Volg Rutger Bakt:

Recept: Aardbeien-rabarberjam

11 juni 2016 | Overig, Recepten | 4 reacties

Aardbeien-rabarberjam

 

Dit lekkere recept van aardbeien-rabarberjam komt uit het boek Jam & Zuur van Philippine van der Goes. Philippine kan je onder andere kennen van haar blog Liefde voor lekkers. In Jam & Zuur vind je heel veel lekkere en verassende recepten voor jams, chutneys, marmelades, siropen, ingemaakte groenten en fruit en nog veel meer. Mijn exemplaar zit nu al vol met briefjes bij alle recepten die ik graag een keer wil maken. Eén daarvan is deze aardbeien-rabarberjam. De combinatie van zoet en zuur in deze jam is geweldig lekker. Ook als je niet van rabarber houdt is deze jam echt een aanrader! Zorg dat je bij het maken van jam schoon en netjes werkt, dit om te zorgen dat je de jam goed kunt bewaren.

 

Ingrediënten

Voor de jam

  • 500 gr rabarber
  • 500 gr aardbeien
  • 75 ml water
  • 1 citroen, sap
  • 1 kg geleisuiker

Verder nodig

  • 4 gesteriliseerde jampoten met een inhoud van 250 ml

 

Bereiding: Aardbeien-rabarberjam

Was de rabarber en verwijder de uiteinden. Snijd de rabarber in stukken van 2 centimeter. Was de aardbeien snel onder koud, stromend water en dep ze voorzichtig droog met een brandschone theedoek. Haal de kroontjes van de aardbeien met een mesje (of een aardbeienontkroner) en snijd ze doormidden.

Doe de rabarber samen met het water en citroensap in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook en laat 8 minuten op laag vuur koken. Leg intussen een schoteltje in de diepvries.

Voeg de aardbeien en de suiker toe aan de rabarber en breng weer aan de kook. Laat nog eens 10 minuten doorkoken en roer af en toe met een pollepel door. Schep het schuim dat boven komt drijven er met een schuimspaan af.

Om te testen of de jam geleert, giet je een eetlepel hete jam op het schoteltje uit de diepvries en laat het even afkoelen. Trek met je vinger of met een lepel een streep door de jam. Als deze niet meer samenvloeit, is hij goed. Laat anders nog even goed doorkoken op hoog vuur.

Vul de potten met een kleine soeplepel tot aan de rand. Veeg eventueel gemorste jam aan de buitenkant zorgvuldig weg. Sluit de potten goed af met de schroefdeksel en zet ze op hun kop. Laat afkoelen en bewaar de potten met aardbeien-rabarberjam op een droge, donkere plek.

Nieuwsgierig geworden naar Jam &Zuur? Kijk hier voor meer informatie!

 

Foto: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

4 reacties

  • Beantwoorden Big Mamma Marmelades 11 juni 2016

    In plaats van geleisuiker kun je met minder gewone kristalsuiker toe (suiker naar behoefte). Omdat zowel aardbeien als rabarber pectine-arm zijn, voeg je naar behoefte geleipoeder toe. Je kunt het fruit ook veeel minder lang koken; het behoudt dan de echte diepe aardbeienrabarbersmaak.
    De massa schuimt behoorlijk. Goed afschuimen en het afschuimsel door een zeef laten uitlekken (zonder door de zee te drukken). Daarna het sap nog eens door de zeef laten lopen en je kunt van het dikke sap een heerlijke saus maken. Bijvoorbeeld met verse basilicum. Deze saus kan de basis zijn voo heerlijk zelfgemaakt ijs.

    • Beantwoorden Ikke 30 juni 2016

      Verhouding geleipoeder en suiker moet wel kloppen dus lees de verpakking goed.
      Geleisuiker 2:1 werkt ook prima

  • Beantwoorden Je@net 11 juni 2016

    Manlief heeft deze week net een paar potjes aardbeien-rabarberjam gemaakt. We zijn er hier dol op!

  • Laat een reactie achter