Bij meringue denk je waarschijnlijk aan het knapperige en brosse eiwitschuim. Maar het kan ook anders! In plaats van de meringue langzaam te drogen, zoals gebruikelijk, wordt het eiwitschuim voor deze meringuerol kort en heet gebakken. Daardoor stolt de buitenkant en blijft het binnenin heerlijk zacht en plakkerig. De zachte meringue vormt samen met de lemoncurd en slagroom een heerlijk dessert!

Meringuerol met lemoncurd
Ingrediëntenlijst
  • Voor de meringuerol
  • 4 eiwitten
  • ¼ tl zout
  • 225 gr suiker
  • 1½ tl maïzena
Broodbakbol banner desktop

Meringuerol maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een diepe bakplaat van 25×35 centimeter met bakpapier.

Doe de eiwitten en het zout in een vetvrije kom en klop deze stijf op. Voeg zodra de eiwitten schuimig beginnen te worden, lepel voor lepel de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is en er geen suikerkorrels meer in de meringue te voelen zijn. Klop als laatste de maïzena door het opgeklopte eiwit. Verdeel het eiwit over de bakplaat en strijk dit glad.

Bak de meringue 18-23 minuten, tot deze lichtbruin is. Laat de plak vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de slagroom met de suiker stijf op. Keer de meringue om op een nieuw stuk bakpapier en verwijder voorzichtig het oude bakpapier aan de bovenkant. Bestrijk de plak met de lemoncurd, maar laat hierbij een stuk van ongeveer 5 centimeter aan de korte kant onbedekt. Strijk daar vervolgesn de slagroom op en rol de plak op vanaf de korte zijde, beginnend bij de kant met de vulling. Zorg dat de naad van de meringuerol aan de onderkant zit en bestuif de rol licht met poedersuiker. Decoreer tot slot met wat verse frambozen.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Patries 2017-09-09 08:38:54

Wat een lekker recept. Ga het zeker uitproberen. Alleen de 20 gr slagroom moet vast suiker zijn?.
Groetjes Patries.

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-09-10 15:11:51

Klopt inderdaad! Ik heb het aangepast.

Beantwoorden
Denise 2017-09-09 09:21:52

Super lekker en mooi dessert! Komt binnenkort zeker op het menu :)

Beantwoorden
DE
Hèlen Kraaijenoord 2017-09-09 15:55:13

Ja dat wilde ik ook zeggen , moet vast 20 gr suiker zijn!?

Beantwoorden
Rutger 2017-09-10 15:10:07

Klop! Dankjewel voor je oplettendheid! Ik heb het aangepast!

Beantwoorden
Claudia 2017-09-09 17:42:43

oei oei oei, dat lijkt me zalig!

Beantwoorden
CL
Rutger 2017-09-10 15:09:45

Dat is het ook! :)

Beantwoorden
Sandra 2017-09-12 14:48:06

Hoi Rutger
Het ziet er echt heerlijk uit! Ik heb de lemoncurd al gemaakt. Maar ik vroeg me ineens af is het echt een dessert of kan je het ook als een gebakje serveren?
Alvast bedankt

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-09-18 15:16:18

Zelf zou ik het eerder als dessert dan als gebakje serveren. Maar ach... het is superlekker, dus waarom niet als gebakje dan.

Beantwoorden
Hans Leenderts 2017-10-18 18:52:08

Hallo Rutger,

Ik heb de lemoncurd gemaakt en kreeg van een paar mensen die dit geproefd hebben alleen maar lof een heerlijk en smaakvol recept.
Thanks.

Beantwoorden
HA
Rutger 2017-10-23 09:21:22

Supertof! Geniet ervan!

Beantwoorden
Ginger 2017-10-20 14:24:54

Hallo Rutger,

Hoelang kan je de "taart" bewaren?

Beantwoorden
GI
Rutger 2017-10-23 09:04:15

Hij is het lekkerste op de dag dat je hem gemaakt hebt. De dag daarna kan ook nog wel, maar niet veel langer.

Beantwoorden
Anne Vissia 2017-12-24 14:23:29

Ik wil de meringuerol nu aan het maken en wil 'm graag morgen serveren. Is het dan een goed idee om de rol in te vriezen en morgen te laten ontdooien zodat de smaak/knapperigheid zo goed mogelijk bewaard blijft?

Beantwoorden
AN
Anne Vissia 2017-12-24 14:23:44

Ik ben de meringuerol nu aan het maken en wil 'm graag morgen serveren. Is het dan een goed idee om de rol in te vriezen en morgen te laten ontdooien zodat de smaak/knapperigheid zo goed mogelijk bewaard blijft?

Beantwoorden
AN
Robin 2018-03-19 07:12:10

Hey Rutger,

Omdat de merinque nogzacht is, is deze dan wel gaar? Kunnen jonge kinderen en zwangeren hiervan eten ivm eventuele rauwe eieren?

Beantwoorden
RO
Rutger 2018-03-19 11:30:06

Dat kan zeker. De rol is op 180 graden verwarmd geweest, dus eventuele ziektemakers zijn gedood. Hij is zacht omdat niet al het vocht uit het eiwit verdampt is, maar dat kan verder geen kwaad.

Beantwoorden
Sjobo 2018-04-09 10:58:02

Wat een TOP dessert! De zelfgemaakte lemoncurd maakt het helemaal af.
Ook ik kreeg alleen maar lof over de lemoncurd...dit dankzij jou Rutger! ??

Beantwoorden
SJ
Rutger 2018-04-13 21:57:05

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Trea 2018-06-11 09:07:23

Heerlijk recept, die houden we erin :-)

Beantwoorden
TR
Hilde 2019-12-11 21:39:30

Hoi Rutger,

Hoe lang vantevoren kun je dit maken. En als je 'm vantevoren maakt hoe kan ik het dan het beste bewaren, in plastic folie?

Beantwoorden
HI
Rutger 2019-12-16 10:54:58

Dit dessert is lastig heel lang van tevoren te maken. De meringue kun je bijvoorbeeld al wel in de middag maken, maar ik zou 'm pas vlak voor het serveren vullen.

Beantwoorden
Lies 2021-12-21 12:31:06

Hoi rutger,

Kan je de rol ook invriezen?
Dan kan ik hem eerder maken.

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-12-22 07:25:53

Dat wordt niet lekker bij dit recept.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.