Lange vingers, lepelbiscuit, Savoiardi, boudoirs. Het zijn allemaal benamingen voor (ongeveer) hetzelfde koekje. In dit recept lees je hoe je zelf lange vingers kunt bakken. Dit luchtige koekje is de perfecte basis voor de klassieke tiramisu of voor bijvoorbeeld deze aardbeientiramisu. Daarnaast zijn lange vingers ook gewoon heerlijk als koekje bij een kop koffie of thee thee.

Lange vingers recept

Met dit recept kun je zo’n 30-40 lange vingers bakken. Als je van het beslag een cirkel spuit kun je er ook een taartbodem van maken, die je later kunt gebruiken om een taart mee op te bouwen. Ideaal als je bijvoorbeeld een ronde tiramisutaart wilt maken.

Update 20-11-2017: Na uitgebreid testen heb ik mijn lange vingers recept iets aangepast, waardoor ik ze zelf nog lekkerder vind!

Lange vingers recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 3 eidooiers
  • 90 gr fijne suiker
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 75 gr bloem
  • 15 gr maizena
  • Verder nodig
  • fijne suiker, om te bestrooien
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Lange vingers maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Klop de eidooiers met de helft van de suiker los. Doe de eiwitten en het zout in een andere kom en klop deze op met een mixer. Zorg dat de kom en garde goed schoon en vetvrij zijn. Voeg geleidelijk de andere helft van de suiker hieraan toe en blijf kloppen tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel vervolgens de eidooiers door het opgeklopte eiwit.

Zeef de bloem en de maizena in gedeelten boven de luchtige massa en spatel het door elkaar. Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 tot 1,5 centimeter doorsnede en spuit vingers van ongeveer 8 centimeter lang op de bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, de vingers rijzen nog. Bestrooi de lange vingers met behulp van een theezeefje met fijne suiker en blaas de overtollige suiker van het bakpapier af.

Lange vingers bakken

Bak de lange vingers af in 13 tot 18 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster. Mochten de vingers na het afkoelen nog iets zacht zijn van binnen, plaats ze dan (zonder bakpapier) op een ovenrooster terug in de oven voor ongeveer 4 minuten.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (13)
Maren 2017-10-13 08:12:04

Beste Rutger,
Toevallig wilde ik deze week al eens proberen lange vingers te maken voor tiramisu. Gezien jouw recepten altijd slagen wil ik deze graag uitproberen maar heb je ook een alternatief voor aardappelzetmeel?
Ben benieuwd!
Groet Maren

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-13 09:05:55

Je kunt ook Maizena gebruiken, of het vervangen door bloem.

Beantwoorden
Aissat 2018-10-08 16:54:45

Beste heer Rutger,
Als je gebaken hebt, hoe lang kan je de boudoirs bewaren

Beantwoorden
AI
Rutger 2018-10-15 10:43:52

Luchtdicht bewaard kun je deze enkele weken bewaren.

Beantwoorden
Arja 2017-10-13 16:40:36

Ook weer een leuk recept om eens uit te proberen.

Beantwoorden
AR
joke 2017-10-18 12:01:09

Ik heb de lange vingers gemaakt. Smaak is prima maar eenmaal afgekoeld en in een doos zijn ze direkt erg zacht geworden. Wat deed ik niet goed?

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-10-23 09:24:43

Waarschijnlijk hebben ze niet lang genoeg gebakken. Je kunt ze altijd nadat je ze van het bakpapier hebt gehaald nog even in de oven laten drogen, dan worden ze nog knapperiger.

Beantwoorden
Anne 2018-02-14 09:14:17

Ik weet het niet helemaal zeker, maar bedoel je met fijne suiker poeder- of basterd suiker? Ik denk basterdsuiker, maar het maakt vast uit welke ik gebruik.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-02-20 11:05:39

Hoi. Fijne suiker is net wat fijnere suiker dat kristalsuiker. Je koopt het gewoon in de supermarkt.

Beantwoorden
Hanneke 2019-06-13 18:12:34

Hoeveel lange vingers kun je maken met dit recept?

Beantwoorden
HA
Rutger 2019-06-17 14:42:29

Ongeveer 30 lange vingers.

Beantwoorden
Hannelore Maes 2021-03-24 19:01:55

Super lekker!

Beantwoorden
HA
Rian 2021-05-21 20:42:33

Hi rutger,
Ik wil de lange vingers graag glutenvrij maken. In plaats van bloem heb ik tapioca meel gebruikt. Wat gebruik jij als je glutenvrij bakt?
Rian

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-05-31 10:57:43

Hoi. Ik gebruik meestal een glutenvrije bloemmix, bijvoorbeeld Schar C

Beantwoorden
Carolien 2021-06-23 19:19:12

Hallo Rutger, wanneer je er een taartbodem van wil maken wat is dan de baktijd? Zelfde graden?

Groetjes Carolien

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-06-27 12:52:01

Die blijft ongeveer hetzelfde, kijk vooral goed naar de kleur, die moet goudbruin zijn.

Beantwoorden
Alida 2021-12-18 11:49:26

Hallo, kun je de fijne suiker ook vervangen voor kristalsuiker?

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-12-21 08:08:37

Dat zou kunnen, maar dan worden de vingers wel wat zoeter.

Beantwoorden
Jo 2021-12-23 21:08:57

Even voor de zekerheid, 180 °C dat is ovenstand met onder en bovenwarmte?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-12-24 09:14:35

Hi. Ja dat klopt. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Kees van Duijvenbode 2021-12-24 16:15:49

Ik heb dit recept nu 2 x geprobeerd maar in beide gevallen bleek het beslag te slap om er mooie vingers van te spuiten. Het beslag zakt na het spuiten meteen in. Hoe kan ik dit beslag steviger maken?

Beantwoorden
KE
Rutger 2021-12-27 14:08:05

Heb je de eieren lang genoeg opgeklopt en de bloem er voorzichtig doorheen gespateld?

Beantwoorden
Laura 2022-05-25 17:01:30

Wij maken graag kwarktaart met een lange vinger bodem… kan ik het beslag in een in een springvorm doen? Of kan ik het beter op een bakplaat bakken

Beantwoorden
LA
Rutger 2022-05-29 21:09:01

Volgens mij kan dat wel. Maar je kunt het ook eerst op de bakplaat doen en daar dan een cirkel uit snijden.

Beantwoorden
Klaske 2022-09-12 15:06:47

Hallo Rutger,
Weet jij of je lange vingers in kunt vriezen?

Groet, Klaske

Beantwoorden
KL
Rutger 2022-09-14 19:23:08

Zeker. Zorg er wel voor dat ze goed luchtdicht verpakt zijn.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.