karin

Beantwoorden
KA
Rutger 2018-08-23 08:16:06

Dan zou ik voor 180 gaan en de baktijd een paar minuten verkorten.

Beantwoorden
Amalia 2018-10-14 20:09:18

Deze boterkoek meerdere malen gemaakt staat nu weer in de oven. Hij is top!!! Nog nooit een beter recept gevonden! Dit is nou wat ik bedoel.... een lekkere niet droge boterkoek! TOP recept??

Beantwoorden
AM
Rutger 2018-10-15 10:18:22

Heel tof! Geniet er van!

Beantwoorden
Jagersvrouw 2018-10-16 18:50:37

Ik heb een oud recept waarin de boterkoek bijna helemaal onderin de oven wordt gebakken gedurende 45 minuten! Op welke richel moet dit recept? Ik ben voor sneller bij het zelfde resultaat.

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-10-22 11:10:12

Alle recepten kunnen het beste midden in de oven gebakken worden, tenzij er anders staat vermeld in het recept.

Beantwoorden
riet jansens 2018-11-08 13:18:55

hallo rutger,super bedankt voor dit recept,dit recept zocht ik al jaren,het smaakt precies zoals het bij de warme bakker smaakt,ik heb er al zoveel recepten geprobeerd,maar hier ben ik zo blij mee.

Beantwoorden
RI
riet jansens 2018-11-08 13:25:43

ik heb toch nog een vraagje,bij de banketbakker zijn de boterkoeken gelig ,doen ze daar wat kleurstof in of gebruiken ze andere boter

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-11-11 13:38:22

Er wordt soms ook boterextract toegevoegd aan gebak. Dat verhoogd de botersmaak en kleur, maar zou ik nooit gebruiken.

Beantwoorden
riet jansens 2018-11-12 10:31:49

bedankt voor de reactie,vind ik niet nodig hoor ,aan deze boterkoek zit een heerlijke botersmaak.

Beantwoorden
RI
Marc 2018-12-28 20:17:50

Beste Rutger,

Je schrijft, gebruik goed roomboter. Wat is volgens jou goede roomboter? Ik heb heel veel gezocht maar weinig antwoorden gevonden op internet. Ben dus benieuwd naar jouw mening

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-01-06 16:58:42

De lekkerste roomboter vind ik die bij boerenwinkels, maar de iets duurdere in de supermarkt is ook prima. De Franse roomboters die je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt zijn over het algemeen ook erg lekker.

Beantwoorden
Gerrie 2019-01-04 19:40:31

Hoi!

Deze week de versie met kokos gemaakt..

Wauw!!!!!!!! Su-per lekker!! ❤️

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-01-06 16:45:11

Tof! Geniet er van!

Beantwoorden
willeke 2019-02-20 13:19:10

hoi rutger

hier staat de boterkoek weer in de oven
wij vinden deze toch echt de lekkerste😉

Beantwoorden
WI
Ria Steenhuis 2019-03-01 10:14:08

Goedemorgen Rutger, gisteren deze boterkoek met gember gebakken. Hij is verrukkelijk!
Even een algemene vraag: als jij in je recepten een oventemperatuur vermeldt, is dat de temperatuur voor een hetelucht oven of gewone oven?
Kan met koekjes bakken nogal verschil maken.
Vriendelijke groet,
Ria

Beantwoorden
RI
Rutger 2019-03-04 17:32:53

Hoi. Het gaat altijd om de temperatuur voor een oven met onder- en bovenwarmte. Meer info daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Hannie 2019-07-14 15:51:36

Heerlijk recept, nu voor de 2e maal in de oven, supersnel te malen en superlekker.👍

Beantwoorden
HA
bianca 2019-08-16 17:38:18

Goedemiddag, ik heb ook de boterkoek in de oven staan, nu kom ik erachter dat ik geen bloem heb gebruikt maar zelfrijzend bakmeel. Kan ik hem nu afschrijven als ie is afgekoeld? Dom dom dom van me

Beantwoorden
BI
Rutger 2019-08-18 14:33:44

Hij zal ongetwijfeld ook lekker zijn, alleen iets anders van structuur.

Beantwoorden
Paula 2019-08-28 12:09:23

Hij is echt perfect! We vinden hem zelfs nog lekkerder dan van de bakker (en die was al heerlijk). Ik heb alleen 1 vraag, het is een beste hoeveelheid, hoe kun je hem het beste bewaren?

Beantwoorden
PA
Rutger 2019-09-15 10:37:52

Je kunt de boterkoek heel goed invriezen!

Beantwoorden
Gijs 2020-01-12 22:29:00

Veel te vet. Te boterachtig en te weinig koek. Ben als fan veel beter gewend van Rutger.

Beantwoorden
GI
Cristine 2021-06-24 14:34:02

Doe niet zo kinderachtig het heet niet voor niets boterkoek

Beantwoorden
CR
Marieke 2021-10-22 14:23:40

Mee eens

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-01-14 09:12:55

Heb je de koek goed af laten koelen? Als hij nog warm is smaakt hij vettiger.

Beantwoorden
Maartje 2020-03-08 11:21:58

Mmmmmm...." lekker

Beantwoorden
MA
Larissa 2020-03-26 20:12:31

Na 45 minuten bakken lijkt die helaas nog steeds on gaar. Nu staat die af te koelen en morgen maar hopen dat die toch wel gaar was

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-03-30 10:39:40

De boterkoek zal tijdens het bakken inderdaad niet gaar lijken en een beetje wiebelen in het midden. Dat hoort zo. Pas na het afkoelen wordt de koek stevig. Tijdens het afkoelen zal de boterkoek ook nog iets inzakken, dat hoort er allemaal bij.

Beantwoorden
Eric 2020-03-30 16:49:56

Deze boterkoek al vaak gemaakt. Is echt het lekkerste recept wat ik kan vinden. Anderen vinden hem ook altijd erg lekker.
Dit weekend weer 2 gemaakt en 1 koek kado gedaan. wordt altijd zo gewaardeerd.

Beantwoorden
ER
Rutger 2020-04-03 11:29:01

Heel tof! Dank voor je berichtje!

Beantwoorden
Monique 2020-04-01 22:21:38

Beste Rutger,
wat een vreselijk recept is dit … veeeel te lekker, hahaha…
Het is moeilijk om de 6 uur afkoeltijd uit te zitten, maar dan heb je ook wat!
Hij is onwaarschijnlijk lekker, het is zelfs zo dat mijn familie als ze op visite komen teleurgesteld is als ik hem niet heb gebakken! En als ik ga bakken en aan mijn man vraag wat hij het liefste wil … 3x raden. Heb hem ook al eens voor mijn schoonzus gebakken toen ze 50 werd, als extraatje … hij was gewoon helemaal op de volgende dag! En ze zijn maar met z'n 3-en thuis.. het is gewoon een toppertje! Dankjewel!

Beantwoorden
MO
Rutger 2020-04-03 11:22:48

Heel erg leuk om te horen! Geniet er nog heel vaak van!

Beantwoorden
kakak 2020-04-07 10:23:41

ik vind het een heeeeeeel goed recept ik heb het overgechreven voor school omdat we een recept moesten overschrijven dat je leuk vond

Beantwoorden
KA
Tessa 2020-04-08 10:06:06

Hi Rutger,
Gisteren dit recept gebakken met appel en kaneel voor alle collega's van mijn vriend, maar stiekem wel een stukje voor mezelf bewaard natuurlijk!
Ik vond hem super lekker, alleen erg zoet.
Jammer, maar volgende keer ga ik gewoon iets minder suiker proberen!

Beantwoorden
TE
Constance 2020-04-16 16:33:34

Hoi Rutger, heerlijk de boterkoek. Ik voeg een beetje anijs toe. Ook erg lekker.

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-04-20 15:37:13

Wat een lekkere tip! Dank daarvoor!

Beantwoorden
C van Andel 2020-04-17 12:44:21

Ik gebruik altijd blue band, goedkoper en net zo lekker

Beantwoorden
C
Ann Vermeire 2021-07-08 15:55:27

Ik ben vegan dus gebruik nooit roomboter
Ik bak alles met plantaardige margarine
Gaat prima

Beantwoorden
AN
Bianca 2020-04-18 22:36:42

Super lekker deze boterkoek! Met moeite 6 uurtjes laten staan totdat we eindelijk bij de koffie konden proeven, maar echt... heerlijk! Al eens eerder met Blue Band een boterkoek gemaakt, maar vond ik echt minder lekker dan deze met echte roomboter. En met citroenrasp ook een frissere smaak

Beantwoorden
BI
Cobie 2020-04-19 16:29:12

Hallo wat voor bloem gebruik je voor de boterkoek ?

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-04-20 15:24:40

Gewone patent- of tarwebloem.

Beantwoorden
Nel 2020-04-21 14:15:43

Heb vanmorgen de boterkoek met jou recept gebakken is niet zo gelukt als ik in gedachte had het is een harde boterkoek qua smaak wel lekker maar niet voor kunstgebit geschikt maar ik ga het nog eenkeer maken dan laat ik het je weten hoe het is gegaan

Beantwoorden
NE
Rutger 2020-04-29 11:02:44

kan het zijn dat je met hete lucht hebt gebakken? Het recept is gebaseerd op onder- en bovenwarmte, met hetelucht kunnen baksels harder worden.

Beantwoorden
Cecile 2020-04-24 17:52:57

De boterkoek is perfect gelukt in een springvorm, zonder uit te lopen. Bakpapier er tussen. Nu nog afkoelen, laat je wel weten of hij lekker is

Beantwoorden
CE
Janet 2020-05-16 14:11:18

Hoi Rutger, ik wil deze boterkoek ook eens proberen met gember. Welke gember is dan het beste en hoeveel gram?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-05-20 11:27:37

In mijn Makkelijke bakboek staat een heel lekker recept waarbij de boterkoek wordt gevuld met gemberspijs. Je kunt ook stukjes gember op het deeg doen. Gebruik dan uitgelekte gekonfijte stemgember en snijd deze in stukjes. De hoeveelheid is heel persoonlijk; dat is maar net wat je lekker vindt.

Beantwoorden
Wiep Breur 2020-05-24 11:54:43

Geweldig dit recept, we zitten te smullen.

Beantwoorden
WI
Pris 2020-06-17 10:48:38

Zou ik hier een laagje dulce de lecce kunnen toevoegen?

Beantwoorden
PR
Rutger 2020-06-20 11:52:23

Je kunt proberen om tussen twee lagen deeg een laagje dulce de leche gebruiken. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar het klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Reinier 2020-08-26 10:13:55

Hai Rutger,

Ongezouten roomboter of de traditionele?

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-08-31 09:06:47

Voor alle recepten ga ik uit van ongezouten boter. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Zehra 2020-12-11 10:00:54

Op basis van hoeveel personen is dit recept? Naar schatting iets van 12?

Beantwoorden
ZE
Rutger 2020-12-13 13:13:53

Je kunt hier met heel veel personen van genieten, ik denk wel meer dan 12, het is best machtig.

Beantwoorden
Kirsten 2020-12-29 21:55:43

Heerlijk met klein beetje limoenzest. Ik heb het op 160 graden hete lucht gebakken, ging top.

Beantwoorden
KI
Mike62 2021-02-10 19:25:11

Ik heb de koek ook gebakken, maar de basterdsuiker proefde je er bovenuit. Misschien minder basterdsuiker gebruiken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-02-15 14:00:42

je kunt altijd iets minder gebruiken, smaak is redelijk persoonlijk.

Beantwoorden
Klaske 2021-03-04 09:22:54

Hallo Rutger,

De zin :Half vanillestokje, merg en/of half Citroën,rasp.
Begrijp ik niet. Wat doe je er nu precies in?

Beantwoorden
KL
Rutger 2021-03-08 10:20:27

Hoi. Daar bedoel ik mee het vanillemerg uit een half vanillestokje of de rasp van een halve citroen. Je kunt ze ook allebei gebruiken.

Beantwoorden
Chantal 2021-03-07 14:25:45

Het is echt een geweldig lekkere boterkoek, top recept! Dank je!

Beantwoorden
CH
Hannah 2021-03-17 16:53:06

Deze verhouding lijkt op het recept uit mijn Etna Ovengeheimen kookboekje. Ik heb overigens het recept gebruikt met de pecannotenspijs, fantastisch!

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-03-21 13:27:34

Wat grappig. Dat boekje ken ik niet. Lekker met het spijs!

Beantwoorden
Chaser 2021-04-10 14:35:02

Kan de boterkoek ook ingevroren worden voor later gebruik? Zo ja, voor hoe lang?

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-04-12 10:57:46

Dat kan zeker! Je kunt 'm 2-3 maanden goed houden in de vriezer.

Beantwoorden
Quinten Verkaik 2021-07-09 15:35:38

Erg lekker!! 😋

Beantwoorden
QU
Joke 2021-07-29 13:27:42

Ik wil de boterkoek nu gaan bakken, maar heb alleen gezouten boter in huis. Kan ik deze gebruiken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-08-03 15:05:51

Het kan, maar de koek zal dan wel wat aan de zoute kant worden. Laat de zout in het recept dan uiteraard wel achterwege.

Beantwoorden
A. Boogert 2021-07-31 13:03:23

Ha Rutger. Ik heb nu een paar keer geprobeerd om kleine boterkoeken hiermee te bakken maar het lukt me niet de structuur goed te krijgen. De structuur is te korrelig (alsof de boter eruit gelopen is) en ze zijn of te hard of vallen uit elkaar. Ik bak ze in aluminium schaaltjes van 12cm doorsnede (zoals ze ook bij een bekende supermarkt bij de broodafdeling liggen). Er gaat dan +-0.5cm dikke plak in 1 schaaltje. Ik heb nu gevarieerd in afbaktijd, maar moet ik wellicht ook de oven hoger of lager zetten? Of toch ook gaan spelen met de ingrediënten? Heb jij enig idee?

Beantwoorden
A.
Rutger 2021-08-03 14:58:48

Hoi. Ik heb geen ervaring met het kleiner maken van deze boterkoek. Het recept heb ik echt ontwikkeld voor deze grootte en dikte.

Beantwoorden
Joyce de Jong 2021-08-07 19:48:13

Hey Rutger , ik heb een hete lucht oven , betekent dat ik op 150 graden bakken moet

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-08-09 11:31:56

Het verschilt per oven, maar bij de meeste kun je de temperatuur beter iets lager zetten ja. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Marc 2021-08-13 17:13:12

Al een paar keer gemaakt, in hete lucht oven op 170 voor +/- 25-30 minuten , in een 25x35 vorm. De hoeveelheden aangepast met x 2.3 .
Een grote hit hier aangezien we geen boterkoek kunnen kopen in de winkels (ZA)
Prima recept

Beantwoorden
MA
Henny 2021-08-15 14:50:21

Kan dit recept ook met een stoomoven?

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-08-16 14:40:42

Dat zou ik niet doen, en is nergens voor nodig de stoom.

Beantwoorden
Hans Bertoen 2021-09-06 18:18:45

Inderdaad makkelijk te bereiden en ik heb de bovenkant bekleed met pecannoten en gehakte amandelen voor een extra dimensie. Super lekker.

Beantwoorden
HA
Geraldine 2021-09-13 16:33:22

Ik heb geleerd, gelijke delen boter, bloem en basterdsuiker.driekwart ei erdoor en de rest erover on in te kwasten. Doe altijd 250 gr van alles. Gebruik ook nog 5 etl bakgember erdoor.
Zie heel veel variaties in deze verhoudingen..vraag me af wat het verschil maakt in de basis verhoudingen
Iemand een idee?

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-09-20 07:59:32

Ik heb veel verschillende verhoudingen uitgeprobeerd, maar voor een volle en smeuïge boterkoek vind ik deze het beste. Het ei in de koek maakt 'm droger, dat vind ik zelf minder lekker. De gember erdoor is heerlijk, dat kan ook door mijn basirecept.

Beantwoorden
Aad 2021-10-10 13:37:50

Heb deze boterkoek voor het eerst met dit recept gemaakt niets teveel gezegd rudolf ik kon me eigen haast niet in houden

Beantwoorden
AA
Rutger 2021-10-13 10:24:56

Dankje :) Groetjes, Rutger

Beantwoorden
Zoete-Jans 2021-10-22 15:32:01

Baggervet maar omg wat heerlijk. Deze gaan we zeker weten vaker maken.
Natuurlijk toen ie warm was gesnoept;) super recept

Beantwoorden
ZO
Marco 2021-10-30 23:53:20

Dank je wel hoor dit fantastische recept
Vooral het ei eruit maak het kneden minder plakkerig
Gogogo

Beantwoorden
MA
Anita Westland 2021-11-05 14:11:59

Kan ik dit recept ook gebruiken voor een gevulde boterkoek met amandelspijs? Alvast bedankt 👍🏻
Groetjes Anita

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-10 08:19:30

Zeker, al zijn de hoeveelheden en de temperatuur die ik zelf voor een gevulde boterkoek gebruik net iets anders. Het recept staat in De Bakatlas.

Beantwoorden
Pietsnot 2021-11-09 19:57:52

Heerlijk met appel stroop

Beantwoorden
PI
Kirsten 2021-11-19 09:28:12

Hoi Rutger, raad je een siliconen bakvorm aan of juist een metalen vorm? Ik heb nog geen brownie vorm, dus wil direct de juiste kopen.

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-11-25 14:52:58

Ik zou dan voor een metalen gaan, dat bakt mooier.

Beantwoorden
vd Tol 2021-12-10 17:44:43

Hoi
Ik heb een boterkoek vorm met een ‘mes’ erin. Een ronde van 23 cm doorsnede. Kan dat ook of is dit niet de juiste vorm/maat?

Beantwoorden
VD
T 2021-12-10 23:21:22

Hallo
Net het recept uitgeprobeerd in een vorm van 23 cm doorsnede. Na 25 min overstroomde het hele beslag over de randen heen. En niet een klein beetje maar echt mega veel. Alles exact volgens recept gedaan. Oven op novenen onder warmte.
Hoe kan dit?

Beantwoorden
T
Rutger 2021-12-14 08:42:48

Hoi. Het recept is voor een vierkante 20x20 vorm. Dat is bewust omdat de boterkoek dikker is dan normaal. Om die reden lukt het inderdaad moeilijker in een gewone boterkoekvorm.

Beantwoorden
Stieneke 2022-01-12 07:52:46

Ik mis de plaats van de boterkoek in de oven, moet deze in het midden of onder in de over worden geplaatst?

Beantwoorden
ST
Kim 2022-01-21 15:23:03

Gewoon midden is goed. 35 minuten. Geen hetelucht.

Beantwoorden
KI
Rutger 2022-01-17 08:37:40

Dat lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
evi.oste 2022-02-04 09:20:04

het is lekker goed recept

Beantwoorden
EV
Marlene 2022-02-07 20:22:57

Heerlijk eenvoudig recept! De citroenrasp geeft er een lekker smaakje aan!

Beantwoorden
MA
Willeke 2022-02-27 19:39:10

Lekkerste recept voor boterkoek ooit! Ik heb er naast de citroenrasp ook een theelepel vanille extract in gedaan ipv de vanillemerg. Ik kreeg hem alleen niet uit het blik… volgende keer zal ik de vorm niet eerst beboteren en er één stuk bakpapier in doen ipv een bodem en losse rand.

Beantwoorden
WI
Anna 2022-03-17 15:07:50

Kan het ook met gewone suiker?
Kan het ook zonder de vanille of Citroën?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-03-20 12:49:43

Hi! Beide kan prima!

Beantwoorden
Lisa 2022-03-22 13:28:46

Kan je het deeg ook een dag van te voren maken en het later bestrijken met ei en afbakken?

Beantwoorden
LI
Daan Koppenol 2022-03-31 12:35:31

Onbestreken kan je het deeg, mits goed verpakt, wel een dag of twee in de koelkast bewaren. Om te verwerken wel eventjes laten bijkomen, want anders is het zo hard als een plak. Ook slim is om het gewoon met vorm en al (verpakt!) in de koelkast te bewaren. Ook dan wel effe laten bijkomen, bestrijken en bakken maar. Heerlijk recept.

Beantwoorden
DA
Rutger 2022-03-28 11:14:42

Dat kan prima, bewaar het dan wel in de koelkast. En ik zou het al wel in de vorm doen, gekoeld is het deeg keihard door de grote hoeveelheid boter.

Beantwoorden
Laura 2022-03-28 16:04:59

Hi Rutger,

Dank voor dit heerlijke recept:)
Ik heb al een aantal keer verschillende boterkoeken gebakken, maar jouw recept blijft toch mijn favoriet!! Ik heb er nu voor de verandering een keer kaneel doorheen gedaan, ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat.

Beantwoorden
LA
Rutger 2022-03-31 10:48:46

Dat klinkt als een heerlijke variatie!

Beantwoorden
Henriëtte 2022-04-04 16:39:06

Ik heb de boterkoek gebakken voor mijn schoondochter. Ze was voor het laatst op kantoor voor haar zwangerschapsverlof. Alleen maar lovende reacties! Dankjewel voor het recept!

Beantwoorden
HE
Jacco 2022-04-05 21:38:06

Hoe hoog moet de bakvorm zijn?
Is 2,5 cm voldoende?

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-04-10 11:12:53

Dat wordt wel spannend. De boterkoek komt tijden het bakken wel wat omhoog. Iets hoger is beter.

Beantwoorden
Piet Stilkenboom 2022-06-06 21:48:12

Ik was op zoek naar een recept voor gemeberboterkoek, om te kijken hoe anderen die bereiden. Niets dan lof voor dit en andere recepten, alhoewel de recepten elkaar niet veel ontlopen qua (hoeveelheden) ingrediënten. Wat me wel steeds opviel was de oventemperatuur en de baktijd; die zijn over het algemeen laag en lang. Voor durfals onder de lezers; bak de boterkoek eens gedurende 8-10 minuten op 275 graden. Het verschil zal je verbazen.

Beantwoorden
PI
Andrea 2022-06-28 16:07:18

Mag ik vragen welke goede roomboter je dan aanraadt?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-07-04 10:43:52

Zelf heb ik geen vast merk, maar de lekkerste haal je bij een boerderijwinkel.

Beantwoorden
Aad 2022-07-30 13:47:09

Het beste is biologische boter van de meter en suiker bloem en ei dan is hij perfect

Beantwoorden
AA
Chantal 2022-06-29 10:19:24

Ik maak de koek nu met m'n cliënten op het werk. Echter kan ik 'm niet 6 uur laten afkoelen want dan is mijn dienst al voorbij. Zou het ook korter kunnen of laten afkoelen in de koelkast?

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-07-04 10:42:31

Hi. Je kan het ook versnellen in de koelkast of zelfs kort in de vriezer.

Beantwoorden
Aad 2022-07-05 09:31:34

Heb nog nooit zo lekker boterkoek gemaakt
Geweldig

Beantwoorden
AA
Sylvia 2022-07-30 08:03:53

Kan het ook met speltmeel gemaakt worden.

Beantwoorden
SY
Rutger 2022-08-01 10:31:21

Meel zou ik niet gebruiken, bloem kan wel. Speltbloem kan prima.

Beantwoorden
Mariëlle 2022-08-16 09:51:42

Hoi Rutger, in je recept staat; en/of halve citroen, rasp. Bedoel je het sap van een halve citroen en de rasp van een halve citroen of alleen de rasp? Ik wil graag een Amsterdamse boterkoek maken met citroen smaak, dat is jou recept, toch?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-08-18 13:27:07

Hoi. Alleen de rasp gebruik je door het deeg.

Beantwoorden
Jenny 2022-10-03 20:06:11

Heerlijke boterkoek. Id lekker zacht nog van binnen. Wel id vet maar oh zo lekker😊

Beantwoorden
JE
Anja 2022-10-11 12:08:24

Allereerst mijn complimenten voor je recepten en je boeken. Ik heb ze allemaal! Ze zorgen voor ontzettend veel bakplezier.
Bovenstaande boterkoek is heerlijk.
Wat mij echter opvalt is het volgende: in de wat oudere bakboeken die ik heb, wordt boterkoek altijd gebakken met harde boter. Je moet de boter dan in de bloem in stukjes snijden. In moderne recepten wordt altijd zachte boter gebruikt. Weet jij waarom dit is?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-10-17 08:42:56

Goede vraag. De exacte reden weet ik niet. Vaak wordt de harde boter door het deeg gemengd om het deeg kruimelig te maken, bijvoorbeeld voor een tartelette- of taartdeeg, voor een uiteindelijk zo knapperig mogelijk eindresultaat. Dat is bij boterkoek niet echt van belang. Zelf vind ik dit deeg het makkelijkst om te maken met zachte boter, vandaar dat ik voor deze methode heb gekozen.

Beantwoorden
Martine 2022-10-17 19:17:16

In één woord; GODDELIJK! Wat een heerlijke boterkoek! Doet me denken aan de boterkoek van mijn oma vroeger!

Beantwoorden
MA
Anaalse van haftu 2022-10-17 19:47:55

Heerlijke boterkoek alleen wel gebrek aan suiker jammer

Beantwoorden
AN
Wertol de resp 2022-10-17 19:50:37

Echt heel vies ik vond hem niet zo lekker omdat er…… GRAPJEEEE echt heerlijk! Nog een vraagje; wat nou als je 600 gram suiker hebt gedaan?

Beantwoorden
WE
Rutger 2022-10-26 15:57:21

Dan wordt ie wel heel zoet! Voor de echte zoetekauwen!

Beantwoorden
De Lange 2022-11-09 13:29:57

Hoi Rutger,
Even een vraagje. Als ik jouw boterkoek uit de Bakbijbel wil maken in kleine ronde aluminium vormpjes van 7-9cm doorsnede, krijg ik na ongeveer 20 min bakken op 170 een mooi koekje om te zien.
Alleen worden ze bros, doordat ze zo dun zijn natuurlijk. Denk max 1cm hoog.
Is het mogelijk op een of andere manier een smeuïge boterkoek te krijgen in de kleine vormpjes, waarbij ook de kleur mooi wordt?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-11-19 09:12:12

Hoi. Dat is heel lastig. Ze hebben die massa van de grote vorm nodig, dat is met kleinere versies eigenlijk bijna niet te doen. Je kunt ze proberen om heel heet en kort te bakken, maar hoe heet en kort precies weet ik (nog) niet.

Beantwoorden
Poulien 2022-11-12 20:09:24

Ik sprinkel er nog wat citroensap over na het bakken (als het te zuur wordt, doe ik daarna nog een klein beetje poedersuiker)
Superlekker!

Beantwoorden
PO

U kunt niet meer reageren.