Deze knapperige koekjes smaken als de buitenkant van een versgebakken boterkoek: krokant, kruimelig en heerlijk boterig. Het recept is afkomstig uit het boek Niet zomaar… koekjes! van Danny Capon. Het boek staat vol met 101 recepten voor zalige zoete en hartige koekjes. Je vindt er vele klassiekers als spritsen en Jan Hagel, maar ook veel onbekendere recepten die zeer de moeite waard zijn om te bakken. Binnenkort deel ik ook nog een fijn recept van een hartig koekje met jullie! Het enige minpunt aan het goed gevulde koekjesboek vind ik dat er geen (indicaties van) baktijden in vermeld worden. Natuurlijk moet je zelf beoordelen wanneer een koekje goed gebakken is, maar een indicatie van de baktijd was wel heel fijn geweest. De baktijd die ik in het recept vermeld is gebaseerd op mijn resultaten met dit recept.

Boterpuntjes
Ingrediëntenlijst
  • Voor de boterpuntjes
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 100 gr suiker
  • 30 gr ei
  • 200 gr bloem
  • zout
  • citroenrasp
  • Verder nodig
  • iets losgeklopt ei, om te bestrijken

Boterpuntjes

Maak de boter mals. Meng er de verschillende soorten suiker onder. Voeg het ei toe. Kruimel er de bloem bij en doe er tot slot het zout en de citroenrasp bij. (Ik gebruikte ¼ tl zout en de rasp van een halve citroen)

Verwarm de oven voor op 230 °C. Dit recept is voldoende voor een grote bakplaat van 60 bij 40 centimeter. (Ik maakte er anderhalve ‘gewone’ bakplaten mee) Laat het deeg niet stollen in de koelkast maar duw het direct uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk het in met eistrijskel en trek met een vork diagonale lijnen. Bak de koek in ongeveer 10 minuten mooi goudbruin en gaar.

Snijd de koek na het bakken in driehoekjes van 5 centimeter breed en met zijden van 4 centimeter. Laat de boterpuntjes verder afkoelen op een rooster.

Aangezien er een grote hoeveelheid vloeibare stoffen wordt gevormd tijdens het bakken, zal het deeg zacht zijn na het bakken, maar bij afkoeling stollen. Omdat het een tamelijk krokant koekje is, mag je niet wachten met het snijden tot volledige afkoeling, maar moet je wel het gepaste moment afwachten tot het koekje zich goed laat snijden.

Nieuwsgierig geworden naar Niet zomaar… koekjes!? Kijk hier voor meer informatie!

ko7a5802

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Petra Wiggers 2016-11-03 11:50:42

Vraagje; Je noemt in het recept dat je de koek op de bakplaat moet insmeren met eistrijksel ? Bedoel je hiermee het restant van het ei dat in de koek is gegaan?

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-11-03 13:40:00

Hoi! Ik heb het er iets duidelijker bijgezet. Als je 1 ei losklopt (dat is ongeveer 50 gram) gebruik je daarvan 30 gram voor door het deeg. De overige 20 gram kan je gebruiken om het deeg te bestrijken voor je het in de oven doet.

Beantwoorden
Dina 2016-11-03 12:59:18

Petra Wiggers
Drie vierde deel van het ei door het botermengel en een kwart ei om het geheel in te smeren op de bakplaat

Beantwoorden
DI
Gerda 2016-11-03 16:12:05

Kan dit ook in een heteluchtoven?

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-11-03 18:00:45

Zeker. Zet de oven dan wel 10 graden lager.

Beantwoorden
Joske 2016-11-03 16:14:39

Hoi! Wanneer is het 'gepaste moment'
Om te snijden? Kun je dat uitdrukken in minuten? Dank je wel.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-11-03 18:00:16

Hoi! Ik heb het denk ik zo'n 10 minuten na het bakken gedaan.

Beantwoorden
Joske 2016-11-03 19:54:25

Top, dank je wel. Fijn dat je de moeite/tijd neemt om te reageren.

Beantwoorden
JO
Riet 2016-11-03 18:03:43

Wat bedoel je met de bloem er bij kruimelen.

Beantwoorden
RI
Rutger 2016-11-04 09:33:58

Zo stond het in het oorspronkelijke recept. Ik ga er vanuit dat het gewoon de bloem er doorheen kneden betekent.

Beantwoorden
Marinda 2016-11-04 12:49:23

De koekjes zijn heerlijk! Ik dacht eerst dat het helemaal mis ging..het deeg plakte zo. Maar het is helemaal goed gekomen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-04 19:18:50

Wat leuk om te horen! Dankje!

Beantwoorden
Gerry 2016-11-05 11:29:54

Het zit in de oven, maar vraag niet hoe. Uitduwen op de bakplaat ging niet. Met bolle kant van lepel plat gestreken, maar het bleef ongelijk verdeeld. Aangezien er boter vermeld staat heb ik roomboter gebruikt. Of had dat wellicht margarine moeten zijn? De term boter mals maken ken ik ook niet. Ik heb boter wat zachter gemaakt. Net trouwens gesneden wat erg goed ging (na 10 minuten) en smaak is ook perfect. Kon het niet laten om even direct te proeven. Randen zijn wel bruin/zwart doordat het daar erg dun was. Kortom: wanneer iemand een tip heeft hoe deze beter uit te strijken is het een blijvertje!!

Beantwoorden
GE
Elianne 2017-06-06 14:37:31

Hoi Gerry,

Ik heb het op de volgende manier gedaan:

Deeg neerleggen op een bakpapiertje, daaroverheen weer een bakpapiertje en dan met de deegroller rollen tot een glad geheel. Daarna de bovenste bakpapiertje verwijderen en voorzichtig het onderste bakpapiertje met uitgerolde deeg op de bakplaat neerleggen... met ei insmeren, in de oven en daarna: smullen!

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-06-11 22:15:21

Goede tip! Werkt heel makkelijk!

Beantwoorden
Gerry Rozema 2017-06-06 15:56:34

Dank voor de tip. Ga ze snel weer maken nu, want ze waren erg lekker!!

Beantwoorden
GE
Rutger 2016-11-06 19:54:03

Hoi! Boter is inderdaad wat ik ook gebruikt heb. Zoals gezegd is het een recept uit een boek, dus niet zelf bedacht zo. Het uitdrukken was inderdaad een lastige en tijdrovende klus. Maar wat mij betreft wel met een heel lekker eindresultaat.

Beantwoorden
Mathilde 2016-11-09 20:00:51

Wat een leuk en heeeeel lekker recept.
Ze xijn echt perfect gelukt.
Mijn opa en oom waten bakker en verkochten " stukjes " zo werden ze genoemd.
Ze zijn nagenoeg t zelfde qua smaak als in mijn herinnering.
De "stukjes" waren bij m'n opa smalle rechthoekjes.

Ben heel blij met recept en t gaat in de bewaarmap.

Gr Mathilde

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-14 17:20:01

Superleuk om te horen! Ik had ze eerlijk gezegd nog nooit geproefd zo, maar het is bij mij ook zeker een blijvertje.

Beantwoorden
Susanne 2017-11-13 18:02:20

Hoi Rutger of wie het antwoord ook weet :-)

Hier een bak beginneling, bedoel je met de citroen de schil of moet juist het vruchtvlees en sap in je deeg terecht komen?

Beantwoorden
SU
Rutger 2017-11-19 21:57:42

Hoi Susanne. Voor dit recept heb je alleen de rasp van de citroen nodig.

Beantwoorden
Sandra 2017-11-13 18:02:59

Hoe worden de verhoudingen als je geen gewone oven hebt maar een combimagnetron?
Daar past namelijk geen bakplaat in van 60 bij 40 maar hooguit 30 bij 30.
En ik wil deze toch ook heel graag maken.

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-11-19 21:56:46

Ik zou dan de helft van het recept gebruiken.

Beantwoorden
Sandra 2017-11-19 22:06:04

Dank je voor je antwoord.
Ga het zeker maken.

Beantwoorden
SA
nicole 2017-11-14 08:30:52

baterdsuiker kennen we hier in oostenrijk niet wat als alternatief ????
en susanne citroenrasp staat er dus geraspte schil en geen sap of zo
groetjes nicole

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-11-19 21:54:38

Je kunt het ook vervangen door fijne suiker.

Beantwoorden
nicole 2017-11-14 08:31:53

basterdsuiker natuurlijk.....

Beantwoorden
NI
yvonne de Veer 2018-09-17 09:53:53

goedemorgen ik mag altijd graag boterkoek bakken mijn ervaring is als je hebt af gelakt met boter wacht 15 minuten en doe het dan nog een keer deze wijsheid heb ik niet van mij zelf maar van Cees Holtkamp
mijn vraag is het volgende is het niet jouw eigen recept?

Beantwoorden
YV
Rutger 2018-09-24 08:18:50

Het recept voor deze boterpuntjes is zoals je kunt lezen niet van mijzelf, maar uit het boek van Danny Capon.

Beantwoorden
Els 2018-09-21 20:02:50

Ik heb het deeg op de bakplaat uitgestreken zonder bakpapier eronder. Ging nog niet echt makkelijk maar wel prettiger dan met papier. De koekjes zijn bij mij wel erg dun geworden en waren snel donker. Volgende keer iets korter bakken. Hoe dik moet het koekje ongeveer worden? Zijn even goed erg lekker hoor!
Ik heb de halve hoeveelheid deeg gemaakt voor een bakplaat van 26/39 maar dat iets te weinig.

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-09-24 07:53:48

De helft van het deeg voor een hele bakplaat is inderdaad net iets te weinig. De koekjes zijn iets van 4 mm dik.

Beantwoorden
Sylvia 2020-12-11 09:26:29

Hai, wij wonen in Mongolia en we hebben hier geen witte basterdsuiker, wel bruine.
Kan ik dan beter bruine basterdsuiker of gewone suiker gebruiken?

Beantwoorden
SY
Rutger 2020-12-13 13:16:37

Dan kun je beter gewone (fijne) suiker gebruiken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.