Volg Rutger Bakt:

Lange vingers bakken – recept

13 oktober 2017 | Koek & koekjes, Recepten | 7 reacties

lange vingers

 

Lange vingers, lepelbiscuit, Savoiardi, boudoirs. Het zijn allemaal benamingen voor (ongeveer) hetzelfde koekje. In dit recept lees je hoe je zelf lange vingers kunt bakken. Dit luchtige koekje is de perfecte basis voor de klassieke tiramisu of voor bijvoorbeeld deze aardbeientiramisu. Daarnaast zijn lange vingers ook gewoon heerlijk als koekje bij een kop koffie of thee thee. Als je van het beslag een cirkel spuit kun je er ook een taartbodem van maken, die je later kunt gebruiken om een taart mee op te bouwen. Ideaal als je bijvoorbeeld een ronde tiramisutaart wilt maken.

Update 20-11-2017: Na uitgebreid testen heb ik mijn basisrecept voor lange vingers iets aangepast, waardoor ik ze zelf nog lekkerder vind!

 

Ingrediënten

Voor het beslag

  • 3 eidooiers
  • 90 gr fijne suiker
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 75 gr bloem
  • 15 gr maizena

Verder nodig

  • fijne suiker, om te bestrooien

 

Bereiding: Lange vingers

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Klop de eidooiers met de helft van de suiker los. Doe de eiwitten en het zout in een andere kom en klop deze op met een mixer. Zorg dat de kom en garde goed schoon en vetvrij zijn. Voeg geleidelijk de andere helft van de suiker hieraan toe en blijf kloppen tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel vervolgens de eidooiers door het opgeklopte eiwit.

Zeef de bloem en de maizena in gedeelten boven de luchtige massa en spatel het door elkaar. Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 tot 1,5 centimeter doorsnede en spuit vingers van ongeveer 8 centimeter lang op de bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, de vingers rijzen nog. Bestrooi de lange vingers met behulp van een theezeefje met fijne suiker en blaas de overtollige suiker van het bakpapier af.

Bak de lange vingers af in 13 tot 18 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster. Mochten de vingers na het afkoelen nog iets zacht zijn van binnen, plaats ze dan (zonder bakpapier) op een ovenrooster terug in de oven voor ongeveer 4 minuten.

 

Foto: Harold Pereira

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

7 reacties

  • Beantwoorden Maren 13 oktober 2017

    Beste Rutger,
    Toevallig wilde ik deze week al eens proberen lange vingers te maken voor tiramisu. Gezien jouw recepten altijd slagen wil ik deze graag uitproberen maar heb je ook een alternatief voor aardappelzetmeel?
    Ben benieuwd!
    Groet Maren

    • Beantwoorden Rutger 13 oktober 2017

      Je kunt ook Maizena gebruiken, of het vervangen door bloem.

  • Beantwoorden Arja 13 oktober 2017

    Ook weer een leuk recept om eens uit te proberen.

  • Beantwoorden joke 18 oktober 2017

    Ik heb de lange vingers gemaakt. Smaak is prima maar eenmaal afgekoeld en in een doos zijn ze direkt erg zacht geworden. Wat deed ik niet goed?

    • Beantwoorden Rutger 23 oktober 2017

      Waarschijnlijk hebben ze niet lang genoeg gebakken. Je kunt ze altijd nadat je ze van het bakpapier hebt gehaald nog even in de oven laten drogen, dan worden ze nog knapperiger.

  • Beantwoorden Anne 14 februari 2018

    Ik weet het niet helemaal zeker, maar bedoel je met fijne suiker poeder- of basterd suiker? Ik denk basterdsuiker, maar het maakt vast uit welke ik gebruik.

    • Beantwoorden Rutger 20 februari 2018

      Hoi. Fijne suiker is net wat fijnere suiker dat kristalsuiker. Je koopt het gewoon in de supermarkt.

    Laat een reactie achter