Volg Rutger Bakt:

Lemoncurd met een vleugje limoen – basisrecept

5 september 2017 | Basisrecepten, Recepten | 10 reacties

Lemoncurd recept

 

Lemoncurd is volgens mij de bekendste van alle curds. Eerder plaatste ik al deze frisse sinaasappelcurd en deze mango-passievruchtcurd, hoog tijd nu voor mijn versie met citroen! Naast citroen heb ik ook het sap en de rasp van een limoen toegevoegd, dat maakt de smaak van deze curd nog wat spannender. Lemoncurd is heerlijk op bijvoorbeeld scones, in Eton mess of als topping op een pavlova. Wil je de curd steviger, zodat je deze als taartvulling kunt gebruiken, roer er dan als de kom van de pan af is 1-2 geweekte gelatineblaadjes door.

 

Ingrediënten

 • 125 boter
 • 200 gr suiker
 • 2 citroenen, rasp en sap
 • 1 limoen, rasp en sap
 • 2 eieren + 1 eidooier

 

Bereiding: Lemoncurd met een vleugje limoen

Doe de boter, suiker, het sap en de rasp van de citroenen en dat van de limoen in een hittebestendige kom en roer het goed door elkaar. Verwarm de kom au bain-marie tot de boter gesmolten is. Haal de kom van de pan, voeg de eieren en de eidooier toe en roer het mengsel goed door. Zet de kom terug op de bain-marie en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Een curd is klaar bij ongeveer 80 ᵒC, de eieren zorgen dan voor een binding waardoor de lemoncurd dikker wordt. Om te controleren of het goed is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep over; als de curd niet meer doorloopt, is deze goed. Het is heel belangrijk dat je het mengsel niet laat koken, dan krijg je stukje gestold ei en dat wil je niet.

Haal de lemoncurd van het vuur als deze dik genoeg is en giet deze door een zeef. Giet de curd in een gesteriliseerde pot en bewaar hem in de koelkast.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

10 reacties

 • Beantwoorden noortje van glabbeek 5 september 2017

  Waarom zeef je de curd?
  Ik vind de stukjes rasp bijvoorbeeld erg lekker in de curd. Meestal maak ik eerst gelei trouwens van het citrusfruit (met schil gekookt). De gelei van de hele citroen gebruik ik dan in plaats van alleen rasp en sap.

  • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

   Zelf vind ik een gladde curd heel lekker, dus zonder stukjes. Dat is inderdaad persoonlijk, je kunt het zeven ook overslaan. Lekker idee die gelei!

 • Beantwoorden Kristel 26 september 2017

  ik heb deze gebakken, de baktijd aangehouden maar hij bleef aan het bakpapier plakken. Te kort gebakken? De rol werd bij mij ook niet vlak, het bruine laagje brak. Is
  hier ook een tip voor?
  De combinatie was wel heerlijk!

  • Beantwoorden Rutger 2 oktober 2017

   Iedere oven is weer wat anders. Het kan zijn dat de oven iets heter moet of inderdaad wat langer bakken. Voor de zekerheid kun je het bakpapier nog invetten met wat plantaardige olie, dat voorkomt het plakken nog meer. Het bruine laagje hoort te scheuren, dat is normaal.

 • Beantwoorden Robin 12 oktober 2017

  Deze Lemoncurd was heerlijk! Nu heb ikin je bakbijbel ook het recept gezien voor citroenvling. Nu twijfel ik welke ik voor in mijn taart zal maken. Kun je vertellen wat het verschil is qua smaak en structuur tussen deze 2 recepten?

  • Beantwoorden Rutger 12 oktober 2017

   De vulling uit het boek is wat romiger en voller. De curd is wat dunner en frisser. Beide zijn erg lekker, maar voor een taartvulling zou ik persoonlijk die uit het boek gebruiken.

 • Beantwoorden Fran 25 december 2017

  Een super lekkere curd!
  Hoelang kun je de curd bewaren?

  • Beantwoorden Rutger 27 december 2017

   In de koelkast zeker wel een week en in de vriezer een paar maanden.

 • Beantwoorden Mariet 16 april 2018

  Hoi Rutger, als ik een curd in de vriezer doe. En ik wil hem over een tijdje weer gebruiken… moet ik hem dan gewoon laten ontdooien en kan ik hem dan zo gebruiken of eerst nog laten draaien in mijn machine? En is er ook kans op schiften?

  Groeten mariet

  • Beantwoorden Rutger 25 april 2018

   Hoi! Ik moet je eerlijk zeggen dat ik daar niet heel veel ervaring mee heb, maar ik zou het na het ontdooien nog kort losroeren voordat je het gaat gebruiken.

  Laat een reactie achter