Volg Rutger Bakt:

Omelet Sibérienne – recept

20 december 2016 | Desserts, Feestdagen, Kerst, Recepten | 6 reacties

Omelet Sibérienne

 

Een Omelet Sibérienne, ook wel baked Alaska genoemd, is een dessert van ijs dat omhult is met een cake en een laag zachte Italiaanse meringue. Superlekker en een heel mooi showstuk als dessert. Een variant van dit dessert is de omelet Vesuvius. Deze wordt voor het serveren geflambeerd met sterke drank. Vaak wordt er een lege eischaal in de meringue geplaatst waar de alcohol dan in kan worden gegoten. In mijn recept gebruik ik vanille-ijs, maar je kan het natuurlijk met alle soorten ijs doen die je lekker vindt. Het is ook heel mooi om een combinatie van twee soorten te gebruiken en die door elkaar te marmeren. De binnenkant van ijs en cake kan je helemaal van te voren klaar maken, de Italiaanse meringue kun je het beste vlak voor het serveren bereiden.

 

Ingrediënten

 

Omelet Sibérienne

 

Bereiding: Omelet Sibérienne

Haal het ijs een half uur van te voren uit de vries en zet het in de koelkast, zodat het wat zachter wordt.

Neem een ronde schaal of een cakevorm met een inhoud van ongeveer anderhalve liter en bekleed deze aan de binnenkant met plasticfolie. Snijd de cake in plakjes en bekleed de binnenkant van de schaal of vorm daarmee. Als je het lekker vindt kun je wat amandel- of sinaasappellikeur over de plakjes cake sprenkelen. Schep het ijs in de beklede vorm en druk het goed aan. Dek het ijs af met plakjes cake en besprenkel ook die eventueel met wat likeur. Zet alles in de vriezer tot gebruik.

Maak voor het serveren de Italiaanse meringue (zie deze how-to voor uitgebreide uitleg). Haal de ijstaart voorzichtig uit de vorm met behulp van het plasticfolie en plaats deze op een schaal. Verwijder al het plasticfolie en bedekt de taart helemaal met Italiaanse meringue. Dit kan je er op spatelen of met een spuitzak opspuiten. Brand de omelet Sibérienne kort af met een gasbrander of zet hem enkele minuten onder een hete grill. Serveer de omelet Sibérienne gelijk.

 

Foto’s: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

6 reacties

  • Beantwoorden Cindy 20 december 2016

    Ziet er heerlijk uit! Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?

    • Beantwoorden Rutger 21 december 2016

      Je kan er zeker met 12 personen van eten.

  • Beantwoorden Mark de Ruijter-Groenewold 24 december 2016

    Vraagje: ik heb een halve taart over.
    Hoe bewaar ik die?

    • Beantwoorden Rutger 25 december 2016

      In de diepvries en dan een half uur van tevoren eruit halen. Hij is dan iets minder lekker als de eerste keer, maar zeker nog heel lekker!

  • Beantwoorden M. van Aalst 16 december 2017

    Hoi Rutger,

    Met de feestdagen voor de deur wil ik dit graag gaan maken.
    Nu heb ik zo’n kookthermometer annex kookwekker van IKEA. Kan ik die hiervoor gebruiken of is een suikerthermometer iets anders?

    Groetjes Mirella

    • Beantwoorden Rutger 18 december 2017

      Hoi. Ik weet niet precies welke thermometer je bedoelt, dus vind het lastig om te zeggen of het kan.

    Laat een reactie achter