Deze koffiecake met pecannoten heeft een rijke en volle smaak. Een gedeelte van de bloem in het oorspronkelijke cakerecept heb ik vervangen door gemalen pecannoten, zo wordt die lekkere notensmaak nog intenser.

Koffiecake met pecannoten

Je zou deze cake ook nog af kunnen maken met een simpel glazuur. Om dat te maken meng je 75 gram poedersuiker met ongeveer 1 ½ eetlepel water tot een niet te dik glazuur.

Koffiecake met pecannoten
Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 225 gr boter
  • 225 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren
  • 165 gr bloem
  • 75 gr pecannoten, fijngemalen
  • 2 tl bakpoeder
  • 75 gr pecannoten, grof gehakt
  • 60 ml sterke koffie of espresso
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Koffiecake met pecannoten

Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter.

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en het zout in een kom en klop deze enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe, en klop het beslag daartussen goed door. Meng de bloem met het bakpoeder en de fijngemalen pecannoten en spatel dit door het beslag. Meng tot slot de grofgehakte pecannoten en de koffie door het beslag. Giet het in de vorm en bak de koffiecake met pecannoten in 60 tot 70 minuten gaar.

Haal de cake uit zijn vorm en laat hem afkoelen op een rooster. Bestuif de cake voor het serveren licht met poedersuiker.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (18)
Sabine 2018-01-13 07:56:00

Ziet er lekker uit!! Ik mag geen pecannoten, kan ik deze vervangen door amandelen? Denk het wel toch?

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-01-15 00:05:44

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Matthea 2018-01-13 08:15:27

Of door walnoten,heb er nog veel die op moeten?
Groetjes,Matthea

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-15 00:05:30

Ook dat kan!

Beantwoorden
Astrid 2018-01-13 16:18:54

Bedankt Rutger voor het recept van deze heerlijke cake.
Heb hem vandaag direct gemaakt en hij is superlekker.
Je proeft echt de koffie en de noten.
Heerlijk.?
Jouw recepten lukken altijd.?
Keep up the good work.

Beantwoorden
AS
Rutger 2018-01-15 00:04:30

Dankjewel voor je bericht! Heel tof om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Leslie 2018-01-13 17:04:28

Bij de bereiding staat er walnoten in plaats van pecannoten.

Beantwoorden
LE
Rutger 2018-01-15 00:03:21

Bedankt voor je oplettendheid! Ze lijken soms ook verdacht veel op elkaar :) Ik heb het aangepast.

Beantwoorden
Joke 2022-01-13 16:53:31

Zou het met walnoten ook kunnen? Daarvan heb ik nl. nog ruim voldoende

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-01-17 08:24:02

Dat kan zeker.

Beantwoorden
Joke 2022-01-30 15:00:37

Hij staat in de oven, ruikt lekker, het beslag was ook al heerlijk, ben dus benieuwd hoe de cake smaakt

Beantwoorden
JO
Marianne 2018-01-13 17:06:02

Wat een ontzettend leuke bakvorm is dit. Waar te koop?

Groetjes, Marianne

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-15 00:02:48

Het is een vorm van Nordic ware en hij is bij verschillende kookwinkels verkrijgbaar.

Beantwoorden
Astrid Arenz-Bontje 2018-01-13 17:29:45

Hoi
Dit is een Nordic vorm.
Ik heb hem gekocht bij het kookpunt in Rotterdam.
Hebben ook webshop.

Beantwoorden
AS
Gerry 2018-04-05 12:13:44

Zojuist deze cake gebakken in een cakevorm van 30 cm en op 150 graden in de heteluchtoven Wat een heerlijk recept en alles klopt! Gauw een stukje geproeft en moet hem nu maar even verstoppen.?
Heb er trouwens een glazuur opgesmeerd van zelfgemaakte caramelsaus met poedersuiker. Heerlijk!

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-04-13 22:04:35

Dat glazuur klinkt heerlijk erop!

Beantwoorden
Arja 2018-01-16 15:37:35

Deze is wel erg leuk om te bakken voor de koffieclub, en ik hoef enkel pecannoten te halen.

Beantwoorden
AR
HannaH 2018-01-17 09:48:15

Wat is de inhoud van de gebruikte vorm? Kan het ook in een gewone cakevorm of moeten dan de hoeveelheden aangepast worden? Ik kan dat niet zo goed inschatten. Dank alvast!

Beantwoorden
HA
Rutger 2018-01-22 01:01:16

In een cakevorm van 30 centimeter kan dit recept ook. De inhoud van de vorm moet ik je helaas even schuldig blijven.

Beantwoorden
Astrid 2018-01-19 09:44:48

Weet niet of het aan mijn bakkunsten ligt, maar ik vond de cake nogal vettig. Hij was trouwens super lekker vind iedereen.
Als je er minder boter in doet, zijn dan de verhoudingen nog wel goed?

Beantwoorden
AS
Geertje 2018-06-13 19:10:45

De vorm heeft een inhoid van 1.4 ltr.

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-01-22 00:53:07

De noten maken de cake wel wat vettiger, maar dat heb ik zelf niet als storend ervaren. Ik zou niet teveel minderen met de boter, dan kloppen de verhoudingen inderdaad niet meer.

Beantwoorden
Rien de weerd 2018-01-20 14:07:45

Hoi Rutger, een vraagje over de koffie. Moet deze afgekoeld zijn of direct uit het apparaat? Misschien dat hete koffie een verkeerde invloed heeft op het beslag, vandaar deze vraag.
Groetjes, Rien.

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-01-22 00:45:57

Het is prima als de koffie nog wat warm is, dat kan geen kwaad voor het beslag.

Beantwoorden
Sylvia harderwijk 2018-01-23 12:18:33

Heerlijke volle smaak.

Beantwoorden
SY
Deborah vd Broek 2018-03-28 13:31:23

Hoi!
Ik had mijn cake vorm ingevet (roomboter) en meteen na het bakken de cake gestort zodat hij zoals omgeschreven kan afkoelen op een rooster. Helaas bleef hij aan de vorm zitten (smaak bleef perfect trouwens haha).
Moet ik de volgende keer ook mijn vorm bebloemen? Of juist wel even laten afkoelen in de vorm en na 5 minuten storten?
Groetjes

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-03-31 11:01:46

Om er zeker van te zijn dat je cake goed uit de vorm komt, kun je die het beste met bakpapier bekleden. Zie onderstaande pagina voor een duidelijke uitleg. https://www.rutgerbakt.nl/how-to-bakvorm-invetten-en-bekleden-bakpapier/

Beantwoorden
Deborah van den Broek 2018-04-01 17:11:23

Super dankjewel!

Dan haal ik hem na het bakken ('Eruit tillen mbv het bakpapier) en laat hem dan afkoelen op een rooster. super! dankjewel!

Beantwoorden
DE
Ingeborg 2019-02-03 21:26:26

Kan je ook tarwebloem gebruiken?

Beantwoorden
IN
Rutger 2019-02-11 10:45:17

Dat kan prima!

Beantwoorden
Gertie 2020-01-24 13:23:57

Temperatuur van de oven is dat voor boven en onderwarmte of voor heteluchtoven?
Gr.
Gertie

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-01-27 11:49:11

Hoi. Alle uitleg daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Simone Duvekot 2020-02-04 09:28:06

Hallo Rutger, ik had je cake al een gebakken. Hij is heerlijk. En ik had als glazuur poedersuiker met koffielikeur gebruikt. Een aanrader! Groet Simone

Beantwoorden
SI
robert 2020-03-29 07:08:19

Ik heb een hekel aan het houden aan maten en gewichten (dus een erbarmelijke bakker) maar dit recept is dommerts proof. Om het nog wat erger te maken gaat er de volgende keer de helft minder boter in en misschien vervangen door olie. Daar denk ik nog even over na. Ook doe ik er dan wat marmalade schilvers doorheen voor het erg gemiste zuurtje.
De smaak was lekker robuust met meer koffie dan aangegeven.

Beantwoorden
RO
Sophie 2020-04-23 18:36:54

Kan de cake ook in een tulband vorm worden gebakken?

Beantwoorden
SO
Rutger 2020-04-29 10:55:56

Dat kan, alleen wordt hij dan wel erg laag. Ik zou het beslag dan omrekenen naar 5 eieren. Dus alles x 1,25

Beantwoorden
Monique 2022-03-24 17:48:32

Hoi Rutger, ik heb een cakevorm van 28 cm en hij stroomt over😱

Beantwoorden
MO
Uwe 2022-11-24 18:36:14

Klinkt lekker. Dit recept ga ik zeker proberen. Ik heb ook deze bakvorm van Nordic ware, dus wat kan er mis gaan. :)

Beantwoorden
UW

U kunt niet meer reageren.