Volg Rutger Bakt:

Primeur! Het hartige bakboek en kijk achter de schermen!

12 maart 2017 | Achtergrond, Inspiratie | 23 reacties

Het hartige bakboek

 

Hij is er! Dit wordt de cover voor mijn vierde bakboek: Het hartige bakboek! De afgelopen maanden heb ik naast heel veel zoete baksels ook ladingen met hartige baksels uit mijn oven getoverd! Van borrelhapjes tot flammkuchen, van hartige muffins tot pasteitjes en van gevulde broodjes tot een compleet hoofdgerecht; het komt allemaal in mijn nieuwe bakboek dat in september dit jaar uit gaat komen!

Een paar weken geleden heb ik samen met mijn fotograaf Harold, stylist Mirjam en uitgever Arjan deze cover gemaakt. Een cover maken is altijd extra spannend; dit wordt uiteindelijk het gezicht van het boek! Van tevoren hadden we al een redelijk beeld van hoe we het wilden hebben, maar we wisten nog niet exact welke baksels en ingrediënten er op de foto te zien moesten zijn. De dag voor deze fotoshoot heb ik dan ook de uitgebreid in de keuken gestaan om 8 verschillende recepten uit mijn boek te bakken, zodat we een ruime keuze hadden. De titel van het boek had ik als sjabloon laten maken, waarmee we met bloem de letters van de titel konden vormen. Dat klinkt heel makkelijk, maar was uiteindelijk nog best een precies werkje. Bij de eerste poging strooide ik iets te enthousiast met de bloem, waardoor er zodra de sjabloon verwijderd werd weinig strakke letters meer te zien waren. Met iets meer beleid en door het slabloon er heel voorzichtig  af te halen werden het prachtige letters!

 

 

Met de titel eenmaal op de ondergrond gingen we verder aan de slag, op zoek naar een mooie compositie met verschillende baksels en ingrediënten. Gelukkig is Mirjam daar echt een ster in en legde zij binnen no-time een paar prachtige ‘covers’ neer. Harold speelde wat met verschillende belichtingen voor verschillende variaties. Leuk om te zien hoe dezelfde compositie een heel ander beeld op kan leveren, door het licht anders te laten vallen. Beelden zonder schaduw werden al snel wat saai, al was teveel schaduw ook weer niet aantrekkelijk. Uiteindelijk hadden we genoeg verschillende opties om een geschikte cover uit te kiezen.

 

 

Na een ochtendje foto’s maken komt dan het leukste. De foto’s bekijken en alles proeven! Ik ben heel blij met de uiteindelijke cover en ben benieuwd wat jullie er van vinden! In april en mei gaan we alle receptfoto’s maken die in het boek komen. Verdeeld over 5 dagen gaan we alle recepten op de foto zetten. De foto’s maken we altijd bij ons thuis. Ondanks dat het een tweekamerappartement is gaat dat heel goed. De oven is hier vertrouwd en het scheelt een hele hoop gesjouw met alles baksels en ingrediënten. Dat wordt dus weer overuren draaien voor mijn oven…

 

 

Foto cover: Harold Pereira
Sfeerfoto’s: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

23 reacties

 • Beantwoorden aafke 12 maart 2017

  Leuk de achtergronden voor het maken van een cover voor een kookboek eens te lezen. Als kookboekenfreak zou ik dit boek in de winkel direkt oppakken en inkijken. Ziet er bijzonder aantrekkelijk uit , Rutger gefeliciteerd hiermee een heel veel succes.

 • Beantwoorden Daniëlle 12 maart 2017

  Prachtige cover! Ik verheug mij nu al op het boek!

 • Beantwoorden J.Robinson 12 maart 2017

  Ben zeer benieuwd naar de inhoud, en leuk zo’n kijkje achter de schermen, om te zien wat er allemaal bij komt kijken en hoe het gemaakt wordt , succes met de inhoud

 • Beantwoorden Jeanette 12 maart 2017

  Dat ziet er heel mooi uit. Ik kijk uit naar dit nieuwe bakboek! Succes met de afronding van dit boek.

 • Beantwoorden Matthea 12 maart 2017

  Ziet er goed uit,kan me er al op verheugen als t boek uitkomt!

 • Beantwoorden Ineke 12 maart 2017

  Dat ziet er goed uit Rutger ben reuze benieuwd naar de inhoud

 • Beantwoorden Sandra Bresser 12 maart 2017

  Rutger wat leuk om deze how-to te lezen! Ik vind het een erg mooie cover en kijk er naar uit dat dit bakboek in de winkel ligt. Mooi kadootje om te vragen voor m’n verjaardag in oktober. Veel succes met de afronding van je boek!

 • Beantwoorden Christel 12 maart 2017

  Prachtige cover Rutger! Ik ben erg benieuwd naar je nieuwe boek, veel succes en plezier nog met het hele proces!

 • Beantwoorden Anneke 12 maart 2017

  Gefeliciteerd; het ziet er prachtig. Kan niet wachten op het nieuwe boek!

 • Beantwoorden Nelly 12 maart 2017

  Rutger gefeliciteerd het ziet er heel mooi uit.
  Leuk om te lezen wat er zo al aan vooraf gaat.
  Succes!
  Groetjes,
  Nelly

 • Beantwoorden Sylvia 12 maart 2017

  Zo dat ziet er al goed uit! Dat boek wil ik straks wel naast de bakbijbel hebben staan ??

  Succes met al het bakken straks voor de foto’s?

 • Beantwoorden Francien 12 maart 2017

  Mooie cover ….ben benieuwd naar de inhoud .
  Wanneer komt het boek in de winkel.????
  Mooie combinatie met de bakbijbel die ik al heb .

  • Beantwoorden Rutger 15 maart 2017

   Dankjewel! Het boek is vanaf september verkrijgbaar!

 • Beantwoorden Danella 12 maart 2017

  Leuk om een kijkje te nemen achter de schermen! Het ziet er allemaal al prachtig uit en ben benieuwd naar je nieuwste boek!

 • Beantwoorden Yvonne 12 maart 2017

  Hoi Rutger, van harte gefeliciteerd met deze mooie cover. Heel leuk om nu eens te lezen hoe zoiets tot stand komt. Meer werk dan je zou verwachten.
  Ik zet je nieuwe bakboek weer op mijn verlanglijstje in oktober. Zó mooi al jouw boeken op een rij. En wat heb ik er al ontzettend veel met plezier uit gemaakt. Jouw recepten kloppen altijd en dat maakt t bakken voor een leek fantastisch. Bedankt daarvoor en ik wens je alvast heel veel succes net dit nieuwe hartige bakboek!

 • Beantwoorden François Butko 12 maart 2017

  Het vierde boek reeds. Wow. Je andere drie staan netjes naast elkaar te wachten (niet in gebruik hoor) totdat hun broertje verschijnt in de winkel. Grandioos.

 • Beantwoorden Monique Wijker 12 maart 2017

  Prachtig! Heb nu al zin om eruit te bakken!

 • Beantwoorden Petra 12 maart 2017

  Jullie zijn leuk bezig geweest Rutger, mooi resultaat (en veel meer werk dan ik zou verwachten 🙂 )
  Weer een boek om naar uit te kijken!

 • Beantwoorden chris 12 maart 2017

  gefeliciteert met je nieuwe boek we kijken er naar uit

 • Beantwoorden Tonny 12 maart 2017

  het boek zal vast prachtig worden, net als je vorige boeken. Succes met het boek.

 • Beantwoorden Ilse 13 maart 2017

  Ziet er prachtig uit! Deze gaat alvast op mijn verlanglijstje!

 • Beantwoorden Joke 13 maart 2017

  Rutger
  Van harte gefeliciteerd met je nieuwe boek
  Ben erg nieuwsgierig naar de receptengroetjes Joke

 • Beantwoorden José 17 maart 2017

  Ik vond het zeer interessant om te lezen en de foto’s’s zijn super. Een boek maken is zeer arbeidsintensief om te maken. Niet dat ik dat niet vermoede, maar er komt toch veel meer bij kijken dan je denkt. Het wordt wel heel erg mooi vindt ik.. De kaft vindt ik al top en het idee om de letters in bloem neer te zetten heel creatief. Succes met het maken van dit boek.

  Grt José

 • Laat een reactie achter