Volg Rutger Bakt:

Recept: Aardbeientiramisu

26 juni 2016 | Desserts, Recepten | 42 reacties

Aardbeientiramisu

 

Dit is zo’n lekker zomers dessert! Ik neem het regelmatig mee naar bijvoorbeeld een BBQ of etentje en het is altijd een succes. Je kunt het ook in kleine glaasjes maken en serveren als onderdeel van een grand dessert of tijdens een high tea. Gebruik voor de gemarineerde aardbeien een goede stroperige balsamicoazijn, dat haalt de aardbeiensmaak extra naar boven.

 

Ingrediënten

Voor de tiramisu

  • 250 ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • 70 gr poedersuiker
  • 150 gr aardbeienjam
  • 1 pak lange vingers
  • 100 ml sinaasappelsap

Voor bovenop

 

Bereiding: Aardbeientiramisu

Klop de slagroom op tot zachte pieken. Klop de mascarpone los met de poedersuiker en meng daar de aardbeienjam doorheen. Spatel de slagroom door het mascarponemengsel. Doop de helft van de lange vingers één voor één kort in het sinaasappelsap en beleg hiermee de bodem van een (oven)schaal. Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers en maak deze lagen nogmaals. Zet de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast. Meng de aardbeien met de suiker, het vanille-extract en de balsamicoazijn en laat dit op kamertemperatuur minimaal 1 uur marineren. Schep de aardbeien op de tiramisu en verkruimel daar op het laatste moment de stukjes meringue over de aardbeientiramisu.

Tip: Vervang een gedeelte van het sinaasappelsap door limoncello, dat geeft de tiramisu een extra lekkere smaak.

 

Foto: Harold Pereira
Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

42 reacties

  • Beantwoorden Simone 26 juni 2016

    Hij was heerlijk!! Goed recept 🙂

    • Beantwoorden Rutger 26 juni 2016

      Dankje! Leuk om te horen!

  • Beantwoorden K@rin 26 juni 2016

    Hoi Rutger,

    Lijkt me weer n heerlijk recept! Kun je de balsamicoazijn dan ook inkoken om hem wat stroperiger te maken?

    Groetjes K@rin

    • Beantwoorden Rutger 26 juni 2016

      Hoi Karin! Dat kan zeker, is ook erg lekker!

  • Beantwoorden Sanne Terlingen 26 juni 2016

    Geweldig recept!
    Twee weken terug gemaakt als onderdeel van een grand dessert en iedereen bleef pakken. We waren zeer verbaasd over het effect van de balsamico azijn op de aardbeien.

    • Beantwoorden Rutger 26 juni 2016

      De eerste keer dat ik balsamico gebruikte op aardbeien was ik ook verrast, maar nu doe ik het veel vaker. De gemarineerde aardbeien zijn ook erg lekker met vanille-ijs!

  • Beantwoorden Marlies 27 juni 2016

    Hallo Rutger,

    Dit dessert ziet er heerlijk uit! Ik wil het graag maken voor de hele familie, zo’n 30 – 35 man. Ik vroeg me af voor hoeveel personen dit recept is.

    Groet, Marlies

    • Beantwoorden Rutger 27 juni 2016

      Hoi Marlies. Dit is voor 4 tot 6 personen.

  • Beantwoorden Lianne 27 juni 2016

    Balsamico en aardbeien, dat klinkt spannend. Toch eens een keertje een kans geven. 🙂

  • Beantwoorden Arja 27 juni 2016

    Ik was igg van plan om de balsamico weg te laten, maar na het lezen van de reactie’s ga ik dat binnenkort halen om dit gauw te kunnen maken.

    • Beantwoorden Rutger 27 juni 2016

      De balsamico is echt heel lekker hoor! Al klinkt het gek.

  • Beantwoorden janine 1 juli 2016

    ik heb een vraag kan het ook met magere kwark of Griekse yoghurt.

    • Beantwoorden Rutger 1 juli 2016

      Dan wordt het heel anders van structuur en minder stevig, maar je kan wel een gedeelte vervangen.

  • Beantwoorden mary 21 juli 2016

    Beste rutger ik geef over een week een bbq en wil de tiramisu maken ,ik krijg nogal veel gasten dus een hoop werk nou is mijn vraag kan ik de tiramisu invriezen zonder het eischuim dat wil ik er de dag vd bbq op doen

    • Beantwoorden Rutger 21 juli 2016

      Hoi! Van invriezen wordt de tiramisu niet echt lekkerder. Je kan de tiramisu (zonder schuim) wel tot 2 dagen van tevoren maken en dan ik de koeling bewaren. Het schuim kan je prima een week van tevoren maken en dan luchtdicht bewaren.

  • Beantwoorden Marja 21 juli 2016

    Super geslaagd dessert! Iedereen heeft zitten smullen na de bbq. Ga ik zeker vaker maken!
    Dank voor dit recept.

  • Beantwoorden Evelien 5 augustus 2016

    Klopt het wel dat er 70 gram poedersuiker in moet?

    • Beantwoorden Rutger 6 augustus 2016

      Dat klopt zeker, maar mocht je het te zoet vinden kan je het naar smaak verminderen natuurlijk.

  • Beantwoorden Ellis 12 augustus 2016

    kan ik in plaats van sinaasappelsap ook aardbeienlikeur gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 14 augustus 2016

      Zeker! Lijkt mij ook erg lekker!

  • Beantwoorden Karina 17 augustus 2016

    Hoi Rutger, hoe groot is de ovenschaal?

    • Beantwoorden Rutger 17 augustus 2016

      Hoi! Die is ongeveer 17 bij 25 centimeter.

      • Beantwoorden Karina 18 augustus 2016

        Dank je wel.
        wekjebalsamico azijn raad je aan?

        • Beantwoorden Rutger 19 augustus 2016

          Ik heb geen specifiek merk. Een goede stroperige en wat zoete azijn is het lekkerst.

  • Beantwoorden Tineke 18 december 2016

    De pagina van vanille-extract bestaat niet meer, staat er als je op de link klikt.

    • Beantwoorden Rutger 19 december 2016

      Ik heb het aangepast! Dankjewel voor je oplettendheid!

  • Beantwoorden Clarisse Kok 19 december 2016

    Hoi Rutger, die vanille extract is dat de vanille aroma flesje van dr. Oetker?

  • Beantwoorden Jolien 19 december 2016

    Waar koop ik vanille extract? of kan ik daarvoor ook een vanille stokje voor gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 20 december 2016

      Je kunt het zelf maken (zie link onder vanille-extract) of kopen bij een bakwinkel.

  • Beantwoorden Anneke 26 december 2016

    Hoi ruiger
    Als je limoncello gebruikt moet je dan alle lange vingers hierin doen? want jij schrijft een gedeelte.

    • Beantwoorden Rutger 26 december 2016

      Je doet de limoncello bij het sinaasappelsap en dat meng je door elkaar. In dat mengsel doop je dan de lange vingers. Puur limoncello wordt wel heel heftig denk ik.

  • Beantwoorden Joke Maes 17 april 2017

    De lekkerste tiramisu ooit!!!!!!

  • Beantwoorden Ellen van Schaik 21 mei 2017

    Welke afmetingen heeft de ovenschaal die voor dit recept gebruikt wordt?

    • Beantwoorden Rutger 26 mei 2017

      Deze schaal was 16 x 22 centimeter.

  • Beantwoorden meral 25 mei 2017

    kan je dit ook een avond van te voren maken, wordt het dan niet erg doorweekt?

    • Beantwoorden Rutger 26 mei 2017

      Dat kan zeker, heel goed zelfs. De lange vingers moeten juist wat vocht opnemen, daar wordt de tiramisu lekkerder van.

  • Beantwoorden Lincy 31 juli 2017

    Voor hoeveel personen?

    • Beantwoorden Rutger 1 augustus 2017

      Voor ongeveer 6 personen.

  • Beantwoorden Linde 12 augustus 2017

    Ik wil dit recept maken met frambozen ipv aarbeien (een van de gasten heeft een aardbei allergie) zou die balsamico azijn ook op de frambozen kunnen?

    • Beantwoorden Rutger 16 augustus 2017

      Omdat frambozen van zichzelf al wat zuur zijn zou ik daar geen balsamico-azijn voor gebruiken. Je kunt de frambozen zonder te marineren op de tiramisu verdelen.

    Laat een reactie achter