Volg Rutger Bakt:

Recept: Appeltaartijs

26 augustus 2016 | Desserts, IJs, Recepten | 4 reacties

appeltaartijs

 

Eerder plaatste ik deze review van het prachtige boek Altijd ijs van Marleen Visser. Mijn all-time favoriet is appeltaart! Als ik ergens kan kiezen en er is appeltaart zal ik daar (bijna) altijd wel voor gaan. Het verbaast je dan ook vast niet dat ik Ella’s appeltaartijs gelijk wilde maken. Een goed excuus om mijn nieuwe Gelato Expert van Magimix uit te proberen. Een uitgebreide review daarvan lees je trouwens binnenkort op mijn blog! Dit appeltaartijs is echt de moeite waard! Ik beloof je: je blijft er van eten!

 

Ingrediënten

Voor de basis

  • 3 eidooiers
  • 250 ml slagroom
  • 275 ml volle melk
  • 120 gr suiker, honing of agavesuiker
  • snufje gemalen zeezout

Verder nodig

  • 1 tl vanille-extract
  • 2 granny smith appels, geschild en in blokjes van 1 ½ centimeter
  • 1 el roomboter
  • 1 el gemalen kaneel
  • 30 gr rozijnen
  • 15 gr amandelschaafsel, licht geroosterd
  • 20 gr kokosbloesemsuiker
  • 30 gr amandelspijs

 

Bereiding: Appeltaartijs

Klop de eidooiers licht op. Meng de slagroom, melk, suiker en het zeezout in een zware steelpan en laat het geheel al roerende op middelhoog vuur warm worden tot de suiker volledig is opgelost. Voeg zo’n 3 eetlepels van de melk aan de eidooiers toe zodat het eimengsel op temperatuur komt. Roer de eidooiers vervolgens door de melk en de slagroom. Blijf constant roeren tot de roomcustard dikker wordt, laat de temperatuur oplopen tot 80 ᵒC en voorkom dat het gaat koken.

Zo weet je of de roomijscustard klaar is: trek een streep met je vinger over de achterkant van een pollepel. Als de streep blijft staan, is de roomijscustard dik genoeg. Je kunt de roomijscustard nog even zeven om eventueel gestold ei te verwijderen.

Laat de roomijscustard afkoelen (eventueel in een ijsbad), voeg het vanille-extract toe en zet hem in de koelkast. De custard moet afkoelen tot 10 ᵒC voordat je hem kunt gebruiken in een ijsmachine.

Doe de appel, roomboter, kaneel, rozijnen, het amandelschaafsel en de suiker in een steelpannetje en bak tot de appel zacht geworden is. Voeg indien nodig wat water toe. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Breek de amandelspijs in kleine stukjes en meng deze door het appelmengsel.

Met de ijsmachine: bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine en meng daar aan het einde het appelmengsel doorheen. Schep het ijs vanuit de ijsmachine in een luchtdichte vriezerdoos en laat het nog minstens 2 uur in de vriezer staan.

Zonder ijsmachine: giet de roomijscustard in een luchtdichte vriezerdoos en vries het in. Breek na een half uur de ijskristallen idealiter met een staafmixer en met een vork voor de zijkanten. Herhaal dit gedurende 3-4 keer tot het ijs romig is geworden en meng daar aan het einde het appelmengsel doorheen. Laat het ijs gedurende 7-8 uur in de vriezer staan.

Nieuwsgierig geworden naar Altijd ijs van Marleen Visser? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

4 reacties

  • Beantwoorden Ger 26 augustus 2016

    Dit ziet er te verleidelijk uit! Ik vind appeltaart ook altijd superlekker, dus dit zal vast ook heerlijk smaken. Ben ook erg benieuwd naar je nieuwe ijsmachine.

  • Beantwoorden Denise 30 augustus 2016

    Dit ga ik van het weekend maken! Ik heb de ijsmachine die past op de KitchenAid mixer 🙂 Vraagje; kan ik de kokosbloesemsuiker ergens door vervangen of weglaten?

    • Beantwoorden Rutger 30 augustus 2016

      Lekker! Volgens mij kan je die ook prima door gewone suiker vervangen.

  • Beantwoorden Blueberry cheesecake ijs | ShareLoveNotSecrets.com/nl 7 november 2016

    […] Ik maakte daar deze blueberry cheesecake ijs en mijn door Rutger Bakt geprezen ‘Ella’s Appeltaartijs‘ (vernoemd naar mijn vriendin Ellekari voor wie ik jaarlijks een appeltaart maak voor haar […]

  • Laat een reactie achter