Volg Rutger Bakt:

Pistache-ijs – recept

28 april 2017 | Desserts, IJs | 15 reacties

Pistache ijs

 

Het is heel leuk om zelf ijs te maken en vooral ook heel lekker! Sinds ik de Gelato Expert heb grijp ik ieder excuus aan om zelf ijs te maken. Voor dit pistache-ijs heb ik mijn zelfgemaakte pistachepasta gebruikt. Daardoor krijgt het ijs een heerlijke en pure pistachesmaak. De groene kleur is echt van de pistachenoten, dus niks geen kleurstof of andere hulpstoffen!

 

Ingrediënten

 

Bereiding: Pistache-ijs

Giet de melk en de slagroom in een pan en breng dit aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiermassa en klop alles goed door. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.

Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken. Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in een kom. Laat het mengsel afkoelen. Mix de pistachpasta erdoor, dit gaat het beste met een staafmixer of in een blender. Laat de ijsmix bij voorkeur een nacht rijpen in de koelkast. Giet de ijsmix de volgende dag in een ijsmachine en draai dit tot ijs.

 

Foto: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

15 reacties

 • Beantwoorden Jonna@burgertrutjesNL 28 april 2017

  Dit klinkt hemels lekker!! <3

 • Beantwoorden goudry robert 28 april 2017

  het zal wel zeer lekker zijn maar waar kan men pistachpasta kopen ik heb in belgie en duitsland al gezocht kan men dat in nederland kopen

  groetjes robert

 • Beantwoorden Lidy 16 mei 2017

  Hoi rutger ik ben verzot op amarene ijs en dat is hier in gelderland bijna niet te krijgen heb je daar een recept voor zou zalig zijn

  • Beantwoorden Rutger 19 mei 2017

   Leuke uitdaging! Ik ga er mee aan de slag deze zomer!

 • Beantwoorden Maes Sonja 4 juli 2017

  Hoi Rutger,

  Heb net geprobeerd om je pistachepasta te maken, mijn noten waren niet groen genoeg…..denk ik…. het eindresultaat is een roestbruine pasta die zelfs niet naar pistache smaakt. Is niet zo erg,ik ga het er toch maar mooi doorroeren en kijken wat het geeft,want op zich valt de smaak niet tegen.
  Bedankt van uit Belgie voor al het andere lekkers.
  Vriendelijke groeten
  Sonia

  • Beantwoorden Rutger 10 juli 2017

   Hallo Sonia,
   De ene of de andere pistachnoot kan nogal verschillen. Zelf heb ik ook een tijdje gezocht naar deze mooie groene, met een veel diepere smaak da de noot die jij beschrijft. Kijk vooral bij notenboren of (als je daar kunt komen) bij groothandels.

 • Beantwoorden Helmut de Graaf 7 juli 2017

  Vandaag het ijs gedraaid nadat ik gisteren de compositie had gemaakt. Smaakt heerlijk, ik heb de pistache pasta bij Sligro gehaald net als de ongezouten gepelde noten. Heb aantal pistache noten geroosterd en daarna in de blender mooi fijn geraspt en het fijnste stof er uit gezeeft.
  Toen het ijs bijna klaar was erdoorheen gedraaid, heerlijk!
  Rutger je maakt heerlijke recepten die ik vaak als basis gebruik voor mijn eigen creaties.

  • Beantwoorden Rutger 10 juli 2017

   Wat leuk om te horen! Dankjewel1 Het klinkt ook heerlijk hoe je het beschreven hebt!

 • Beantwoorden Emmie 25 december 2017

  Super lekker. Dit weekend gemaakt en als dessert gegeven voor kerst. Enkel lof gekregen.
  Mijn pistache pasta was niet mooi donkergroen omdat er enkele bruingroene noten tussen zaten, als oplossing heb ik blauwe kleurstof toegevoegd en wat gezeurd met de kleur.
  De custard werd niet mooi dik, ze begon te koken, ik heb hiervoor een koffielepel maïszetmeel toegevoegd.

  Voor de rest heb ik het recept gevolgd. Volgende keer maak ik een dubbele portie, het was te snel op.

 • Beantwoorden Bianca 6 mei 2018

  Vandaag heb ik vanille-ijs gemaakt. Lekker van smaak. Tijdens het draaien heb ik mijn machine in de koelkast gezet, stekker er buiten en deur gewoon dicht gedaan, zodat de kom koud bleef. Ik heb zo’n machine waarbij je de kom vooraf moet invriezen. Het ijs moest na de tijd nog wel een tijdje in de diepvries. Al met al een lekker ijs. Misschien een idee om de kom in de vriezer te zetten tijdens het draaien? Als de deur dichtgaat is dit een goede oplossing.

 • Beantwoorden Zoutekauw 18 augustus 2018

  Rutger op naar een ijsbijbel…

  • Beantwoorden Rutger 20 augustus 2018

   Hahaha. Wie weet. Eerst staat er een ander tof bakboek op de planning!

  Laat een reactie achter