Zelfgemaakt paneermeel geeft een veel lekkerder resultaat dan gekocht paneermeel, mede doordat je zelf de grootte van de kruimels kunt bepalen. En zelf paneermeel maken is echt niet moeilijk! Voor het krokettenrecept in mijn laatste boek, Het hartige bakboek, heb ik hulp gehad van de Amsterdamse patissier Cees Holtkamp. Wat mij betreft dé krokettenman van Nederland. Van hem leerde ik dat een belangrijk onderdeel voor een geslaagde kroket het paneermeel is. Dat kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen, zowel fijn als grof (panko), maar met zelfgemaakt paneermeel krijg je de lekkerste en knapperigste kroketten en bitterballen! Door de vulling eerst in fijn paneermeel te rollen en vervolgens in grof paneermeel krijg je echt een heel krokant en knapperig eindresultaat. Daarnaast is dit zelfgemaakte paneermeel ook de perfecte manier om overgebleven witbrood te verwerken. Luchtdicht verpakt kun je zelfgemaakt paneermeel heel lang bewaren.

Zelf paneermeel maken
Ingrediëntenlijst
  • Voor het paneermeel
  • (oud) witbrood, in sneetjes
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Paneermeel maken

Verwarm de oven voor op 125 °C.

Leg het brood op een ovenrooster en droog het 1 tot 1 ½ uur in de oven. Laat het vervolgens afkoelen.

Er zijn 2 manieren om het brood fijn te krijgen. Het kan in een hakmolentje of keukenmachine met messen, maar het gevaar bestaat dat je te lang hakt en een te fijn paneermeel krijgt. Probeer dus niet te lang te hakken en de kruimels grof te houden. Zeef het vervolgens en scheid zo het fijne van het grove paneermeel.

Een andere manier is om de gedroogde sneden brood met een deegroller fijn te rollen op het werkblad. Deze manier is iets bewerkelijker dan de vorige, maar geeft minder kans op een te fijn paneelmeel. Ook bij deze methode doe je alles aan het eind in een zeef om het fijne te scheiden van het grovere kruim

Nieuwsgierig geworden naar Het hartige bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Melinda 2018-04-23 07:32:22

Beste Rutger, kun je ook volkorenbrood daarvoor gebruiken?

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-04-25 17:42:56

Jazeker, dan krijg je uiteraard ook volkoren paneermeel.

Beantwoorden
Carina 2018-04-30 08:07:14

Ik heb leffe bierbrood van Robért van beckhoven
Kan je er ook parneermeel mee maken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-05-07 12:00:36

Tuurlijk! Dat kan eigenlijk van ieder brood.

Beantwoorden
Carina 2018-05-07 13:15:34

Dank je wel voor je antwoord ?

Beantwoorden
CA
Anke 2021-12-02 10:49:22

Kan ik mijn kapjes ook gebruiken hiervoor

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-08 22:43:33

Zeker!

Beantwoorden
Ashley 2022-03-01 12:56:49

Hoe lang kun je het bewaren?

Beantwoorden
AS
Rutger 2022-03-07 15:31:42

Luchtdicht verpakt heel erg lang, echt weken!

Beantwoorden
Niels 2022-04-20 10:06:36

Mocht je direct paneermeel hebben en je hebt nog cracotte in huis, dan kan je dat ook goed gebruiken. Even in de blender en op smaak maken.

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-04-21 09:38:58

Handige tip! met beschuit werkt dat ook inderdaad!

Beantwoorden
Ingrid 2022-10-25 09:09:30

Ik laat het brood altijd lucht drogen (voor de konijnen). Het is wit en bruin door elkaar. Kan ik van dit gedroogde brood ook paneermeel maken

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-10-26 15:29:19

Volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.