Volg Rutger Bakt:

Kruidige panna cotta, stoofpeer & speculaas

1 december 2017 | Desserts, Feestdagen, Recepten, Sinterklaas | 0 reacties

Kruidige panna cotta met stoofpeer en speculaas

 

In dit recept wordt de panna cotta op smaak gebracht met verschillende specerijen. Samen met de stoofpeertjes en de speculaaskruimels vormt het zo een heerlijk geheel. Als je het spannend vind om de panna cotta te storten, kun je deze ook in kleine bakjes of potjes laten opstijven en hem daarin serveren.

 

Ingrediënten

Voor de panna cotta

  • 3 ½ gelatineblaadjes
  • 500 ml slagroom
  • 70 gr suiker
  • ½ vanillestokje
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • 3 peulen kardemom, geplet

Voor de stoofperen

  • 6 stoofpeertjes (Gieser Wildeman), geschild (verder heel gelaten)
  • 450 ml rode wijn of rode port (of een combinatie van beide)
  • 40 gr bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs

Verder nodig

 

Bereiding: Kruidige panna cotta met stoofpeer en speculaas

Doe de peren in een pan en giet de wijn erbij tot ze net onderstaan. Eventueel kun je het nog aanvullen met iets water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. Als de peren koken, laat ze dan op een laag (sudder)pitje zachtjes verder pruttelen. Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep ze halverwege een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.

Week de gelatineblaadjes in koud water. Snijd het halve vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het stokje samen met de slagroom, suiker, het kaneelstokje, de steranijs en kardemompeulen in een pan. Breng het geheel aan de kook. Haal de pan van het vuur als de room kookt en laat deze met een deksel erop een half uur staan. Zo kunnen alle smaken goed in de room trekken. Breng de room opnieuw aan de kook, haal de pan van het vuur en los de geweekte gelatine erin op. Giet het roommengsel door een zeef in 4 tot 6 (liefst metalen) vormpjes. Laat ze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Dompel voor het serveren de vormpjes enkele seconden in een bakje met heet water (kijk uit dat er geen water bij de panna cotta komt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort deze vervolgens op een bordje. Serveer de kruidige panna cotta met een lauwwarm stoofpeertje en wat speculaaskruimels.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Het hartige bakboek is verkrijgbaar! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

0 reacties

Laat een reactie achter