Volg Rutger Bakt:

Petit fours met aardbeien en limoncello

1 juli 2018 | Friandises, Recepten | 12 reacties

Petit fours met aardbeien

 

Deze petit fours met aardbeien en limoncello smaken heerlijk zomers! Om de bodempjes voor de petit fours te bakken heb ik een vorm voor mini-cupcakes gebruikt. Met dit recept maak je zo’n 30-35 stuks. Je kunt de bodempjes ook wat groter maken, door ze in een gewone cupcake vorm te bakken. Het worden dan kleine aardbeiengebakjes.

 

Ingrediënten

Voor de bodempjes

  • 125 gr bloem
  • 90 gr boter
  • 45 gr suiker
  • 45 gr bruine basterdsuiker
  • ½ eidooier
  • 1¼ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • ½ tl vanille-extract

Voor de amandelvulling

  • 100 gr amandelspjis, zelfgemaakt of gekocht
  • ¼-½ ei, losgeklopt

Voor de topping

  • 125 ml slagroom
  • 30 gr suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 125 gr mascarpone
  • 2-4 el limoncello
  • aardbeien

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

 

Bereiding: Petit fours met aardbeien en limoncello

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een tray voor mini-cupcakes goed in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 6 millimeter en steek hier 30-40 rondjes uit ter grootte van de bodem van de vormpjes.

Meng het spijs met zoveel ei tot het goed spuitbaar is en doe dit in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Spuit op ieder deegplakje een klein toefje spijs in het midden. Bak de bodempjes in 14-18 minuten gaar. Plaats direct als de vorm uit de oven komt een met bakpapier beklede (bak)plaat op de vorm. Draai de vorm met plaat en al in één snelle beweging om en zet deze met een klap op het werkblad. Als het goed is zijn alle bodempjes nu los uit de vorm; soms moet je een paar even helpen met een lepel. Laat ze afkoelen.

Klop voor de topping de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger stijf op. Klop vervolgens de mascarpone en de limoncello erdoor. Doe het roommengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit op ieder bodempje een toefje van de vulling. Leg hier een halve aardbei op. Bestuif de petit fours voor het serveren licht met poedersuiker.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

12 reacties

  • Beantwoorden Ingeborg 1 juli 2018

    Dit ziet er heerlijk uit. Ik zou ze graag voor een buffet willen maken. Zou ik de bodems van te voren kunnen maken en ze dan op de dag zelf opspuiten?

    • Beantwoorden Rutger 9 juli 2018

      Dat kan zeker. Je kunt de gebakken bodempjes (zonder vulling) ook heel goed invriezen.

  • Beantwoorden jonna@burgertrutjes 1 juli 2018

    Ziet er onwijs lekker uit zeg!!

  • Beantwoorden Annemiek 1 juli 2018

    Wat zou ik in de plaats van de limoncello kunnen doen om er een alcoholvrije versie van te maken?

    • Beantwoorden Corrie 3 juli 2018

      Wat limoenrasp zou ik doen ipv alcohol

      • Beantwoorden Rutger 9 juli 2018

        Dat klinkt inderdaad als een heerlijk alternatief!

  • Beantwoorden Stéphanie 4 juli 2018

    Klopt het dat het deeg erg kruimelig blijft bij het kneden en uitrollen?
    En hoort het na het afbakken erg knapperig te zijn? Of heeft het dan te lang in de oven gestaan?

    • Beantwoorden Rutger 9 juli 2018

      Om te voorkomen dat het deeg bij het uitrollen kruimelt kun je het na het rusten in de koelkast nog kort doorkneden, tot het soepel is. Na het bakken zijn de bodempjes aan de buitenkant knapperig, maar niet helemaal knapperig door en door. Als dat wel zo is hebben ze inderdaad te lang of te heet gebakken.

  • Beantwoorden Josien 9 juli 2018

    Ha Rutger, ik ben zowiezo fan van je sloffendeeg. Deze petit fours heb ik afgelopen zaterdag gemaakt voor een feest. Ze waren heerlijk en makkelijk te maken. Ik heb er ook nog een paar in een gewone muffinvorm gebakken. Is ook nog een leuk klein maatje.

  • Beantwoorden Marianne 28 juli 2018

    Hoi Rutger,
    Kan ik deze bodem ook in een grotere vorm (20 cm) afbakken?
    Zo ja moet ik hem dan blind bakken en hoe lang zou ik deze dan Moeten bakken?

    Alvast bedankt.

  • Laat een reactie achter