Volg Rutger Bakt:

Lemoncurd met een vleugje limoen – basisrecept

5 september 2017 | Basisrecepten, Recepten | 2 reacties

Lemoncurd recept

 

Lemoncurd is volgens mij de bekendste van alle curds. Eerder plaatste ik al deze frisse sinaasappelcurd en deze mango-passievruchtcurd, hoog tijd nu voor mijn versie met citroen! Naast citroen heb ik ook het sap en de rasp van een limoen toegevoegd, dat maakt de smaak van deze curd nog wat spannender. Lemoncurd is heerlijk op bijvoorbeeld scones, in Eton mess of als topping op een pavlova. Wil je de curd steviger, zodat je deze als taartvulling kunt gebruiken, roer er dan als de kom van de pan af is 1-2 geweekte gelatineblaadjes door.

 

Ingrediënten

  • 125 boter
  • 200 gr suiker
  • 2 citroenen, rasp en sap
  • 1 limoen, rasp en sap
  • 2 eieren + 1 eidooier

 

Bereiding: Lemoncurd met een vleugje limoen

Doe de boter, suiker, het sap en de rasp van de citroenen en dat van de limoen in een hittebestendige kom en roer het goed door elkaar. Verwarm de kom au bain-marie tot de boter gesmolten is. Haal de kom van de pan, voeg de eieren en de eidooier toe en roer het mengsel goed door. Zet de kom terug op de bain-marie en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Een curd is klaar bij ongeveer 80 ᵒC, de eieren zorgen dan voor een binding waardoor de lemoncurd dikker wordt. Om te controleren of het goed is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep over; als de curd niet meer doorloopt, is deze goed. Het is heel belangrijk dat je het mengsel niet laat koken, dan krijg je stukje gestold ei en dat wil je niet.

Haal de lemoncurd van het vuur als deze dik genoeg is en giet deze door een zeef. Giet de curd in een gesteriliseerde pot en bewaar hem in de koelkast.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

2 reacties

  • Beantwoorden noortje van glabbeek 5 september 2017

    Waarom zeef je de curd?
    Ik vind de stukjes rasp bijvoorbeeld erg lekker in de curd. Meestal maak ik eerst gelei trouwens van het citrusfruit (met schil gekookt). De gelei van de hele citroen gebruik ik dan in plaats van alleen rasp en sap.

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Zelf vind ik een gladde curd heel lekker, dus zonder stukjes. Dat is inderdaad persoonlijk, je kunt het zeven ook overslaan. Lekker idee die gelei!

    Laat een reactie achter