Bij het bedenken van de recepten voor mijn eerste boek ben ik heel lang op zoek geweest naar het lekkerste brownierecept. Ik heb ze toen zeker wel tien keer gebakken, steeds met wisselende verhoudingen en baktijden, met als resultaat de voor mij ultieme brownies. Knapperig van buiten en zacht en fudgey van binnen. Het leuke van deze brownies is dat je van alles door het beslag heen kan mengen. Ik vind het zelf heel leuk (en lekker) om er stukjes candybar doorheen te doen. Voor de brownies in dit recept heb ik Snickers gebruikt, maar het kan werkelijk met iedere reep. Wat trouwens ook heel lekker is zijn bonbons met praliné-vulling door het browniebeslag!

Brownies met je favoriete candybar!
Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 225 gr boter
  • 115 gr pure chocolade (met een hoog cacaopercentage; zelf gebruik ik chocola met 78% cacaogehalte)
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 330 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • Voor de vulling
  • 4-6 van je favoriete candybars, bijvoorbeeld Snickers, Mars, Bounty, Nuts…
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Brownies met je favoriete candybar

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten van de bakvorm met een op maat geknipt stuk bakpapier. Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. Klop intussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is geworden en het als een lint van de garde af loopt (ongeveer 5 minuten met de mixer). Meng met een spatel voorzichtig het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens ook de bloem en het cacaopoeder erdoorheen.

Snijd de candybars in stukken van ongeveer anderhalve centimeter. Verdeel de helft van het browniebeslag in de vorm. Leg daar de stukken candybar op en dek deze af met de andere helft van het browniebeslag. Bak de brownies in 40 minuten gaar en laat ze daarna volledig afkoelen in de vorm voor je er stukjes van snijdt.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (19)
Monique 2016-11-10 21:50:38

Rudger, heb je een recept voor pakjesavond? Een lekkere pepernotentaart die bij de kinderen en volwassenen in de smaak zal vallen? Ik heb mijn nichtje van 12 beloofd een lekkere pepernotentaart te maken maar nu nog een recept!

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-11-14 17:24:24

Inmiddels staat er gevuld speculaas op en de komende dagen komt er nog meer lekkers voor rondom sinterklaasavond online!

Beantwoorden
Anja 2016-11-11 13:11:39

Leuk recept zou je de candy bar ook kunnen vervangen door er caramel blokjes doorheen te doen .
Hertelijke groet Anja

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-11-14 17:26:53

Hoi Anja! Dat kan zeker! Erg lekker zelfs!

Beantwoorden
Caroline Piek 2016-11-17 18:51:19

Doe je dan Lonka fudge Rutger?

Groetjes, Caroline

Beantwoorden
CA
Edith 2016-11-20 14:14:57

Dat kan heel goed! De mijne met Lonka en pindakaas staat nu in de oven :)

Beantwoorden
ED
Rutger 2016-11-18 16:24:40

Dat kan, het kan eigenlijk met elke fudge!

Beantwoorden
Caroline Piek 2016-11-18 16:59:30

Oke thanks!

Beantwoorden
CA
Jose 2016-11-14 00:23:54

Neem aan dat je geen mini Candy bars bedoel?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-11-14 17:33:18

Zeker niet, de normale candy bars bedoel ik.

Beantwoorden
Mathilde 2016-11-21 19:08:58

Ik heb je brownies gemaakt, maar ze waren niet gaar. Het was niet fudgy, maar warm beslag met een krokant laagje. Ik heb de schaal terug gedaan in de oven met de warmte van onder. Ik heb het recept gevolgd en uiteindelijk was het hartstikke lekker, maar wat is er mis gegaan?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-21 21:00:27

Hoi Mathilde, als je de brownies uit de oven haalt zijn ze ook nog helemaal zacht en lijken ze niet gaar. Dit komt tijdens het afkoelen goed. Ik ken jouw oven natuurlijk niet, maar de tijd die erbij staat klopt wel.

Beantwoorden
Caroline Piek 2016-11-23 20:45:58

Hoi Rutger,

Ik was ook even in paniek omdat ze nog helemaal zacht uit de oven kwamen, maar gelukkig waren ze na even opstijven heel erg lekker! :) Ik heb ze gemaakt met rolo en een theelepeltje zeezout.

Groeten, Caroline

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-11-25 18:01:46

Klinkt heerlijk! Goede combi, de karamel uit de rolo met het zout!

Beantwoorden
Donna 2017-10-22 18:24:16

Kan je ook minder donkere chocola hiervoor gebruiken?
Denk dat ik ze volgende week is ga proberen.
Groetjes Donna

Beantwoorden
DO
Rutger 2017-10-23 08:52:52

Het kan, maar dan wordt de chocoladesmaak minder intens en de brownies worden wat zoeter.

Beantwoorden
Wieke 2017-10-23 15:26:30

Met twix is het ook heerlijk!

Beantwoorden
WI
Natascha 2018-01-15 18:13:29

Ik heb deze in de airfryer gemaakt , dat gaat perfect .

Beantwoorden
NA
Marieke 2018-03-16 22:12:51

Vanmiddag dit recept gebakken. Waar ik lees dat hij nog aan de vloeibare kant hoort te zij, is bij mij juist te hard gebakken. Met name de randen zijn echt te hard. Ik heb 40 min gebakken op 175 hetelucht, vraag me af of het daar ergens aan ligt? Wat voor stand gebruik je?
Dan nog een vraag over de candybars, gebruik je de ‘kleine’ repen (20 st in een zak) of de ‘grote’ zoals je ze vaak los bij de kassa ziet liggen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-03-19 11:57:51

Hoi! Ik heb grote candybars gebruikt. Kleine kan ook prima, maar dan zou ik er wat meer gebruiken. Het harde bakken komt door de hete lucht. Die droogt veel meer uit en bakt 'agressiever' dan onder en bovenwarmte, vandaar de harde zijkanten. Kijk even hier voor wat handige tips: https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Karlijne 2018-04-05 17:09:25

Super recept!! :D De brownies zijn goed gelukt!

Beantwoorden
KA
Gerrie 2018-06-06 22:50:42

Oh Rutger, deze is ook echt verrukkelijk! Ik heb er witte chocolade Snickers door gedaan en er verse aardbeien bij gegeten, echt heerlijk! ?

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-06-10 12:26:39

Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Moon 2018-09-21 18:40:04

Ik heb al paarx de gewone gemaakt nu met laagje marsmallows ertussen
De randen zijn hoog maar middenstuk is ingezakt?
Smaken wel heerlijk gewoon
Superrecept

Beantwoorden
MO
Rutger 2018-09-24 07:54:24

Het midden zakt altijd iets in na het bakken, dat hoort er een beetje bij en maakt de brownies na het afkoelen ook heerlijk van textuur.

Beantwoorden
Jolanda 2018-10-27 16:46:33

Heerlijk recept voor brownies! Ik had alleen geen vierkant bakblik, dus heb ik een muffinblik gebruikt en de rest (het bleek wat te veel voor het muffinblik, hihi) heb ik in een cakevorm gedaan. Alleen de muffins zijn behoorlijk ingestort (alleen de randen staan nog rechtop...). Nu moet ik bekennen dat ik het blik er tien minuten korter heb ingezet (die worden toch sneller gaar?). Ik heb er maar geen foto van gemaakt ;) Ze smaken wel erg lekker

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-10-28 23:29:14

In het muffinblik krijgen ze naar verhouding veel meer warmte aan de buitenkant, waardoor de randjes inderdaad hoger worden. Fijn dat ze in de smaak vielen!

Beantwoorden
eefrie 2019-11-21 13:33:49

hoeveel brownies haal je uit dit recept

Beantwoorden
EE
Rutger 2019-11-22 11:30:30

16 flinke stukkken

Beantwoorden
Joyce 2020-04-26 20:02:17

Zó lekker! Ik heb left-over (gevulde) paaseitjes gebruikt.

Beantwoorden
JO
Netty 2020-08-02 08:13:46

Is er misschien een alternatief om te gebruiken ipv de eieren zodat ik het ook veganistisch kan maken en het net zo lekker wordt?

Beantwoorden
NE
Rutger 2020-08-02 09:59:48

Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar je kunt altijd een eivervanger proberen.

Beantwoorden
Carlijn 2021-05-27 16:48:49

ik heb stroopwafelstukjes gebruikt echt heerlijk!

Beantwoorden
CA
Katrien 2021-08-21 10:25:10

Hier al vaak gemaakt met verschillende vullingen. Maar stukjes witte bon bon blok met praline is echt wel favoriete hier!

Beantwoorden
KA
Sanne 2022-04-18 14:54:09

Is er voor de grote hoeveelheid suiker een alternatief? Of word hij met minder suiker net zo lekker?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-04-21 09:43:14

De suiker bepaalt naast de smaak ook de structuur van de brownie. Je kunt altijd iets minderen, maar dan zullen de smaak en textuur wel net iets anders worden. Een alternatief bij dit recept heb ik niet.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.