Volg Rutger Bakt:

Recept: Perfecte appelcake

22 september 2016 | Cake, Recepten | 48 reacties

Appelcake

 

Deze appelcake is heerlijk fris en lekker smeuïg. Precies zoals een goede appelcake hoort te zijn!

 

Ingrediënten

Voor het cakebeslag

  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 60 ml zure room
  • 200 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder

Voor er bovenop

  • 2-3 appels, geschild en in blokjes
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ¼ citroen, sap
  • suiker, naar smaak (optioneel)

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • abrikozenjam, om te bestrijken

 

Bereiding: Perfecte appelcake

Verwarm de oven voor op 170 ᵒC. Vet een ronde springvorm met een doorsnede van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de boter, de basterdsuiker, de citroenrasp en het zout in een kom en klop dit tot een romig geheel. Dit duurt enkele minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Roer de zure room door het beslag en spatel er tot slot de bloem en het bakpoeder voorzichtig door heen. Giet het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.

Meng de appelblokjes met de kaneel, het citroensap en eventueel met wat suiker. Verdeel de appelblokjes over het cakebeslag en bak de appelcake in 55 tot 65 minuten goudbruin en gaar.

Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de perfecte appelcake daarmee voor een mooie glans.

 

Appelcake

Foto’s: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

48 reacties

  • Beantwoorden Lianne 22 september 2016

    Ziet er heerlijk uit! Ik zie dat je een ei vervangen hebt door zure room, dat maakt de cake zachter toch, maar zorgt dat ook voor luchtigheid?

    • Beantwoorden Rutger 22 september 2016

      Het maakt de cake inderdaad wat zachter en geeft het ook een heerlijke smaak. De cake is luchtig maar niet te, gewoon heel lekker eigenlijk 🙂

  • Beantwoorden Linda 22 september 2016

    Zo ziet er lekker uit. Ik heb ook een vraag. Waarom gebruik je witte basterdsuiker en geen kristalsuiker?

    • Beantwoorden Rutger 22 september 2016

      Ik vind dat, zeker voor deze cake, een smeuiiger resultaat geven. Je kan de basterdsuiker ook prima vervangen door gewone kristalsuiker hoor, dat geeft ook een lekker resultaat.

  • Beantwoorden Matthea 22 september 2016

    Heb hem net gebakken,heerlijk had geen zure room,heb turkse yohurt gebruikt.

    • Beantwoorden Erica 22 september 2016

      Zou je de zure room ook kunnen vervangen door volle yoghurt?

    • Beantwoorden Rutger 22 september 2016

      Lekker!

      • Beantwoorden Nellie 22 september 2016

        Rutger bak je de appel taart in de springvorm want je kunt hem niet omdraaien of heb ik het mis??

        • Beantwoorden Rutger 22 september 2016

          Hoi Nellie. Ik bak de taart in een springvorm, maar als je een dichte vorm hebt kan je de taart voorzichtig omkeren op een bord met bakpapier. Vervolgens leg je er een rooster op en keer je hem weer om zodat hij verder af kan koelen.

  • Beantwoorden Ina 22 september 2016

    Ik wil hem graag bakken, maar ik vind het snel te zoet. Kan ik de suiker halveren en wat voor effect heeft dat op het bakresultaat?

    • Beantwoorden Rutger 22 september 2016

      Dat jan zeker, de cake kan er iets droger van worden. Maar ik denk dat het wel meevalt.

  • Beantwoorden Jonna@Burgertrutjes 22 september 2016

    Yes, dit is echt DE appelcake! Ga ik bakken binnenkort

  • Beantwoorden Cornelieke 23 september 2016

    Ik heb zo’n cake al meerdere keren gemaakt en hij smaakt heerlijk. In plaats van blokjes snijd ik meestal plakjes die ik rondom in het beslag leg maar dat maakt verder niet veel uit denk ik. Ga hem snel weer een keer maken, simpel maar heerlijk!

  • Beantwoorden Ger 23 september 2016

    Cake met appel, mmm! Ik maak appelcake best vaak, vooral omdat iedereen dat wel lust. Wel elke keer met een andere twist.

    • Beantwoorden Rutger 24 september 2016

      Het is inderdaad altijd een succes!

  • Beantwoorden Joos Bakery 23 september 2016

    Hij staat in de oven, ben benieuwd!!

  • Beantwoorden Riet 24 september 2016

    Zo lekker

  • Beantwoorden Je@net 25 september 2016

    Yummie….manlief was vanmorgen al vroeg uit de veren en inmiddels staat deze cake in de oven. Rook al heerlijk in huis toen ik beneden kwam!

  • Beantwoorden Friedrich 27 september 2016

    hee Rutger,

    Wat voor appels gebruik Jij meest al in appelgebak/cake Jonagold,Elstar …….

    • Beantwoorden Rutger 28 september 2016

      Meestal Jonagold, die vind ik zelf het lekkerst. Voor een appeltaart gebruik ik ook wel goudreinetten.

  • Beantwoorden Wigeroos 6 oktober 2016

    Hoi Rutger.
    Ook ik vind gebak vaak te zoet. Je zegt dat het met minder suiker kan maar dan wordt het iets droger.
    Maar wat doet suiker precies in de structuur van gebak?

  • Beantwoorden Geeske 7 oktober 2016

    Hoi Rutger,
    Ik heb zure room gekocht maar daar staat alleen op hoeveel gram er in zit, 125 gram.
    Hoeveel moet ik er dan in doen, of maakt dat niet zo veel uit.

    • Beantwoorden Rutger 9 oktober 2016

      De grammen en milliliters verschillen niet zo heel erg, dus je kan dezelfde hoeveelheid aanhouden.

  • Beantwoorden Anna 16 oktober 2016

    Vanmiddag gemaakt en net een stukje geproeft, helemaal lekker!!

    De looks waten iets minder dan op de foto’s hierboven. Ik had alleen lichtbruine basterdsuiker in huis, dus hij werd iets donkerder. Ook de appelstukjes met kaneel werden een stuk donkerder dan hierboven.

    Hij smaakte wel echt heerlijk, dus ik ga ‘m zeker nog eens maken. Kijken of ik ‘m dan kog mooi kan krijgen ook!

    • Beantwoorden Rutger 17 oktober 2016

      Wat leuk om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Irma 31 oktober 2016

    Hallo Rutger,

    Ik heb de cake nu voor de tweede keer gemaakt. Hij was weer heerlijk. Ik heb alleen de zure room vervangen door schmand. Dit is typisch duits en ook alleen daar verkrijgbaar. Veel duitsers gebruiken dit bij het bakken. Hij is heerlijk geworden.

    • Beantwoorden Rutger 1 november 2016

      Wat leuk om te horen dat het ook lekker is met schmand!

  • Beantwoorden Lida Wolff 3 november 2016

    Hallo Rutger,

    Ik heb heel veel appels dit jaar en kan dus van alles en nog wat maken. Wat kan ik aan gebak,cake of taarten in de vriezer doen?

  • Beantwoorden Monika 7 januari 2017

    Ik heb een vraag. Proef je de citroen rasp niet te veel. Wij houden hier in huis niet zo van recepten met citroen omdat dat zo overheersend is. Of kan ik de citroen ook weg laten?

    • Beantwoorden Rutger 9 januari 2017

      Zelf vind ik dat je de citroen niet overheersend proeft, maar als je er echt niet van houdt kun je deze zonder problemen weglaten.

  • Beantwoorden Wil 7 januari 2017

    Zodra ik weer een keer in Nederland ben koop ik de bakbijbel.

  • Beantwoorden Gerda van den Berg 5 maart 2017

    Gisteren gebakken, vandaag geproefd… en het is heerlijk! Het duurde alleen wel lang voordat die gaar was van binnen, bijna anderhalf uur, en ik had mijn oven al ietsje hoger gezet op 180 graden want ik weet uit ervaring dat ik mijn oven altijd iets hoger moet zetten. Volgendee keer zet ik het dus op 190 graden. Ik had iets te veel citroensap door mijn appelstukjes gedaan, waardoor de citroen smaak een beetje overheerste over de kaneel smaak. Dat zou ik een volgende keer minderen of weglaten. Verder een heerlijk recept!

  • Beantwoorden Karin hurrelbrinck 18 maart 2017

    itroenGoedemiddag,

    De appelcake staat in de oven, maar even een vraagje. Kan ik de citroenrasp ook vervangen voor iets anders van citroen? Ik vind het een gedoe om de citroen te raspen.

    groetjes Karin

    • Beantwoorden Rutger 20 maart 2017

      Het geeft wel een hele lekkere frisse smaak aan de cake. Een vervanger zou ik niet echt weten, behalve dat je natuurlijk ook kant-en-klare citroenrasp bij de bakspullen kan kopen. Al is dat wel minder lekker!

  • Beantwoorden Hettie 23 maart 2017

    Hoezo in ronde springvorm bakken? Vannacht, na avonddienst, grote cake gebakken voor de ouderen waar ik op vrijdag activiteiten mee doe. Cakeblik van 40 cm, 1/4 van recept verhoogd, per ongeluk (=gewoonte), eieren, bloem, boter etc. bij elkaar gekwakt, gemixt op stand 1 met ouderwetse mixer om teveel lucht te voorkomen, oven aangezet en 2 appels met kaneel, citroen en beetje suiker in het deeg gestoken. De oven 65 min. aangezet en de cake is perfect. Dankjewel!

    • Beantwoorden Rutger 23 maart 2017

      Het kan ook heel goed in een langwerpige vorm! De smaak wordt er niet minder van! Geniet er van!

  • Beantwoorden Illie 5 april 2017

    Dag rutger,
    De appelcake zit in de oven. Ben benieuwd! Ik vroeg mij af hoe het komt dat er klontjes bloem in mijn beslag blijven? Ik heb het toen maar even gemixt ipv met de spatel. Heeft het met de boter te maken?

    • Beantwoorden Rutger 5 april 2017

      Waarschijnlijk was de boter niet zacht genoeg waardoor deze kl9ntjes vormde. Of was de bloem er klonterig? Die zou je kunnen zeven voordat je hem door het mengsel spatelt.

  • Beantwoorden Illiea 6 april 2017

    Ik zal de bloem de volgende keer zeven. Hij smaakte heerlijk alleen de appelstukjes waren gezakt in het beslag dat komt denk ik omdat ik het beslag gemixt heb. Bedankt voor je reactie!

  • Beantwoorden Carla Bouman 21 april 2017

    Kan je ook voor het cakebeslag de gewone kant en klare vanille cake mix gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 23 april 2017

      Hoi! Dat kan op zich, al is dit net zo makkelijk. Ik zou dan wel 1 ei minder gebruiken en dat vervangen door 60 ml zure room. Wordt de cake wat smeuiiger van.

  • Beantwoorden Christianne 16 juni 2017

    Ziet er heerlijk uit. Kan ik deze appelcake ook maken als gewone cake in een cakeblik, als ik de hoeveelheden aanpas, de appeltjes iets kleiner snijdt, door de bloem wentel en er door het beslag spatel? Of denk je dat deze cake zich daar niet zo goed voor leent?

    • Beantwoorden Rutger 19 juni 2017

      Dat kan prima! Je kunt de appel ook in de gewone vorm bovenop het beslag leggen, of er inderdaad als stukjes doorheen spatelen.

      • Beantwoorden Christianne 24 juni 2017

        Was heerlijk! Lekker met die zure room erdoor! 2/3 van de stukjes appel erdoorheen gespateld, 1/3 er bovenop gelegd.

  • Beantwoorden Tante 15 september 2017

    Ik wil het beslag verdelen over 2 ronde vormen van 12 cm doorsnede. Moet ik dan een andere baktijd aanhouden ?

    • Beantwoorden Rutger 18 september 2017

      Ja, die mogen denk ik zo’n 10-15 minuten korter. Even goed testen wanneer ze gaar zijn.

    Laat een reactie achter