Dit basisrecept voor koekjes is eigenlijk heel eenvoudig en makkelijk om te bakken, maar zo lekker. Ze smaken echt alsof ze zo van de banketbakker komen. Als ik hier eenmaal van begin te eten, dan duurt het vaak een halve koektrommel voordat ik ermee kan ophouden. De koekjes lijken wat op zandkoekjes, maar door de toevoeging van baking soda rijzen ze net wat anders waardoor ze heerlijk knapperig zijn. De frisse smaak van de citroenrasp en het knapperige amandelschaafsel bovenop maken dit koekje onweerstaanbaar. Je kunt het deeg in verschillende vormen snijden of uitsteken, het is maar net wat je leuk vindt! Het koekjesdeeg is trouwens ook heel goed in te vriezen, zodat je op een later moment heel makkelijk en snel verse koekjes kunt bakken! Check hier hoe je deeg makkelijk kunt uitrollen!

koekjes-amandelschaafsel
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 200 gr boter
  • 160 gr witte basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ½ tl zout
  • ½ tl zuiveringszout (baking soda)
  • Verder nodig
  • bloem, voor het uitrollen
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 gr amandelschaafsel
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Koekjes bakken recept

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang, zodra er een bal van het deeg gevormd kan worden is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C. Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 á 5 millimeter. Steek koekjes uit het deeg met een vorm naar keuze en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de koekjes met losgklopt ei en bestrooi ze daarna met het amandelschaafsel. Bak de koekjes in 13-18 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: In plaats van amandelschaafsel kun je ook andere gehakte noten gebruiken of kleine parelsuiker (zoals die op de Jan Hagel).

koekjes-bakken

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (22)
Hanneke Willemsen 2016-03-03 19:02:58

Ik denk dat het middels een jaar geleden is dat ik voor het eerst een recept van jou heb gemaakt. Via Uit Paulines Keuken las ik over jouw brownies. Sindsdien gebruik ik dat recept bijna iedere maand en ik maak er iedereen blij mee. Tof dat je nu deze site hebt. Hij ziet er goed uit! Ik ga dit weekend die chocolade fudge taart maar eens proberen.

Beantwoorden
HA
Rutger 2016-03-03 21:54:53

Wat leuk om te lezen! Veel bakplezier!

Beantwoorden
Christel 2016-04-13 19:59:34

Niet te moeilijk dus ik ga ze zeker maken ☺️

Beantwoorden
CH
Margreth 2016-04-14 13:38:51

oeh ik denk dat ik deze van de week ga maken lekker :)

Beantwoorden
MA
Elise 2016-10-15 23:40:22

Waar koop ik die baking soda in Frankrijk ?
Wie weet hoe het heet in het Frans ?

Beantwoorden
EL
esther 2018-03-30 15:35:30

je kan het ook in nederland kopen

Beantwoorden
ES
Monique 2016-10-16 11:02:27

Misschien bicarbonate de soude?

Beantwoorden
MO
Yvonne 2016-10-22 17:01:47

Hallo Rutger,
Bak je de koekjes met boven- en onderwarmte of hetelucht?

Beantwoorden
YV
Rutger 2016-10-25 13:51:20

Hallo Yvonne. Alle recepten op mijn site zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte.

Beantwoorden
Carly de Boer 2016-10-26 16:31:15

Hallo Rutger,
Gebruik je ook het sap van die halve citroen of alleen de rasp?
Verder denk ik dat zelfs ik die koekjes kan maken. Lijkt me heerlijk.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-10-27 18:10:54

Hoi Carly! Alleen de rasp gebruik ik. Veel bakplezier!

Beantwoorden
Jose 2016-11-23 16:10:21

Rutger, hoeveel koekjes haal je uit dit recept.
Dan weet ik hoe groot of klein ik ze moet maken.
Lijkt me een lekker koekje.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-11-25 18:02:17

Hoi! Ik heb de tel niet bijgehouden, maar het is een lekkere koektrommel vol :)

Beantwoorden
Jose 2016-11-28 16:01:43

Mooi, ik ga ze nu maken, want mijn trommel is leeg?

Beantwoorden
JO
Petrie steenbakkers 2017-03-14 18:52:31

Ik heb pas n mooie koektrommel gekocht uit Frankrijk nou daar passen n hoop koekjes in of ze er lang in blijven dat is de vraag?

Beantwoorden
PE
Rutger 2017-03-15 06:46:06

Bij mij houden ze het nooit heel lang vol :)

Beantwoorden
Nadiya 2017-06-19 17:15:44

Hallo rutger ik heb het deeg gemaakt hoelang kan ik het deeg bewaren wil ze namelijk pas vrijdag afbakken

Groetjes

Beantwoorden
NA
Rutger 2017-06-26 13:31:37

Hoi! Je kunt het deeg prima een paar dagen in de koelkast bewaren, of zelfs invriezen voor nog later gebruik.

Beantwoorden
mar 2017-08-17 13:59:09

ik wil de suiker weglaten. alleen een zakje vanille suiker en wat stevia gebruiken. kan dit ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-08-23 17:26:04

Dat gaat niet lukken. Suiker zorgt namelijk ook voor de structuur en de knapperigheid in koekjes. Dat gaat met stevia niet lukken.

Beantwoorden
Miran 2017-10-03 12:58:39

Superlekker, heb alleen lichtbruine basterd suiker gebruikt ipv witte basterdsuiker. Leuke ochtend activiteit samen met mijn 3 jarige dochter. Als je het resterende deeg invriest hoelang vantevoren moet je het dan uit de vriezer halen?

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-10-11 12:22:27

Je kunt het een dag van tevoren in de koelkast leggen en dan 30 minuten voor je gaat bakken op kamertemperatuur laten komen.

Beantwoorden
Andrea 2017-10-04 10:13:05

Gisteren heb ik deze heerlijke koekjes gebakken. Alles precies opgevolgd maar de koekjes werden niet helemaal hard. Wel het buitenste randje maar niet het binnenste gedeelte.
Weet je misschien hoe dat komt?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-11 12:20:14

Je zal ze waarschijnlijk wat langer moeten bakken, zodat de binnenkant ook goed gaar is. En leg ze na het bakken op een rooster, zodat de condens kan ontsnappen tijdens het afkoelen.

Beantwoorden
Gin 2018-03-01 13:40:46

Hoi Rutger,

Is er van dit recept door toevoeging van cacao ook chocolade koekjes te maken? Zo ja, hoeveel cacao moet er dan bij? Super site!

Beantwoorden
GI
Rutger 2018-03-04 21:28:35

Zeker! Ik zou dan 15-20 gram van de bloem vervangen door cacaopoeder.

Beantwoorden
Yvonne de veer 2018-06-06 11:29:21

Hoi rutger kun je het deeg ook rollen als een worst en dan plakken snijden

Beantwoorden
YV
Rutger 2018-06-10 12:30:42

Dat kan heel goed ja. Ik zou het dan na het kneden gelijk tot een rol vormen, deze inpakken in plasticfolie en laten opstijven in de koelkast.

Beantwoorden
mariella 2019-02-13 14:48:34

is dit deeg ook geschikt voor als ze uitgestoken zijn er een figuur op stempelen en zoja hoe doe je dit best mvg

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-02-17 19:40:44

Daar zou ik dit recept voor gebruiken: https://rutgerbakt.nl/koek-recepten/recept-anijskoeken/

Beantwoorden
Marianne 2019-11-05 13:57:27

Hoi Rutger! Kan ik de baking soda ook vervangen door bakpoeder? Hoeveel adviseer jij dan daarvan te gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-11-11 13:13:33

Ik zou dan 1-1 1/2 tl gebruiken.

Beantwoorden
judit 2020-02-27 15:55:16

Hoi Rutger, is
Vraagje 170 graden ook voor de hete lucht oven de juiste temperatuur?

Beantwoorden
JU
Rutger 2020-03-03 10:46:16

Hoi. Alles over de oventemperaturen lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Thea van dijk 2020-04-19 16:57:40

THEA,
dag Rutger,
Ik verdraag geen gluten. Kan ik het ook maken met havermeel?

Beantwoorden
TH
kaas 2021-10-25 16:14:35

het kan met kaas

Beantwoorden
KA
Rutger 2020-04-20 15:24:27

Dat heb ik met dit recept nog nooit geprobeerd, dus kan ik geen antwoord op geven.

Beantwoorden
Claudia 2020-09-30 10:00:39

Super makkelijk en lekker recept!

Beantwoorden
CL
José 2021-01-29 19:45:44

Kan je ipv basterdsuiker ook gewone fijne kristalsuiker gebruiken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-02-01 11:18:32

Dat kan prima!

Beantwoorden
Truus 2022-06-27 13:30:43

Hoi Rutger kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?

Beantwoorden
TR

U kunt niet meer reageren.