Volg Rutger Bakt:

Olijfoliecake met bitterkoekjes – recept

3 juni 2018 | Cake, Recepten | 6 reacties

Olijfoliecake met bitterkoekjes – recept

 

Deze olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en limoenmascarpone is een fijne variatie op de bekende cakes. De olijfolie en de yoghurt geven de cake een verrassende structuur, die erg goed samengaat met de vulling van bitterkoekjes. Het recept voor deze olijfoliecake is afkomstig uit het boek VET van Bas Robben. In alle recepten in dit boek speelt vet een belangrijke rol; vaak als smaakmaker, maar natuurlijk ook voor de textuur. Bas beschrijft duidelijk de functies van vet en geeft recepten voor verschillende technieken met vet, zoals konfijten, frituren en conserveren. In het hoofdstuk bakken & ijs viel mijn oog op dit recept, dat zeker de moeite waard is om te bakken!

 

Ingrediënten

Voor de cake

  • 2 eieren
  • 75 ml amaretto
  • 180 ml olijfolie
  • 300 gr Griekse yoghurt
  • 200 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 300 gr zelfrijzend bakmeel (kijk hier hoe je het zelf maakt)
  • 250 gr bitterkoekjes, verkruimeld

Voor de limoenmascarpone

  • 250 gr mascarpone
  • 1-2 biologische limoenen
  • 75 gr poedersuiker

Verder nodig

  • olijfolie, om in te vetten

 

Bereiding: Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en limoenmascarpone

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Doe de eieren met de amaretto, olijfolie, Griekse yoghurt, suiker en het zout in een kom en roer deze met een garde goed door elkaar tot het een egaal mengsel is. Zeef dan het zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel het erdoor.

Vet een cakevorm met een inhoud van 1,2 liter in met olijfolie en bekleed eventueel met bakpapier (kijk hier voor tips (LINK)). Giet de helft van het beslag in de vorm. Strooi de bitterkoekjes erover en giet dan de rest van het beslag eroverheen. Bak 1 uur (tot 75 minuten) in het midden van de oven tot de cake goudbruin is. Je kunt met een satèprikker testen of de cake gaar is, deze moet er dan schoon uitkomen zonder kruimels eraan.

Laat de cake helemaal afkoelen voordat je aan de slag gaat met de mascarpone. Rasp daarvoor de schil van een limoen fijn, halveer de vrucht en pers de limoen uit. Meng in een kom 2 theelepels van de limoenrasp en 3 eetlepels van het limoensap, de mascarpone en poedersuiker. Strijk de mascarponetopping over de bovenkant van de cake uit en bestrooi met wat extra limoenrasp.

Nieuwsgierig geworden naar Vet? Kijk hier voor meer informatie!

boek VET

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

6 reacties

  • Beantwoorden Annelies 3 juni 2018

    Oh heerlijk, deze ga ik zeker eens proberen, ik ben dol op bitterkoekjes. Jaren geleden heb ik in Griekenland de meest lekkere cakes kunnen proeven en er werd me verteld dat ze bijna altijd met olijfolie worden gebakken en sindsdien gebruik ik dat zelf ook graag ipv boter, want de cake is dan lekker smeuïg en zacht en blijft langer vers door de olie. Bij ons krijgt deze bitterkoekjescake vast de kans niet om oud te worden omdat hij dan al op is. 🙂 Hartelijk bedankt voor dit recept Rutger!

  • Beantwoorden Pieta 3 juni 2018

    Klinkt weer als een mooi recept. Maakt het uit welke olijfolie gebruikt wordt?

    • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

      Zelf had ik een fruitige extra vergine olijfolie gebruikt en dat smaakte erg goed.

  • Beantwoorden Ria Ester 3 juni 2018

    Rutger, de olijfcake in welke maat springvorm kan ik dit bakken?
    En dezelfde temperatuur en baktijd?

    Hartelijke groet, Ria

    • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

      Hoi. Ik zou dan een ronde springvorm van 20 centimeter gebruiken. En de baktijd hetzelfde houden.

  • Beantwoorden Ria Ester 3 juni 2018

    Rutger, Dank je voor de informatie.
    Zal het proberen.

  • Laat een reactie achter