Volg Rutger Bakt:

Olijfoliecrackers – recept

25 april 2017 | Brood, Lunch, Recepten | 6 reacties

 

Dit heerlijke crackerrecept komt uit Ottolenghi Het Kookboek. Dit boek staat vol met heerlijke en verrassende recepten. Mijn eerste keuze ging uit naar deze olijfoliecrackers. Ze zijn makkelijk te maken en ik kan je inmiddels zeggen dat ze zeker de moeite waard zijn om te bakken!

‘Er is niets beters dan een knapperige flinterdunne cracker om een maaltijd mee te beginnen. Ze zijn supereenvoudig te maken en zijn zo op zich al lekker of met dips als een snack voor de maaltijd.  In een goed afgesloten trommel kan je de crackers een week bewaren.’

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 120 ml water, lauwwarm
  • 25 ml olijfolie
  • ½ tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • ¼ tl cayennepeper

Verder nodig

  • bloem, om te bestuiven
  • olijfolie, om te bestrijken
  • zeezout en zwarte peper, om te bestrooien

 

Bereiding: Olijfoliecrackers

Meng alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom tot een zacht deeg. Je kan dit met de hand doen, of met een mixer met deeghaken. Meng tot het deeg stevig van consistentie is en laat het afgedekt met plasticfolie 1 uur in de koelkast rusten.

Verhit de oven tot 220 ⁰C. Stort het deeg op een schoon werkblad. Zet een kommetje met bloem klaar om te bestuiven. Snijd het deeg met een groot scherp mes in walnootgrote stukken (van circa 15 gram). Rol elk stuk met een deegroller zo dun mogelijk uit en bestuif ze royaal met bloem. Het moeten flinterdunne, lange ovale tongen worden.

Leg de crackers op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze royaal met olie en bestrooi ze met zeezout en zwarte peper. Bak ze in circa 6 minuten knapperig en goudbruin.

Nieuwsgierig geworden naar Ottolenghi Het Kookboek? Kijk hier voor meer informatie!

 

Foto: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

6 reacties

  • Beantwoorden Julie 25 april 2017

    Hoi Rutger,
    Is het aan te raden deze net als de matzes met de pastamachine uit te rollen? Of hoeven deze niet zo dun te worden?
    Alvast bedankt!!

    • Beantwoorden Rutger 27 april 2017

      Hoi! Dat zou zeker kunnen, maakt het iets makkelijker om het dun uit te rollen.

  • Beantwoorden Jonna@burgertrutjesNL 26 april 2017

    Oh wat lekker! Ben dol op crackers en er eigenlijk nog nooit aan gedacht om ze zelf te maken.

    • Beantwoorden Rutger 27 april 2017

      Het is echt verrassend simpel! En lekker!

  • Beantwoorden Melike 2 maart 2018

    Vandaag gemaakt. Heb er ook nog 1 theelepel oregano en 1 theelepel basilicum doorheen gedaan.
    Ze zijn zalig en voor herhaling vatbaar.

    • Beantwoorden Rutger 4 maart 2018

      Klinkt heerlijk met de extra kruiden erdoor!

    Laat een reactie achter