Volg Rutger Bakt:

Misérable – recept

19 april 2017 | Recepten, Taart & gebak | 7 reacties

Misérable

 

Onlangs deelde ik deze heerlijke kaasrollen uit het Belgisch bakboek met jullie. Naast hartige recepten vind je ook heel veel zoete bakrecepten in dit boek. Deze taart trok direct mijn aandacht! Ik had hem al wel eens gegeten in België en wilde hem graag ook zelf een keer bakken. Dit rijkelijke gebak is lang niet zo miserabel als de naam doet vermoeden en bestaat uit verschillende lagen. Op een laag amandelbiscuit komt vanilleboterroom, weer een laag amandelbiscuit en als finishing touch een toplaagje poedersuiker. Al sinds het interbellum is dit een wijd verspreide en geliefde lekkernij. Van de kust over Antwerpen tot Oud-Rekem in Limburg: de misérable wordt overal gemaakt.

 

Ingrediënten

Voor het amandelbiscuit

  • 3 eiwitten
  • 20 gr suiker
  • 100 gr poedersuiker
  • 100 gr amandelmeel
  • 15 gr bloem
  • 15 gr maïzena

Voor de botercrème

  • 2 eieren
  • 200 gr suiker
  • 230 gr boter
  • ½ vanillestokje
  • 60 ml water

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • suiker, voor de vorm
  • poedersuiker, om te bestuiven

 

Bereiding: Misérable

Smeer een taartvorm met een doorsnede van 18 cm en een randhoogte van 4 cm rijkelijk in met zachte boter en bestrooi hem met wat kristalsuiker.

Verwarm de oven voor tot 180°C. Klop het eiwit met de 20 g kristalsuiker stijf. Voeg daarbij de poedersuiker en klop verder tot een stevige meringue. Zeef de bloem met de maïzena in een kom en voeg er het amandelmeel aan toe. Spatel daarbij de meringue en meng luchtig.

Vul de taartvorm met het beslag en bak de misérable goudbruin gedurende zo’n 40 minuten op 180°C. Laat de taart na het bakken een dag afkoelen op een rooster.

Klop voor de botercrème  de eieren luchtig. Kook het water met de suiker tot 119°C en voeg de suikersiroop bij de geklopte eieren. Blijf kloppen tot het mengsel op kamertemperatuur is. Doe er vervolgens de boter en de kern van de vanillestok bij en klop verder tot botercrème. Met de hoeveelheid botercrème die je maakt kan je twee van deze misérables vullen. Het is lastig om de crème in kleinere hoeveelheden te maken. Wat je over hebt kun je prima invriezen!

Snijd ze de volgende dag doormidden en bespuit één helft rondom met een dikke laag vanilleboterroom. Gebruik daarvoor een spuitzak met een grote, ongekartelde spuitmond. Plaats er de andere helft op en werk af met poedersuiker.

 

Nieuwsgierig geworden naar het Belgisch bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

 

 

Foto: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

7 reacties

  • Beantwoorden Tessa 19 april 2017

    Wat een prachtige taart door zijn eenvoud! Dit zou zomaar een nieuwe klassieker kunnen worden, leuk!

  • Beantwoorden Jonna@burgertrutjesNL 19 april 2017

    Prachtig weer! Niet te veel opsmuk. Ben nu wel erg benieuwd naar het bakboek 🙂

    • Beantwoorden Rutger 23 april 2017

      Thnx! Het boek wordt mooi! Nog even geduld!

  • Beantwoorden Ronald 19 april 2017

    Ik heb een noten allergie kun je in plaats van de amandelmeel een ander soort meel gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 23 april 2017

      Dat wordt bij dit recept wel lastig, het amandelmeel is een belangrijk onderdeel van de structuur van het gebak.

  • Beantwoorden Suzanne 1 mei 2017

    Welke kristalsuiker moet je gebruiken. De fijne of de grove(gewone)?

    • Beantwoorden Rutger 5 mei 2017

      Dat maakt weinig verschil. het kan met beide.

    Laat een reactie achter