Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocoladecrème
  • 100 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 5 eidooiers
  • 80 gr suiker
  • 95 gr pure chocolade met een cacaogehalte van 70%, in stukjes
  • Verder nodig
  • cacaonibs, voor de garnering
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

De chocoladecrème in deze kleine taartjes is vol van smaak en toch niet te zwaar. Dat komt doordat hij gemaakt is op basis van een crème anglaise. Het recept voor deze kleine taartjes komt uit het boek Kleine taartjes van Meike Schaling. Eerder deelde ik al deze kleine taartjes met limoencréme uit haar boek. Deze kleine chocoladetaartjes moet je ook zeker een keer proberen!

Kleine tartelettes met chocoladecrème

Je kunt deze taartjes nog lekkerder maken door een laagje smeuïge karamel onder de crème te verstoppen. Naast de cacaonibs, die ik nu heb gebruikt, kun je de chocoladetaartjes ook garneren met geroosterde of gekaramelliseerde noten of grofgehakte pure chocolade. Allemaal superlekker!

Kleine tartelettes met chocoladecrème

Kleine tartelettes met chocoladecrème

Bak de tartelettebodempjes zoals in dit recept beschreven is.

Verwarm voor de vulling de melk met de slagroom. Klop in een kom de eidooiers met de suiker los. Giet de warme melk beetje bij beetje bij de eidooiers en roer dit goed door. Giet deze massa weer terug in de pan en verwarm de crème onder voortdurend roeren tot 85 °C. Als je geen thermometer hebt, verwarm de crème dan tot hij gaat binden, maar nog niet kookt.

Giet deze crème anglaise door een zeef over de stukjes pure chocolade en meng met de staafmixer. Laat de chocoladecrème een nacht opstijven in de koelkast.

Doe de chocoladecrème in een spuitzak met een glad spuitmondje van 12 millimeter en vul de tartelettes met de crème. Garneer de chocoladetaartjes met wat cacaonibs.

Nieuwsgierig geworden naar Kleine Taartjes? Kijk hier voor meer informatie!

kleine taartjes

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
J.M. 2018-10-03 09:23:45

ook lekker met dun laagje frangipan vulling eronder.

Beantwoorden
J.
Rutger 2018-10-07 17:49:37

Zeker! Die kun je meebakken. Ook erg lekker is een laagje van deze karamel onder de chocoladevulling: https://www.rutgerbakt.nl/recept-smeuige-karamel/

Beantwoorden
J.M. 2018-10-03 09:24:28

bedankt voor boektip, net een cursus gehad erover

Beantwoorden
J.
Walter 2018-10-03 13:54:08

Probleem met boek van Mieke (gekocht in Amsterdam samen met de ringen) is dat receptuur steeds voor 12 taartjes is. Op zich niks mis mee maar wel als ge veel variëteiten wil maken omdat receptuur voor de vullingen niet steeds deelbaar zijn voor kleinere hoeveelheden taartjes. Ik veronderstel dat ge niet kunt invriezen? Of heeft u andere tips terzake? Thanks Rutger

Beantwoorden
WA
J.M. 2018-10-03 21:56:59

deeg nog niet gebakken is invriesbaar, vulling kan je omrekenen naar hoeveelheid die je wilt gebruiken

Beantwoorden
J.
Rutger 2018-10-07 17:47:53

Helemaal mee eens!

Beantwoorden
J. Swinkels 2018-10-04 22:35:29

Hallo Rutger;
Waar kan ik de ringen bestellen.. ik kan ze niet vinden op de site van Meike.
Bij Bakhuis totaal zijn ze niet op voorraad.

Beantwoorden
J.
J.M. 2018-10-08 08:35:17

Kunnen ook besteld worden bij Trenddecor

Beantwoorden
J.
Rutger 2018-10-07 17:43:44

Ik heb ze via een Franse webshop besteld: https://www.meilleurduchef.com/fr/achat/patisserie/cercle/tarte/mfr-cercle-tarte-exoglass-6cm.html

Beantwoorden
Walter 2018-10-05 07:37:46

Ik heb gewoon mailtje gestuurd met het aantal gewenste. Geef dirct ook je coordinaten en je krijg een bevestigingsmailtje. Werkte vrij vlot voor mij. Success

Beantwoorden
WA

U kunt niet meer reageren.