Volg Rutger Bakt:

Koffiecake met pecannoten – recept

13 januari 2018 | Cake, Recepten | 25 reacties

Koffiecake met pecannoten

 

Deze koffiecake met pecannoten heeft een rijke en volle smaak. Een gedeelte van de bloem in het oorspronkelijke cakerecept heb ik vervangen door gemalen pecannoten, zo wordt die lekkere notensmaak nog intenser. Je zou deze cake ook nog af kunnen maken met een simpel glazuur. Om dat te maken meng je 75 gram poedersuiker met ongeveer 1 ½ eetlepel water tot een niet te dik glazuur.

 

Ingrediënten

Voor de cake

  • 225 gr boter
  • 225 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren
  • 165 gr bloem
  • 75 gr pecannoten, fijngemalen
  • 2 tl bakpoeder
  • 75 gr pecannoten, grof gehakt
  • 60 ml sterke koffie of espresso

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

 

Koffiecake met pecannoten

 

Bereiding: Koffiecake met pecannoten

Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter.

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en het zout in een kom en klop deze enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe, en klop het beslag daartussen goed door. Meng de bloem met het bakpoeder en de fijngemalen pecannoten en spatel dit door het beslag. Meng tot slot de grofgehakte pecannoten en de koffie door het beslag. Giet het in de vorm en bak de koffiecake met pecannoten in 60 tot 70 minuten gaar.

Haal de cake uit zijn vorm en laat hem afkoelen op een rooster. Bestuif de cake voor het serveren licht met poedersuiker.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

25 reacties

  • Beantwoorden Sabine 13 januari 2018

    Ziet er lekker uit!! Ik mag geen pecannoten, kan ik deze vervangen door amandelen? Denk het wel toch?

  • Beantwoorden Matthea 13 januari 2018

    Of door walnoten,heb er nog veel die op moeten?
    Groetjes,Matthea

  • Beantwoorden Astrid 13 januari 2018

    Bedankt Rutger voor het recept van deze heerlijke cake.
    Heb hem vandaag direct gemaakt en hij is superlekker.
    Je proeft echt de koffie en de noten.
    Heerlijk.?
    Jouw recepten lukken altijd.?
    Keep up the good work.

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      Dankjewel voor je bericht! Heel tof om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Leslie 13 januari 2018

    Bij de bereiding staat er walnoten in plaats van pecannoten.

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      Bedankt voor je oplettendheid! Ze lijken soms ook verdacht veel op elkaar 🙂 Ik heb het aangepast.

  • Beantwoorden Marianne 13 januari 2018

    Wat een ontzettend leuke bakvorm is dit. Waar te koop?

    Groetjes, Marianne

    • Beantwoorden Astrid Arenz-Bontje 13 januari 2018

      Hoi
      Dit is een Nordic vorm.
      Ik heb hem gekocht bij het kookpunt in Rotterdam.
      Hebben ook webshop.

      • Beantwoorden Gerry 5 april 2018

        Zojuist deze cake gebakken in een cakevorm van 30 cm en op 150 graden in de heteluchtoven Wat een heerlijk recept en alles klopt! Gauw een stukje geproeft en moet hem nu maar even verstoppen.?
        Heb er trouwens een glazuur opgesmeerd van zelfgemaakte caramelsaus met poedersuiker. Heerlijk!

        • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

          Dat glazuur klinkt heerlijk erop!

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      Het is een vorm van Nordic ware en hij is bij verschillende kookwinkels verkrijgbaar.

  • Beantwoorden Arja 16 januari 2018

    Deze is wel erg leuk om te bakken voor de koffieclub, en ik hoef enkel pecannoten te halen.

  • Beantwoorden HannaH 17 januari 2018

    Wat is de inhoud van de gebruikte vorm? Kan het ook in een gewone cakevorm of moeten dan de hoeveelheden aangepast worden? Ik kan dat niet zo goed inschatten. Dank alvast!

    • Beantwoorden Rutger 22 januari 2018

      In een cakevorm van 30 centimeter kan dit recept ook. De inhoud van de vorm moet ik je helaas even schuldig blijven.

  • Beantwoorden Astrid 19 januari 2018

    Weet niet of het aan mijn bakkunsten ligt, maar ik vond de cake nogal vettig. Hij was trouwens super lekker vind iedereen.
    Als je er minder boter in doet, zijn dan de verhoudingen nog wel goed?

    • Beantwoorden Rutger 22 januari 2018

      De noten maken de cake wel wat vettiger, maar dat heb ik zelf niet als storend ervaren. Ik zou niet teveel minderen met de boter, dan kloppen de verhoudingen inderdaad niet meer.

    • Beantwoorden Geertje 13 juni 2018

      De vorm heeft een inhoid van 1.4 ltr.

  • Beantwoorden Rien de weerd 20 januari 2018

    Hoi Rutger, een vraagje over de koffie. Moet deze afgekoeld zijn of direct uit het apparaat? Misschien dat hete koffie een verkeerde invloed heeft op het beslag, vandaar deze vraag.
    Groetjes, Rien.

    • Beantwoorden Rutger 22 januari 2018

      Het is prima als de koffie nog wat warm is, dat kan geen kwaad voor het beslag.

  • Beantwoorden Sylvia harderwijk 23 januari 2018

    Heerlijke volle smaak.

  • Beantwoorden Deborah vd Broek 28 maart 2018

    Hoi!
    Ik had mijn cake vorm ingevet (roomboter) en meteen na het bakken de cake gestort zodat hij zoals omgeschreven kan afkoelen op een rooster. Helaas bleef hij aan de vorm zitten (smaak bleef perfect trouwens haha).
    Moet ik de volgende keer ook mijn vorm bebloemen? Of juist wel even laten afkoelen in de vorm en na 5 minuten storten?
    Groetjes

  • Laat een reactie achter