Volg Rutger Bakt:

Perengalettes van bladerdeeg – recept

5 januari 2018 | Recepten, Taart & gebak | 15 reacties

Perengalettes van bladerdeeg

 

Alleen het uiterlijk van deze perengalettes doet je al watertanden toch? Het leuke is dat dit een heel simpel recept is, maar ondanks dat ziet het er geweldig uit. Het geheim zit hem in de plakjes peer die als een waaier op de galettes liggen. En naast dat ze er prachtig uitzien smaken ze ook nog een heel lekker! Perfect voor bij de koffie, of met een bolletje ijs erbij als dessert! En in plaats van peer kun je natuurlijk ook appel gebruiken!

 

Ingrediënten

Voor de galettes

  • ½ recept bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 100 gr amandelspijs
  • ¼ tot ½ ei, losgeklopt
  • 3 kleine peren, geschild en gehalveerd

Verder nodig

  • bloem, voor het werkblad
  • ½ ei, losgeklopt
  • 60 gr abrikozenjam

 

Perengalettes van bladerdeeg

 

Bereiding: Perengalettes van bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 30 x 35 centimeter. Steek of snijd daar 6 cirkels uit, met een doorsnede van ongeveer 12 centimeter. Leg deze op de bakplaat en prik het deeg in het midden een paar keer in met een vork. Bestrijk de randen van het deeg met wat losgeklopt ei.

Meng het amandelspijs met het ei tot het goed smeerbaar is. Gebruik eerst ¼ van het ei, als het spijs nog te stevig is kun je wat meer ei toevoegen. Strijk het amandelmengsel in het midden op de plakjes bladerdeeg. Snijd de halve peren in de lengte in dunne plakjes en druk ze iets plat, zodat ze als een waaier uiteen vallen. Leg ze voorzichtig in het midden op de amandelvulling.

Bak de perengalettes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Laat de perengalettes afkoelen op een rooster en bestrijk ze voor het serveren met wat verwarmde abrikozenjam.

 

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel komt binnenkort uit! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Reserveer hem hier!

Bekijk ook:

15 reacties

  • Beantwoorden Annemieke 5 januari 2018

    Moeten de peren rijp zijn of niet

    • Beantwoorden Anja 6 januari 2018

      Ik heb hele rijpe peren gebruikt , het was heerlijk .

    • Beantwoorden Rutger 9 januari 2018

      Ze hoeven niet heel rijp/zacht te zijn, omdat ze in de oven nog wat zachter worden.

  • Beantwoorden Monique 5 januari 2018

    Kan het ook met water ipv ei?

    • Beantwoorden Rutger 9 januari 2018

      Wat bedoel je? Het spijs verdunnen of het bladerdeeg bestrijken? In beide gevallen heeft ei wel de voorkeur, maar het verdunnen kun je eventueel ook met wat water doen, al wordt het dan wel wat slapper na het bakken.

  • Beantwoorden Marja 6 januari 2018

    Hoi Rutger,
    Heb je misschien een tip die ik gebruiken ipv amandelspijs? Bij voorbaat dank.
    Met vriendelijke groet,
    Marja

    • Beantwoorden Rutger 9 januari 2018

      Bij deze galettes gaat dat lastig. Je kunt de spijs weglaten, maar het wordt dan wel wat saai.

      • Beantwoorden Marja 10 januari 2018

        Hoi Rutger,
        Is een beetje vanillepudding soms een idee ipv spijs? Of loopt dat er uit in de oven? Bij Pastis de Belem ( als ik het zo goed schrijf ) bak je ook de pudding mee en dat is reuze lekker. Je weet wel, dat Portugese lekkere hapje bij de koffie of als nagerecht? Ik hoop het maar want ze zien er zoooooo lekker uit, maar aan saai heb je niks. Dat is niet spannend en niet lekker! Ben erg benieuwd naar je antwoord.
        Hartelijke groetjes,
        Marja

        • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

          Hoi Marja. Die gebakjes zijn inderdaad heel lekker, alleen denk ik dat het hier niet heel goed werkt. De amandelspijs gebruik ik ook om tijdens het bakken vocht op te vangen dat vrijkomt uit de peren, zodat het bladerdeeg mooi krokant kan bakken. Bij het gebruik van vanillepudding gaat dat niet lukken ben ik bang.

          • Marja 15 januari 2018

            Hoi Rutger,
            Jammer. Dan moet ik dus voor mezelf iets heel anders verzinnen met peer, want mijn man vroeg al wanneer ik ze ging maken! En ik lust echt geen spijs. In elk geval bedankt voor je antwoord, was zeer duidelijk

  • Beantwoorden Anja 6 januari 2018

    Super lekker . Wij hebben ze net op mmm .. heerlijk recept , ik heb alleen de abrikozenjam vervangen door mandarijn/passievrucht jam ik kan geen foto plaatsen maar heb de foto op mijn facebook pagina truitjes keuken staan met meer van jouw recepten . .

    • Beantwoorden Rutger 9 januari 2018

      Dat klinkt superlekker! Leuk om al die lekkere foto’s te zien!

  • Beantwoorden Maya 12 januari 2018

    Hoi Rutger, de uitgestoken delen moet ik direct op een bakplaat plaatsen en niet een bakplaat bekleed met bakpapier? Heb ik het goed?

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      Hoi! Als het goed is heb je de bakplaat al bekleed, dat staat in de eerste zin. Ik zou ze altijd op bakpapier bakken, dat werkt het beste.

  • Beantwoorden Valentine 13 januari 2018

    Appels gebruikt in plaats van peren. Ook heerlijk,

  • Laat een reactie achter