Volg Rutger Bakt:

Pure chocolademousse – recept

15 mei 2018 | Desserts, Recepten | 11 reacties

Pure chocolademousse

 

Waarschuwing: dit is de puurste chocolade mousse die je ooit gaat proeven! En hij is onwijs lekker! Dat komt omdat er niets meer in zit dan pure chocolade, ei, een klein beetje suiker en een snuf zout. Waar er bij andere chocolademousses vaak slagroom of melk wordt toegevoegd, is dat hier niet het geval. Met als resultaat een super lekkere chocolademousse met een hele pure smaak. Het is een chocolademousse zoals je die vaak in Frankrijk tegenkomt. Zonder fratsen, gewoon lekker en vol van smaak. Ergens is het ook wel begrijpelijk, ga je bijvoorbeeld slagroom toevoegen aan een mousse, dan wordt de chocoladesmaak als het ware verdund. Hoe meer je naast de chocolade toevoegt, hoe minder sterk de chocoladesmaak wordt. Daarom was ik blij verrast toen ik deze mousse voor het eerst proefde.

Let op: Dit gerecht bevat rauwe eieren en is niet geschikt voor mensen in risicogroepen, zoals kinderen, zwangeren en ouderen. Gebruik zo vers mogelijke eieren of gebruik gepasteuriseerd eigeel en -wit.

 

Pure chocolademousse

 

Ingrediënten

  • 3 eieren, gescheiden
  • 100 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 1 el suiker
  • snuf zout

 

Bereiding: Pure chocolademousse

Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron. Let er bij gebruik van de magnetron op dat je de chocolade tijdens het verwarmen regelmatig doorroert, zo voorkom je dat de chocolade aanbrandt.

Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop deze samen met het zout luchtig. Voeg als de eiwitten luchtig beginnen te worden de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is.

Roer de eidooiers los en meng deze door de gesmolten chocolade. Neem de helft van het opgeklopte eiwit en spatel dat door het chocolademengsel. Spatel vervolgens de rest van het eiwit erdoor en meng alles voorzichtig tot een luchtige mousse. Schenkt de mousse in bakjes of glaasjes en laat ze enkele uren opstijven in de koelkast.

 

Foto’s: Erik Spronk

 

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

11 reacties

  • Beantwoorden Coby Bock 15 mei 2018

    O dat is lekker ga ik vast maken met Pinksteren.
    Maar met melk chocolade.
    Ik ben niet z.n fan van puur

  • Beantwoorden Laura Geerlings 15 mei 2018

    Is het mogelijk om het met witte chocolade te maken??

    • Beantwoorden Rutger 21 mei 2018

      Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar ik denk dat het wel moet lukken. De mousse zal wel veel minder stijf worden.

  • Beantwoorden Peter 15 mei 2018

    Kun je dit recept ook als taartvulling gebruiken? Zo ja, voor wat voor afmeting is dit recept?

    • Beantwoorden Rutger 21 mei 2018

      Ik denk dat de mousse daar niet stevig genoeg voor is.

      • Beantwoorden Peter 24 mei 2018

        Oke, bedankt voor je reactie

  • Beantwoorden 1jaar365recepten 17 mei 2018

    Mooie foto’s! Een mens krijgt direct zin in chocolademousse.

  • Beantwoorden Joop 18 mei 2018

    Gemaakt en het was heerlijk! Makkelijk om te maken, zeker voor herhaling vatbaar.

  • Beantwoorden Christine Norman 30 mei 2018

    Dit is inderdaad de lekkerste chocomousse die er bestaat Rutger, ik maak die ook altijd zo. Nog een recept van mijn grootmoeder..

    • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

      Grootmoeders recepten zijn vaak de beste!

    Laat een reactie achter