Volg Rutger Bakt:

Recept: Boterpuntjes

3 november 2016 | Koek & koekjes, Recepten | 23 reacties

Boterpuntjes

 

Deze knapperige koekjes smaken als de buitenkant van een versgebakken boterkoek: krokant, kruimelig en heerlijk boterig. Het recept is afkomstig uit het boek Niet zomaar… koekjes! van Danny Capon. Het boek staat vol met 101 recepten voor zalige zoete en hartige koekjes. Je vindt er vele klassiekers als spritsen en Jan Hagel, maar ook veel onbekendere recepten die zeer de moeite waard zijn om te bakken. Binnenkort deel ik ook nog een fijn recept van een hartig koekje met jullie! Het enige minpunt aan het goed gevulde koekjesboek vind ik dat er geen (indicaties van) baktijden in vermeld worden. Natuurlijk moet je zelf beoordelen wanneer een koekje goed gebakken is, maar een indicatie van de baktijd was wel heel fijn geweest. De baktijd die ik in het recept vermeld is gebaseerd op mijn resultaten met dit recept.

 

Ingrediënten

  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 100 gr suiker
  • 30 gr ei
  • 200 gr bloem
  • zout
  • citroenrasp

Verder nodig

  • iets losgeklopt ei, om te bestrijken

 

Bereiding: Boterpuntjes

Maak de boter mals. Meng er de verschillende soorten suiker onder. Voeg het ei toe. Kruimel er de bloem bij en doe er tot slot het zout en de citroenrasp bij. (Ik gebruikte ¼ tl zout en de rasp van een halve citroen)

Verwarm de oven voor op 230 °C. Dit recept is voldoende voor een grote bakplaat van 60 bij 40 centimeter. (Ik maakte er anderhalve ‘gewone’ bakplaten mee) Laat het deeg niet stollen in de koelkast maar duw het direct uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk het in met eistrijskel en trek met een vork diagonale lijnen. Bak de koek in ongeveer 10 minuten mooi goudbruin en gaar.

Snijd de koek na het bakken in driehoekjes van 5 centimeter breed en met zijden van 4 centimeter. Laat de boterpuntjes verder afkoelen op een rooster.

Aangezien er een grote hoeveelheid vloeibare stoffen wordt gevormd tijdens het bakken, zal het deeg zacht zijn na het bakken, maar bij afkoeling stollen. Omdat het een tamelijk krokant koekje is, mag je niet wachten met het snijden tot volledige afkoeling, maar moet je wel het gepaste moment afwachten tot het koekje zich goed laat snijden.

 

Nieuwsgierig geworden naar Niet zomaar… koekjes!? Kijk hier voor meer informatie!

ko7a5802

Foto: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

23 reacties

  • Beantwoorden Petra Wiggers 3 november 2016

    Vraagje; Je noemt in het recept dat je de koek op de bakplaat moet insmeren met eistrijksel ? Bedoel je hiermee het restant van het ei dat in de koek is gegaan?

    • Beantwoorden Dina 3 november 2016

      Petra Wiggers
      Drie vierde deel van het ei door het botermengel en een kwart ei om het geheel in te smeren op de bakplaat

    • Beantwoorden Rutger 3 november 2016

      Hoi! Ik heb het er iets duidelijker bijgezet. Als je 1 ei losklopt (dat is ongeveer 50 gram) gebruik je daarvan 30 gram voor door het deeg. De overige 20 gram kan je gebruiken om het deeg te bestrijken voor je het in de oven doet.

  • Beantwoorden Gerda 3 november 2016

    Kan dit ook in een heteluchtoven?

    • Beantwoorden Rutger 3 november 2016

      Zeker. Zet de oven dan wel 10 graden lager.

  • Beantwoorden Joske 3 november 2016

    Hoi! Wanneer is het ‘gepaste moment’
    Om te snijden? Kun je dat uitdrukken in minuten? Dank je wel.

    • Beantwoorden Rutger 3 november 2016

      Hoi! Ik heb het denk ik zo’n 10 minuten na het bakken gedaan.

      • Beantwoorden Joske 3 november 2016

        Top, dank je wel. Fijn dat je de moeite/tijd neemt om te reageren.

  • Beantwoorden Riet 3 november 2016

    Wat bedoel je met de bloem er bij kruimelen.

    • Beantwoorden Rutger 4 november 2016

      Zo stond het in het oorspronkelijke recept. Ik ga er vanuit dat het gewoon de bloem er doorheen kneden betekent.

  • Beantwoorden Marinda 4 november 2016

    De koekjes zijn heerlijk! Ik dacht eerst dat het helemaal mis ging..het deeg plakte zo. Maar het is helemaal goed gekomen.

    • Beantwoorden Rutger 4 november 2016

      Wat leuk om te horen! Dankje!

  • Beantwoorden Gerry 5 november 2016

    Het zit in de oven, maar vraag niet hoe. Uitduwen op de bakplaat ging niet. Met bolle kant van lepel plat gestreken, maar het bleef ongelijk verdeeld. Aangezien er boter vermeld staat heb ik roomboter gebruikt. Of had dat wellicht margarine moeten zijn? De term boter mals maken ken ik ook niet. Ik heb boter wat zachter gemaakt. Net trouwens gesneden wat erg goed ging (na 10 minuten) en smaak is ook perfect. Kon het niet laten om even direct te proeven. Randen zijn wel bruin/zwart doordat het daar erg dun was. Kortom: wanneer iemand een tip heeft hoe deze beter uit te strijken is het een blijvertje!!

    • Beantwoorden Rutger 6 november 2016

      Hoi! Boter is inderdaad wat ik ook gebruikt heb. Zoals gezegd is het een recept uit een boek, dus niet zelf bedacht zo. Het uitdrukken was inderdaad een lastige en tijdrovende klus. Maar wat mij betreft wel met een heel lekker eindresultaat.

    • Beantwoorden Elianne 6 juni 2017

      Hoi Gerry,

      Ik heb het op de volgende manier gedaan:

      Deeg neerleggen op een bakpapiertje, daaroverheen weer een bakpapiertje en dan met de deegroller rollen tot een glad geheel. Daarna de bovenste bakpapiertje verwijderen en voorzichtig het onderste bakpapiertje met uitgerolde deeg op de bakplaat neerleggen… met ei insmeren, in de oven en daarna: smullen!

      • Beantwoorden Gerry Rozema 6 juni 2017

        Dank voor de tip. Ga ze snel weer maken nu, want ze waren erg lekker!!

      • Beantwoorden Rutger 11 juni 2017

        Goede tip! Werkt heel makkelijk!

  • Beantwoorden Mathilde 9 november 2016

    Wat een leuk en heeeeel lekker recept.
    Ze xijn echt perfect gelukt.
    Mijn opa en oom waten bakker en verkochten ” stukjes ” zo werden ze genoemd.
    Ze zijn nagenoeg t zelfde qua smaak als in mijn herinnering.
    De “stukjes” waren bij m’n opa smalle rechthoekjes.

    Ben heel blij met recept en t gaat in de bewaarmap.

    Gr Mathilde

    • Beantwoorden Rutger 14 november 2016

      Superleuk om te horen! Ik had ze eerlijk gezegd nog nooit geproefd zo, maar het is bij mij ook zeker een blijvertje.

  • Beantwoorden Susanne 13 november 2017

    Hoi Rutger of wie het antwoord ook weet 🙂

    Hier een bak beginneling, bedoel je met de citroen de schil of moet juist het vruchtvlees en sap in je deeg terecht komen?

  • Beantwoorden Sandra 13 november 2017

    Hoe worden de verhoudingen als je geen gewone oven hebt maar een combimagnetron?
    Daar past namelijk geen bakplaat in van 60 bij 40 maar hooguit 30 bij 30.
    En ik wil deze toch ook heel graag maken.

  • Beantwoorden nicole 14 november 2017

    baterdsuiker kennen we hier in oostenrijk niet wat als alternatief ????
    en susanne citroenrasp staat er dus geraspte schil en geen sap of zo
    groetjes nicole

  • Beantwoorden nicole 14 november 2017

    basterdsuiker natuurlijk…..

  • Laat een reactie achter