Peren, karamel en een lekkere cake, dat is waar deze omgekeerde perencake uit bestaat. Het recept voor deze peren upside down cake komt uit het nieuwe boek van Laura Kieft: Het laura’s Bakery bakboek. In dit boek vind je 70 recepten voor allerlei soorten gebak, koekjes, desserts en borrelhapjes. Tijdens het doorbladeren van Laura’s boek viel mijn oog op deze perencake met karamel. Hij is erg leuk om te maken en ziet er na het bakken grandioos uit. Voor deze cake kun je het beste een dichte bakvorm gebruiken, een rond cakeblik dus. Als je een springvorm gebruikt zal de gekarameliseerde suiker er tijdens het bakken deels uitlopen.

Peren upside down cake
Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 50 gr boter
  • 170 gr lichtbruine basterdsuiker (het kan ook goed met 75 gr)
  • 2 peren
  • Voor het beslag
  • 150 gr suiker
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop

Bereiding: Peren upside down cake

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Doe voor de bodem de boter en de lichtbruine basterdsuiker in een pannetje en laat de boter op zacht vuur smelten. Zet even opzij terwijl je de peren schilt, klokhuizen verwijdert en ze in niet al te dunne partjes snijdt.

Bekleed een (dichte) bakvorm van 20 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten in met boter. Verspreid het boter-suikermengsel over de bodem. Leg de partjes peren daarop en zorg dat de hele bodem bedekt is.

Maak het beslag door de boter en suiker romig te kloppen. Voeg de eieren één voor één toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix het vanille-extract door het beslag. Als laatste voeg je het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe, mix tot dit is opgenomen.

Verdeel het beslag over de laag peren, spreid met een spatel gelijkmatig uit. Bak de cake in ongeveer 45 (tot 55) minuten gaar.

Laat de cake kort in de vorm afkoelen voordat je hem lost op een rooster, de onderkant wordt dan uiteraard de bovenkant.

Nieuwsgierig geworden naar Het Laura’s bakery bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

bakboek laura

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (29)
Rolanda 2017-11-06 08:32:27

Goedemorgen Rutger,

Wat voor peren gebruik je eigenlijk voor het verwerken in (dit) gebak ?
Zelf ben ik niet zo'n perenfan maar mijn zoon wordt binnenkort 40 jaar en ik verzamel nu alvast lekkere taartrecepten om hem mee te verrassen.

Lieve groetjes en fijne dag.
Rolanda

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-11-06 11:50:12

Stevige handperen zijn inderdaad het lekkerste. Tijdens het bakken worden ze zachter.

Beantwoorden
Marja 2017-11-06 10:28:42

Ik zou lekkere handperen nemen. In elk geval geen stoofpeertjes! Een beetje stevige zoete peer lijkt mij de beste keuze.

Beantwoorden
MA
Rolanda 2017-11-06 12:13:22

Dank jullie wel voor jullie reactie Marja en Rutger.

Lieve groetjes ,fijne dag.
Rolanda

Beantwoorden
RO
Els 2017-11-11 21:58:33

Heb de cake vandaag gebakken in mijn tarte tatin pan. Die kun je gewoon op het vuur zetten met de suiker en boter en dan de peren en het beslag er op doen. Smaakt goed!

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-11-12 12:34:51

Ideaal! Goede tip!

Beantwoorden
Annemiek 2017-11-13 10:57:08

Vandaag gebakken maar veel te zoet,zoveel bastersuiker 170gr? Klopt dat wel?
Wil hem nogmaals proberen maar dan met de helft van de suiker?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-11-19 21:59:28

Hoi Annemiek. Dit is het recept zoals hij in het boek van Laura staat en zoals ik heb ook heb gebakken. Je kunt zeker wat minder suiker gebruiken als je hem aan de zoete kant vond.

Beantwoorden
Wilma 2017-11-15 19:24:35

Ik heb hem afgelopen vrijdag gebakken. Wel in een groter rond blik, dus ik heb 200 gram suiker, eieren, boter en zelfrijzend bakmeel voor de cake gedaan maar wel de 170 gram basterdsuiker en 50 gram boter. Als je dat te zoet vindt zou ik hem zeker nog een keer met minder basterdsuiker bakken.
Wij vonden hem erg lekker!

Beantwoorden
WI
Corrie Smans 2017-11-16 22:34:58

Dit lijkt me ook lekker met banaan ipv peer!

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-11-19 21:41:28

Goed idee! Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Susan 2018-09-15 14:50:48

Gewoon TE Lekker!!!!?????

Beantwoorden
SU
Carina van Hout 2018-09-29 21:03:33

Heb hem net uit de oven gehaald
Wat is ie mooooooii
Foto plaats ik op fb en instagram

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-10-01 09:19:11

Wat leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Ellis 2019-01-29 19:54:04

Rutger zet je de cake in hetelucht of boven/onder warmte?

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-02-03 09:47:14

Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte.

Beantwoorden
Jessica 2019-09-28 08:07:01

Jammer, veel te zoet. Hij zag er wel prachtig uit.

Beantwoorden
JE
Linda 2019-10-02 00:33:42

Hoi Rutger. Zou je deze cake ook in een gewoon cakeblik kunnen maken? Kan ik dan dezelfde verhoudingen aanhouden qua ingrediënten? Groetjes, Linda

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-10-06 18:14:22

Hoi! Dat kan heel goed en je kunt dezelfde verhoudingen aanhouden.

Beantwoorden
Jose 2020-10-17 13:01:12

Hij was heerlijk, vooral bij de koffie. Cadeautje in deze Corona tijd.
Ik heb hem met in glazen bakblik gemaakt en met 3/4 van het recept.

Beantwoorden
JO
Tim 2020-10-25 12:36:59

Veel en veel te zoet en te vet.
Echt zonde van alle ingrediënten en van de moeite.
En dat nu suikerziekte pandemische vormen begint aan te nemen.
Zowel mijn dochter als ik vonden het niet lekker.

Beantwoorden
TI
Freek 2020-11-12 13:57:11

Ik heb de cake inmiddels drie keer gemaakt. Echt heeeerlijk!
Beetje rum door het cakebeslag en het is nog iets lekkerder.
Je kan ook een keertje pure chocolade in het cakebeslag stoppen (en iets minder suiker)

Beantwoorden
FR
Inge 2021-01-22 13:48:57

Kun je deze cake ook invriezen?

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-01-25 08:49:26

Het kan wel, maar de peer wordt wel wat minder lekker na het ontdooien.

Beantwoorden
Bianca Schings 2021-03-27 18:06:58

Lekker
Eenvoudig
Net even anders dan gewone cake
Goed gelukt

Beantwoorden
BI
Dietze 2021-07-25 08:30:31

Hai Rutger, ik heb hem gemaakt en iedereen vond hem echt heerlijk. Ik maak sowieso veel gebruik van je recepten (uit zowel boek als website), veel dank! Vraagje over dit recept: zou dit ook met platte perziken goed gaan denk je?

Beantwoorden
DI
Dietze 2021-07-25 13:28:12

Hai Rutger, ik heb hem gemaakt en iedereen vond hem echt heerlijk! Ik maak sowieso veel gebruik van je recepten (uit zowel boek als website), veel dank! Vraagje over dit recept: zou dit ook met

Beantwoorden
DI
Laurian 2021-10-10 19:19:16

Hoi Rutger ik vind hem verrukkelijk ik heb er 3 gebakken. Maar nu wil ik voor de dochter van mijn vriendin deze cake bakken maar dan glutenvrij. Kan ik de zelfrijzend bakmeel vervangen voor schärmix of kan dat niet? Ik hoop dat je mij kan helpen.

Groetjes van laurian

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-10-13 10:24:33

Dat kan prima! Let dan op dat je ook wat bakpoeder toevoegt, zo'n 2 theelepels.

Beantwoorden
Laurian 2021-10-17 23:27:39

Hallo Rutger de cake is weg goed gelukt met de glutenvrije bakmeel.
Mijn vriendin haar dochter vond hem heerlijk.

Dank je wel

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-10-18 08:14:03

Super! Goed om te horen! Graag gedaan!

Beantwoorden
Laurian 2021-10-14 07:42:55

Dank je wel voor je antwoord.

Beantwoorden
LA
Inge Kampert 2022-04-05 19:56:39

Ik heb hem nu 2x gemaakt en met smaak gegeten! Zó lekker! En het ziet er ook nog eens mooi uit!

Beantwoorden
IN
Judi 2022-04-29 10:48:14

Wat zijn de verhoudingen als ik een bakblik wil gebruiken van 26 cm?
Ik heb nl 8 peren 😀
Bedankt voor dit aangepaste recept.

Groeten Judi

Beantwoorden
JU
Rutger 2022-05-02 08:25:20

Die kun je hier vinden: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Hilde 2022-05-13 20:51:10

Zocht een makkelijke en snelle cake,ben geen geduldig baktalent,en de perencake was super! Nog niet afgekoeld en er waren al 2 stukken verorberd! Lekker!

Beantwoorden
HI
Esther 2022-06-17 13:39:09

Hoi Rutger, kun je deze cake ook invriezen? Groeten, Esther

Beantwoorden
ES
Rutger 2022-06-19 20:09:52

Daar heb ik zelf geen ervaring mee. Het kan wel, maar de peer zal wel wat zachter en minder lekker van structuur worden.

Beantwoorden
Willy 2022-07-17 16:49:46

Hallo Rutger,Heb hem met peren gemaakt en het resultaat was heerlijk en zag er mooi uit! Vandaag met appel
gemaakt en jawel, de appels hebben zich van de onderkant naar boven gewerkt!! Hoe kan dit?
Zag er nog heel mooi uit maar dit was niet de bedoeling! Meestal zakken m'n appels bij een
gewone applecake naar beneden....
Komt het misschien doordat de suiker teveel is gaan werken/ te warm is geworden?? Suiker was
niet te donker/ verbrand of zo.
Hoor graag je reactie

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-07-25 15:37:44

Hoi. Dat is heel bijzonder. Meestal is het andersom inderdaad. Ik kan er geen verklaring voor geven.

Beantwoorden
Darian 2022-09-07 19:51:41

Echt heel handig bedankt Rutger bedankt

Beantwoorden
DA
Marianne Martens 2022-09-23 10:05:39

Een favoriete taart hier in het gezin! Vandaag geen peren in huis, dus maar een pot geweckte peren gebruikt (ik ben nog ouderwets, ik weck fruit). Beetje rum erdoor……heerlijk

Beantwoorden
MA
Erica 2022-10-27 10:18:42

Ik ben in Duitsland en heb geen basterdsuiker. Kan ik ook normale of rietsuiker nemen? En waar moet ik dan op letten?

Beantwoorden
ER
Rutger 2022-10-31 08:57:18

Het is wel lekker om een suiker te hebben waar al wat karamel doorzit, zoals bij lichtbruine basterdsuiker het geval is. Dan zou ik eerder zelf een karamel maken met gewone suiker en die als basis gebruiken. Je kunt de helft van de karamel uit dit recept gebruiken: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/appeltaart/tarte-tatin-appel-recept/

Beantwoorden
Margret 2022-11-02 09:44:24

Heerlijk! Ook erg lekker met ananas.

Beantwoorden
MA
Cornelia 2022-11-19 16:06:29

Hij staat in de oven. Receptvariatie gedaan met half witte en half donkerbruine basterdsuiker. Peren caramel gemaakt met rietsuiker. Verse, uitgeperste gember en beslag met biologische kruidenmix voor gingerbread op smaak gemaakt. Het resultaat proeven we vanavond.

Beantwoorden
CO

U kunt niet meer reageren.