Volg Rutger Bakt:

De perfecte boterkoek – recept

3 maart 2016 | Koek & koekjes, Recepten | 146 reacties

De lekkerste boterkoek

 

Deze boterkoek is echt mijn favoriet! Soms kan zelfgebakken boterkoek hard of droog zijn, maar dat is bij dit boterkoek recept zeker niet het geval! Net als die van de bakker is deze koek binnenin heerlijk smeuïg en aan de buitenkant nog licht knapperig. Superlekker! En hij is ook nog eens heel makkelijk om te maken! Zelf bak ik hem in een vierkante (brownie)vorm, omdat ik hem dan gemakkelijk in blokjes kan snijden, maar je kan hem ook prima in een boterkoekvorm bakken. Schrik niet van de hoeveelheden boter en suiker, die maken deze boterkoek nou juist zo lekker. En gebruik alsjeblieft goede roomboter, die is echt van groot belang voor de uiteindelijke smaak! Geniet van dit perfecte comfortfood! Wat trouwens ook heel lekker is om te bakken: deze variant met pecannotenspijs!

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 375 gr bloem
  • 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • ½ vanillestokje, merg en/of ½ citroen, rasp

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgeklopt

 

Bereiding: De perfecte boterkoek

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Je kunt ook een ronde (boterkoek)vorm gebruiken met een doorsnede van 22 centimeter. Neem liever geen springvorm omdat je dan kans hebt dat de boter gaat lekken tijdens het bakken.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Druk nadat de vorm 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

 

Foto: Harold Pereira

 

 

 

Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

146 reacties

  • Beantwoorden Linda 3 maart 2016

    Ik heb deze boterkoek vorige week voor het eerst gemaakt en hij is echt heerlijk en viel bij iedereen in de smaak. Lekker smeuïg en vol van smaak, precies zoals ik hm het lekkerst vind 🙂

  • Beantwoorden Sandra Bresser 3 maart 2016

    Een supergoed recept van een heerlijke boterkoek. Vorig week gemaakt. Alsof ie zo van de bakker kwam?

    • Beantwoorden Rutger 3 maart 2016

      Wat leuk om te horen! Thnx!

  • Beantwoorden Tinekebo 3 maart 2016

    Haha , 6 uur laten afkoelen . Grapje zeker ? Dan is ie al bijna op hier !

    • Beantwoorden Rutger 3 maart 2016

      Hij wordt wel lekkerder als de boter weer goed gestold is ☺

      • Beantwoorden germaine 4 maart 2016

        dan moet je er meteen twee maken om het verschil te proeven…..

  • Beantwoorden Miranda 3 maart 2016

    Er staat en of schil van een citroen. Wat is het beste?

    • Beantwoorden Rutger 3 maart 2016

      Ik vind het met vanille erg lekker, maar met citroenschil wordt hij iets frisser. Eigenlijk is het allebei lekker!

  • Beantwoorden Annie 3 maart 2016

    Oventemperatuur 170° – is deze temperatuur voor een conventionele oven of wordt hier altijd heteluchtoven mee bedoeld? Mij is aangeraden om altijd de oven goed voor te verwarmen en daarna te schakelen naar onderwarmte voor heteluchtoven. Maar of dit een goed advies is??

    • Beantwoorden Rutger 3 maart 2016

      Hoi! Ik heb alle recepten voor een conventionele oven geschreven. Hetelucht zou ik iets lager zetten. Alleen onderwarmte lijkt mij geen goed idee.

  • Beantwoorden Yvette Noorlander 4 maart 2016

    Hij staat in de oven! Alleen bij gebrek aan witte basterdsuiker heb ik lichte basterdsuiker gebruikt.
    Ik ben heel benieuwd naar het resultaat…..

    • Beantwoorden Rutger 4 maart 2016

      Dat zal vast ook heel lekker zijn!

    • Beantwoorden Maike 23 april 2017

      Met rietsuiker is ook erg lekker 🙂

  • Beantwoorden Monica 5 maart 2016

    Ik heb de boterkoek net uit de oven staat nu af te koelen hij ruikt echt heerlijk kan niet wachten om em te proeven!!!!

  • Beantwoorden Marije 5 maart 2016

    Hoi Rutger,

    Hoeveel blokjes haal je hier ongeveer uit?

    • Beantwoorden Rutger 6 maart 2016

      Het ligt eraan hoe groot je ze snijdt, maar 40-50 blokjes haal je makkelijk.

  • Beantwoorden Arja 8 maart 2016

    Gauw gaan bakken, de vorige was wat aan de droge kant.

  • Beantwoorden Carla korpershoek 9 maart 2016

    Rutger ik ga mijn man toch zo een plezier doen met deze boterkoek, dit recept wordt opgeslagen en nooit meer verwijderd, hij is echt heerlijk!!! Heb hem nog nooit zo lekker gehad???super bedankt rutger, heb al je boeken trouwens???

    • Beantwoorden Rutger 11 maart 2016

      Super leuk om te horen! Thnx!

      • Beantwoorden D.iny 18 juli 2017

        Mijn kleinkinderen vragen oma heb je nog die lekkere boterkoek, maar weer een gebakken.

  • Beantwoorden Laura 15 maart 2016

    Vorige week deze boterkoek gebakken, super lekker!

    Ik bak heel vaak iets, en omdat mijn vriend niet zo van de zoete dingen is gaan mijn baksels mee naar m’n werk.
    Nadat ik deze boterkoek gebakken had, en de opmerking kreeg dat ik alweer veel te veel had gemaakt, stelde ik voor dat ik deze ook weer mee naar m’n werk zou nemen. Nadat hij toch maar een stukje geproefd had, werd hier werd hevig op geprotesteerd! Deze moest ik maar thuis laten, want dan hadden we de rest van de week tenminste wat lekkers in huis 😉

    Missie geslaagd 🙂 thnx Rutger voor het recept!

  • Beantwoorden Marjolein Goetgeluk 15 maart 2016

    Deze boterkoek is echt de lekkerste die ik ooit zelf heb gemaakt! Dankjewel voor het recept, dit is een blijvertje?

    • Beantwoorden Rutger 16 maart 2016

      Wat leuk om te horen! Dankjewel!

  • Beantwoorden Pieta 28 maart 2016

    Dit is de lekkerste boterkoek die ik ooit gemaakt heb. Niet te zoet, niet te klef, niet te kruimelig, niet te hard… gewoon het perfecte recept. En de afkoelingstijd van zes uur was het wachten zeker waard. Heel erg bedankt. Dit recept wordt zeker bewaard. Bedankt.

  • Beantwoorden Marie-José 29 april 2016

    Vandaag deze Boterkoek gebakken, maar dan met rietsuiker, volkorenbloem 200 gr, amandelmeel 100 gr havermout 50 gr, kokos 25 gr en een vleugje gember, hij is goed gelukt en is heerlijk.

  • Beantwoorden Rien 4 mei 2016

    Ik heb jou boek de bakbijbel van mijn vrouw gehad met pakjesavond (als een kind zo blij) en heb al veel van jouw receptjes gemaakt, maar deze boterkoek blijft echt mijn favoriet! Trouwens… ook van alle visite.

    • Beantwoorden Rutger 7 mei 2016

      Superleuk om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Diny Albrechts 1 juni 2016

    Al verschillende keren de boterkoek gebakken, het is super lekker, nooit meer kopen maar zelf bakken

  • Beantwoorden Linda 8 juli 2016

    hoe kun je dit het beste bewaren (nadat het is afgekoeld), zodat het lekker vers blijft?

    • Beantwoorden Rutger 9 juli 2016

      Hoi! Je kunt hem luchtdicht op kamertemperatuur enkele dagen bewaren of invriezen.

  • Beantwoorden Shanna 17 juli 2016

    Hoi Rutger! Als ik de helft van dit recept wil maken, heb ik dan ook de helft van de baktijd nodig? Of blijft de baktijd gelijk?

    • Beantwoorden Rutger 17 juli 2016

      Hoi! Je hebt dan ook een kleinere bakvorm nodig, anders krijg je een dunne drogere boterkoek, en die is veel minder lekker! De baktijd blijft bij dezelfde dikte in een kleinere vorm ongeveer hetzelfde.

  • Beantwoorden Astrid keereweer 17 september 2016

    Ziet er super lekkker uit. Snel proberen. Ik heb toevallig van de week nieuwe Brownievorm gekocht van 20 bij 20. Kan geen toeval zijn. ???

    • Beantwoorden Rutger 19 september 2016

      Dat is vast geen toeval! Geniet er van!

  • Beantwoorden Ans Fonville-de Wit 24 september 2016

    Hai Rutger waar zet je de boterkoek in de oven midden of boven. wil hem graag gaan bakken want alles lukt altijd maar boterkoek is altijd een verrassing.

    • Beantwoorden Rutger 24 september 2016

      Hoi! Hij mag in het midden van de oven! Schrik niet als hij nog wat wiebelt als de baktijd voorbij is, dat hoort zo!

  • Beantwoorden Ans Fonville-de Wit 24 september 2016

    Nog niet gebakken.

  • Beantwoorden Danielle 13 oktober 2016

    Heb je ook een variant glutenvrij? Of
    Kan je de bloem vervangen door glutenvrije bloem?

  • Beantwoorden Cornelieke 15 oktober 2016

    Heb deze boterkoek nu al meerdere keren gemaakt omdat hij zo ontzettend lekker is. Ook als je hem eerder eet smaakt ie prima. We proeven altijd gelijk en de rest eten we de volgende dagen op. Veel verschil heb ik er eerlijk gezegd niet geproefd. Hoe dan ook, gewoon heerlijk!!

  • Beantwoorden Diana 16 oktober 2016

    Dit is echt de lekkerste boterkoek die ik heb gemaakt. Al vele andere geprobeerd, maar dit is echt de lekkerste. Nu ook al meerdere keren gemaakt. Super bedankt!

  • Beantwoorden Jolanda Granström 28 oktober 2016

    Nu moet ik het proberen. Ik woon in Zweden dus kan niet kopen. Zou me benieuwen hoe mijn kinderen en man er gaat vinden. Moet morgen naar de winkel om de ingrediënten en kopen spannend.

    • Beantwoorden Rutger 31 oktober 2016

      Succes! Ben benieuwd wat ze er van vonden!

  • Beantwoorden Corina 3 november 2016

    Ik heb de boterkoek met bruine basterd suiker gemaakt, de koek word wat donkerder van kleur maar is net zo lekker als met witte basterd!
    Het voordeel van de bruine basterdsuiker is dat het beter is voor onze gezondheid en dat het minder chemische producties heeft doorstaan! Het is maar een klein weetje!?

    • Beantwoorden Rutger 3 november 2016

      Wat leuk om te horen! Dankje! Heb je een artikel waar dat in staat? Heb er nog nooit van gehoor eigenlijk.

      • Beantwoorden Corina 2 februari 2017

        Ik heb het traject doorlopen van de obesitaskliniek en hier heel veel geleerd over alle chemische processen die sommige grondstoffen moeten doorstaan, hier werd ons uitgelegd over de bruine suiker en de processen die bruine suiker moet doorstaan om wit te worden! Hetzelfde geld voor alle margarine en halvarine merken, gewoon roomboter gebruiken, veel gezonder, het verhaal cholesterolverlagend is een fabeltje!

        • Beantwoorden Rutger 3 februari 2017

          Hoi Corina. Dankjewel voor je reactie. Ik kan het niet helemaal vinden in je reactie, maar voor boterkoek is echte boter wel het lekkerste. Anders zou het ook geen boterkoek meer zijn.

  • Beantwoorden Jose 17 november 2016

    De 6 uur wachten zijn begonnen? Dus vanavond stukje bij de koffie.
    Ik had een boterkoekvorm van 24 cm en heb hem 27 minuten in de oven gedaan.
    Ik hoop dat hij net zo lekker wordt als jouw blokjes!

  • Beantwoorden Jose 17 november 2016

    Toch alvast stukje genomen voor het eten, 6 uur zijn tenslotte om? En het is heeeeeerlijk!!!
    Het werkt dus ook goed met 24 cm vorm en iets kortere baktijd. Na het eten weer een stukje☺️

    • Beantwoorden Rutger 18 november 2016

      Leuk om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Jose 19 november 2016

    Toch nog even een vraagje, Rutger, over de heerlijke boterkoek: de structuur is wat korrelig, alsof de
    suiker niet goed is opgelost. Heb jij enig idee wat dat kan zijn of hoort het zo?
    Ik ben heel blij dat ik je blog heb ontdekt, alhoewel de weegschaal minder enthousiast is?
    Ik zal vast nog veel andere recepten van je proberen.

    • Beantwoorden Rutger 20 november 2016

      Hoi Jose! Dat korrelige herken ik niet zo, basterdsuiker lost over het algemeen goed op en zou je na het bakken niet terug moeten proeven. Ik durf je niet te zeggen hoe het kan komen.

  • Beantwoorden lizet 30 november 2016

    beste rutger,

    klopt het dat in jouw recept geen ei in het deeg gaat van de boterkoek?
    meeste recepten van boterkoek gaat 1 ei in.
    ik wil jouw versie graag maken maar wil zeker weten dat ik het goed doe ?

    gr lizet

    • Beantwoorden Rutger 30 november 2016

      Hoi Lizet! Dat klopt zeker! Ik heb er heel bewust voor gekozen om er geen ei door te doen, zo vind ik hem lekkerder. Alleen een losgeklopt ei voor het bestrijken van de bovenkant.

  • Beantwoorden lizet 30 november 2016

    oké helemaal duidelijk. ga de boterkoek morgen gelijk maken.

  • Beantwoorden Weekendleesdingenbla. – valhalla vertelt 17 december 2016

    […] en een keer gewone suiker in plaats van witte basterdsuiker en beide keren was ie zalig! HIER het […]

  • Beantwoorden Anita 17 december 2016

    Hi Rutger, boter koek gemaakt, fantastisch. Ik zit in Nieuw Zeeland en in de wijde omgeving, nul boterkoek. Bedankt voor je website, love it.

    • Beantwoorden Rutger 19 december 2016

      Superleuk om te horen! Dankjewel!

  • Beantwoorden Annemarie 13 januari 2017

    Beste Rutger, de perfecte boterkoek is niets teveel gezegd. Het beste recept ooit voor boterkoek. Wat is ie goddelijk!! En ook mijn man en twee dochters van 8 en 10 kunnen er geen genoeg van krijgen! Dank voor dit recept. Ik ga snel kijken bij je andere recepten.

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2017

      Wat goed om te horen! Dankjewel! Veel bakplezier!

  • Beantwoorden Marijke 15 januari 2017

    Klopt het dat er na het bakken een sloot van gesmolten boter om de koek heen zit?

    • Beantwoorden Rutger 16 januari 2017

      Nee dat klopt zeker niet!

  • Beantwoorden Joke 15 januari 2017

    hallo Rutger, kan ik ook vanille extract gebruiken in plaats van een stokje, of word de boterkoek dan te nat.

    • Beantwoorden Rutger 16 januari 2017

      Dat kan prima, alleen is de smaak met het pure merg voor deze boterkoek het lekkerste!

  • Beantwoorden Joke 18 januari 2017

    dank je wel,ik ga het stokje gebruiken.

  • Beantwoorden Moon 22 januari 2017

    Nog nooit is mijn boterkoek gelukt tot dat de bakbijbel op mijn pad kwam….
    Overheerlijk en supergoed gelukt vooral de citroen erin is echt een aanrader
    Rutger bedankt…?

    • Beantwoorden Rutger 23 januari 2017

      Graag gedaan! En heel leuk om te horen!

  • Beantwoorden Juliette 25 januari 2017

    Boterkoek met walnoot-caramelvulling wil ik graag maken maar kan er geen recept van vinden. Kan ik dit recept gebruiken voor de boterkoek en zelf caramel maken en met walnoten tussen 2 delen doen? Alvast bedankt voor dit recept

  • Beantwoorden Corine 27 januari 2017

    Ik heb hem al 2 keer gemaakt, en hij is echt heerlijk!
    Ik ga zeker een kijkje nemen bij andere recepten.
    Maar nu heb ik een vraagje, kan ik in plaats van basterdsuiker ook stevia of natrena gebruiken?
    We hebben 2 kinderen waar we mee op moeten letten met suikers.

    • Beantwoorden Rutger 1 februari 2017

      De suiker is wel heel belangrijk voor de structuur van deze boterkoek, ik denk niet dat je die ook zo lekker krijgt met de zoetstoffen die jij noemt.

      • Beantwoorden Henriette 27 oktober 2017

        Ik houd niet van boterkoek, maaaarrrr WEL van deze!
        Super lekker. Ik heb er geraspte verse gember door gedaan. Zalig. En 6 uur afkoelen….. Euh na 1 uur konden we niet meer wachten.

  • Beantwoorden Hilda 19 februari 2017

    Hoi Rutger, ik zou graag bakgember toe willen voegen. Weet alleen niet hoeveel en hoe ik het moet toevoegen, heb jij een tip…..

    • Beantwoorden Rutger 20 februari 2017

      Hoi. Dat is heel erg smaakafhankelijk. Sommige mensen houden heel erg van veel gember, anderen vinden het al snel te sterk van smaak. Ik zou zelf ongeveer 8 bolletjes bakgember in kleine stukjes snijden en die over de boterkoek verdelen voordat deze de oven in gaat.

      • Beantwoorden Hilda 20 februari 2017

        dank je voor de info, ik ga de helft met gember doen en de andere helft zonder, zo kunnen we proeven wat ons het lekkerste smaakt.

  • Beantwoorden Glenda 22 februari 2017

    Gister de boterkoek gebakken in de airfryer. Recept aangehouden en vaktijdschrift teruggebracht naar 15 minuten. Vorm van 20 cm. Heerlijk, goed gelukt.

    • Beantwoorden Rutger 25 februari 2017

      Wat leuk om te weten dat je hem daar ook in kan bakken!

  • Beantwoorden Bertina 23 februari 2017

    Hallo Rutger,

    Morgen ga ik de boterkoek bakken. Ik kan evenwel hier in Roemenie geen basterdsuiker krijgen. Is gewone suiker ook goed?

    Ten tweede: je schrijft dat je de vorm moet invetten EN met bakpapier moet bekleden. Is dat niet dubbelop en moet het geen OF zijn?
    Dank alvast voor je reactie. Bertina

  • Beantwoorden Tessa 27 februari 2017

    Hoi Rutger,

    Dit is echt de aller lekkerste boterkoek!! Ik heb hem 2 weken geleden gemaakt, en deze week mooi nog een keer! Levert veel complimenten op.

    Ook heb ik sinds kort een Kitchen Aid waar ij zielsgelukkig mee ben. Alleen vraag ik mij af welk opzetstuk het best is om suiker en boter samen te mengen. Wel gewoon de platte menghaak en dan af en toe de boter even van de randen en uit de haak schrapen? Of heb jij nog goede tips hiervoor?

    • Beantwoorden Rutger 28 februari 2017

      Hoi! Wat leuk om te horen. Zelf gebruik ik de flexbeater, een platte menghaak met silicone randjes eraan, die houden de kom schoon. Ideaal!

  • Beantwoorden Mariska 28 februari 2017

    Kan je de boterkoek ook invriezen?

    • Beantwoorden Rutger 28 februari 2017

      Zeker! Dat kan heel goed!

  • Beantwoorden Marieke van der Molen 22 maart 2017

    Zou ik de boterkoek ook kunnen maken met zelfgemaakte ghee (roomboter waar de lactose uit is gehaald)? En wat is volgens jou een goede roomboter?

    • Beantwoorden Rutger 23 maart 2017

      Ik denk dat het wel kan met ghee, maar zeker weten doe ik het niet. Het merk boter is heel persoonlijk, wat sommige lekker vinden is voor anderen soms weer minder favoriet.

  • Beantwoorden Anne 23 maart 2017

    Erg lekker, wel wat aan de zoete kant.
    Wel heb ik altijd ruzie met het ei wat erover heen moet, wordt altijd zo’n vel.
    Heeft iemand daar nog een tip voor om het meer samenhangende te maken?

    • Beantwoorden Rutger 27 maart 2017

      Hoi Anne,
      Je kan het ei ook loskloppen met een beetje (1 à 2 eetlepels) melk, room of water. Dan wordt het iets minder een vel. Heb je met een vork goede strepen erin getrokken na het met ei bestrijken? Dat voorkomt ook dat het een vel wordt. De suiker kan je iets verminderen als je de koek te zoet vind.

  • Beantwoorden Anne 29 maart 2017

    Hoi, bedankt voor de tip. Ga hem zeker nog een keer maken en dan neem ik het mee..

  • Beantwoorden Natalie 29 maart 2017

    De boterkoek staat ‘as we speak’ af te koelen…..als hij net zo smaakt als hij ruikt mmmmmmm.
    Ook vanmiddag de spijs gemaakt voor de aardbeiensloffen die voor vrijdag op het programma staan; ben benieuwd!

  • Beantwoorden Review: De Bakbijbel - 2WMN 6 april 2017

    […] eerste recept dat ik maakte uit de Bakbijbel was Rutgers boterkoek (ook online te vinden). Van mijn vriendin Martina had ik al gehoord dat ‘ie goddelijk was en daarnaast ook heel […]

  • Beantwoorden Monique 21 april 2017

    Hoi Rutger,

    Dank voor dit heerlijke recept.
    Mijn dochter van 10 heeft hem gister alleen gemaakt voor een bakwedstrijd op school .
    Ze heeft vandaag de 1e prijs gewonnen van de klassieke boterkoeken.
    In de jury zat een ouder met een eigen restaurant en vertelde haar dat de boterkoek restaurantwaardig was.
    Trotser kon ze niet meer worden.
    Op naar de volgende recepten. ?

    • Beantwoorden Rutger 23 april 2017

      Wauw! Dat is superleuk om te horen! Gefeliciteerd! En eerlijk gezegd ben ik er ook heel blij mee!

  • Beantwoorden Eileen 28 april 2017

    Hallo Rutger,

    Kan ik het mengen gewoon met de mixer doen of moet ik de deeghaken gebruiken?
    Alvast bedankt voor je reactie!

    groetjes
    Eileen

  • Beantwoorden andre 6 mei 2017

    ik heb hem vandaag voor de 2e x gebakken. met vanillesuiker , citroen en vanileextract erin. dat maakt hem nog lekkerder vindt ik! thanx het is een geweldig recept!

    • Beantwoorden Rutger 9 mei 2017

      Superleuk om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Sabine 17 juni 2017

    Klinkt heerlijk. Maakt het nog uit of je gezouten of ongezouten roomboter gebruikt?

    • Beantwoorden Rutger 19 juni 2017

      Zelf gebruik ik altijd ongezouten boter, dan kun je zelf de hoeveelheid zout toevoegen die voor het recept geschikt is. (in dit geval dus 1/4 tl)

  • Beantwoorden Sidney 27 juni 2017

    Rutger kan je er misschien een topping op doen?

    • Beantwoorden Rutger 28 juni 2017

      Je kan er noten, gember of stukjes appel op doen. Allemaal erg lekker!

  • Beantwoorden Sidney 27 juni 2017

    En het is een leuk, lekker recept. Ik ben 12 en gebruik het voor de Fancy Fair (Voor het goed doel Duchenne)
    Bedankt, Rutger

    • Beantwoorden Rutger 28 juni 2017

      Superleuk om te horen! Heel veel succes met de Fancy Fair!

  • Beantwoorden Sidney 27 juni 2017

    #Love Cooking 🙂

  • Beantwoorden Frans Krassenurg 19 juli 2017

    Echt het beste boterkoek recept!! Ook lekker met walnootspijs gevuld. Ik neem hem vaak als presentje mee al ik ergens op bezoek ga. Dit is altijd een succes!

    • Beantwoorden Rutger 19 juli 2017

      Super tof om te horen! Klinkt heerlijk met walnotenspijs ook!

  • Beantwoorden Joke 23 juli 2017

    Ik heb de boterkoek gistern voor het eerst gemaakt.
    En wat is hij mooi gelukt., hij smaakt zoals ik nog nooit een boterkoek heb gegeten.
    Bedankt Rutger voor het recept!!

  • Beantwoorden patricia 24 juli 2017

    Hoi rutger
    Vorige week hadden we familiedag en ik zou voor de koek zorgen.
    Na wat gegoogeld te hebben kwam ik gelukkig bij jou uit.
    Ik heb 3 soorten koek gemaakt: ijzerkoekjesboterkoek, muffins met zelfgeplukte bessen én jouw boterkoek!! En die was geweldig lekker én een groot succes!
    Dank je wel voor het delen van zo veel lekkers. Ik ga nog meer van jouw reepten uitproberen.

    • Beantwoorden Rutger 25 juli 2017

      Super om te horen! En ik ben wel heel benieuwd wat ijzerkoekjesboterkoek is! Kan je daar wat meer over zeggen? Of heb je er een recept van?

      • Beantwoorden Patricia 12 augustus 2017

        Hoi rutger
        Ijzerkoekjes zijn typische koekjes uit Vlaardingen. Deze koekjes worden op een speciale ijzeren plaat gebakken. De ingrediënten zijn geheim. De meel wordt verkocht via een molen in Vlaardingen. je steekt met een speciale steker de koekjes uit.
        Deze koekjes worden per stuk verkocht.
        Mocht je interesse hebben dan geef ik je de naam v d molen door.

        • Beantwoorden Rutger 16 augustus 2017

          Hoi! Wat leuk! Ik ben er zeker benieuwd naar!

  • Beantwoorden Natasja 26 juli 2017

    Hallo Rutger, ik wil vandaag de boterkoek bakken maar ik heb een brownie vorm van 30-20. Kan dat ook of wordt hij dan te dun? Ben erg benieuwd na zulke lovende reacties!

    Groetjes,
    Natasja

    • Beantwoorden Rutger 27 juli 2017

      Hoi Natasja! Het kan zeker, maar dan moet je wel de hoeveelheden x 1 1/2 doen. Anders wordt de koek inderdaad te dun en mis je de lekkere structuur!

  • Beantwoorden Dennis 30 juli 2017

    Eindelijk een bitterkoekjes recept gevonden die lijkt op de koek die mijn Oma maakte toen ik klein was. Gister gemaakt en de helft is al op. Ik ga veel meer van je heerlijke recepten maken. Rutger….je hebt er weer een fan bij 😋

    • Beantwoorden Rutger 31 juli 2017

      Superleuk om te horen! Veel bakplezier!

  • Beantwoorden Stefan 14 augustus 2017

    Ik vond de boterkoek zo lekker. Ik heb inmiddels een bakblik van 36×26 cm gekocht en alle ingrediënten keer 2,5 gedaan. Ik heb mijn vriezer inmiddels vol met boterkoek en brownies liggen 😉 altijd handig als er visite komt.

    • Beantwoorden Rutger 16 augustus 2017

      Supertof! Klinkt als een heel lekker idee!

  • Beantwoorden Karin 16 augustus 2017

    Ik heb ooit geexperimenteerd met een deel amandelmeel en rozemarijn. Ontzettend lekker, vooral de korst en die heerlijke zweem van het rozemarijn, maar de verhoudingen waren heel lastig te bepalen (mede omdat ik geen amandelmeel had en de amandelen fijnmaalde -> olie en dus weer meer ‘droog’ nodig). Heb jij een tip voor juiste verhoudingen? Of kan je een variant recept plaatsen? 😉

    • Beantwoorden Rutger 23 augustus 2017

      Dat kan ik zonder het uit te proberen ook lastig zeggen! Maar wellicht dat ik er binnenkort een recept voor kam bedenken.

  • Beantwoorden Jet 23 augustus 2017

    Geweldige Boterkoek!!! Gevuld met notenspijs gemaakt, echt perfect! Je moet niet te veel lekkere dingen op fb zetten…….. 😉😉😉

  • Beantwoorden Petra Blok 26 augustus 2017

    Vraagje over de boterkoek, je gebruikt bloem maar welke is dan het beste misschien de Zeeuwse bloem?

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Zelf gebruik ik altijd de gewone patentbloem uit de supermarkt en dat geeft een heerlijk resultaat!

  • Beantwoorden kelly 26 augustus 2017

    De boterkoek viel hier in Engeland zo goed in de smaak dat mijn Italiaans huisgenoot er zelfs over heeft gedroomd. Dit weekend maar weer eentje gebakken! 🙂

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Wauw! Dat is heel tof! Als er Italianen over mijn boterkoek gaan dromen is dat wel een compliment geloof ik!

  • Beantwoorden Marian van Noort 6 september 2017

    Ha Rutger,
    Gisteren heb ik samen met mijn kleindochter de boterkoek gebakken. Wat een heerlijk recept. De koek smelt op je tong!
    In een vorige reactie (van Patricia) zie ik een opmerking over ijzerkoekjes. Die had ik net vorige week gebakken. Ik ben opgegroeid in Vlaardingen en heb deze koekjes vaak gegeten. Je hoeft niet perse naar de molen om de koekjesmix te kopen. Op de website ijzerkoekjes.nl vind je het recept en je kan daar een ijzer bestellen en een boekje over de geschiedenis van het ijzerkoekje. In het boekje staan ook wat variaties op de recepten. Maar misschien weet jij er zelf wel een variant op te bedenken.
    Veel succes met je nieuwe boek!
    Marian

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Wat leuk om te horen! Dankjewel! Ik ga er naar kijken!

  • Beantwoorden Jennifer 8 september 2017

    Na alle lovende reacties hierboven gelezen te hebben, besloot ik dat ik deze boterkoek écht een keer moest gaan maken. Hij staat nu af te koelen, maar ik heb er al stiekem een hoekje van gesnoept. Dat was al heerlijk! Dus dat beloofd wat.

  • Beantwoorden Lieke 18 september 2017

    Dit is serieus de beste boterkoek die ik ooit uit de oven heb “getoverd”. De citroen erin vond ik heerlijk en mijn mede proevers ook. Kun je voor de vanille variant ook extract gebruiken? En hoeveel dan? Het is even geduld hebben na het bakken, maar dat is het meer dan waard, bedankt Rutger!

    • Beantwoorden Rutger 18 september 2017

      Heel tof om te horen! Je kunt ook 1-2 tl vanille-extract gebruiken!

  • Beantwoorden Judith 20 september 2017

    Voor de tweede jeer deze maand staat ie in de ovwn! Wat een top boterkoek! Niet te versmaden 👍. En een hit bij mijn zoon. Hij had stuk mee naar school en kreeg bestelling mee van vriendjes. Hahaha.

    • Beantwoorden Rutger 25 september 2017

      Dat is echt heel leuk om te horen! Fijn dat iedereen er zo van geniet!

  • Beantwoorden Mirjam 8 oktober 2017

    Kun je de boterkoek ook in dubbele portie in één bakblik van 20×40 maken? Of wordt hij dan in het midden niet gaar? We horen graag van je #tracterenindeklas

    • Beantwoorden Rutger 11 oktober 2017

      Dat kan zeker! Zelf bak ik hem dan wel altijd een paar minuten langer, wat neer komt op de volle 40 minuten.

  • Beantwoorden Linda van Vliet 13 oktober 2017

    Heerlijke boterkoek, Rutger. Ik heb hem nu een paar keer gemaakt en het is elke keer een succes. Wel doe ik, omdat we dat zo lekker vinden, de helft bedekken met schijfjes gember.

    • Beantwoorden Rutger 16 oktober 2017

      Dat klinkt heerlijk! Tof om te horen!

  • Beantwoorden Eric Meijers 20 oktober 2017

    Vandaag voor de zoveelste keer weer de Boterkoek gemaakt. Deze valt erg goed in de smaak en heb deze dan vandaag ook gemaakt om kado te geven!!!

    • Beantwoorden Rutger 23 oktober 2017

      Superleuk om te horen! Lekker cadeau!

  • Beantwoorden Gerline 25 oktober 2017

    Vandaag je boterkoek gebakken. Nog niet geproefd, want de 6 uren waren nog niet om (dat was wel heel moeilijk hoor!). Ik ben erg benieuwd want wij houden niet van droge koek dus hoop echt dat ik eindelijk een lekkere smeuïge boterkoek heb gevonden.
    Maar één probleempje (ik las dit ook al bij iemand anders…) het ei bovenop werd een dik vel! Brrr… ik heb er maar zo veel mogelijk van af gepeuterd. En ik had nog wel op aanraden er wat melk bij geklopt en lang geklopt… Gebruik je het HELE ei, of enkel genoeg om een dun laagje over de boterkoek te smeren??

    • Beantwoorden Rutger 30 oktober 2017

      Heb je met een vork er strepen doorheen getrokken nadat je het met ei had bestreken? Dat voorkomt dat het een vel wordt.

      • Beantwoorden Gerline 30 oktober 2017

        Ja, met een vork strepen gezet maar die verdwenen gewoon in het ei… mogelijk teveel ei er op gehad??
        Nadat ik het vel er af had geschrapt was hij wel heerlijk! Ik heb bruine suiker gebruikt ipv witte basterd omdat we dat hier niet hebben. Is daar mogelijk een goede ‘substitution’ voor? Want ik geloof inderdaad dat het bijdraagt aan het lekkere smeuïge… (de Applecake was namelijk met het gebruik van gewone suiker ook droger, en dat is nou net zonde…). Ergens gelezen over wat honing erbij, is dat een optie??

        • Beantwoorden Rutger 2 november 2017

          Dan klinkt het inderdaad alsof het een te dikke laag was. Het ei hoeft niet op hoor! Denk dat je er maar een eetlepel van gebruikt. Als je het kunt krijgen zou ik gewoon basterdsuiker gebruiken, dat geeft het lekkerste resultaat.

          • Gerline 2 november 2017

            Aha, dan zit daar dus het probleem – té veel ei. We gaan het nog een keer proberen.
            En nee, witte basterdsuiker is hier in Amerika helaas niet verkrijgbaar… wat nu?? Heb wat zitten zoeken en Caster sugar gevonden (schijnt superfijne snel-oplosbare suiker te zijn.) is dat wat?

          • Rutger 6 november 2017

            Dat is inderdaad de beste vervanger dan!

          • Anita 6 november 2017

            Hi Gerline, ik zit in New Zealand en we hebben hier geen witte basterd suiker. Maar wel soft brown sugar. In plaats van wit is het bruin en hetzelfde als basterd suiker.

  • Beantwoorden Chiel 12 november 2017

    Prima recept, de bovenkant is mooi knapperig geeindigd, terwijl de binnenkant nog steeds smeuiig was. Wat is trouwens de beste manier om de onderkant ook een beetje bruin te krijgen? Bij mij was deze nog steeds erg vet en licht, ondanks dat de koek bijna 40 minuten in de oven is geweest.

  • Laat een reactie achter