Dit is één van de lekkerste desserts die ik sinds tijden gebakken heb! Door de hazelnootpraline die in het beslag gaat is het alsof je één grote bonbon eet. Echt heel lekker! De chocolade moelleux wordt ook wel een lavacakeje genoemd. Als je er van begint te eten weet je ook gelijk waarom; de warme vloeibare vulling stroomt als lava uit het cakeje. Die vloeibare kern van de moelleux ontstaat doordat de buitenkant sneller gaar wordt dan de binnenkant. Ik gebruik het liefst bakringen van metaal voor, die geleiden de warmte beter en sneller dan vormpjes van aardewerk. Als je metalen ringen gebruikt, kun je met een spatel de moelleux met ring en al op een bord zetten voordat je de ring verwijdert. In plaats van deze versie met praline kun je ook gaan voor de moelleux met sinaasappel of deze smeltende chocoladecakejes met karamel!

chocolademoelleux met hazelnootpraline
Ingrediëntenlijst
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Chocolade moelleux met praline

Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer dit door tot de chocolade gesmolten is. Klop in een kom de eieren, de eidooiers, de hazelnootpraline en het zout licht op. Spatel de bloem erdoor en meng als laatste het chocolademengsel erdoorheen. Laat het beslag minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 210 °C. Vet 4 bakringen in met boter en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Vul de ringen voor 2/3 met het beslag en bak de moelleux 10 tot 14 minuten, tot de bovenkant net gestold is.

Laat de moelleux uit de oven 2 minuten rusten en stort ze vervolgens op een bordje. Serveer ze warm, het liefst met een bolletje vanille-ijs erbij.

Dit bericht is gesponsord door Bouwhuis.com

chocolademoelleux met hazelnootpraline

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Lianne 2016-06-15 10:02:46

Ziet er heerlijk uit zeg! Wil ik altijd nog een keertje proberen. :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-06-17 12:45:41

Zeker doen! Het is super lekker!

Beantwoorden
Joke Sophia 2016-06-15 17:34:52

Rutger dank voor alle overheerlijke recepten en alle moeite die jij je geeft zodat wij ook thuis je gerechten na kunnen maken, omdat je het zo duidelijk en eenvoudig uitlegt! Met een harteljjke groet, Joke Sophia

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-06-17 12:45:24

Heel graag gedaan! Wat leuk om te horen!

Beantwoorden
Anastasia 2016-12-14 16:06:13

Hallo Rutger,
Wat is callebaut hazelnoot praline? is dat een pasta?
Kan je ook wat anders er voor in de plaats gebruiken.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-12-15 21:15:04

Hoi! Als je erop klikt kom je bij het product. Bij dit recept heb ik geen alternatieven voor de pasta.

Beantwoorden
Anastasia 2016-12-16 09:52:46

Hallo Rutger, ja ik heb het gelezen maar ze hebben alleen potten per kilo dat is wel een beetje veel, jammer het lijk mij wel een lekker recept.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-12-16 10:54:43

Dat klopt ja, maar ze zijn inderdaad echt de moeite waard~!

Beantwoorden
Anastasia 2016-12-23 16:35:47

Hallo Rutger kan ik ook de hazelnootpralinépasta van het recept van jou hierin gebruiken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-12-23 19:24:38

Dat kan prima!

Beantwoorden
Anastasia 2016-12-24 14:11:31

dank je wel dan ga ik dat eerst proberen. Fijne Kerstdagen!

Beantwoorden
AN
Marieke 2016-12-24 18:58:05

Hoi Rutger,
Hoeveel gram suiker gebruik je in dit recept? In de beschrijving heb je het er wel over (om toe te voegen) maar in je ingrediëntenlijstje staat het er niet bij.
Ook 75 gram, net als in de andere lavacake-recepten?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-25 14:01:57

Hoi! Excuus! Dat was een foutje in de bereiding. In de praline zit al genoeg suiker, dus je hoeft geen extra suiker toe te voegen.

Beantwoorden
Merel 2017-10-15 15:46:18

Rutger, kan ik hiervoor ook een muffinvorm voor gebruiken?

Beantwoorden
ME
Rutger 2017-10-16 10:49:41

Het kan, maar ze zijn er wel heel lastig uit te krijgen.

Beantwoorden
Jelly 2022-04-11 21:07:47

Hallo Rutger,dit recept wordt gebakken maar er wordt voor gewone chocolademousse rauwe eieren gebruikt deze worden niet verhit, is het dan niet gevaarlijk qua bacterieën?

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-04-13 14:32:10

Er staat ook een disclaimer bij die chocolademousse, dat het minder geschikt is voor mensen in risicogroepen.

Beantwoorden
erik 2022-10-05 10:53:51

het ziet er heel lekker uit

Beantwoorden
ER

U kunt niet meer reageren.