Volg Rutger Bakt:

Kruidnoten bakken – recept

18 november 2017 | Feestdagen, Koek & koekjes, Recepten, Sinterklaas | 9 reacties

Pepernoten bakken

 

Kruidnoten bakken is super leuk om te doen met kinderen en ook nog eens heel makkelijk! Het deeg kun je goed van tevoren maken en kun je ook prima invriezen. Er is vaak veel onduidelijkheid over de naam pepernoten of kruidnoten. Kruidnoten zijn knapperiger en meer speculaasachtig, pepernoten zijn bonkjes en lijken qua structuur wat meer op taai taai. Of je nu pepernoten of kruidnoten noemt, zelfgebakken zijn ze in elk geval heel erg lekker en het hele huis zal overheerlijk ruiken als deze nootjes in de oven liggen! Het is trouwens ook lekker (en leuk om te doen) als je ze na het bakken door de getemperereerde chocolade haalt. Zo heb je zelfgemaakte chocoladekruidnoten!

 

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 1 ½ el speculaaskruiden
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  • 2 – 3 el melk

 

Pepernoten bakken

 

Bereiding: Kruidnoten

Doe alle ingrediënten, behalve de melk, in een kom en kneed deze door elkaar. Voeg zoveel melk toe om er een mooi deeg van te maken. Meestal zal je aan 2 eetlepels voldoende hebben. Kneed het deeg vooral niet te lang, als je er een bal van kunt maken dan is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg kleine bolletje ter grootte van een knikker. Leg deze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak de kruidnoten 15 tot 20 minuten en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

 

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel komt binnenkort uit! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Reserveer hem hier!

Bekijk ook:

9 reacties

  • Beantwoorden George 18 november 2017

    Beste Rutger, ik zou graag je recept zien voor “echte” pepernoten, dit zijn zoals je zelf al zegt eigenlijk kruidnoten.

    • Beantwoorden Rutger 19 november 2017

      Die staan nog op mijn to-bake lijst. Ik ben nog steeds op zoek naar het echte perfecte recept, tot nu toe was ik niet tevreden met de uitkomsten van de klassieke pepernoten.

  • Beantwoorden Jolanda hubers 18 november 2017

    Beste Rutger,
    Dat zou ik ook graag willen, nostalgische pepernoten waar vroeger mee werd gestrooid, heerlijk,,

  • Beantwoorden Mathilde 25 november 2017

    Wederom een toprecept! 🙂

  • Beantwoorden Susan 26 november 2017

    Beste Rutger,

    Vanmiddag ben ik aan het bakken geslagen met dit recept. Helaas zijn mijn kruidnoten niet mooi rond, maar in allerlei rare vormen, tot rechthoekig aan toe. Dit ondanks dat ik ze wel vrij mooi rond had gerold. Heb jij enig idee hoe dit komt en wat ik ertegen kan doen?

  • Beantwoorden Maya 1 december 2017

    Oke deze dus proberen, ik weet niet hoe ik erbij kom maar om de een of andere rede was ik ervan overtuigd dat er een mal ofzo hiervoor gebruikt werd 😂

  • Beantwoorden Linda 2 december 2017

    Heerlijk deze kruidnootjes. Vooral als je zelf de speculaaskruiden maakt. Ik draai alleen geen bolletjes maar eerst maak ik frikandellen en dan snij ik plakjes. Iets minder mooi maar gaat lekker snel en net zo lekker. 🙂

  • Beantwoorden W. Padmos 3 december 2017

    Hi Rutger,
    Voor hoeveel personen is het recept vd kruidnoten, want ik ga het met de cliënten op mijn werk maken!
    Groetjes Wilma

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Dat ligt er maar net aan hoeveel je er van wilt eten, dat is heel lastig te zeggen.

    Laat een reactie achter