Dit recept voor quiche met gegrilde groenten komt uit Het hartige bakboek. Het is één van mijn favoriete recepten uit het boek, mede omdat het behalve superlekker ook nog eens redelijk verantwoord is om te eten. Vaak maak ik extra veel gegrilde groenten, zodat ik een gedeelte ook kan gebruiken in een salade of bij een pasta. Dit is één van verschillende hartige taart recepten die in Het hartige bakboek staan. Van deze groente quiche kun je met 4-5 personen van genieten!

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 2-3 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 2-3 el olijfolie
  • 1 el gedroogde Provençaalse kruiden
  • 4 eieren
  • 200 gr crème fraiche
  • 75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper en zout
Broodbakbol banner mobiel

Groente quiche maken

Verwarm voor de vulling de oven voor op 220 ⁰C. Hak de knoflook fijn. Maak de groenten schoon en snijd deze in niet te kleine stukken. Doe de knoflook en groenten in een braadslee en meng de olijfolie en Provençaalse kruiden erdoor. Breng de groenten op smaak met peper en zout. Bak de groenten 30 minuten in de voorverwarmde oven en schep ze tussendoor een paar keer om. Laat de gegrilde groenten vervolgens afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ronde quichevorm met een doorsnede van 28 centimeter in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm en de zijkanten te bedekken. Leg het deeg in de vorm en laat het aan de zijkanten over de vorm hangen. Prik de bodem meerdere malen in met een vork, om te voorkomen dat het deeg tijdens het bakken bol gaat staan. Verkreukel een stuk bakpapier, leg dit op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling over. Bak het deeg 15 minuten, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en snijd de overhangende zijkanten van het deeg recht af. Bak de bodem nog 5-15 minuten, tot deze goudbruin is. Laat de quichebodem afkoelen in de vorm. Kijk hier voor een stap-voor-stap uitleg over blindbakken.

Laat de oven op 180 °C staan. Verdeel de gegrilde groenten over de vorm. Klop de crème fraiche met de eieren door elkaar. Meng de Parmezaanse kaas erdoor en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Giet het mengsel over de groenten en bak de quiche 40-50 minuten. Serveer de quiche met gegrilde groenten (lauw)warm of afgekoeld.

Nieuwsgierig geworden naar Het hartige bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Bastiaantje 2018-06-06 12:41:38

Dankjewel voor de altijd leuke en lekkere recepten, ik ben altijd weer blij als er een recept bij is wat ik wil en kan uitproberen.
Ook al ben ik alleen het is fijn om in de keuken bezig te zijn.
Nogmaals bedankt voor alle mails waar ik altijd weer blij mee bent

Beantwoorden
BA
Ger 2018-08-22 12:32:50

Hoi Rutger, kan ik hier ook de verse kant-en klare deeg van de AH voor gebruiken?

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-08-23 08:18:33

Dat kan, maar ook dit zou ik wel eerst blindbakken.

Beantwoorden
Dory 2019-02-06 12:32:32

Ha Rutger,

Voor een lunch wil ik dit recept gaan gebruiken, alleen dan in mini quichevormpjes. Moet ik de baktijd veranderen?
Dankjewel!

Beantwoorden
DO
Rutger 2019-02-11 10:42:45

De baktijd zal iets korter worden. Hoe lang precies kan ik niet zeggen, dat hangt af van de vormpjes en hoe vol je ze vult.

Beantwoorden
Hans 2019-11-29 16:18:53

Is een topper, makkelijk te maken en nog gezond ook!

Beantwoorden
HA
Juliette 2022-01-01 21:16:07

ik heb deze quiche gister gemaakt op oudjaars avond, en iedereen heeft er van gesmuld! het was echt een succes!

Beantwoorden
JU
Kathy porte 2022-04-12 10:23:17

Kan dit ook met bladerdeeg of toch best me quiche deeg?

Beantwoorden
KA
Rutger 2022-04-13 14:28:21

Het kan ook met bladerdeeg, maar ook dat zou ik eerst blindbakken.

Beantwoorden
Angelique 2022-10-09 20:56:31

Hi Rutger, We hebben gesmuld van de quiche. Kan je ongebakken quichedeeg ook invriezen? En kan je een gebakken quiche ook invriezen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-10-11 08:01:08

Hi! wat leuk om te horen. Beide kun je prima invriezen!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.