Volg Rutger Bakt:

Peren upside down cake – recept

6 november 2017 | Cake, Recepten | 9 reacties

Peren upside down cake

 

Peren, karamel en een lekkere cake, dat is waar deze omgekeerde perencake uit bestaat. Het recept voor deze peren upside down cake komt uit het nieuwe boek van Laura Kieft: Het laura’s Bakery bakboek. In dit boek vind je 70 recepten voor allerlei soorten gebak, koekjes, desserts en borrelhapjes. Tijdens het doorbladeren van Laura’s boek viel mijn oog op deze perencake met karamel. Hij is erg leuk om te maken en ziet er na het bakken grandioos uit. Voor deze cake kun je het beste een dichte bakvorm gebruiken, een rond cakeblik dus. Als je een springvorm gebruikt zal de gekarameliseerde suiker er tijdens het bakken deels uitlopen.

 

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 50 gr boter
  • 170 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2 peren

Voor het beslag

  • 150 gr suiker
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout

Verder nodig

  • boter, om in te vetten

 

Bereiding: Peren upside down cake

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Doe voor de bodem de boter en de lichtbruine basterdsuiker in een pannetje en laat de boter op zacht vuur smelten. Zet even opzij terwijl je de peren schilt, klokhuizen verwijdert en ze in niet al te dunne partjes snijdt.

Bekleed een (dichte) bakvorm van 20 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten in met boter. Verspreid het boter-suikermengsel over de bodem. Leg de partjes peren daarop en zorg dat de hele bodem bedekt is.

Maak het beslag door de boter en suiker romig te kloppen. Voeg de eieren één voor één toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix het vanille-extract door het beslag. Als laatste voeg je het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe, mix tot dit is opgenomen.

Verdeel het beslag over de laag peren, spreid met een spatel gelijkmatig uit. Bak de cake in ongeveer 45 (tot 55) minuten gaar.

Laat de cake kort in de vorm afkoelen voordat je hem lost op een rooster, de onderkant wordt dan uiteraard de bovenkant.

Nieuwsgierig geworden naar Het Laura’s bakery bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

 

bakboek laura

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

9 reacties

  • Beantwoorden Rolanda 6 november 2017

    Goedemorgen Rutger,

    Wat voor peren gebruik je eigenlijk voor het verwerken in (dit) gebak ?
    Zelf ben ik niet zo’n perenfan maar mijn zoon wordt binnenkort 40 jaar en ik verzamel nu alvast lekkere taartrecepten om hem mee te verrassen.

    Lieve groetjes en fijne dag.
    Rolanda

    • Beantwoorden Marja 6 november 2017

      Ik zou lekkere handperen nemen. In elk geval geen stoofpeertjes! Een beetje stevige zoete peer lijkt mij de beste keuze.

    • Beantwoorden Rutger 6 november 2017

      Stevige handperen zijn inderdaad het lekkerste. Tijdens het bakken worden ze zachter.

  • Beantwoorden Rolanda 6 november 2017

    Dank jullie wel voor jullie reactie Marja en Rutger.

    Lieve groetjes ,fijne dag.
    Rolanda

  • Beantwoorden Els 11 november 2017

    Heb de cake vandaag gebakken in mijn tarte tatin pan. Die kun je gewoon op het vuur zetten met de suiker en boter en dan de peren en het beslag er op doen. Smaakt goed!

  • Beantwoorden Annemiek 13 november 2017

    Vandaag gebakken maar veel te zoet,zoveel bastersuiker 170gr? Klopt dat wel?
    Wil hem nogmaals proberen maar dan met de helft van de suiker?

  • Beantwoorden Wilma 15 november 2017

    Ik heb hem afgelopen vrijdag gebakken. Wel in een groter rond blik, dus ik heb 200 gram suiker, eieren, boter en zelfrijzend bakmeel voor de cake gedaan maar wel de 170 gram basterdsuiker en 50 gram boter. Als je dat te zoet vindt zou ik hem zeker nog een keer met minder basterdsuiker bakken.
    Wij vonden hem erg lekker!

  • Beantwoorden Corrie Smans 16 november 2017

    Dit lijkt me ook lekker met banaan ipv peer!

  • Laat een reactie achter